Odvoz do/z porodnice. Jak to potom zařídit?

k2792017
5. lis 2023

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost, nápad, radu… Manžel bohužel musí jít v pátek do jiného města na pohřeb, já budu po termínu a prostě nemám nikoho, kdo by mě ten den odvezl (necelý, půjde jen na obřad), kdybych do porodnice náhodou musela. Máma mi pohlídá děti, ale neřídí. Říká, že si můžu zavolat sanitku, je to pravda? Moc se mi do toho nechce, asi nebudou nadšený. Jsem z Prahy, předpokládám, že mě nepřevezou tam, kde jsem registrovaná, co? Druhá varianta je taxi a doufat, že mě jako minule nepošlou domů a za 3 hodiny nepojedu znovu, kdy to pak bylo jen tak tak.

Pak je druhá varianta, že porodím už teď, budu mít odvoz do porodnice, ale ne při propuštění. Myslíte, že se dá domluvit, že by mě tam nechali do pozdního odpoledne/večera? Nevím, jak taxíky fungují s autosedačkami. Využila jste některá? Každopádně si neumím představit nést mimčo přes celou porodnici a po schodech a k tomu 2-3 tašky, minule jsem byla tak rozšvihaná, že jsem byla ráda, že jsem se doplazila k autu… Jsem z toho taková vykolejená, že nevím, co bude a jak to zařídit…

merope
5. lis 2023

a) po Praze tě sanitka doveze typicky do porodnice, kde jsi registrovaná (aspoň tak nám říkali na předporodním kurzu na Bulovce) a ano, je to běžná varianta - naopak TAXI prý není zase tak nadšené a pokud řekneš, že se jedná o rodící ženu, tak snad i odmítají (protože když ti praskne voda v tom TAXI, tak co jako pak s tím budou dělat?)

b) pravděpodobnost, že porodíš přesně tak, aby tě propouštěli v pátek, je tak malá, že bych to vůbec neřešila - navíc tedy i na ten čas se dá domluvit

Hlavně si nachystej nějakou menší tašku "do porodnice", kdyby cokoli - a dobře nachystej věci, co ti tam pak doveze. Vysvětlovala jsem chlapovi po telefonu všechno od papučí přes kartáček na zuby a fakt to je něco, co nechceš.

k2792017
autor
5. lis 2023

@merope Díky, nachystáno mám…

marimanta
5. lis 2023

Taxi, Uber, Bolt...soused...?
Cestu zpátky bych teď fakt neřešila. Je to úplně zbytečné a řeš to, až to nastane ;) Mně se třeba ptali, jak to mám s odvozem - porodnice 50 km od domu a muž doma se 4 dětma bez hlídání, propustili mě tak, jak mi to vyhovovalo (na Štědrý den).

mia_von_prag
5. lis 2023

Mám znameho záchranáře a sanitka k porodu je ok. Prý vezou takto přibližně jednu těhotnou měsíčně. Zas když už máš pravidelné kontrakce, tak nepůjdes sama taxikem, aspoň budeš mit doprovod.
Pro cestu zpět doporučuji liftago kids. Maji i vajíčka pro mimina.

k2792017
autor
5. lis 2023

@mia_von_prag Děkuju! Na to liftago kids se podívám!

linducha90
5. lis 2023

@k2792017 nejsem teda z Prahy, ale normálně jsem do porodnice jela sanitou, praskla mi voda, přítel nebyl doma a jelikož to ze mě teklo proudem, tak sanita byla jediná možnost. Oni sami říkali, že je lepší si zavolat sanitku, nikdy nevíte co se může po cestě stát

tulipdona
5. lis 2023

Jako zdravotník ti říkám, pokud vážně nemáš potíže tak sanitku ne. Nejsme taxi.
Volej taxik. Ten tě doveze kam chceš. Sanitka do spadové porodnice kam patříš městským odvodem.

Domu si též objednej taxi. Autosedacku ti muže donest manžel až půjde na tebou na navštěvu, ne? Stejně jako odnést zbytečné tašky.

petulkadodo
5. lis 2023

@tulipdona Mně třeba v Praze v porodnici řekli, že lepší volat sanitu. Taxi v Praze rodící ženu nevezme. Že se jim stalo, že přijel taxik, viděl tašky a obrovské břicho, řekl sorry a zase odjel. Jednak si nechtějí znečistit auto a jednak nechtějí rodit někde po cestě.

k2792017
autor
5. lis 2023

@tulipdona Prave ze chapu, ze sanitka neni taxi…

mourovatakocka
5. lis 2023

@tulipdona Takže je lepší riskovat domácí porod o samotě?

elesse
5. lis 2023

Propusteni neres, bud taxi nebo pockas🙂 tam volej sanitu, sice nejsou taxi, ale rozjety porod je stav, ktery si ji klidne zaslouzi. Ale myslim, ze v danem case rodit z nervu stejne nebudes🙂)

klaruskaholubinka
5. lis 2023

Kamarádka volala sanitku a sanitka v Praze odveze do spádové, vůbec je nezajímalo.kde má registraci. Bylo to v loni v srpnu. Mají dost práce a ještě vozit kam člověk chce.

garfa4
5. lis 2023

Má zkušenost - volala jsem si sanitku, nikdo neřekl ani slovo, operatorka skvělá, v sanitce se mě snazili uklidnit i rozesmat zaroven. Rozhodně neplatí, že tě sanitka vezme do porodnice, kde jsi registrovana, mě odvezli do nejbližší. Tam problém byl, ale vyřešila jej dost jednoznačně slečna ze sanitky a byl klid. A taky Praha.

k2792017
autor
5. lis 2023

@klaruskaholubinka díky za odpověď

k2792017
autor
5. lis 2023

@garfa4 díky

tulipdona
5. lis 2023

@petulkadodo nesmysl. Když volas na dispečink a reknes že jedes do porodnice pošlou ti auto co s tím problem nemá. 😉

k2792017
autor
5. lis 2023

Děkuju holky za odpovědi, nakonec se to asi vyřešilo, příbuzní situaci chápou a na pohřbu ho omluví, pokud do té doby nebude miminko na světě, tak asi nepojede. Rozloučí se pak dodatečně.. Třeba diskuze ale pomůže někomu jinému, až bude ve stejné situaci.

tulipdona
5. lis 2023

@mourovatakocka co to píšeš? Porod netrvá pár vteřin. A to ani ten překotný. 😉
V Praze máš taxi u domu nejdéle co 10 minut. Pokud jede taxi k porodu dispečerka ho provede nejrychlejší cestou. Navíc pokud jde jó do tuhého zařídit doprovod policií, která je protahne do porodnice za par minut a bezpečné.

My na zachránce nejsem taxi. Tím, že vezeme k porodu těhuli co nechce jet taxi chybíme drahocené minuty jinde. Třeba zrovna váš deděček bude s infarktem čekat déle než by měl. Můžete na to myslet? Děkujeme.

petulkadodo
5. lis 2023

@tulipdona Kdo dnes ještě objednává taxi po telefonu? Většina taxi jezdí přes aplikace. Když jsem naposledy před lety objednávala telefonem taxi na odvoz z nemocnice, tak jsme na něj čekali hodinu a několikrát urgovali dispečink. Taky se asi nikomu nechtělo do nemocnice. To už je lepší jet do té porodnice tramvají než taxi. A tu blbost říkal doktor v Podolí.

mikiva
5. lis 2023

Jela jsem taxikem, s prasklou vodou, pod sebou tu jednorazovou prebalovaci podlozku s nepropustnou vrstvou. Nebyl nejmensi problem. Ridic vjel normalne do arealu az pres vchod, jeste mi chtel pomahat dovnitr s taskou. Praha.

k2792017
autor
5. lis 2023

@mikiva S přebalovací podložkou jsem případně taky počítala.

mourovatakocka
5. lis 2023

@tulipdona Můj druhý porod třeba trval velmi krátce. Muž jel s pedálem u podlahy a syn se vykulil třináct minut od chvíle, kdy jsme prošli dveřmi do porodnice. Jsem strašně ráda, že tady holky mají pozitivní zkušenosti se záchranáři.

merope
5. lis 2023

@tulipdona To je nějaká novinka, že taxi mají speciální služby pro těhotné jedoucí k porodu? Já když rodila, tak nám na kurzu v porodnici taky říkali, že taxi těhotné často odmítají a pokud není, kdo by odvezl, tak volat sanitku.

elesse
5. lis 2023

@tulipdona Nebereš to nějak moc vážně? Taxi u domu do 10 minut teda vždycky nemáš, a už vůbec ne s taxikářem, co chce tohle řešit... Na nemocničních kurzech se normálně říká, zavolejte si sanitku, stejné info mají i na webu (např. Apolinář nebo Bulovka). Navíc, Policie taky nemá co lepšího na práci než dělat asistenci při převozu? Od toho přece zdravotní záchranná služba je, aby řešila rychlou zdravotní pomoc, tedy porod, který je ve fázi, že vyžaduje přítomnost v porodnici. Ano, nebavíme se o porodu, který sotva začal a klidně by se půl hodiny na manžela doma počkat dalo.

pampelina18
6. lis 2023

@k2792017 2-3 tašky ? To se tam stehujes ne ? Já mám jednu a půlku z toho stejně nevyuziju....
Sanitka není taxi, sanitku máš volat až v momentě kdy ti praskne voda a nikoho po ruce nemáš. Vem si kvůli tomu, že ty budeš potřebovat jen tak odvést do porodnice, se může stát, že někdo jiný přijde o život.... Ano, kdyby si začala mít kontrakce po 5 minutách tak volat. J když tě může odvést soused a klidně i máma, nechápu větu ona neřídí... To jako nemá řidičák??? Nebo ať chlap nejde na pohřeb když se toho tak bojíš. Můj chlap kdybych měla termín v době kdy je pohřeb, tak by na pohřeb nešel. Ale přesně na termín se rodí málo které dítě, obvykle je to dřív či později. No a taxíka, když zavoláš, tak v tom problém není. Jen pokud budeš mít kontrakce tak tě nevezme...

k2792017
autor
6. lis 2023

@pampelina18 Pouze jsem se zeptala! Nechápu, že je tady každý tak útočný. A na pohřeb nepůjde, jak jsem psala výše.

ada22
6. lis 2023

@pampelina18 chápu, že jsi nastavana, že kolikrát asi jedete k blbosti, ale celkem zbytečně útocis. A sama píšeš, že ji taxi nevezme, když bude mít kontrakce.

merope
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
6. lis 2023

@k2792017 Co se týče toho pohřbu, tam bych silně zvážila, nakolik ten příbuzný byl pro něj důležitý. Pro spoustu lidí to je "jen pohřeb" - často zapomínáme na různé rituály a potom zoufale chybí pro takové to vlastní rozloučení se s dotyčným člověkem. Ano, pokud to je jenom na úrovni "příbuzní ho omluví" a je to někdo, koho skoro neznal, pak je to v pohodě. Pokud to byl někdo jemu blízký, určitě bych to silně zvažovala.

@pampelina18 2-3 tašky psala při odchodu z porodnice - co ji tu všichni uklidnili, že není problém domluvit si čas propuštění tak, aby ji někdo vyzvednout mohl. A taky nechápu, co je nejasného na: "Ona neřídí." - prostě buď vůbec nemá řidičák nebo ho získala tak dávno, že sednout s ní do auta by asi nebylo úplně bezpečnou záležitostí (moje máma taky má řidičák, ale neřídí - řídila naposledy v minulém tisíciletí, mám i kamarádky, co řidičák vůbec nemají).

@tulipdona Nevím, zda by kolegové u policie byli úplně nadšení z výkladu, že "záchranka není taxi, to je lépe si zavolat policii, aby skutečné taxi provedlo pražskými zácpami k porodu".

Ano, jediné riziko toho, že ji nepoveze manžel, ale nechá to s rizikem záchranky je to, že se nedostane do porodnice, kde je registrovaná, ale do nejbližší místu, kde zrovna v danou chvíli bude. Což může nastat dle situace - já když jsem rodila, tak vozili typicky do té, kde byla registrace (v rámci Prahy) čistě proto, že jinde mohly být problémy s přijetím (a možná taky aby to holky nezneužívaly pro způsob, jak se dostat do vysněné porodnice, když nestihly registraci). Současně tedy řešili, aby daná porodnice měla aktuální kapacitu. Pokud je to teď volnější, tak je možné, že prostě vezou do nejbližší s kapacitou.

BTW vím, jak je některým lidem v okolí i po desítkách let líto, že nebyli na nějakém konkrétním pohřbu i jako děti (byly zrovna na táboře, tuším i mimo ČR), rodiče to nebrali vůbec jako tak důležité, děti i po desítkách let ano. Ony ty pohřby fakt nejsou úplná zbytečnost.

swan42
6. lis 2023

Tvl a ted se zensky budou bat volat a porodi doma na schodech nebo v aute, protoze jedna tady nadavala na slusnej a relevantni dotaz 👍👏🙈
Tak doufam, ze to aspon vsechny matky i deti prezijou, kdyz teda nemame otravovat sanitky...🙄

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru