Pohlaví a jméno miminka-tajily jste před okolím nebo ne?
Bavili jsme se s manželem o tom, jestli tajit jméno a pohlaví miminka před okolím...🙂 Vy jste tajily? Co vás k tomu vedlo? 🙂 A neprokecly jste se?
Neumím si představit, že bychom si nenechali říct pohlaví, to bychom nevydrželi ani jeden 😀
Pohlaví jsme říkali, ale jméno jsme tajili.
Pohlavie sme chceli vedieť a to sme aj prezradili. Meno máme už tri mesiace, ale ostatným povieme, až keď sa narodí. 🙂
Poznám veľa prípadov, kedy malo okolie potrebu výber negatívne komentovať. Naozaj nepotrebujem vedieť, či sa niekomu nami zvolené meno páči alebo nie, počúvať ich zážitky o tom, ako sa tak volal ich šéf, ktorého neznášali, sused, s ktorým mali zlé vzťahy, rodinný príslušník, ktorý mal nejakú tragédiu.
Nepáčila sa mi ani predstava, že už by tak bábätku v brušku začali hovoriť. Mala som dve mená, ktoré sa mi páčili, ale nehodia sa k priezvisku, takže by sme ich ani nedali. No rodina ich poznala a bábätku tak párkrát povedali, pričom sme ešte ani nevedeli, či čakáme chlapčeka alebo dievčatko. To bol asi najväčší zlom, kedy som si povedala, že meno fakt vopred hovoriť nebudeme.
Keď sa niekto pýta, narovinu hovoríme, že vybrané máme, ale neprezradíme. Väčšina to chápe, tí čo už majú deti a meno prezradili vopred, rozhodnutie chvália a pár sa to zo srandy snaží zistiť, ale samozreme to rešpektujú. Naviac brat s partiou si spravili stávku, tak už ani nemôžeme prezradiť vopred. 😀
Prijde mi zbytecne delat s tim tajnosti. Chteli jsme vedet a vime, takze koho to zajima a zepta se, tomu to povime. Negativni reakce ("a nebudou se mu smat"?) se mi uz taky donesla, ale jejimu autorovi (mama mi nechce rict, kdo to byl 😉, ale myslim, ze teta) jsem vzkazala, at si trhne nohou 😉.
@anetka1701 musím souhlasit když se tchyně dozvěděla že je to holka (chlap má holku s bývalou a já mám taky holku z předchozího vztahu) tak tchyně s tragickym výrazem začala ježiš já sem vám toho kluka přála, tak ho měl schovanýhoa nakonec usoudila že si teda budeme muset pořídit další dítě pokud to opravdu není kluk.A o jménech ani nemluvím když dcera řekla že se mi líbí jméno Mia tak tchyně běhala po bytě a hodinu vyřvávala madona mia. moje máma se sice snaží vyjadřovat ale nijak moc energie do toho nedává protože ví že to prostě nemá smysl
Pohlaví jsme si nechali říct a od doby co jsme to věděli, jsme to říkali i okolí, když se na to někdo zeptal. Jméno jsme až do porodu nevěděli ani my sami, ale měli jsme nějaký předvýběr (více jmen)... a taky mi nedělalo problém ho sdělit, když se někdo zeptal, jestli už máme jméno.... je mi to prostě fuk, neřeším. A co si o těch jménech kdo myslí... ať mi klidně sdělí. Pokud na tom sdělení něco bude, tím lépe pro mne, pokud to uvidím jinak, tak to prostě uvidím jinak... je mi to taky fuk. Moc si nedovedu představit, že by došlo k situaci, že by mi někdo jméno znechutil. Maximálně by mne normálně přesvědčil, že to není ideální volba... to se stát může nezlobila bych se. A jestli se dotyčnému jméno prostě nelíbí... no tak se mu nelíbí, no. A co jako 🙂 A co se týče mého hodnocení ostatních- zvědavá jsem, takže se ptám, jestli se mi jméno líbí nebo nelíbí taky řeknu, pokud je to kamarádka; ale když mi někdo řekne, ať se nechám překvapit... tak se prostě nechám překvapit a taky mi na tom nepřipadá nic divného.
My jsme u prvního pohlaví i jméno řekli..bohužel, několikrát jsem si vyslechla, že první by měla být holka ..nebo další kluk? My se té holky nedočkáme, holky jsou lepší. Nevadí, příště to určitě vyjde atd. Nechápu co ty lidi k tomu vede, že raději nedrží pusu.
No u druhého přemýšlím, že si pohlaví necháme jako překvapení nebo aspoň už nikomu nebudeme nic říkat. Pravděpodobně si stejně budou myslet, že je to opět kluk, když to tajíme 🙄
My to oznamili najednou vcetne jmena a pohlavi, nastesti nikdo neresil a neptal se z ceho to budeme zivit, proc se tak jmenuje, skoda ze to je holka a ne kluk, jak mam vychovavat.. nikoho to ani nenapadlo. My se v tomhle moc nevyzivame, bereme veci jak jsou
My si u první holčičky nechali říct pohlaví, i jsme řekli jméno. Samozřejmě byly komentáře, takže poučena z předchozích nezdarů, tentokrát jsme si pohlaví říct nenechali a jmen jsem pár nadhodila, načež jsem si opět něco vyslechla, takže jsem s tím taky už skončila 😀 Navíc momentálně zase všem přijde hrozně divné, proč si jako to pohlaví nenecháme říct?! To přeci není normální! Babička mi dokonce řekla, že se přeci nemůžu těšit, když nevím, co to bude O🙂 A teda jak tu čtu názory typu, že některé holky uráží, když jim někdo nechce říct, co čeká, nebo když to dotyční vědí a dělají s tím tajnosti... tak takovýhle úhel pohledu mě vůbec nikdy nenapadl. Beru to tak, jak to je. Prostě někdo chce říct, někdo ne. Přijde mi taky mnohem milejší a hezčí, když přijde z porodnice sms, kdo že se to vlastně narodil, než když už to všichni předem vědí. Ale je to každého věc. Já teď zkouším variantu č. 2. Sice jsem napnutá a nejradši bych se to už dozvěděla, ale vydržím. Chci zažít to překvapení u porodu 🙂 Tak všem těhotným zdar a toleranci nazdar 🙂
a s tím urážením já teda nechápu proč by někoho mělo urazit že mu neřeknu pohlaví nebo jméno,každýho urazí něco jinýho a všem udělat radost nemůžu to by ze mě musel být člověk bez vlastního názoru🙂
@mrabbit taky jsem se chtěla nechat překvapit ale nakonec jsme nevydrželi kvůli nakupování oblečení pro mimčo😀
Neříkáme ani pohlaví ani jméno, a jsem stejně jako @mrabbit překvapená, že to někomu vadí. No to není můj boj. Je to každýho věc pro co se rozhodne.
Já jsem ráda, když mi lidi aspoň jedno z toho neřeknou, pro mě je to fakt nuda čekat už jen na smsku, že se tedy Jakub/Eliška narodil/a.
O důvodech proč neprozdradit jméno tu už bylo napsáno dost. A od toho neprozrazování pohlaví jsme si hlavně slibovala, že budu ušetřena hloupých řečí o jednotlivých pohlavích, geniálních myšlenek, který pohlaví je lepší/má se narodit první apod.... k mé hrůze jsem ušetřena nebyla, ba co hůř - někteří jedinci - přestože ví, že já pohlaví znám - se nerozpakují jedno z pohlaví hanět tak, že na něm nenechají niť suchou (typicky matka jedináčka haní opačné pohlaví než má ona sama). Ale to mluvím fakt o jednotlivcích, v mém případě to byli samí ne zrovna příjemní lidé s nevysokým EQ. Naprostá většina lidí je naopak úplně v pohodě (a až na vlastní mamku 🙂) respektují mé rozhodnutí pohlaví nesdělit a nemají potřebu to ze mě tahat. Díky za to.
A všem kdo vydrží nenechat si to říct moc fandím! Já byla celý život přesvědčená, že se taky budu chtít nechat překvapit... no nakonec se ukázalo, že jsem hrozně zvědavá. Navíc manžel mě v tom nepodpořil, chtěl pohlaví vědět, tak jsem se dala (snadno) přesvědčit 🙂 Třeba druhé si dáme jako překvápko...
Ja mam termin uz ZITRA a celych 40t nevime, koho cekame 🙂. Muj muz jeste pred teh.rikal, ze krasnych prekvapeni je v zivote malo, tak jsme se dohodli a celou dobu jsme v napeti. Je nam fuk, jestli holka, nebo kluk, dulezite je zdravi 🙂. Nerikame ani jmena, vahame mezi 2ma klucicima i holcicima, rozhodnem se, az bude Chrudosek (prac.jmeno) na svete. Je to napinave jak male gate! Rodina, kamaradi i znami, kdyz se ptali, co to bude, dostali odpoved, ze MIMINKO 😀. Vubec jsme nemeli potiz tu nevedomost vydrzet, naopak nam prijde nudne, jak znami vi, ze Apolenka se narodi x.y.2017. Vybavu jsme dostali pujcenou od znamych, jen jsem si rozsortyrovala obleceni na bilou, ruzovou a modrou, ty nejmensi velikosti mam nachystane v krabicich, tak pak jen vytahnu tu jeho/jeji barvu😍🤰👶
pohlaví dětí jsme dopředu věděli z UZ z 20. týdne, ale znám i takové, kde to nakonec bylo jinak (můj dr. nedělá utz při každé poradně). Pohlaví jsme neřekli a jména už vůbec ne, jednak jsme sami jméno pro kluka vybírali dlouho a váhali mezi 2.
Spousta z vás se tu diví proč to jako tajit. Já zase nevím proč to jako vykřikovat do světa už hned na začátku, kdy je ještě celé těhotenství přede mnou. To že čekáme mimi jsme nejbližším řekli ve 12.tt a ostatním až později, když na to přišla řeč (třeba v práci až po 20tt mimo šéfa). Mě zase přijde ujetý v 7 tt to troubit všude okolo. Ty všetečný pohledy, brrr.
O komentáře k výběru jména nestojím, ostatním je potom putna. O tom, že nemám páreček jsem si také vyslechla svoje a nepochopím co je komu po tom.
Sama mám velmi ráda ten příjemný okamžik, kdy mi přijde od známých sms o narození, kdy se dozvím víc, než jen váhu jako poslední neznámý údaj 🙂
@zaji Ja treba nechapu, proc je tak strasne pro vsechny dulezite vedet, kolik ci mimino meri a vazi 😅! Hlavne, abychom mohli porovnavat deti uz od perinky...
@evazchleva no přece proto, abys věděla, jestli měla obrovský břicho a tak mrňavý dítě, nebo naopak, byla moc hubená a kde to schovávala, takovýho macka, to určitě držela diety aby nepřibrala ...😵
já pohlaví nevím- zatím. Vědět ho chci spíš já,než přítel. Ale je pro mě důležité se s tím sžít a vědět, s kým sdílím těch 40 týdnů, chci na něj mluvit jako na konkrétní miminko.
jména říkáme a pohlaví taky. Nejsem tajnůskář 🙂 naivně doufám, že až půjdu k doktorovi ,což bude 16+5, tak mi poví,co to bude 🙂 ale jelikož přítel se mnou nepůjde. budu mít s sebou 2 kartičky a poprosím ho,aby vložil do obálky a spolu až rozbalíme 🙂
@evazchleva Rozměry dítěte jsou důležité hlavně při průběžném měření - jestli se vyvíjí správně. A mě osobně docela zajímalo, kolik cm už má, když jsem se třeba vůbec těhotně necítila ani jsem tak nevypadala. 🙂 Ke konci je to pak důležité z hlediska životaschopnosti a třeba i vedení porodu.
My jsme to měli tak, že já pohlaví vědět chtěla a manžel ne, takže jsem si to nechala říci a věděla jsem to jen já ... jména jsme měli vymyšlené pro obě varianty a ty jsme také nikomu nesdělovali ... první těhotenství jsme rodině oznamovali, když už nešlo jinak tj. v 6 měsíci.
@soleilll To samozrejme chapu, ale ne pak nasledne, ze se me moje babi treba pta, jestli jeji sousedka na fb psala, kolik vazil pri narozeni jejich syn... 😲 jakoby na tom stal a padal svet.
My si vyzkouseli 3 ruzne situace.
U prvniho jsme priblizne od 18.tydne vedeli, ze to bude kluk, vybrali jsme jmeno a vsichni vedeli, ze to bude Patrik.
Podruhe jsem si moc prala holcicku a rozhodla jsem se, ze se chci pohlavi dozvedet az u porodu, abych az do konce mela nadeji, ze to ta holcicka bude. Manzel chtel pohlavi vedet driv a asi ve 28.tydnu na 3D ultrazvuku me premluvil, ze by to opravdu rad vedel. Dohodli jsme se, ze si teda pohlavi nechame zjistit, nikomu ho nerekneme, ale miminko se nechtelo ukazat... 😀 od te doby uz manzel nenalehal a u porodu bylo krasne slyset "je to holcicka" ❤ vybrana jmena jsme predem oznamili.
Potreti jsem opet byla presvedcena, ze si pohlavi nenecham rict, manzel ho opet chtel vedet... pred Vanocemi me napadlo, ze by to byl pro nej hezky darek k Vanocum. Pohlavi jsem si nechala zjistit a kdyz jsme pak u stromecku osameli, mohl si rozbalit specialni darek se jmenem naseho miminka. Dohodli jsme se, ze o pohlavi miminka pomlcime.
Jmena jsme opet netajili, ostatni do porodu tipovali, kdo se vlastne narodi, a po porodu se pak nekteri chlubili tim, ze pohlavi uhodli... 😀
Kdyby nekdy melo byt na ceste dalsi miminko, tak bych znovu chtela prekvapeni u porodu. To bylo takovy krasne napinavy nejen pro ostatni, ale i pro nas 🙂
@evazchleva Jo tys myslela po narození. Vlastně máš pravdu. Asi je to ze statistických údajů, protože pokud jde o porod v termínu a dítě je v pořádku, je to jedno. 🙂 Zásadní je to u předčasně narozených a možná jako zajímavost to stojí za zmínku u dětí nad 4 kg. 🙂
Pohlavi jsme rekli, jmeno ne. Aby nemeli lidi "chytre reci". U druheho,az bude, bych nechtela rict ani pohlavi,ale uvidime, mame maleho syna, a u nej asi budu chtit,aby vedel, jestli bude mit brachu nebo segru a ten to pak lehce muze poslat dal,az se ho nektera z babicek zepta... Kazdopadne jmeno opet nereknu.
Ja se pohlavi dozvedela az ve 36tt,mala se do te doby nechtela ukazat. Vsichni ale rikali,ze to vime,ale nechceme rict.Ale nebylo to tak.U jmena jsme rekli,at se nechaji prekvapit a opravdu neprozradili.Chteli jsme se vyhnout poznamkam,ktere jmeno ano a ktere ne.Po porodu to musi prijmout vsichni. Ve vysledku zavisi,jaci jsou v okoli lidi.Nekdo to chape,nekomu muzes rict cokoliv a stejne vi vsechno nejlepe🙂
@evazchleva jo tak míry na těch stojí svět,když jsem naznačila že uvažuju o tom že si malou nechám zvážit až budeme odcházet z porodnice tak byl oheň na střeše jak prý budu posílat smsky a že všichni chtějí vědět jestli je macek nebo ne😂😂
a ještě k těm jménům,když jsme u první řekli jméno bylo úplně hrozný,všichni nám ho vymlouvali i když je to běžný jméno a dneska si nedovedou představit že by se jmenovala jinak což mě utvrzuje v tom že vybraný jména říkat nechceme. A o tom že hromada lidí se celý těhotenství ptala na pohlaví ale otázka je prcek v pořádku je nenapadla ani nemluvim
@tsafarikova mas pravdu, ze u nas taky casteji pada otazka na pohlavi nez na to, jestli je v poradku a jak se ja citim... Smutne...
@tsafarikova je to smutne, ale asi tak nejak vsichni predpokladaji, ze prcek i ty jste v poradku , takze je zajima neco jineho. Ja jsem se asi jenom jednou za cele tehu setkala s otazkou, zda je vse v poradku, ale pak jsem zjistila, ze to byla obklika, aby dotycna zjistila pohlavi...
@zaji Presne, souhlasim i s tim oznamovanim. Rodina (ta sirsi-tety, strycove) to vi ted po prvnim screeningu a to spis jen proto, ze moji rodice meli oslavu narozenin a ja uz to nemuzu moc skryt 🙂 Jinak cim vic to jde videt, tim min se mi to chce nekde rikat. Mam pocit, ze tim prijdu o soukromi a klid. V praci nejblizsi kolegyne a z kamaradek zatim zadna (nemam nejakou nej - ta by to jinak asi vedela). A ohledne toho pohlavi a jmena.. Taky se mi zda hezci, kdyz prijde sms a ja si reknu "jé, tak maji..." nez " tak uz je na svete". A pokud se nekdo urazi, ze mu nic nechceme rict, tak to stejne neni clovek, se kterym bych chtela mit neco spolecneho...
Naši mladí pohlaví řekli a jméno tajili. Nezbývalo nám nic jiného než si na něj počkat. 🙂

Přesně tak, je to jenom naše věc a ostatní se neurazili nic, naopak byli zvědaví a těšili se na překvapení 🙂 Teď lituju, že jsem těhotenství oznámila dřív, než to na mě bylo vidět, nějaký 12 tt jen rodičům, zbytku rodiny cca 16tt. Si pamatuju že v 10tt se mě mamka zeptala, jestli nejsem těhotná, tak jsem řekla NE 😀 Chtěla jsem to říct jí na narozeniny, co měla za chvilku 😀