Pojmenování dítěte po rodiči: Je to dobrá volba?
Jsem v 6 měsíci těhotenství a vybíráme s mužem jména. Kluk je jasný.. tak nějak to samo vyplynulo, že by se jmenoval chlapeček po dědečkovi..
Jenze jsme přemýšleli nad holčičkou. A dr.mi řekl, že to na holčičku vypada.. Měla jsem na seznamu jmena Barborka,Miriam.. Ale poslednich par dni zpet mam divny pocit, i zvláštní sny.. nejak mi nejde vybrat jmeno pro holčičku. A včera me napadlo dát jméno po sobě.
Sice mi cely zivot rikali hnusne, ale rikam si, ze zrovna ja jako maminka bych mohla rikat hezky a naucit druhé i hezky to jméno rikat. Jmenuji se Silvie a lidi na me volaji většinou Silvo..a to nesnasim. Vicemene cely zivot jen same Silvo. Misto Silvi, Sisi... jen Silvo.Mamka kdyz se na me zlobila tak vzdy mi taky rikavala jen Silvo a možná proto to i beru, ze kdyz mi tak nekdo rekne nema me rad nebo se mnou ma nejaky problem. Pritom je to jine jmeno..Silvie-Silva.Muj muz mi říká Sisinko, Sisi.Je Slovak a prave proto se mi me jmeno zacalo i libit. Na Slovensku mi nikdo hnusne nerekne, jen Sisinka,Siska..Ani nevim zda se toto jmeno jeste vubec tady v Čr dává. Vsude ctu jen same Sofie, Nela, Ela.
Co myslite, daly byste si po sobe jmeno?
@sorboni30 a jak by ti teda měli říkat?
Vezmi si knihu o jménech a pouč všechny 🤦♀️
Mě samotné se nelíbí když mi někdo řekne Veroniko, ač když jsem byla malá tak Verunka, či Verun to bylo fajn...
Manzel byl tuším pátý Jan v jejich rodině, když jsem se ho ptala, jestli dáme Honzíka po něm, říkal ani omylem...
Sama bych jméno po rodiči nedala, ať už po sobě, nebo po manželovi. Jsem na to úplně alergická.:D na vesnici máme “mladejch” a “starejch” a “dědečků” Pepíků dost, čert aby se v tom vyznal.🙂
My jsme resili u syna. Manzel chtel po sobe, ale uz 3 generace to u nich v rodine tak bylo....takze za mne jasne, ze 4.uz ne. A dcera po mne? Ne, mam rada pestrost ve jmenech. Znam rodiny, kdy maji dceru po mame a syna po otci, to mi prijde desne.
Ja mam sestrenici, rikala jsem ji Silvi, Silvus, Silvusko a Silvinko. Silvo ji nikdo nerikal. Pak mam kamaradku Sylvu a te se teda vetsinou rikalo Sylvo, Sylvi.
@merope Silvie je s měkkým a Sylva s tvrdým. Hodně lidem se to plete a i při vítání občánků se stalo, že neteř napsali Sylvie i když jsme na to upozorňovali (byla jsem místo tatínka, který na malou kašlal od prvního trimestru, do té doby řešil jen potrat 😣) Navíc jsou případy, kdy je Sylva i chlap
Taky bych jméno po rodiči nedala...v příbuzenstvu máme Honzíčka v pořadí 5 z jedné strany a z druhé Honzíčka třetího a je to teda šílenost.....Já dala jiné jméno.
@amazonkajanik 🤣 existují 4 varianty tohoto jména. A to Silvie, Silva, Sylvie a Sylva. Lidem se to neplete. Tak to prostě je.
A nejsou případy, kdy je Sylva chlap. Alespoň né u nás. Mužský protějšek k těmto čtyřem jménům je u nás Silvestr. A to by zdrobněle mohl být Silva.
@sorboni30 manzel se jmenuje po tátovi, jeho sestra po máme.. Takze furt malá, velká, mladý, stary.. Jak u debilu..a když jsme čekali syna, samozřejmě, že se čekalo, že bude stejného jména. Aby byl velký, prostřední, malý? Mám bratrance, je mu 30 a furt to je malý.., protože prostě velký je jeho táta.. Když se řeší jeho svatba, práce, nebo plány na rodinu, zní to fakt směšne.
To samé máme známé a tam je dítě Evžen IV.. Jako fakt, normalne se ještě cisluji, aby to odlišili..
@felixfelicis @gracinka7 jo taky me napadlo dat jen Alexe, ale jednak to neni uplne ono co se mi libi a hlavne mame prijmeni zacinajici na sykavku, takze jmeno koncici na -ks by se s nim spatne vyslovovalo a to nechci. Kvuli tomu pro nas padaji i vsechna moderni jmena koncici na -áš 😀
@kelerub tak u nás byl Sylva a pamatuji si to díky tomu, že s ním bylo krátce po revoluci problém ohledně psích zápasů a pak usnul na kolejích a vlak mu ujel nohy 🙄
Já bych stejné nedala prostě se mi to nikdy nelíbilo a úplně mě vždy rozčilovalo jak kamoška volala Tomáši na chlapa a Tomíku na syna a nebo malý Tomáš a přitom už mu bylo třeba 10 prostě se mi tento trend dědit jméno po rodičích ještě víc znelíbil neříkám po prarodičích s nima člověk nežije
@sorboni30 když to tu tak čtu (ne vše), co to nechat jen Sisi 🙂.
Byla přece i někde v historii princezna Sisi 🙃
Jinak syn je Václav (manžel je taky Václav, a jeho táta byl taky Václav), a jméno Vašek mám ráda...
Já jsem Ivana (manželova maminka byla taky Ivana), takže pokud bude jednou holka, tak by byly oba 3. V řadě...
ale nvm (mám i vybrané jiné jméno z 1.ho těhu) nikdy jsem své jméno nemněla ráda, když jsem byla malá, tak mi říkali Iva/Ivča a volali Ivo/Ivčo... a když mi pak někdo řekne Ivano je to pro mne jak kárání, jako kdybych něco provedla, nebo jako že mne dotyčný nemá rád, a nadává mi... prostě - "Ivanice palice, rozkousala zajíce" 🙈 .
@sorboni30 já půjdu proti proudu, jmenuji se stejně jako mamka a nikdy mi to nevadilo, naopak se mi to líbilo. Po sobě jsem už jméno dát nechtěla-ale spíš kvůli jménu (manžel chtěl, ale dceru stejně nemáme), po manželovi se syn jmenuje.
A k tomu jak ji budou říkat - ano cizí ji řeknou Sylvo - jinak ji ale každý bude říkat tak, jak mu dcerku představíte, či jak se později představí sama. Pokud na ni bude každý volat Sisi - tak to bude zkrátka Sisi. Nebo alespoň já měla i mám v okolí více lidí, kteří mají vyhraněné jméno, které zní jinak než běžně. Jinak Silvii - Sisku znám, ale je to taktéž Slovenka.
@sorboni30 Má dobrá kamarádka se také jmenuje Silvie a říkala jsem si, že mít víc holčiček, určitě bude jedna Silvie. Měla jsem chlapečky a teď s novým partnerem čekám vytouzenou holčičku. Shodli jsme se na jméně-sobecky po mne☺️, takže čekáme Klárku. Ale třeba další bude opravdu konečně Silvie. Já te své kamarádce říkám vždy Silvi, oslovení Silvo se mi také nelíbí.
@zajusenka Byla císařovna Sisi, ale to byla Alžběta, Sisi je jen přezdívka.
Jinak jedinou Sisu znám Sisu Sklovskou, což je opravdu Silvia (proto asi zakladatelce slovenská část rodiny říká Sisi), a ještě si pamatuju z dětství knížku Sísa Kyselá, ale co ta měla za normální verzi jména, to už nevím.
V Čechách (a na Moravě) se opravdu Silviím říká Silvo, Silvi, Silvinko, takže pokud to někomu vadí, jediná rada je, Silvii prostě nedávat.
Dávání jmen po rodičích mi nevadí, pokud to není obě děti po obou rodičích 🙂 U nás se hlavně dědí jméno v jedné mužské linii a je pravda, že když jsou to teď tři generace, je to někdy trochu složité 😀 Ale já jsem třeba v blízké rodině jediná Veronika a i tak doma pořád Verunka 😀 A doma jsem na to tak zvyklá, ze mi to ani nepřijde… Co se týče oslovování, je problém, ze někdo preferuje “správné” oslovení a někdo radši “zdrobnělinu”, takže i pro okolí to není jednoduché 🙂 Mně třeba nevadí žádné osloveni, představuju se jako Veronika a nechávám to na ostatních, můj manžel zase kalendářovou verzi svého jména rad nemá…. Už jsem se setkala s tím, že jedna Alexandra požádala, aby se jí říkalo Alex a ne Saša, a přišlo mi to v pohodě 🙂 Asi záleží na podání, ale samozřejmě i na lidech, které o to žádáš.

@sorboni30 Řešíš nesmysly a myslím, že máš asi trochu problém se svým sebevědomím. Volat na Silvii Silvo je hnusné? Aha, díky za osvětu, to mě doteď nikdy nenapadlo. Je to hezké jméno, ale nedávala bych jméno po sobě... Je to pak v rodině jak u blbecku na dvorečku. Malá, velká, mladá, stará 🙈