icon

Pojmenování dítěte po rodiči: Je to dobrá volba?

sorboni30
4. led 2022

Jsem v 6 měsíci těhotenství a vybíráme s mužem jména. Kluk je jasný.. tak nějak to samo vyplynulo, že by se jmenoval chlapeček po dědečkovi..
Jenze jsme přemýšleli nad holčičkou. A dr.mi řekl, že to na holčičku vypada.. Měla jsem na seznamu jmena Barborka,Miriam.. Ale poslednich par dni zpet mam divny pocit, i zvláštní sny.. nejak mi nejde vybrat jmeno pro holčičku. A včera me napadlo dát jméno po sobě.
Sice mi cely zivot rikali hnusne, ale rikam si, ze zrovna ja jako maminka bych mohla rikat hezky a naucit druhé i hezky to jméno rikat. Jmenuji se Silvie a lidi na me volaji většinou Silvo..a to nesnasim. Vicemene cely zivot jen same Silvo. Misto Silvi, Sisi... jen Silvo.Mamka kdyz se na me zlobila tak vzdy mi taky rikavala jen Silvo a možná proto to i beru, ze kdyz mi tak nekdo rekne nema me rad nebo se mnou ma nejaky problem. Pritom je to jine jmeno..Silvie-Silva.Muj muz mi říká Sisinko, Sisi.Je Slovak a prave proto se mi me jmeno zacalo i libit. Na Slovensku mi nikdo hnusne nerekne, jen Sisinka,Siska..Ani nevim zda se toto jmeno jeste vubec tady v Čr dává. Vsude ctu jen same Sofie, Nela, Ela.
Co myslite, daly byste si po sobe jmeno?

Strana
z4
margriet
4. led 2022

@sorboni30 Klidně bych dala jméno po sobě. Taky jsem vždycky říkala, že neexistuje a že to dělají rodiče s nedostatkem představivosti. A víš co? Syn se nakonec s drobnou obměnou jmenuje po manželovi, protože jsme to tak chtěli 😉 Co se týče oslovování, klidně bych na to upozornila, že jsi Silvie a ne Silva. Mám na dnešní dobu “dlouhé” jméno a ostatní ho rádi zkracují, ale mně to rve uši. Takže se většinou ozvu a mám pak pokoj.

malenka3
4. led 2022

Já jsem zásadně proti jménu po rodičích, je to jenom bordel a zmatky, vtipné historky fakt nevyváží ty problémy. Manžel chtěl dceři dát jméno po mně, neprošlo mu to. A na kluka po něm jsem kývla až v momentě, kdy nám potvrdili holku 🤣

K Silvii - měla jsem spolužačku a Sisi jí nikdo neříkal. Ani bych si to sama nespojila, v životě jsem to neslyšela. To, že říkáš, jak je Silva a Silvie jiné jméno, je sice hezké, ale všichni to vidí jako odnož téhož jména - stejně jako Tereza a Terezie, moje spolužačka byla Terezie, ještě s debilním příjmením a musela všem vždy říkat, že je Terezie a hláskovat příjmení. Vopruz neskutečný. A nikdo jí neříkal jinak než Terezo. Ty můžeš doma holčičce říkat jakkoliv, ale to jméno bude poslouchat celý život převážně od jiných, ne od tebe. A oni ji budou nazývat poprvé tak, jak jim přijde přirozené, což je Silvo. Jednou může být stejně nešťastná ze svého jména jako ty. Málokdy na první dobrou říkají lidi, jak si chtějí nechat říkat, ani já to moc neumím říct, když mi někdo říká, jak nesnáším.
Já bych to v tvém případě opravdu nedělala, najdete s mužem něco jiného.

andelka
4. led 2022

Sisi je tradičně Elisabeth, Alžběta ( a kdoví jestli to nepřečetli blbě a nebyla to spíš Lisi,což by dávalo taky smysl, a Sissi se dvěma s jsou myslím až od Marischkovy trilogie). Osobně se mi Silvie líbí,ale Silva taky. Měla jsem kamarádku Silvii, a říkalo se jo Silvo. Když už se na ní někdo zlobil,tak říkal Silvino. U nás tuším je buď Silvie nebo Sylva ne? Mně Silva nepřijde jako hanlivé nebo nehezké oslovení. To bude v tvoji hlavě , a že jiné oslovení se ti líbí víc. Jo a ta kamarádka má dceru taky Silvii a tím,že je to Silvie mladší,se jí říká Silvinka, i když už je to velká holka, slečna..taky nic moc.
Já bych asi hledala dál, nebo dala tu Klaudii. Po sobě bych nedala. Manžel je třetí (minimálně) stejného jména a příjmení v rodině a je to sice pěkné a tradiční,ale taky pěkný opruz. Už jeho mamka to chtěla porušit, nakonec teda až já.

dashyyy
4. led 2022

Já mám jméno po mámě a nikdy, nikdy bych to svýmu dítěti neudělala..

veruuu_kubesovic
4. led 2022

Mám nejlepší kamrádku, která se jmenuje Silvie, a běžně jí říkám Silvo, Silvi...jak jinak bych jí měla říkat? a ne fakt jsem neslyšela, že by jí někdo říkal Sisi, či Sisko...
a jinak pokud nesnášíš oslovení Silvo, pak tedy nechápu proč chceš tohle jméno dát i své dceři...

izz76
4. led 2022

@sorboni30 Silvie je hezké jmeno. Nepřipadá mi nijak hrozne když se dítě jmenuje po rodiči, zas takové problémy s tím nejsou, vlastní zkušenost 😉

sorboni30
autor
4. led 2022

@irmamala 😀😀😀

sorboni30
autor
4. led 2022

@veruuu_kubesovic nesnasim osloveni Silvo, ne jmeno Silvie 😉 Nevim, mozna proto abych zmenila lidi kolem a začali rikat tak jak maji? 😀

sorboni30
autor
4. led 2022

@malenka3 mas pravdu a souhlasim.. dekuju, pomohl mi tvuj nazor..

A dekuju i vam vsem zbylým.. To jsem potřebovala

dashyyy
4. led 2022

@malenka3 naprostý souhlas.. je víc než pravděpodobné, že by holčičce stejně většina lidí říkala Silvo a tazatelka by to pak poslouchala dvakrát 😂🙈

sorboni30
autor
4. led 2022

@dashyyy 👍😀😀😀 no právě... Kdyz jsem se kdysi ohradila mensi nekolikrat, ze nejsem Silva, ze jsem Silvie.. rekli mi, ze jsem dulezita a trapná..No tak jsem uz nikdy nic nerekla. Jen přátelům a ti mi rikaji normálně 😀😀

andelka
4. led 2022

@sorboni30 to bys musela sobě i dceři nalepit na čelo " říkejte mi Silvi nebo Sisi a ne jinak". A stejně by to lidi nerespektovali. Já taky nemiluju všechny varianty jména, ale obvykle lidi nezpozornuju, protože mi to přijde neomalené. Pokud by to byli lidé,kteří mě oslovují často a fakt jsem tu variantu nesnášela,tak bych jim to řekla. Ale ne stylem " jmenuji se tak a tak, ne tak jak říkáte, ač je to běžné ". To opravdu vyznívá hloupě a že z nich děláš blbce.
Zvlášť těm z Čech by nešlo vymluvit, aby mě oslovovali jinak. I když mne to rve uši,zvykla jsem si. Nemám ráda oslovení nezdrobnele,ale taky to přežiju,zvlášť v dospělosti. Ale v dětství mě tak oslovovala učitelka, a nemyslela to zle.

dashyyy
4. led 2022

@sorboni30 já ti rozumím, taky nesnáším, když mi někdo říká Dagmar 😂🙈🙄

rnika
4. led 2022

Tak my máme v rodině Sylvy ... takže u nás se používá Sylva a nikdy to nebylo myšleno hnusně a přiznám, že stejný tvar bych použila nejspíše i pro Sylvii, kdybych nějakou znala. Protože by mi spíš přišlo takové odtažité říkat jí během řeši Sylvie.

@zelenaesmolda Já mám také Sisi spojené s císařovnou a nikdy jsem to ve spojení se Sylvií neslyšela.

Ještě dodám, že obecně nejsem zástánce jmen po rodičích. Přijde mi, že si tak lidé dělají malé kopie... ale to je jen můj pocit ( třeba zrovna moji prarodiče byli Jíří a Jiřina a moje máma je kupodivu také Jiřina :D )

mdch91
4. led 2022

Jmeno se mi libi, pojmenovani deti po rodicich se mi nelibi vubec.

amazonkajanik
4. led 2022

@sorboni30 sestřenice je Sylva a neteř Silvie. Té starší se říkalo, co pamatuji prostě Sylva a malé Silvinka, Sili,...
Jinak mě se třeba hrozně líbí,jak se říká sestřenici že Slovenska. Je Ingrid, ale nikdo jí neřekne jinak, než Inka. A když jsem tak jednou oslovila bývalou šéfovou, tak překvapeně koukala a že to se jí líbí, jelikož jí přijde to jméno hrozně tvrdé a nesnášela ho...

mysh_me
4. led 2022

Mam takovy postreh k tomu oslovovani. Bohuzel nemas pod kontrolou, jak tve dite budou oslovovat ostatni, takze pokud se ti nelibi nejaky bezne uzivany tvar, tak je lepsi jmeno nedavat. Muze se taky stat, ze tvoje dcera bude mit jinou zkusenost a vkus a tebou nenavidene osloveni se ji zrovna bude libit, treba se tak jako vetsi i sama predstavi… me se hrozne libi jmeno Alexandr, prijde mi muzne a silne, zkracene bych pouzivala Alex. Ale bohuzel u nas je normalni rikat Alexandrum Sasa a z toho se mi dela zle, nesnasim to. V rodine a kamaradum to jeste vysvetlis, ve skolce mozna, ale pozdeji uz ani nahodou, a kdyz to jemu vadit nebude nenadelas uz vubec nic. Proto pripadny syn Alexandr nebude, mrzi me to ale je potreba zohlednit i tu spolecenskou normu a brat to tak jak to je.

lovemusicsun
4. led 2022

Pojmenovávání dětí po rodičích se mi nelíbí. Pokud je tam tradice už 5 generací, tak fajn, v tom jediném případě bych byla ochotná o tom uvažovat. Jinak ale ne. Chtěla jsem aby mé děti měly svá jména. Manžel navrhoval, aby se případný kluk jmenoval po něm a neprošlo to. Nakonec teda máme dvě holky, tak ani nemělo význam se o tom dohadovat 😀
Jinak jsem nedávno četla rodokmen naší rodiny a potěšilo mě, že moje děti mají jména, která se tam vůbec neobjevila za ty stovky let. Aspoň v něčem jsme první 🙂 Co bylo trochu zneklidňující bylo to, že lidem umřelo miminko a oni to další pojmenovali stejně. S tím se nějak nemůžu vnitřně srovnat ačkoli vím, že tenkrát se to tak dělalo.
Jinak proti jménu Silvie nic nemám, celkem se mi i líbí, ale přiznám se, že kdyby se tak jmenovala třeba kolegyně, tak bych jí také říkala Silvo (pokud by mě neopravila). Jo a jméno Barborka bych vybrala své případné třetí dceři.

felixfelicis
4. led 2022

@mysh_me Mám to stejně (stejně jako tak krásný jméno Josef, jak ho může někdo prznit a říkat Pepik) ale kdyby se vám hodil k příjmení jen ten Alex, nedali byste toho? Tam by Saša nehrozil.

jako_mala_holka
4. led 2022

Já bych po sobě jméno nedala, ale mně se moje jméno extra nelíbí, zato Silvie se mi líbí moc, svoji dcerku bych tak klidně pojmenovala

jako_mala_holka
4. led 2022

Co se teda týče toho oslovování, to téměř neovlivníš, u širšího okolí určitě ne... Ale mně se Silva taky moc nelíbí, chápu tě, já sama bych říkala Silvii spíš Silvi

ckei
4. led 2022

@sorboni30 jsem zásadně proti dávat dětem jména po rodičích. Takže bych nedala.

merope
4. led 2022

@sorboni30 Vidíš, mě by ani nenapadlo volat pátým pádem "Silvie" - přijde mi to opravdu extrémně divné a nejde mi to přes pusu.

Ale to je podobné jako "Michael" a "Michal" - prostě to beru jako dvě zcela zaměnitelná jména. Máme v rodině Michaela a stejně se mu říká stejnými "zkráceninami" jako Michalům. Beru to jako dvě formy v podstatě jednoho jména.

Mám kamarádku Silvii a musím říct, že i když se o ní bavíme, tak vždy je to Silva, ani mě nenapadlo, že by jí to třeba mohlo vadit a vlastně jsem se musela podívat na fb, abych si ověřila, že je to Silvie a ne Silva.

Ono v každém státě se ta jména používají trošku jinak, pokud se ti líbí slovenské varianty, tak to by se muselo opravdu používat důsledně, musela by se tak představovat - a stejně možné, že jí ve škole začnou říkat jinak. A navíc to moc neovlivníš - mám syna Víta Františka, na Sokole mu paní říká Franto a on chudák ani netuší, o kom se mluví 😀.

nazka
4. led 2022

@sorboni30 Silvie je krásně jméno. Každopádně já mám jméno po mámě, babičce a i teta se tak jmenuje. Dost dlouho jsem byla na to strašně naštvaná a to jméno se mi nelíbilo. Až mi jedna jmenovnice začala dělat skvělou sefovou, strašně ji obdivuju a vážím si její moudrosti az se mi to jméno začalo prvně v životě líbit. A kdybych neměla ten seznam půlky rodiny, možná bych dala i dceři.

nazka
4. led 2022

@sorboni30 jinak mne se líbí i tvar "Silvo". Není to tak běžné, fakt hezké jméno.

madamas
4. led 2022

Mě by vadila jen jedna věc.. dělení na ,,malá" a ,, velká" je ještě v pohodě..ale až bude dcera dospělá tak se to většinou dělí na ,,stará" a ,,mladá". Znala jsem tak Zuzanu. A to bylo pořád : Potkala jsem starou Zuzanu a že prej mladá Zuzana bude mít svatbu .. Zuzana dala výpověď. A která? No stará..brrr🙉

madbetka
4. led 2022

Já ti rozumím, jsem Terezie 😀 Miluju svoje jméno, ale oslovení Terezo bytostně nesnáším (naštěstí jediný, kdo mi tak říká, je moje tchýně). Vlastně ani nevím proč, ale hrozně se mi to nelíbí 😀
Ale jméno po sobě jsem nedala ani jedné z našich třech holek, nelíbí se mi to. Vybrala bych jiné, tím spíš, že tou variantou, která se ti nelíbí, ji pravděpodobně bude stejně oslovovat většina lidí.

kecupka66
4. led 2022

Já se jmenuju jako teta, a hlavně pro ni je to děs! Protože já jsem malá Petra a ona je stará Petra..😒😄 Nechápu, proč není stará a mladá, nebo malá a velká..😀 Jinak jména po rodičích nemusím, manžel chtěl pojmenovat kluka po sobě, ale odmítla jsem to 🤣

gracinka7
4. led 2022

@sorboni30 nedala bych po sobě. Nelíbí se mi pak rozdělování na mladá/stará, malá/velká.

nagojka
4. led 2022

No a to kdyz se jmenje syn stejne po tatovy a jeste bydli v jednom baraku to je teprv bomba😂😂chlap ma porad otevrenou postu porad jsou s tim naky starosti...uz si teda chlap vyridil temer vsude ml.takze na dopisech to prevazne uz ma ale vsude to taky nejde..ale samozrejme nikdo nemuze vedet jak to v budoucnu bude ze jo,mi taky nepocitali ze budem jednou bydlet s tchanovci tskze z tohohle duvodu jmeno po rodicich ne..Ale jmeno Silva se mi moc libi...🙂

Strana
z4