Poplatek 2 000,- za těhotenskou průkazku?
Ahoj holky....jsem úplně vyvedená z míry, jsem teď v 32 tt a dnes na kontrole mi recepční u doktorky řekla, že mám ještě zaplatit 2 000 ! za těhotenskou průkazku a 800 za screening....Když mi průkazku dávali, ani po celou dobu těhotenství mi nic takového nebylo řečeno. Ano, je to soukromá ordinace, ale platila jsem roční poplatek 1 000 a na nic víc mě neupozorňovali, ani se neptali, jestli chci třeba nějaký nadstandard nebo něco podobného. Je to podle vás normální? Zatím jsem nic nezaplatila, ale nechce se mi takhle na konci těhotenství řešit např. změnu doktora.....
Já se divím, že se v tý Praze necháte takhle okrádat a akceptujete i takový všivárny jako registrační poplatky.
asi platíš sestřičkám na recepci prémie 😀 Ne, promiň, bych se už místo příští kontroly tam přehlásila do porodnice a na pojišťovnu to taky nahlásila. Můj mudr. dělá UTZ i nad rámec snad každou kontrolu, fotky posílá na mail a neřekne si ani o korunu navíc.
@mooo86 tak urcite pokud, meli te na to upozornit uz na zacatku tehotenstvi. Navic, mela bys mit na vyber, zda chces nadstandardni tehotenskou peci nebo normalni peci (davaji ve vetsine ordinaci na vyber), ale ne chtit na konci tehotenstvi po tobe penize zpetne... To je jejich chyba, ze si to neohlidali. Navic, mela bys chtit videt oficialni cennik, kde by byla tato polozka uvedena...
Ja chodím v Brne do centra na Orlí a tam tiež ponúkajú tzv. tehotenský balíček, kde je niekoľko nadštandartných úkonov - ale našťastie je to dobrovoľná záležitosť, takže keď odmietneš, tak máš proste štandartnú starostlivosť. Na tom nevidím nič zlé, kto chce, ten si priplatí, kto nechce, o toho sa postarajú tiež, bez výčitiek.
Zavolej na pojištovnu, fakt 🙂 a prober to s nima. Oni si tohle fest hlídají...
Jinak ja bych predtim, nez zavolas na pojistovnu zjistila, za co ten poplatek presne je nebo se zeptala na dalsi kontrole doktorky, kdyz ti to nevysvetli. Jinak nekde se v Pze plati i tehotenske balicky ve vysi 12000. Ale vystaveni tehu prukazky by melo byt zdarma (myslim, ze je to dokonce i jejich povinnost)
Vůbec mě taková situace nepřekvapuje, zvlášť jestli jsi z Prahy. Sehnat gynekologa, který by nepožadoval dobrovolný roční sponnzorský příspěvek minimálně 500-1000 Kč je téměř nemožné. Chtěla jsem se přehlásit do ordinace, kterou mám blízko a když mi kamarádka řekla, že jenom za těhotenství chtěli 5000 jako poplatek za péči, tak se mi protočili panenky. Prostě jim jsou peníze od pojišťovny málo, tak chtějí doplatek od pacientek.
Zavolam, nebo zajdu, stejne jsem se tam chtela zeptat na prispevek na predporodni kurz......kazdopadne sestricky se tam maji evidentne fakt dobre....
@mooo86 Ahojky zkusím ti poradit. Jsem z Prahy a furt slýchám od kámošek, jací jsou doktoři kolikrát šupáci!
Ohledně screeningu. Pojišťovna proplácí všechny tři, i ve 12tt. Máš na to nárok. Ale je tu jedna důležitá podmínka. Nesměl by ti tvůj Dr. do té doby žádný UTZ udělat. Ani v začátku těhu. Což většinou každý udělá, aby vyloučil mimoděložní a pak už nárok na screening zdarma nemáš. Pokud by ti jen na začátku vzal krev, prohmatal dělohu a z toho potvrdil těhotenství, pak by jsi měla na screening zdarma nárok. pak je taky možnost, že si Dr. ten UTZ nevyúčtuje, udělá ti ho jako dobrou vůli, aby ti nezanikl ten nárok, ale udělá málokdo. Takže pokud ti dělala před screeningem UTZ i kdyby krátký, musíš screening zaplatit.
Ohledně průkazky. Šílený!!! Má to někde viditelně v čekárně napsané? A co na Webovkách? Mě přijde, že pan doktor zkouší, co si může dovolit. V Praze to je tak, že je časté, že ročně platíš nějaký balíček. Měl by ti to říct na začátku a měl vy někde viset ceník (na webu, v ordinaci). Je to časté, ale není to pravidlem. Já třeba neplatím nic, jen fotky z UTZ a plastové zrcadlo. Pak si doktoři nechávaj platit recept na HA, nebo žádanku na UPT. Ale vše má být v ceníku.
Moje zkušenost od kamarádek, co balíčky zaplatily je, že se jim dostalo takového uctivějšího zacházení, v ordinaci s recepcí. Platí si prostředí, které člověka víc zbaví studu. Každopádně průkazka není ten případ, ta stojí 50haléřů toho doktora, dost často mu je firmy vozí zdarma.
osobně bych nezaplatila ale taky bych nechtěla chodit někam, kde se obnažuju, jsem tam v choulostivých situacích a oni jsou ke mně nepříjemní, nebo máme nějaký spor.
Být tebou vyměním lékaře. Novému bych řekla pravdu, že chtěl ten původní zpětně 2 táci za legitimaci. Tvůj dr.pak pošle poštou dokumentaci novému Dr. ani už bys tam nemusela jít. A rozmázla bych ho na znamylekar.cz
Kdybys chtěla kontakt na mého Dr. u kterého se neplatí, tak písnu do IP.
Screening ten pochopím, ale jinak ceník nikde nemá - teda ano má - ceník na masáže a procedury na hubnutí po porodu :D nicméně klasický ceník s těmito poplatky ne...a ani jsem ho nedostala, ani ústně :( A popravdě ten přístup - kontroly jsou dost o tom je odbýt, na co se nezeptám, to nevím a když se zeptám, tak jsem dostala odpověď - na to se zeptejte nějakého trenéra, fyzioterapeuta apod..(myslím např, co můžu cvičit apod a to jsem se neptala na konkrétní cviky, jen na čistě fyziologické otázky ohledně dolní duté žíly apod. a toho jak to působí na mimčo, což by podle mého doktor- gynekolog měl vědět),prostě co si člověk nevygooglí, to neví (aspoň v mém případě), tak jestli tohle je nadstandard..... no a když jsem byla ještě na Moravě, tak tam poplatky žádné a přístup mnohem lepší....ano,bylo to malé městečko a je to asi rozdíl.....ale i tak.....
@pincola poprosím o kontakt na toho Dr....děkuji moc
@mooo86 po mně chtěl můj první gyndař jako nadstandart taky kolem dvou tisíc... Já kráva to tenkrát zaplatila a lituju toho do ted - i výběru doktora... :o( Ošulit na co přišel, to by mu šlo, ale věnovat se mi ani náhodou... U nového platím jen fotky UTZ když jí chci, jinak nic 🙂
@pincola pokud ma zena zadanku na screening od sveho gyndr, neplati (za predpokladu, ze ma screeningove centrum smlouvu s Tvoji pojistovnou. Nezavisle na predchozich utz.
Jinak, ja platim dobrovolne a rada 1000kc rocne, jsou v tom jednorazova zrcadla aj. Komunikace fajn, vysledky cytologie aj mailem. Lekar je casto i prescas, kdyz je potreba, sestra vzdy nekam vtlaci. O vyborne peci nemluve.
Platil se a myslim to stale plati, dobrovolny tehu balicek 4,5tis (rozdeleny na 2,5 a 2, do 20tt a po 20tt), ma i vlastni monitor, ci i pristroje sona na 1*. V balicku je nonostop tlf, 3D/4D foto i video, flashka, kazdou ko, odbery komplex na miste, aj. V tehotenstvi jsem chodila ko 2-3 tydny rozestup.
I v pripade meho predposledniho tehotenstvi napriklad uz diky jeho erudici a ordi vybave zjistil problem v 9+8, diky cemuz jsem nasledne kolobehem nasledujicich udalosti byla usetrena vyvolani predcasneho porodu, ale "stihla" nasledne "jen" ukonceni, vcetne CVS. Jo a je to v Praze, nehazela bych vsechny prazske lekare do jednoho pytle.
@mooo86 no, pokud po Tobe chteji 2000 za prukazku a cosi jeste az pozdeji, pises, ze jsi nevedela, ze mas neco platit. Tj Te nikdo za celou dobu neinformoval, taky by se mi to nelibilo.
Ja obe teh.chodila ke sve drm,maji spickove pracoviste a krom cukrovky delaji vse,nt screen, obldber plodovky,monitory,kdybych nemela problemy,dali by me do pece porodnice az po terminu porodu. Kazda poradna byl utz a platila jsem poprve za zrcadlo,za nt screen 700Kc a za fotky 30Kc a kolikrat mi dr.rekla,ze to nemam sestricce hlasit,ze to mam jako darek. O pristupu a odbornosti nemluvim..kdyz byl problem u obou teh.,volala jsem a hned kolem me litali a vzdy se misto naslo.. V Ove jedna gynekolozka chce kolem 10tisic...pokud ji to nekdo da...
@gepe Ono to asi jde i když dělal UTZ, ale nemělo yb to být pravidlem, jinak ten Dr. bude mít problémy s pojišťovnou, když to fakt bude dělat u každé(sám si nechá UTZ proplatit a ještě dá žádanku), když se mu třeba něo nezdá, tak to udělat může, nebo starší pacientka, po potratech, jakkoliv riziková, ta na to má mít asi i nárok. Ale u každé se to nedělá. Tak mi to řekli alespoň na tom screeningu, kde jsem byla já.
mně dělal Dr UTZ každý měsíc při kontrole, někdy kratší, někdy delší, podle potřeby a nikdy za to nic nechtěl, byla jsem klidnější, že "vidím" mimčo OK, nechápu, jak to přežily naše maminky, když ještě UTZ nebyl 😀
NT screening byl za 800 kč, ale to mi proplatila moje ZP
roční poplatek také neplatím, za recept taky ne, jenom za zrcadlo 30 Kč
@pincola s malou kdyz jsem byla poprve tehotna a vse ok, i tak zdanka a screenig. Je to stejne, jako zadanka na vysetreni u odborneho lekare.
Hlavne je i rozdil mezi beznym utz a screeningem.
Ja mam jine informace nez Ty a neplatila jsem screening ani jednou 🙂 ve vysledku je to jedno. Podstatne je, kvalitni pece,aby deti byly zdrave a v poradku, ostatni je vedlejsi. Tedy alespon pro mne.
@mooo86 no já osobně bych se s něma hádala asi i za placení toho screeningu když to chtějí takhle zpětně.
No nestačím se divit, vidím, že běžná věc to rozhodně není......já samozřejmě chci pro malou to nejlepší a s tím jsem i šla do Hebemedu (ať jsme konkrétní 😀 ), protože mi byli doporučení a s doktory jsem v podstatě spokojená, ale nechci proste jen tak bezhlavě platit pořád něco někomu, ono se to docela nastřádá za to těhotenství 😀
V tohle případě bych jim nic nezaplatila, když to neřekli předem a ani na co to přesně je. Vyvolalo by to ve mě docela nedůvěru, jako celkově k tomu zařízení. Průkazka je zadarmo, platila jsem jen 50,- protože jsem chtěla fotku.
@pincola K tomu screeningu - me dr.delal v pocatku na vyloučení mimodelozniho, pak i o dva tydny pozdeji na potvrzeni srdicka. Nasledne i tak mi dal zadanku na screening ve 12 tt a i 20 tt a nic neplatim 🙂. Takze zalezi na dr. Pokud to umi zduvodnit pojistovne a hlavne se mu chce tak clovek neplati nic...
chápu že se plati za ten crening - pojistovna pak proplaci-ale za průkazku?jako myslis jen za ten bloček bez služeb??to je přeci zdarma v životě jsem taovou blbost neslyšela!!!rekni ze jim teda tu průkazku klidne vratis :D to jsou udaje co potřebuje dr ne ty.. !!
@mooo86 Jako ten screening bych pochopila, já za něj platila 1450,- na specializovaném pracovišti. Ale aby po mě chtěli ZPĚTNĚ cosi za průkazku? 😕 Přičemž náklady (alespoň na mou) musí být pro lékaře zdarma, protože jsou na ní alespoň 3 reklamy. Neplatila bych, pokud nedostáváš nadstandardní péči, což jak píšeš opravdu nemáš. Já neplatím nic, jen 50 Kč za fotku, pokud chci a mám UTZ každou kontrolu (kontroly po 4 týdnech cca). Mazec, na čem někteří doktoři rýžujou...
utz na kazde kontrole bych rozhodne nebrala jako nadstandart, ktery je nutno platit, ano ze zakona je placen utz 3x za tehu, ale kdykoliv uzna doktor ze je to treba tak kazdy dalsi pojistovna proplati. takze si doktor rejzuje od pojistovny a pak jeste od tehotne, fakt hnus. me se vzdy doktorka ptala tak co kouknem na miminko a tak jsem mela utz kazdou navstevu a nikdy po me nic nechtela.
no to je teda hnus, určitě bych za průkazku neplatila, měli tě upozornit ve chvíli, kdy ti ji dávali. Já chodím také na soukromou kliniku, která má smlouvu s mojí pojišťovnou. Platila jsem jen NT screening 1.400,- ale to mi pak pojišťovna zpět proplatila. Jinak po mě nikdy nic nechtěli. A to jsem chodila na kontroly ze začátku dost často, pak po měsíci, pak zase častěji. Vždy jsem dostala krásnou fotku z UTZ, doktor se mi vzorně věnoval, ukazoval, jak se mimi vrtí, popisoval mi co všechno na UTZ vidím. Opravdu nadstandartní péče a nikdy nic platit nechtěli.
Jsi mě teda pobavila! 😠 Určitě jsi udělala dobře že jsi nic neplatila. A že je to soukromá ordinace? To jsou dneska skoro všechny, kromě těch v nemocnicích. Já jsem v životě u doktorky nic neplatila a to jsem byla těhotná třikrát! Jak doporučují holky výše, nahlásit jejich "nadstandard" pojištovně 😉
@gepe Předtím to bylo jinak. Já už jsem taky těhu byla a tehdy to mé kamarádky taky měly zdarma. Já to teda musela platit i tehdy.
@tulikiss Holky podle mne to je tak, že jednou za trimestr má každá z nás na UTZ nárok a má právo to i po lékaři požadovat. Ostatní UTZ jsou na jeho libovůli. Ale proč ten který doktor dělá víc UTZ a nebo dává žádanky na screening a jiný ne je otázka. Podle tam něco s pojišťovnou bude, protože proč by nám doktoři ten screening odpírali, když by jim to mohlo být úplně jedno? Když se zeptáte holek tu, většina si ten první screening platí. VZP pak na to proplácí něco zpět, když předložíte účtenku. ostatní pojištovny nemám zjištěné, já jsem u VZP. ale přesně hlavně, ať jsou děti zdravé. Placení screeningu neberu jako okrádání, ale 2 táci za legitimaci teda ano.
@pincola tak ja mela prvni screening (poprve) v unoru 2013 a uz tenkrat jsem neplatila. Ono asi zalezi opravdu na lekari. To je to same jako napriklad u sona prsou, kdyz dr napise zadanku, neplatis, jinak jako samoplatce.
No uz jsem psala taky, ze pokud vazne chteji 2tis za prukazku, resp 1200 (800 myslim psala scr ci co), tak je to mazec a taky bych s tim nesouhlasila. Jinak, drzim pesti at je u Tebe i nadale vse v poradku 🙂

No ano, pokud se tam rok neukážeš, tak to je jen tak, že tam jsi registrovaná prostě....ale s tím já počítala, bylo mi to doporučeno jako fakt dobrá ordinace a já si říkala, že za to to stojí......ale tohle už je moc no