icon

Poplatek gynekologovi v těhotenství za "těhotenský balíček". Chtěl po Vás?

kristynano
1. srp 2019

Ahoj maminky, setkala jste se některá s tím, že chtěl po vás váš gynekolog poplatek v těhotenství 2000kč? Jsem u VZP a dnes po mně doktor chtěl poplatek za tehotenský balíček 2000kč
Prý pojišťovna hradí pouze první tři ultrazvuky a zbylé v době těhotenství nahradí. Máte některá také tuto zkušenost? Jde o běžné ultrazvuky na pravidelných kontrolách u normálního gynekologa.
Děkuji za vaše zkušenosti
K.

Strana
z5
sudylichozrout
2. srp 2019

@vineta No, musel. Protoze to zkratka bylo politicky neprosaditelne. Ale je to skoda.

somalicats
2. srp 2019

@malenka3 A to je zrovna treba priklad zbytecne platby s tim volanim dr.domu nebo na dovolenou. Co myslis, ze ta doktorka z dovolene na dalku s Tebou vyresi? Maximalne Ti rekne, ze pokud chces mit klid, mas jit na pohotovost... Ja po telefonu na dalku taky neordinuju, sorry, z toho kouka spis prusvih.

somalicats
2. srp 2019

@sudylichozrout Bohuzel je to tak. Kdyby ty nadstandardy nebyly zruseny, tak v tom neni takovej binec, jako dnes.

sudylichozrout
2. srp 2019

@somalicats tak ja mam treba mobil na svou pediatricku. Je to super zenska, vhodila jsem k ni uz jako mimino a dite ja. A mam ho ze znamosti a zdarma (nadstandard u ni ofiko neni). Uz jsem ji parkrat volala a byly to podstatne konzultace. Jsem rada, ze to tak mam a ze jsem s ni mohla resit.

vineta
2. srp 2019

@sudylichozrout Není. Ve zdravotnictví je tenhle přístup vlády peněz naprosto ničivej. Stačí, že už teď existujou soukromý nemocnice, který se samozřejmě specializujou jen na rentabilní úkony, tj dělaj třeba jen žlučníky a slepáky, nerentabilní zbytek hážou na veřejný zařízení, který pak samozřejmě zase postrádají peníze za ty rentabilní výkony. Když to vztáhnu k naší řešený otázce, bude zkušenej, kvalitní doktor poskytovat péči těm bohatejm, na nemajetný zbudou ne tolik kvalitní lékaři a služby, nevybavený ordinace, neochotnej personál. Je někdo míň cennej člověk jen proto, že nevydělá jako jinej? Zdraví není a nemá být zobchodovatelná komodita. Bavme se o systému úhrad pojišťovnama, který hází soukromým i veřejným zdravotnickým zařízením klacky pod nohy, ale pacient není ten, kdo to má v tomhle systému odskákat.

sudylichozrout
2. srp 2019

@somalicats jj, prave. Vlastne se to deje porad, jen je to cele seda zona.

journals
2. srp 2019

@somalicats Tak akutní problém asi nevyřeší, ale můžeš se zeptat na dávkování léků, nebo nějaké detaily, které nemusí být život ohrožující, případně třeba chtít konzultovat to, co vyšetřil záskok. Nebo se třeba jen blbě zeptat v sobotu odpoledne, že řešíš to a to a jestli můžeš přijít v pondělí ráno do ordinace. Já si docela některé situace představit umím.

Holky, no... asi teda buďte rády, že v té strašné Praze nemusíte žít a máte klid 😀 Z příspěvků jste aktorát mylně pochopily, že platíme "za úsměv" tak v tom buďte dál, stejně nečtete co tu píšem.

sudylichozrout
2. srp 2019

@vineta vsechno na svete je zobchodovatelna komodita. Absolutni rovnost nikdy neexistovala a to, ze se ji nekdo snazi prosazovat i pres historicka fiaska, je smutne.

somalicats
2. srp 2019

@journals No, ony ty telefonické konzultace mimo pracovní dobu jsou cesta do pekla, ale na to tihle lékaři časem přijdou taky. Představ si například, že máš v jednu dobu třeba 30 těhotných, které si toto zaplatí. Pak to kolikrát doma vypadá jak na ústředně (a jo, taky jsem ze začátku nabízela "servis na telefonu", už to nedělám a nezavedu), objednávat se na vyšetření ve chvíli, kdy jsi doma nebo někde s rodinou na výletě a nemáš přístup do objednávkového systému (a stačí dvě neobjednané, kterým řekneš, aby se přišly ukázat, a rozhodí Ti to celý ordinační den, pak remcají ty, které mají taky zaplacený nadstandard ve formě "jdu na řadu v čas objednání"...), volání třeba v 11 v noci, kdy už usínáš... a když si vypneš telefon, tak Tě pak zdrbou, že si přece platí to, že se Ti dovolají... Ono to není tak jednoduché a na rovinu - stačí jedna chybná rada po telefonu a už se vezeš.

vineta
2. srp 2019

@sudylichozrout Tobě to fakt přijde v pořádku? A připadalo by ti to v pohodě i v případě, že bys byla v té druhé skupině? I když promiň, ty jsi ta, co se snaží, co si to zasloužila, u který nemá ani ten nejmenší vliv startovací čára 😏. No nic, v tomhle se nikdy neshodneme.

journals
2. srp 2019

@somalicats Ale mě to je jedno, já bych to nejspíš nevyužila. Ale když to tak chtějí mít, ať to tak mají, ne? Nás dvou se to očividně netýká, tak co.

somalicats
2. srp 2019

@sudylichozrout Tak já mám pediatru na telefonu celej život, je to moje máma 😀. Ale vážně: ono se těch věcí po telefonu zodpovědně moc konzultovat fakt nedá. V případě průšvihu lidi kolikrát překroutí to, co jim do telefonu řekneš, takže za mě ne - už to nedělám, nebudu riskovat.

sudylichozrout
2. srp 2019

@vineta prijde, neprijde, tak to priste je. Pokusy o odstraneni koncily ve sto procentech pripadu neuveritelnymi zverstvy. At uz mluvime namatkou treba o francouzske revoluci, nebo o te bolsevicke v roce 1917. Uprimne, take nemam na tu top peci, kterou ma treba Schumacher... Diky bohu ji nepotrebuji, ale kdyby ani, holt bych fakt nemela na to, abych platila tymy soukromych lekaru. Tak to beru a s tim ziju. Nase verejne zdravotnictvi je na vysoke urovni i pro obycejne smrtelniky jako jsem ja ci ty. To, co mam, mi staci, kde chci a mohu, priplatim.
A ta tva poznamka na zaver je dle meho soudu uplne zbytecna a zavani fakt zavisti. A to mi u tebe prijde pod uroven. Jsi jinak fajn, tak proc se snizujes k takove retorice...?

somalicats
2. srp 2019

@journals Já to nikomu neberu, pokud to někdo potřebuje ke štěstí, tak ať to tak má. Jen mě pobavilo to, že základní nadstandard je v případě té uživatelky, co na mě reagovala, nějaká nízká částka, a vyšší je za to, že můžu zavolat o víkendu nebo na dovolenou - vzhledem k tomu, že stejně v případě akutního problému skončím na pohotovosti. Mně se líbí to, jak to mají v některých zařízeních - nadstandardní balíčky, kde je jasně rozepsáno, co je obsahem (a jde skutečně o nadstandardní výkony, třeba ty UTZ navíc, vyhrazená parkovací místa a podobně), a když se rozhodnu, že něco chci, tak si to zaplatím. Když se rozhodnu, že to nechci, chodím tam dál a neplatím nic.

vineta
2. srp 2019

@sudylichozrout Vycházím z jedné dávné debaty, kde jsi tenhle přístup poměrně zásadně prosazovala a odmítala myšlenku, že ne každý “může”. Závist necítím, já se nijak netajím tím, že jsem sama měla štěstí, v jaké rodině jsem se narodila, ale své úspěchy nedokážu ani tolik vnímat jako své, když vidím, kde jsem tu startovací čáru měla já a kde jiní lidé. Prostě dokážu vnímat svět i optikou potřebných lidí, což tobě - nezlob se na mě- dle tvých příspěvků chybí... Ta péče je tu kvalitní i díky systému, který tu byl nastaven, a i když má jistě spoustu vad, se zdravotnictvím západního střihu postaveným čistě na rentabilitě vyhrává právě z těchto důvodů. Tak promiň, jestli jsem se tím nějak dotkla, jen prostě podle mě je v tomhle naše další debata trochu zbytečná, protože to každá vidíme z naprosto jinýho úhlu.

vineta
2. srp 2019

@sudylichozrout Ale jo, zním v tom příspěvku jako kravka, promiň. Mě tyhle témata prostě zvedají ze židle, tak jsem se nechala trochu unést.

sudylichozrout
2. srp 2019

@vineta 🙂 V pohode, taky nekdy neukociruju emoce, stava se 🙂
Jinak to, co si myslim ci nemyslim, by bylo na delsu debatu nekde u kafe ci piva. Tady pulku veci nenapisu, protoze na to nemam cas, dalsi cast zkratim na nutne minimum a dalsi jeste x lidi nepochopi presne tak, jak svou myslenku formuluji ja a jak ji citim. Vysledkem je mnohdy absolutni gulas, ze ktereho pak zdanlive vychazim jako asocialni a cynicka bestie.🙂

wendyp
2. srp 2019

Můj lékař má krásnou moderní ordinaci, dělá sam odběry i screening a navíc platím jen když chci fotku nebo 3D 😊

daasqua
2. srp 2019

Nečetla jsem ostatní komentáře, ale můj gynekolog chce VIP poplatek mimo těhu 1.000 Kč a potom ktomu navíc VIP poplatek cca 3.500 za těhu, prý to vyjde levněji, než kdybych si to platila zvlášť, ale pěkně kecá (navíc to jejich recepční ani neuměla vyjmenovat, když jsem to po ní chtěla). Neplatila jsem to a měla vše zadarmo - resp 1 UTZ v 13tt jsem u nich zaplatila asi 1.300 a potom mi to OZP vrátila. Za to, že jsem nic neplatila, na mě všichni vrčeli, řekli sotva dvě slova, "v pořádku, už jděte a nezaclánějte", asi jim na počítači všude svítilo rudě "NEPLATIČ VIP". Fotky mi nedali (prý nefungoval přesně v mém 13tt a 20tt přístroj), ale manžel nám to natáčel, takže s tím si mohli bodnout 🙂 UTZ v 20tt trval sotva dvě minuty, abych jim tam nezacláněla, ani pohlaví mi neřekli ("není to vidět" - bylo, přesně mám záběr mezi nožky).
No, "potěšili" mě tak, že jim nezaplatím příště ani těch 1000 Kč na základ a "holt" budu platit za zrcadla asi tak 2x100 Kč či kolik stojí (takže opět kecají, že platit zvlášť je to dražší).
To je moje zkušenost, jinde to samozřejmě může být jiné, ale tohle mě celých 9 měsíců zvedalo ze židle, tak jsem si tady taky postěžovala 😀. A nebo si najdu jinou gynekoložku, to je taky možnost 🙂

caverina
2. srp 2019

@daasqua takze si vlastne clovek plati za to aby se k nemu chovali slusne🙂 to je jako kdyby se v obchode prodavacky slusne chovaly jen k tem co udelaji velky nakup....

nicol22
2. srp 2019

Nikdy jsem u svého gynekologa nic neplatila. A to mi dělal ultrazvuk každý měsíc na kontrole.

3mama
2. srp 2019

Mám doktora,který dělá každé 3tydny utz i s foto a ukáže i 3D . A neplatim nic, ani žádný registrační poplatek nic ☺️

dor
2. srp 2019

Úplně zírám. Gynekolog v centru Brna, velká klinika. Neplatila jsem nikdy nic. Ani v těhotenství. A ani mě o to nikdo nežádal

journals
2. srp 2019

Mozna mel ten nadpis znit jinak... poplatek gynekologovi v Praze 😄🤦🏻‍♀️

sudylichozrout
2. srp 2019

@dor Mne o to takr nikdo nezadal. Dostala jsem nabidku se seznamem vyhod, na kterou jsem pristoupila, nebot za 1000 Kc to rozhodne stalo.
@daasqua Tak asi bylo vse v poradku, kdyby nebylo, vedela bys to 🙂 Nicmene na tvem miste bych asi zmenila kliniku.

dor
2. srp 2019

Mně nedali ani nabídku. Asi to nabízí a je to tam někde na nástěnce, ale nikdo to se mnou aktivně neprobiral.

@journals v Praze jsem pár let na výhru také chodila a ani tam jsem nikdy nic neplatila. Těhotenství jsem tam nezažila.

j.a.n.i
3. srp 2019

@poah Ja bych asi volila variantu jezdit mimo Prahu... A jinak tedy kvuli problemum chodim v Prace do spesl centra, objednani po telefonu, vysledky pres heslo taky po telefonu, objednani presne na cas a jedine co bych doplacela jsou plastová zrcadla, ktera nechci, neb mi to prijde zbytečné neekologické a vlastne i kdo vi, zda se z nej neco neuvolnuje, nerez je nerez. Jo, pokud nekdo bude mit dobrovolny poplatek treba za posilani receptu sms, tak mu ho rada zaplatim, ale jiny nadstandard pro svou jednu prohlidku rocne (pak chodim 4x do toho centra) fakt nepotrebuju a tudíž nevidim duvod ji platit.

kittyy17
3. srp 2019

U svého gynekologa jsem platila pouze za fotky. Utz mi dělal cca pětkrát, dokud jsem necítila pohyby. U druhého syna dělal utz vždy až do porodu, kontroloval jizvu po císaři... Nikdy se nezmínil, že dělá něco navíc zadarmo. Chodím k němu patnáct let

j.a.n.i
3. srp 2019

@malenka3 Ja mela jen ty 3 utz za tehotenstvi a nevidim duvod k cemu vic, když k nim neni indikace. A pokud by byla, tak ho pojistovna zaplati, pokud neni, tak ho jen kvuli obrazku nepotrebuju.

drakenn
3. srp 2019

@journals "Tam se prostě nechceš cítit ponížená přístupem doktora a být jeden kus ze stáda..." - tak tedy stáhni ocas a plať

Strana
z5