icon

Riziko Downova syndromu. Co očekávat při odběru plodové vody?

nikola988
21. říj 2022

Ahoj holky vyšlo my riziko na dawnow syndrom
Jdu na odber plodové vody ?
Mate některá zkušenosti ?
Zdravé Miminka ?

Strana
z2
dejvitka
30. dub 2023

@havajanka bohuzel s vekem se vyrazne zvysuje riziko screeningu (vychazi ciste z tabulek, u 35 let je populacni riziko cca 1:400, u 38 lety 1:200 a z 40 lete 1:100), pada to pak vcelku rapidne rychle a v ramci screeningu se takto zapocitava. Ja mela syna ve 36, dceru uz skoro ve 38 a to cislo hned bylo o mnoho horsi. Dulezity je ultrazvuk, ja mela jeste zdarma test z krve, protoze riziko u dcery prave kvuli veku bylo vyssi a vychazelo mi to nejak 1:210 po prvotrimestrialnim zhodnoceni (i kdyz UTZ byl ukazkovy). Dcera je nastesti zdrava. Pokud te posilaji na genetiku, sla bych urcite, neznamena to, ze hned musis na plodovku nebo neco takoveho. Ale vzdy lepsi konzultace s genetikem jakozto odbornikem. To riziko ale nemas (vzhledem k veku) zas tak spatne, porad je to screeningova hodnota, odhad rizika.

havajanka
30. dub 2023

@dejvitka děkuji moc za odpověď,UZ byl v pořádku,a hodnoty jsem měla PAP A 0,49 MOM a Ten druhý hormon 0,72 MOM,screening negativní akorát právě v poznámce je napsáno šedá zóna věk konzultace genetika Mudr. Kalina byla jste u něj některá?

dejvitka
30. dub 2023

@havajanka Ja jsem od Tabora, takze jsem byla na genetice v Ceskych Budejovicich. Nebala bych se s takovym vysledkem. Ale na genetiku bych zasla, to nikdy neni od veci. Treba ti taky nabidnou test z krve (vim, ze je hodne drahy, ale jak mi ho sami navrhli, tak mi ho proplacela pojistovna), zase je to dalsi zpresneni. A me to nabidli i misto odberu plodovky, ze 1:210 je lepsi testovat neinvazivne (riziko potraceni u odberu klku a plodovky je 1:100). Vysledek byl do 14 dnu. Drzim pesti, verim, ze to bude v poradku 😉.

havajanka
30. dub 2023

@dejvitka
@dejvitka moc ti děkuji trochu si mě uklidnila na tu genetiku určitě půjdu,o tom odběru právě víme a jsme rozhodnuti pokud nám ho nabídnou si ho zaplatit.stoji to hodně peněz ale přesně jak říkáš 🙂 stojí to za to z té plodovky mám strach ale třeba ani nebude potřeba :+) ještě jednou děkuji si moc hodná,že si napsala

dejvitka
30. dub 2023

@havajanka neni vubec zac, vim, ze jsou to nervy, ale vetsinou to vse dobre dopadne !! Me naopak na genetice uklidnili, moje doktorka je naopak trochu plasanka 🙂.

havajanka
30. dub 2023

@dejvitka fakt?No já jdu ve čtvrtek ke své doktorce tak uvidím co řekne i ona :+) každopádně ti pak napíšu jak jsem dopadla 🙂

pavulka
30. dub 2023

@havajanka neboj se. Já u druhého syna měla riziko 1:4 na DS, věk v době otěhotnění 37. Podstoupila jsem odběr choriových klků z placenty. Vzhledem k riziku mi byl nabídnut i zdarma test z krve, ale já nechtěla čekat. Vše dobře dopadlo, máme zdravého chlapečka, který nám už čtyři měsíce dělá radost 😉.

havajanka
30. dub 2023

@pavulka ahoj opravdu jen 1:4? Takže si měla screening pozitivní?a nebo 1:400 ?

havajanka
30. dub 2023

@pavulka ahoj a můžu se zeptat ty odběry z těch klků ti doporučili hned ten den co si se dozvěděla výsledky screeningu? Jak ti volali? Nebo kdy?Já už na genetiku až 12 dní po screeningu.

ileni
30. dub 2023

@havajanka mě teda řekli výsledky hned na místě, hned jsme šli na genetickou konzultaci, kde genetička vypsala žádost na odběr, který také proběhl hned. Ale asi taky záleží na pracovišti...Takhle to bylo v Gennetu

havajanka
30. dub 2023

@ileni no já byla v Prenatálu v Brně,celkove jsem byla zklamaná,protože když jsem šla na odběr tak mě sestra pořád opakovala,že jsem věkem už hraniční,UZ doktor byl milý a přišlo mě že i pečlivý neshledal žádný problém vše v pořádku odcházeli jsme s tím,že bude vse v pořádku,řekli mě že testy z krve budou okolo 19:00 h večer a že kdyby bylo něco,že budou volat no a pak mě volala o půl šesté doktorka a jen mě oznámila,že screening je v pořádku ale že kvůli věku jsem v šedé zóně a že doporučuje genetiku nic víc dala mi termín za 12 dní a položila to.Samozrejme.jsem.z toho špatná...

lenkalubina
1. kvě 2023

@havajanka já byla hned druhý den po screeningu na odběr a výsledek hned druhý den. Tam záleží myslím ve kterém týdnu se to dělá 🤔

maggi
1. kvě 2023

@havajanka Ahoj, já u druhého dítěte věk 37, riziko 1/453, zaplatili jsme si ty drahé testy a všechno bylo v pořádku. U třetího dítěte věk 39 a riziko jsem čekala tedy ještě větší, ale nakonec vyšlo 1/3500. Ale pro jistotu jsme si zaplatili ten drahý test i u třetího, abychom měli jistotu.

havajanka
Autor odpověď smazal
havajanka
1. kvě 2023

@lenkalubina no mě právě objednali až za 12 dní tak to čekání je hrozný ☹ ale snažím se myslet pozitivně a po vašich reakcích se cítím líp :+)

maggi
1. kvě 2023

@havajanka ty výsledky za jak dlouho byly to už bohužel přesně nevím, ale myslím, že říkali, že do 10 dnů a nakonec volali dřív. Chápu, že se bojíš, já byla vystresovana a kamarádky mě vůbec neuklidnily, protože měly všechny hodnoty přes 3000 a já 453. Nakonec mi pomohly taky právě holky tady na koníkovi, že to měly stejně.

havajanka
1. kvě 2023

@maggi Právě,všichni to většinou mají vyšší ,ale pořád si říkám,že to zase nemám tak hrozný a hlavně mám to negativní,kdybych to měla pozitivní tak bych to brala ještě asi hůř☹ a vím právě odsud od holek i od pár kamarádek ,že ten věk to dokáže pěkně zvýšit to riziko ...

krtikkrtovaty
1. kvě 2023

@havajanka Já měla taky výsledek před 3,5 roky takový nějaký, že říkal dr. v šedé zóně. Mám extrémně pečlivého dr. přímo v centru kam chodím dělají i všechny screeningy i test na tu genetiku z krve odebírají sami. Bylo mi 33 a na ultrazvuku jsme měli dvě nějaký hodnoty u srdíčka s odchylkou, tak jsme tehdá platili taky ten gen. test za cca 11 tis. to tehdá bylo a ok, navíc jsme tak 100% věděli i pohlaví. A dvakrát jsem byla přímo u kardiologa na ultrazvuku srdíčka - fecho. Měla jsem za sebou jedno úplně bezproblémové těhotenství ve 30, kdy byl screening úplně ukázkový, pak jedno zamlklé v 8tt, takže tohle mě tehdá vykolejilo slušně, těhotenství jsme skrze to tehdá tajili snad až do 16tt, kdy už to musel každý poznat. 😁 Ale dopadlo to dobře. Malé teď byly tři roky a je to pěkný číslo. 😉

lenkalubina
1. kvě 2023

@havajanka hlavně v klidu. Oni ti doktoři ty maminy dost vystresuji. Já měla na screening debila,který mi říkal,že co jako čekám, když už je mi tolik roků 🤷‍♀️ takže jsem se vyloženě na tu genetiku vnutila hned druhý den 🤣🤣🤣

havajanka
1. kvě 2023

@krtikkrtovaty no na mě je to právě už taky vidět a dost ☹ takže u mě to už pár lidí ví ☹ v rodině jsme to už řekli po tom UZ kdy jsem viděla,že to bude nejspíš v pořádku,když pan doktor nic nenašel a byl s UZ spokojen...no snad to bude v pořádku a opravdu je to jen kvůli věku ale spíš si říkám co ten genetik jaký bude 🤷aby nebyl nějaký protivný,jak říkáš ty ? No ale hold co nadělám,že?

havajanka
1. kvě 2023

@lenkalubina a ty si šla teda na plodovku nebo na jen na ten neinvazivní test z krve ? A brali ti to aspoň ten den nebo tam budu muset znova?

pavulka
2. kvě 2023

@havajanka ahoj, ano opravdu 1:4, screening pozitivní. Doktor se tvářil, že to je v podstatě 100%. Ještě ten den jsem šla na genetiku, kde jsme se domluvili na odběru z placenty za dva dny. Odběr se dělá pouze do 13tt a nechtěla jsem čekat další tři týdny na plodovku, to bych se asi zbláznila. Další den jsem byla ještě na kontrole u své doktorky, ta to zas tak špatně neviděla, spíše se snažila zjistit, proč mi ta krev tak mizerně vyšla. Ve středu ráno jsem šla na genetiku, kde jsme probírali různé nemoci v rodině a podobně (dostali jsem v pondělí dotazníky na vyplnění). Potom jsem šla na odběr. Ve čtvrtek v poledne už jsem věděla výsledky na tři nejčastější syndromy 😉.

pavulka
2. kvě 2023

@havajanka doktorka na odběru mi navíc řekla, že pan doktor se nikdy nemýlí, no byly to nervy 🤦‍♀️.
A dopadlo to takhle 😘.

havajanka
2. kvě 2023

@pavulka krásný brouček ❤️

havajanka
2. kvě 2023

@pavulka aha no tak ten odběr co si šla já už jít nemůžu protože já už jsem teď začátek 15 tt na tu genetiku jdu až v 16 tt 🤷ale tento čtvrtek jdu ke své doktorce tak uvidím co mě řekne ...ale kolegyně z práce mě psala,že šla taky na genetiku jen kvůli věku i její švagrová a vše bylo ok, tak sem už víc v klidu věřím malýmu,že je v pořádku

lenkalubina
6. kvě 2023

@havajanka měla jsem odběr choriovych klku hned ten den co jsem byla na genetice

havajanka
18. kvě 2023

Ahoj holky tak minulý týden ve středu jsem byla na tý genetice nechala jsem si vzít tu krev co se platí,sestra říkala,že zrovna ten den to budou zpouštět a že výsledky budou tento týden nejpozději do pátku,že mi budou volat je to Brno Veveří nemáte některá zkušennost v kolik hodin tak volají,čekám od včera každý den na telefonu a zatím nic,děkuju za odpovědi

havajanka
18. kvě 2023

Holky tak mě dneska volali nakonec a vše je v pořádku malý je zdraví ♥️tak už si můžu konečně začít užívat 🙂

dejvitka
18. kvě 2023

@havajanka to je parada, gratuluju, uzivej 🥳

havajanka
22. kvě 2023

@dejvitka moc vám všem děkuji za podporu
Jsem moc ráda,že to dobře dopadlo,a i vám tady ostatním přeji ať vše vychází v pořádku a co nejvíce zdravých dětí
♥️

Strana
z2