Špatné výsledky screeningu?

5pajina55
8. pro 2015

Ahoj..jsem tu nováček a hned se na vás zkušené obracím s dotazem..
Jsem ve 13tt po prvním screeingu který moc dobře nedopadl.Už jsem objednaná na speciální vyšetření ale nějak hledám na netu ke se co dá.
Doktor mi k výsledkům nic moc neřekl a já byla v takovým šoku,že jsem se ani na nic neptala.
Vyšly mi výsledky: CRL67mm
NT 1,3mm
O nosní kůstce ani slovo..
Výsledky krve : hCG 1,398Mom
PAPP-A 0,416

Riziko trizomie 21 1:703
trizomie 18 1:20000
trizomie 13 1:16907

Pak je tam poznámka,že páteř,mozek,ruce,nohy atd se zdají normální.
Závěr screeingu STŘEDNÍ RIZIKO TRIZOMIE 21 CHROMOZOMU

Všude na netu jsem našla,že jako riziko downa se počítá až 1:300 a já mám 1:703 a stejně mám střední riziko?
Máte s tím někdo zkušenost?Poradíte?Na netu jsem našla,že hodnota PAPP-A jako mám já se už řadí mezi nízké(0,416Mom)
A ještě mi vrtá hlavou ten graf ve zprávě..Proč je tam zaškrtlé procento 0.10 nebo kolik,když napsané mám riziko 1:703?
Už jsem celá zoufalá.. ☹ Děkuji za každou reakci..

naho31
8. pro 2015

Pájo, první těhu je vždy o mnoha otázkách. Divím se, že Ti lékař nic nevysvětlil. Nehledej nic na internetu, v tomto případě se stejně odpověď nedozvíš.. Nadechni se a vydechni, pohlaď si pupík a buď pozitivní. Většině maminkám co vyšel screening takto (ne příliš hrozně) druhý test vyšel v pohodě. Někdy mám pocit, že je to tahání peněz z budoucích maminek.

5pajina55
autor
8. pro 2015

@naho31 Moc děkuji 🙂 snažím se ale stejně mi to nedá a pořád na to myslím..

terinda
8. pro 2015

@5pajina55 nějak jsem nepochopila, kde jsi absolovala screening a s jakým závěrem? - negativní/pozitivní?
Byla jsi v centru, kde se specializují na NT screening?
Jinak si myslím, že jsi na E-M dostala dobré odpovědi. Neboj, bude to dobré 😉

ma_jo
8. pro 2015

Souhlasim uplne s @naho31. Hlavne se tim nenech moc stresovat.
Ostatne 1:703 mi porad prijde jako dost nizka pravdepodobnost. Verim, ze to bude v poradku 🙂

5pajina55
autor
8. pro 2015

@terinda já už hledám odpovědi všude. Byla jsem v Kolíně v nemocnici. Přímo kde dělají toto vyšetření. Mají na to certifikát. Závěr tam není napsaný jen,že je tam tohle riziko a doporučení k dalšímu vyšetření.

leeena_4
8. pro 2015

@5pajina55 zkusím tě uklidnit. Já jsem čekala miminko s Downovým syndromem a na utz okamžitě bylo vidět, že není něco v pořádku. Měl NT 4,25, obrácené průtoky tepnami v srdci, krev mnohem horší než ty, riziko 1:2. Podud byl ultrazvuk v pořádku, buď v klidu. Podle mě je to tím, že máš nižší to PAPP-A, což ale ovlivňuješ ty a né plod 😉

terinda
8. pro 2015

@5pajina55 šla bych jinam a nechala si všechno vysvětlit. Já na těch výsledcích nevidím nic špatného, papp je taky ok. Akorát ta nosní kůstka není zmíněna.

craki
8. pro 2015

Riziko je vyhodnoceno jako stredni protoze se tak oznacuji rizika pod 1:1 000
Jako vysoke rizika se oznacuji rizika pod 1:100
Aspon takhle mi to bylo receno, kdyz mi vyslo mene nez 100 a resila jsem to dost, i na jinem pracovisti... Pokud chces, jien pracoviste je moznost, pokud to stihas v tom odbobi kdy se to dela.

Ale 1:700 je dost, nestresovala bych se vubec.... Sijove projasneni je krasne, utz pises taky ok, takze vsechno v cajku 🙂

5pajina55
autor
8. pro 2015

Holky moc vám děkuji za uklidnění..Bude se mi dneska líp spát 🙂

papalinka
9. pro 2015

@5pajina55 dle grafu ti vyšlo vyšší riziko downa než je v tvém věku obvyklé, proto ta další vyšetření. Mít takový výsledek já v pětatřiceti, tak by to bylo supernegativní. 🙂 Ale neboj, na 99,9% čekáš zdravé dítě. 🙂

helen_h
9. pro 2015

@terinda Nosní kůstku do zprávy nezapisují ani u Apolináře, kde s tímto screeningem začínali mezi prvními. Třeba by zaspali kdyby nebyla...? Nevím, ale ve zprávě jsem to 2x neměla. Takže to je podle taky ok, že to nezapsali.
Výsledky se zdají naprosto v pořádku, nejdůležitější je šíře toho šíjového projasnění.

helen_h
9. pro 2015

@5pajina55 Ano, jak píše @papalinka . Riziko se tabulkově velmi zvyšuje vzhledem k věku, já měla tyto výsledky 1:183 a vše bylo v poho, (též už vlastně zvýšená riziková oblast), ale na další vyšetření jsem ani nešla, nechtěla jsem. (Mně tedy toto riziko vyšlo tehdy ještě z toho dalšího screeningu v 16tt, ten už se snad ani nedělá...)
Prostě ty rizika mají nějaká rozmezí: nízké riziko - střední - pak vyšší - a nakonec vysoce riziková oblast a podle toho navrhují další vyšetření.
Také myslím, že je vše v pořádku.

terinda
9. pro 2015

@helen_h tak v Gennetu zapisují a i při vyšetření vše popisují. Takhle je zakladatelka, chudák, celá zmatená 😒

helen_h
9. pro 2015

@terinda Je možné, že někde ano, ale když to nedělá Apolinář, první certifikované pracoviště, tak bych to nebrala jako chybu, že to tam nemá. A už vůbec bych si nemyslela, že to miminko tu kůstku nemá, podle mě to jen nezapisují.

irennn
9. pro 2015

Každopádně přítomnost nosní kůstky je velmi důležitá . To mi zdůraznil lékař , ze jak tam není , tak je to blby :(

irennn
9. pro 2015

@craki ja si ted z tehu prukazky přinesla svůj screening z 12tt a je tam zmíněna i nosní kustka i zmerena, hlavně at ma paní vše v poradku , doktor pro jistotu pošle raději 100x na další vyšetření a to je dobre .

bledulka84
9. pro 2015

V prenatalu v Brně taky nosní kůstku do zprávy uvádí. Ale hlavně by ti měli říct už při UTZ, jestli je přítomna nebo ne. Aspoň tady krásně popisovali všechno, jestli má v pořádku nožky, ručky, orgány, obličej. Nebo říkali při UTZ že by bylo něco v nepořádku? Krev často spíš zmate, než pomůže.

betelgeuzz
9. pro 2015

škoda, že ti to pořádně nevysvětlili, takhle spíš těhotné straší 😒 . Riziko 1:703 znamená, že kdybys porodila 703 dětí, tak jedno z nich by mohlo mít DS. Což mi příjde docela nízké riziko.

5pajina55
autor
9. pro 2015

Ve zprávě jsem nic o té kůstce nenasla

5pajina55
autor
10. pro 2015

Tak holky screening vyšel negativní.V Praze vyšlo riziko trizomie 21 z původních 1:703 na 1:2871. 🙂
Nosní kůstka přítomna.Všechno je v pořádku.Jsem moc šťastná.Všem děkuji za podporu 🙂

helen_h
10. pro 2015

@5pajina55 Tak skvělé!!! 🙂

bledulka84
10. pro 2015

@5pajina55 No tak super 🙂 Teď si hlavně nenech dělat triple test, protože ten je méně přesný, než tento a často dělá chybně pozitivní výsledky. Někteří gynekologové ho dělají i po prvotrimestrálním screeningu, ale přitom se nedozvíš nic víc, než teď, naopak bys pak mohla ještě zbytečně plašit.

5pajina55
autor
10. pro 2015

@bledulka84 a ten test můžu odmítnout?

betelgeuzz
10. pro 2015

@5pajina55 každý test můžeš odmítnout 😉 Můj gynekolog už ale tripl test ani nedělá, pokud žena absolvuje NT. někteří ho zas dělají všem.

bledulka84
10. pro 2015

ano, můžeš, doktor Ti může třeba udělat "místo toho" jen ultrazvuk. Ale třeba já mám super gynekologa a on my vysvětlil i to, proč je to zbytečné (stará metoda, výsledky nejsou tak přesné) a dělal mi UTZ v podstatě na každé těhu kontrole, aniž bych cokoliv platila, což standart není. Ale někteří jedou čistě podle tabulek, aby si odškrtli péči u pojišťoven. Vlastně každou věc můžeš odmítnout, je to přeci jen Tvoje dítě, Tvoje tělo (já třeba v dalším těhu odmítnu test na cukrovku a testnu jen doma krev z prstu - mamčin přítel má přístroj na testování a nemám žádné predispozice, proč by těhu cukrovka měla být). A zrovna odmítnutím tripltestu nijak miminko neohrozíš, právě naopak, nebudeš se zbytečně stresovat, kdyby to nevyšlo, jak má 😉

terinda
10. pro 2015

@5pajina55 tam, kde jsi byla teď na vyšetření, můžeš absolvovat i kombinovaný test (místo triple testu), kde se dají dohromady všechny výsledky. Ale v tvém případě je to asi nesmysl, screening vyšel výborně.

Já ty kombinované podstoupila.

craki
11. pro 2015

@5pajina55 Na tripple test bych nesla. Kdyz si o nem neco zjistis, dozvis se ze ma skoro 50 procent falesnou pozitivitu a to uz si muzes hodit korunou jak ti to vyjde.... A ten kombinovany test je taky uz matematicka blbost. Kombinuji se totiz vysledky s triple testu (50procentni spolehlivost) a NT screeningu (95procent spolehlivost)......

pauline30
16. pro 2015

Ahoj holky,muzu se taky k vam pridat s dotazem? Minuly tyden jsem byla na NT screeningu v Brne Prenatalu ve 12+2 tt,celkovy vysledek negativni,ale v sede zone. Mam prijit na konlni ultrazvuk a genetickou konzultaci,tady je vysledek: Paap-a-1,23 MoM, hcg 1,4 MoM, NT 2,0mm, nosni kustka drobnejsi,jinak vse v poradku dle UTZ,riziko dle veku 1:651, kombinovane ziziko M.Down 1:776. Je tu nekdo s podobnym vysledkem a narodilo se mu zdrave mimi? Nevim proc me zenou hned i na genetickou konzultaci,navic mam jit k dr.Leznarove,po tom,co jsem tady na ni cetla,z toho nejsem nadsena.
Diky holky za reakci.

samaber
16. pro 2015

@pauline30 nechceš si zaplatit testy z krve? Stojí kolem 12 tisíc a máš jistotu bez dalšího stresu z nejistotu a taky bez rizika potratu

pauline30
16. pro 2015

@samaber uz jsem o tom tady cetla a premyslim o tom,nechci podstupovat riziku u amniocentezy,kdyz je tam 7x vyssi riziko,ze to nedopadne. Navic jsem v prvnim tehu rodila o 7 tydnu driv,nastesti to dobre dopadlo a mala to dohnala,ale plodovky se proste bojim. Nejde o bolest ale to riziko potratu. Moje mudra jeste neco rikala o tom ze by v 16 tt nechala zintegrovat nt a triply,ale kdyz ty triply jsou dost nepresny a pak se to cely zkresli. A ten prenascan je jen na downa nebo to vylouci i jiny syndromy?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru