Těhotná, přerušit na rok VŠ?
Ahoj dámy, chci se jen optat na zkušenosti a názory. Dodělávám VŠ navazující magisterský denní studium zbývá mi poslední ročník. Momentálně jsem začala druhý trimestr a rodit bych měla ke konci ledna 2019, kdy je u nás zrovna polovina zkouškového. Potom mě čekají státnice a dopsat diplomku. Teď řeším své možnosti, jestli bude lepší poslední rok přerušit a v klidu prožít zbytek těhotenství, porod a narozené miminko a pak zase naskočit do skoly, nebo požádat o individuální plán a pokusit se to nějak zvladnout. Nevím zatím jaká bude podpora partnera, rodina pomůže. Díky za názory 🙂
@78marcela Vykašlat se na práci bohužel nemůžu. Finance jsou teď potřeba a neměla bych pak nárok na mateřskou, pokud bych odešla z práce. A nechat se živit chlapem, který se snaží taky dodělat Ing., nebo rodinou, to nehodlám. Takže musím nějak zkloubit práci, školu (snad s individualem) a pak malé dítě. Taky bych to měla co nejdříve řada z krku, ale když to hold nepůjde, tak letní semestr a státnice odložim. Z diplomky mám už část napsanou a mám dobrou vedoucí, tak to snad problém nebude.
Ahoj, každé těhotenství je jiné, můžeš to bez problémů zvládat i s prací, nebo také vůbec. Každé miminko je také jiné, některé spí víc, jiné méně, ale rozhodně pokud nabízejí individuální plán, nepřerušovat a doporučuju pokud to škola umožní přejít na dálkové studium a využít každou chvíli a energii, uvidíš jak to budeš zvládat. Také záleží na hormonech jak Ti to bude myslet. Přeju hodně štěstí.
@xcassiopea Děkuji. Individuální plán škola nabízí, zkusím ho teď od října využít. Dálkové studium není bohužel možné, tak se pak ve škole domluvím co dál. Od začátku mam bezproblémové těhotenství bez nevolností či jiných zdravotních komplikací a práci mám nenáročnou, v kanceláři u počítače. Tu bych měla do prosince snad zvládat v pohodě, pak půjdu na mateřskou.
@elsy3 třeba to půjde, dokud to zvládáš dělej co můžeš, přerušit můžeš vždycky, jen vracet se k tomu je pak horší 🙂 tak ať to vyjde
@elsy3 individuální plán a zkoušky co nejdřív napsat diplomku a pak statnice - my taky meli letní semestr zkoušky a pak hned statnice a diploimku - byl to mazec ale musíš vydržet - každá zkouška krok dopredu - jak já byla šťastná ze to mam za sebou 😉 a užívala jsem si jen dcery a když holky psaly jak jdou na podzim ty brdo ....
Já jsem školu přerušila. Bylo pro mě obtížné dojíždět do jiného města s kojeným dítětem. Někdo musel jezdit semnou. Úplně jsem mu rozhodila spánek. Ale byla jsem v prvním ročníku a přerušila jsem na rok. Když bych nemusela dojíždět do jiného města, tak bych třeba nepřerušila. Můžeš to zkusit a když to nepůjde, tak přerušit. Ze zákona ti to schválí 😉
@elsy3 Nečetla jsem všechny příspěvky, ale taky přispěju zkušeností. Studuju dálkově, ale budu přerušovat. Nedovedu si představit odejít od 2-3 měsíčního dítěte pryč 1x týdně na celé odpoledne a vracet se až kolem 10 večer. První syn byl prostě tak závislý na prsu, takže odstříkat a krmit lahví nepřipadalo v úvahu. Zkoušeli jsme to jednou a za ten hysterák to nestálo. Na přednášky chci chodit, kolikrát je máme jen 1x za semestr. A dělat seminárky navíc jen kvůli nepřítomnosti se mi fakt nechce,už tak je toho času málo. Zažila jsem zkouškové na začátku i skoro ke konci těhotenství a bylo to hodně náročné. Na začátku jsem se skoro nemohla učit, jak mi bylo špatně a teď v letním zkouškovém jsem měla zápal plic=totálně KO na 2 týdny. Takže chci být rok doma a pak se vrátit. Syn byl třeba už kolem roku zvyklý být u babičky i přes noc. Tak snad nebude druhátko příliš odlišné 😀
@elsy3 Ahoj studuji také VŠ, čekám druhé dítě. Od rijna jdu do 5.rocniku a termín mám v listopadu. Ve stejné situaci jsem byla už i při prvním tehu. Neprerusila jsem kvůli tehu, pak nakonec po porodu na 1 semestr, jelikož jsem prvního rodila v lednu a nebylo v mych síla se ještě učit na zkoušku tak jsem přerušila a opakovala.
Ted prerusovat nebudu, mám být v posledním rocniku a termín v listopadu mi zkoušky snad neohrozí.
Nevím, jakou VŠ studujes, já UK v Praze a musím říct, že učitele byli hrozně vstřícní a dělali mi extra termíny a tolerovali absenci a odchody k miminu
Tak to záleží samozřejmě co to je za studium. Pokud humanitní obor - tak to se dá s dítětem studovat s prstem v nose, pokud dokonce nějaká soukromá vš, tak tam je ta úroveň tak strašná, že tam klidně s oběma prsty v nose 🙂
Ahoj, ja som si prave na MFF na UK dokoncila bakalara, som v 7.mesiaci momentalne a planujem normalne pokracovat 🙂 priatel nastupuje do posledneho rocnika, do toho na plny uvazok pracuje, ja na 1/2+doucujem. Dietatko sa nam narodi koncom rijna a priatel uz teraz pise diplomku - predpokladam, ze temu uz musis mat vybranu a pisat mozes do narodenia babatka, ci nie ? 🙂 ja by som sa hecla a skusila ju aspon zacat pisat, ked sa da... Osobne som za to, ze lepsie skolu dokoncit hned ako odkladat - ja som dokonca chcela babo pocas skoly, aby som po nej mohla hned pracovat a nie skoncit na materskej (chcela som dieta mlada). Okrem toho s babom to urcite pojde "lahsie" ako s dvojrocnym, co vyzaduje sustavne sustredenie sa. Ja byt na tvojom mieste, tak fakt zvazim, ci sa neda aspon cast diplomky napisat do terminu porodu, u nas napriklad decka bezne pisu baka v zimnom, aby na letny mohli ist na erazmus 🙂 ja sama hovorim, ze aj keby som mala dva roky nespat, tak tu skolu dokoncim ale samozrejme clovek mieni a babo meni, ale aspon pre to urobim maximum 🙂 drzim palce
@dasenka25 Děkuju za reakci, jelikož teď budu v posledním ročníku Ing., tak se pokusím zvládnout zimní semestr ješte s bříškem. Termín mám na konci ledna, tak bych snad většinu nebo všechny zkoušky mohla zvladnout. Pokud učitelé vypíšou i nějaké předterminy a vyjdou vstříc. Ale po porodu si nejspíš poslední semestr odložim na příští rok, kdy už bude mimco větší a budu ho moct dát třeba mámě na hlídání.
@kassandra1 Nestuduju soukromou školu, ani žádný humanitní obor 🙂 jsem na ekonomické fakultě v Praze, takže je to občas zabiracka a je potřeba chodit na většinu přednášek a seminářů. Dálkové studium bohužel není v tomto oboru tolerované, proto jsem se přišla poradit 🙂
@ah1234 Ahoj, děkuji za reakci 🙂 také plánuju normálně pokračovat a dokončit Ing. Když už mám za sebou polovinu, nechci to zbytečně zahodit a později toho litovat, i když to bude časově, psychicky a asi i fyzicky náročnější. Zimní semestr snad odchodim normálně nebo s individuálním plánem, abych mohla dál pracovat. Přítel školu nepřeruší ani po narození mimca a snad ji dodělá do příštího léta. Uvidím jaké to bude až se malé narodi, studium můžu u nás z tohoto důvodu přerušit kdykoliv a vrátit se příští rok. Tak uvidím 🙂 a přeji hodně štěstí s miminkem, ať jste oba zdraví
@elsy3 Mně v těhotenství zbývalo dodělat diplomku a státnice. Rozhodla jsem se to odložit a přerušit si studium (přes velkou nelibost svého okolí), chtěla jsem si prostě v klidu užít těhotenství a "jen" chodit do práce (práce pro mě byla přednější, protože jsem dlouho studovala a chtěla jsem před mateřstvím taky získat nějakou praxi). Na diplomce jsem teda velmi pozvolna pracovala ve volných chvílích a nemusela jsem se do ničeho nutit, vypracovala jsem si v klidu státnicové otázky... A když byly malému čtyři měsíce, šla jsem k obhajobě a státnicím (úspěšně). Někdo by řekl, že učení s tříměsíčním mimčem není nic moc, ale mně se to vlastně líbilo. Začínala jsem se u neustálých domácích prací, prací na zahradě a kojení trochu nudit, takže to pro mě bylo takové vítané zpestření. (Záhul to trochu byl, ale jsem děsně ráda, že jsem se nenechala dotlačit okolím, abych se v těhotenství "hecla" a dala to co nejdřív. Vyhovovalo mi, že jsem si to mohla rozložit, a nezkazila jsem si těhotenství tím, že bych se honila z práce k učebnicím a neměla ani čas užít si miminko v bříšku.)
Mně zbývalo pár předmětů z předposledního semestru, poslední semestr, bakalářka a státnice. Přerušila jsem tedy na rok a půl a pak si dodělala, co bylo potřeba s individuálem. Syn byl už aspoň ve věku, kdy ho mohl někdo hlídat v době mých seminářů nebo zkoušek. Kdybych tehdy nepřerušila, asi bych to měla z krku dřív, ale konec těhotenství a první dva měsíce synova života bych strávila prakticky psaním práce a učením. Jsem ráda, že jsem to neudělala. Mohla bys zkusit dodělat to, co v zimním semestru zvládneš a kde je třeba povinná docházka, jestli něco takovýho máte a pak přerušit a další rok dodělat to, co ti zbyde. Pokud jsi ještě neprodlužovala a máš ten jeden rok k dobru.
@snahnah Já studovala dálkově a nepřerušovala jsem a bylo to vždycky na celý den ta škola a mimino jsem brala s sebou v takové té přenosné tašce + šátek s sebou. Jen když začal moc jančit, odešla jsem z výuky, ale na většině hodin byl se mnou a nějak to prospal nebo zvládl. A spolužačky se mohly přetrhnout, aby si ho chvilku pochovaly, snažily se ho taky zabavit, bylo to moc fajn. Jsem moc ráda, že jsem nepřerušovala, nedokážu si představit, že bych to musela dodělávat třeba teď, to bych nedala, po narození to bylo naprosto na pohodu. Musela jsem jen zajistit hlídání pro ty dva starší, ale ti už zase na tom byli tak, že s někým z rodiny v pohodě ten den vydrželi.
@kassandra1 Neřekla bych, že humanitní studium znamená "s prstem v nose". Když jsem studovala překladatelství (humanitní obor), bylo to o dost náročnější než když jsem studovala aplikovanou informatiku (technický obor). Obory jsou různé, školy jsou různé, nelze takto jednoduše paušalizovat.
@kassandra1 Zajímala by mě konkrétní osobní zkušenost 🙂 nemyslím to teď jako rýpání! ale ráda si přečtu osobní recenze na konkrétní VŠ. Sama má zkušenosti jak se státní, tak se soukromou VŠ, takže určitá srovnání mám také a tahle problematika mě zajímá.

@78marcela přesně 😉