icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

Strana
z20
kvakuska
24. bře 2016

@luciebx ze tvého příspěvku je mi fakt blivno 😝 ... opravdu máš pocit, že je do této diskuze potřeba tahat ještě vulgaritu? 😕

suzanna123
24. bře 2016

@blecha94 opravdu? A jak byste si to představovala? Přitáhnout dítě proti jeho vůli do nemocnice, nechat ji uspat a proti její vůli jí nechat udělat potrat? Jako vážně???

Samozřejmě, že pokud se na holku v takové situaci rodiče vykašlou, tak moc možností nemá, ale pro mě je prostě samozřejmostí, že bych svým dětem podporu v takové situaci poskytla. Stejně jako bych jim poskytla podporu, kdyby z nějakého důvodu zůstali s dětmi sami. Stejně, jako vím a vždycky jsem věděla, že bych takovou podporu dostala já od svojí rodiny, kdyby se to stalo mně. Určitě bych tenkrát měla vítr přijít s tím domů, určitě by mě nepochválili, ale určitě by mě nikdo nenutil k potratu. A to podotýkám, že máma na nás byla sama a to opravdu bez jakékoliv podpory ze strany mého otce.

odula
24. bře 2016

@luciebx to máte těžký. a me se zase zvedá tlak a taky žaludek z tech rodičů co by donutili jit holku na potrat. Fakt o tom placate jako kdyby slo o zkazenej zub co jde vytrhnout a je klid. Pro pana jana kdyz uz nechcete decko nechat, aspon mu dejte šanci adopcí. Vy "hrdinové" co jste pro abort.

kvakuska
24. bře 2016

@vendy299 myslím že si protiřečíš ... nejdřív píšeš" Když mi bylo 16, tak jsem měla stejně naivní představy o životě" a potom o stránku dál "A rozhodně jsem neměla naivní představy, že nepotřebuji chlapa a peníze" ... lolině je 16, takže má právo mít úplně stejně naivní představy jako mělas v jejím věku ty ... až si projde tím čím sis prošla ty, tak třeba bude psát jinak ... a že nemáš partnera sem o pár stránek zpět psala tvoje matka 😠

evulina77
24. bře 2016

pokud někdo zahájí sexuální život, musí počítat s následky. Neberu potrat jako řešení nechtěného těhotenství. Ale u 16-ti letých dětí bych předpokládala, že pokud jsou tak vyspělé, že mají sex, jsou i tak vyspělé, že se brání početí nebo i se chrání před pohlavními chorobami. To jak se tady nastávající maminka prezentuje je úměrné jejímu věku a jejím zkušenostem. Prostě je nezralá a nezkušená. To snad časem přejde. Nebude to mít lehké, jak finančně, tak i tím, jak se na ní jako na mladistvou matku bude dívat okolí. Bude muset hodně lidí více přesvědčovat a svém charakteru a svých schopnostech než její bezdětné vrstevnice. To se taky časem srovná, snad. Ona je teď svým způsobem za hvězdu, je mladá a těhotná, všichni v jejím okolí ji řeší, ale to přejde. Všechem zájem bude pryč až bude nevyspalá chodit do školy, až budou její spolužáci řešit mejdany a ona bude hledat levnější plíky, nebo bude vděčná za pár hodin pro sebe. My, které už ty děti máme, víme, že je to někdy pěkně na budku, ale většinou máme nějaké ty roky odpařené, odmejdánkované a vlastně si děti víc užíváme, nemáme pocit, že jsme o něco přišly. Mladá mamča o tohle všechno příjde... Mě je náctiletých mamin spíš líto, já jsem měla děti plánovaně až po třicítce a nelituji ale jsem i ráda, že jsem nikdy nemusela řešit nechtěné těhotenství s nesprávným klukem a v blbou dobu. A taky si myslím, že sexuální zdrženlivost v mladém věku není špatná. Prostě všechno má svůj čas a pokud tam chybí zodpovědnost, nemá se to vůbec dělat...

somalicats
24. bře 2016

Já myslím, že nemá smysl se tu kvůli těm těhotným šestnáctkám hádat - tyhle zkušenosti jsou nepřenositelné. Ona i @lolina16 pozná, až porodí, a začne se starat, že ta každodenní péče a starost už není tak super a cool, jako roztáhnout někomu nohy a pak se prsit těhotenstvím a jak vše zvládne.

Jinak jako matka dcery, která bude za 3 roky a kousek taky šestnáctka, můžu říct, že bych se jí v případě, že by přišla domů těhotná, snažila pomoci, ale pochopitelně s tím, že ta pomoc nebude stoprocentní. Pokud se jakákoli žena, ať už jí je kolik chce, rozhodne, že bude matkou, tak tím přebírá i zodpovědnost za to nenarozené dítě, a tu jí nikdo neodpáře a na nikoho ji nepřehodí v situaci, kdy se jí mateřství "nehodí do krámu". Ty neplnoleté holky to mají těžší, protože prakticky ještě samy nejsou nic, nemají zázemí, kolikrát ani partnera. Ale to neznamená, že se rozhodnou si dítě nechat a rodino, starej se. Sama mám svoje plány do budoucna, které bych chtěla realizovat, a nevidím důvod, proč bych se jich měla vzdát jen kvůli nezodpovědnosti své dcery. Takže ta by musela velmi rychle dospět, pokud by si chtěla dítě nechat, a pochopitelně pak využít všech možností pomoci, ne jen hodit dítko na krk mně. To dítě nikdy nevznikne samo, má i otce.

skotskaa
24. bře 2016

Hádky, urážky. Diskuzi zamykám.

Strana
z20