Triple test - ano, nebo ne?
Ahoj holky. Jsem v 13 tt a půjdu na screening. Už ale přemýšlím o tripple testech - dočetla jsem se, jak často vychází falešně pozitivně, že jsou zastaralé a že se od nich začíná opouštět. Vím, že v Gennetu mě do nich budou tlačit, a já zvažuju, jestli se na ně objednat, nebo ne. Můj gynekolog je pořád asi taky dělá (nebo je v 16 tt i jiné vyšetření z krve??). Od přírody jsem nervák a vím, že v těhotenství je nejdůležitější klid a pohoda, tak se chci zbytečným stresům z falešných výsledků, případné amniocentézy a čekání na výsledky vyhnout. Dělám dobře? Byli jste nebo se chystáte na tripple testy? A proč ano nebo proč ne?
@dokument Jj, taky bych ho odmítla. Moje bývalá gynekoložka právě vůbec neposílala na NT screening - když jsem se na něj zeptala, řekla mi, že je zbytečný, že v 16 tt půjdu na triply. Byl to tedy jeden z důvodů, proč jsem od ní šmahem vymázla a doktor , ke ktrému jsme přešla naopak posílal na NT s. a triply vůbec nedělal...
A to je paní doktorka s výborným hodnocením na znamylekar.cz
@urtica tak tos udelala dobre. Mne delali napred NT Sc. a pak mi udelali tripple a rikali sami, ze to je jen doplneni, ze k tomu nebudou ani moc prihlizet. A kdyz uz, tak to hodnoti souhrnne s temi vysledky NT sc. Ted treba, kdyz uz jedno dite mam a jsem starsi, tak bych u druheho mozna na tu amniocentezu sla, pokud by byl vazny duvod. Jinak ne, u toho prvniho vubec, to jsem nechtela ohrozit. Jsem se bala, ze jiny dite bych mit trebab uz taky nemusela. Takze kdyz vyslo vse vyborne, proc to pokouset. A sami rikali, ze na amniocentezu me ani posilat nebudou, ze to je jen v nutnych pripadech, kdy je k tomu duvod.
Me prijde, ze geneticke vady jsou opravdu hodne vzacne a jenom tady co si clovek precte, kolik holek se stresovalo a pak bylo vse ok. Me je 34 let a take cekam prvni dite, kdyz jsem byla na NT, tak bylo take vse vyborne a ted jeste cekam na vysledky integrovaneho testu, ty trippl by se samostatne mely uplne prestat vyhodnocovat.
@lenkalechnyrova83 To ano, taky jsem si to říkala, že to dnes špatně vyjde snad každé třetí holce, s kterou mluvím, to bychom snad jako lidstvo degenerovali.
@babanci proto jsem rada, ze muj dr uz samostatne tripply nevyhodnocuje. V zahranici uz se od nich upustilo uplne, nevim, proc u nas jeste ne. Je to zbytecny stres a strach.
Já budu respektovat každou radu a doporučení lékaře. Věřím, že má své důvody a své zkušenosti. Přijde mi, že dnes je takový trend pátrat po všech možných radách a pseudovědeckých názorech na internetu, nicméně laik si tyto informace často mylně vyhodnotí...Stres to je, to jistě, ale chci mít zkrátka jistotu, že je vše ok. Samozřejmě nehodlám dělat unáhlené závěry na základě jednoho testu. Myslím, že citlivý a zkušený lékař je také dělat nebude. Ale jistou vypovídací hodnotu ten test má a pokud gynekolog uzná za vhodné ho udělat, podstoupím jej.
@carmilla Toto není pseudovědecký názor, tj vyjádření celkem uznávaného gynekologa:
http://www.lekari-online.cz/gynekologie-a-porod...
(opakuji svůj první příspěvek)
Ale tu absolutní důvěru Vám závidím...já bohužel naopak vnímám mnoho kontroverzních témat mezi lékaři, kdy se neshodnou ani oni mezi sebou - takže si myslím, že není od věci pátrat (v seriozních zdrojích) na vlastní pěst.
@urtica naprosty souhlas, ja bych samotne trippl odmitla.
@carmilla tak ja taky vlastne verim doktorum, vede. U tech testu jsem predem od lekare primo dostala nejake papiry o tom, co ktery test overuje, co obnasi, jak se vyhodnocuje a proc prave ten tripple nevyhodnocuji sam o sobe. Sami tam psali, ze ten vypocet ovlivnuje prave vek, coz neni vzdy shodne s obrazem momentalniho zdravotniho stavu. Vyssi vek nemusi vzdy znamenat horsi zdravotni stav. Oni sami mi vlastne dali nejake pojednani o tom testu.
@dokument To je v pořádku. Každý z nás by se měl aktivně zajímat o to, jaké testy podstupuje a proč, jaká jsou jejich přínosy a rizika a měl by dostat jasné, srozumitelné a objektivní informace...Ale spřádat nějaké konspirační teorie, nebo hrát ruskou ruletu s tím, že raději budu doufat, že je vše ok, než abych se TŘEBA, MOŽNÁ dozvěděla nějakou nepříjemnost, na to zase nemám nervy já. Já dnes lékařům vůbec nezávidím jejich postavení, neříkám, že máme všechno odkývat jako ovce a nezajímat se, nicméně každý dneska vyčte spoustu útržkovitých informací na internetu a dělá si závěry, na které absolutně nemá kompetence, jakoukoli erudici, znalosti, zkušenosti...Já nevěřím, že by lékaři byli až taková hovada, jak tady někteří naznačují. 😉 Ve svém okolí mám teď docela dost mladých maminek a ještě jsem neslyšela, že by je někdo hnal na nějaká zbytečná invazivní vyšetření bez pádných důvodů...Moje mamka kdysi amniocentézu podstoupila, protože byla s mladším sourozencem těhotná už v poměrně vyšším věku, dobrovolně...a všechno proběhlo v klidu, naopak jí to přineslo jistotu, že je vše v naprostém pořádku a teprve pak si mohla těhotenství naplno užívat s vědomím, že se vše zdárně vyvíjí. Já bych z tripple testu zkrátka nedělala větší drama, než to je. 😉 Je to jen test, proboha a s největší pravděpodobností dopadne dobře. A když ne, ještě to neznamená, že je všechno špatně, budou následovat další vyšetření, která vše uvedou na pravou míru a věřím, že v drtivé většině případů nakonec všechno dopadne dobře.
Mám kamarádku, co má za manžela Francouze a když byla těhotná tam, tak tripply nedělali právě z důvodů až příliš časté falešné pozitivity. Pak se vrátila do Česka a koukala, že ji na tripply poslali 😠
Já už taky příště na ně nepůjdu, zbytečné strašění, ale díky tomu, že máme v rodině bývalého porodníka, tak jsem to přešla s ledovým klidem. A taky umím počítat - takže, když mě strašili "šíleným" 1:XXXX možností, tak jsem se jim vysmála 😀
@astyna No...ve svém příbuzenstvu mám jeden případ, kdy žena (bylo jí v době těhotenství kolem 35) naznala totéž po té, co jí nevyšel triple test dobře...také se tomu vysmála, označila to za zbytečné strašení a bohužel to dopadlo velmi špatně...takže možná to vidím prizmatem téhle celkem zblízka viděné zkušenosti a raději bych se držela doporučení lékaře...
Tam jde o to, že to je jen matematický model a když mě vyšla pravděpodnost 1:15000, ale kvůli tomu, že mi není 25, ale 27, tak mi to upraví na tak, že to nechápe ani genetička 😀 tak to je už k smíchu. Máme daleko lepší metody - vč. kvalitních uzv.
V případě té známé tam toho nemohlo sedět více, než jeden pochybný test....
@astyna Jasně, tyhle pravděpodobnosti se samozřejmě nesmí brát absolutně, to si každý příčetný člověk snadno spočítá. :D To je jako když si někteří zběsile pročítají příbalové letáky a pak na sobě pociťují všechny nežádoucí účinky, byť je tam uvedeno, že se týkají 1 člověka z 10 000. :D Myslím, že budoucí mamina by měla svému gynekologovi důvěřovat a pokud možno se nestresovat nějakým "co by, kdyby...". 😉 Mně když dělal gyndař genetické testy kvůli trombofilním mutacím - čistě preventivně, kvůli dlouhodobému braní HAK, řekl jasně: Hlavně klid, i kdyby tam nějakou odchylku našli, prostě normálně žijte dál, maximálně změníme druh antikoncepce, nic fatálního z toho nevyvozujte..." A nakonec to dopadlo úplně good...
@carmilla ono ale nejde o to, ze si jen tak reknete, ze na trippl nepujdu a budu doufat, ze to bude ok. Jde o to, ze kdyz vam prvni screening vyjde v poradku, NT take, tak proc podstupovat dalsi testy, kdyz je u nich vysoka falesna pozitivita?
@carmilla Jak jsem už psala výše, během těhotenství jsem měnila lékaře - první mi doporučila na NT nechodit a absolvovat triply, druhý lékař se o triplech vůbec nezmiňoval a poslal mě jen na NT...takže - důvěřuj svému gynekologovi...ale kterému?
Má první gynekoložka od které jsem utekla, prohlásila v 6 tt mé těhotenství za neprosperující a poslala mě do nemocnice na revizi s tím, že si myslí, že se jedná o molární těhotenství...no, abych to zrychlila - mojí malé mole je momentálně 17 m, ale ty nervy, které jsem si díky dr. prožila, bych nepřála nikomu...
@carmilla tak to mam uplne stejny nazor a pristup. Akorat bych radeji sla (a vlastne tak to i bylo, nevim jak to je jinde) napred na ten NT screening, ostatne ten mi prisel i dulezitejsi, tam bylo testovano na vic vad a jevilo se mi to jako laikovi celkove presnejsi. Vubec nechapu proc v dnesni dobe nekdo dela jen tripple, to snad ani neni mozne. To by mu chybely vsechny ty dulezite testy... a tripple by mel jen takovy orientacni.
@carmilla Vtipne, me nahnali na amniocentezu v prvnim tehotenstvi proto, ze mi pravdepodobnost trizomie 21 vysla asi o sedmdesat "cisel" nad limit podle veku. 1:975 to tehdy bylo. Geneticka me tak psychicky vydeptala, ze jsem k zakroku odchazela s pocitem, ze zadne dite nebude. Kdyz mi pak o tri tydny delal podrobny ultrazvuk jeden ze spickovych lekaru pres prenatalni diagnostiku, tukal si na celo. Asi tak jsou pani doktori obecne kompetentni.
Genetik chce taky na dovcu, ze ano.
@dokument Do té doby byla v pohodě - ale je fakt, že jsem k ní chodila jen na prevence. S doktory mám zkušenost pozitivní i negativní, i třeba ve smyslu hrubé neznalosti, kdy mě primář gynekologie s ťukáním na hlavu přesvědčoval, že krevní skupinu, resp. Rh faktor, který jsem nahlásila, nemůžu mít, protože nic takového neexistuje.. 😒 Nicméně v souvislosti s tím, jsem později naopak narazila na bezvadného hematologa - jak po odborné tak po lidské stránce...
Věřím dobrému osvědčenému doktorovi, ale je fakt, že nemám absolutní a 100% důvěru v někoho jen proto, že má na dveřích napsáno Mudr. (je to jak z toho vtipu - "od té doby, co jsem inženýr, bojím se jít k doktorovi..."). Myslím, že v tomto směru by měl být člověk zdravě skeptický a umět si tak najít toho dobrého lékaře - stejně jako by měl být skeptický k informacím z diskuzí a "popových" webových stránek.
Ahoj holky, tak abych prispela cerstvym poznatkem. Vysledek integrovaneho screeningu vysel 1:30000 a bylo to opravdu tak, ze trippl test se nevyhodnocoval samostatne, ale s vysledky krve z prvniho trimestru. Muj gynekolog take rikal, ze tripply by se uz vubec nemely provadet samostatne a ze pokud se neprovede integrovany screening, ale kombinovany v 1. trimestru a i NT vyjde v poradku, ze tripply muzete s klidnou hlavou odmitnout.
Ahoj holky, včera jsem byla na kontrole, vše OK - 1.NT screening i krev v pořádku, tak říkala, že pokračování je v 16tt. Ptala jsem se, jestli jsou to ty triple testy a ona že jo. Rovnou jsem jí řekla, že je nechci a říkala, že oni vyhodnocují vše dohromady. Tak nevím, co myslíte? Když se to vyhodnocuje dohromady, tak to taky vychází špatně? Nevím, jestli odmítnout nebo ne....
@lepsa ne, tyhle urcite neodmitej, protoze se jedna prave o ten integrovany test a ten je ze vsech nejpresnejsi, tzn., ze nema falesnou pozitivitu a pokud uz jsi prvni odbery i NT mela ok, nebala bych se, ze Ti to ted vyjde spatne.
@lenkalechnyrova83 díky za radu 🙂 já už jsem z toho jelen :D
@lepsa neni zac, ja to tu resila taky a byla jsem na tom stejne jako ty, vysledky z 1. screeningu i NT v poradku, krev taky a dalsi krev v 16 tt, ale pak mi to dr konecne vysvetlil a i druha krev ok a vysledek 1:30000, coz je super 🙂 tak drzim palecky i Tobe
@lenkalechnyrova83 když mě DR ani výsledek neřekla, jen že je negativní. Nedostala jsem ani žádný papír. Oni to mají vše v počítači, protože screening jsem měla tam, kde normálně chodím. Jen ho dělal jiný DR, ale já skoro nic nevím :(

@dokument Jo, je dost doktorů, kteří stále vyhodnocují triple testy samostatně...