icon

V kolika jste měly první dítě po třicítce?

7. led 2022

Je tu někdo, kdo měl dítě později a už ho nazývali “starou matkou”? V kolika jste ho měli? Nepřijdu si stará, ale pro lékaře a společnost asi jsem.

Strana
z4
slecnami
7. led 2022

Ahojky, já ve 34, pro někoho starší matka jsem...chtěla jsem děti dřív, ale teď vůbec nelituji, protože malá je moje láska a přišla k nám tak, jak sama chtěla a je to to nejúžasnější, co se mi mohlo stát a je dobře, že jsem si na ni počkala... ❤️😃 Jinak moje známá první miminko ve 45, všechno v pořádku a také nadšená maminka 🙂!

Kolik je Tobě??

jana_zofie
7. led 2022

Ja mela ve 29, skoro 30. Jako starou matku oznacuju samu sebe, podle me je to proste vcelku pozde. To, ze ted to tak proste bezne je, podle me neznamena, ze nejsme stare, jen ze to tak mame a jsme s tim smirene, no...

mrav
7. led 2022

Moje žena v 36 letech. S dcerkou jsem sám, je jí šest let a mně 49. Žena už tu nenapíše, tragicky zemřela, když byly dceři necelé dva roky.

katule1990
7. led 2022

@jana_zofie Tyjo, já taky ve 29, skoro 30 a nikdy mě nenapadlo, že bych byla stará matka 😅. Vůbec se tak necítím. Jako stará matka bych se připadala jako čtyřicetiletá prvorodička.

kelerub
7. led 2022

První dítě se mi narodilo v mých 39 letech. Teď je mi 40 a uvažuju, že bychom zkusili sourozence.

lachtanice86
7. led 2022

Ve 32

console
7. led 2022

Ja prvni ve 26, resp 25 a 11m, deuhe v 37. Fyzicky je to sakra rozdil, boli me prvne v zivote zada a kolena😁ale psychicky to zas davam o stopro lepe, kazdy je jiny, jednej, jak citis

te_reza
7. led 2022

A tobě je teda kolik?! U mě by byl maximální strop v 35. Vlastně ne, už sem k.o. a je mi 33😂

95newmommy2020
7. led 2022

Jsem mimo tvůj limit, a jsem v mem kruhu lidi rarita, protože jsem rodila ve 24. Ale vysypu ti věk mých kamosek s detma. Rodily 46, 41,38,38,37. Přijde mi ze je to normální rodit spis kolem te 40.

me_druhe_ja
7. led 2022

Starší rodičku beru dneska 37+. Já rodila v necelých 34 a druhé dítě 14 dní po 35. nepřijdu si stará. 🙂 Hodně je to o celkovým nastavení, životním stylu, hlavě a fyzičce. 🙂 Kolikrát je dvacítka větší troska než petatricitka. 😀

marselina
7. led 2022

První 24,druhé 28, treti 41

mandala
7. led 2022

@mrav 🤗

merope
7. led 2022

První 44, přes IVF, po mnoha letech pokusů. Mám zamražená embrya, tak možná bude druhé, to už si říkám, zda nejsem blázen, ale neumím je tam nechat a doktoři mi to schválili, že zdravoně jsem ok.

drep
7. led 2022

Bylo mi skoro 33 a papírově jsem asi stará prvorodička, nicméně stojím si zatím, že jsem biologicky mladší než byla moje babička, která měla děti ve 24 a 27 a i než spousta dnešních mladších holek s nadváhou, neschopné doběhnout autobus…

pratensis
7. led 2022

To neodhadneš. Někdo napíše v pohodě, jiný v témže věku to má po fyzické stránce horší. Já měla prvního v 34, druhého v 36,5. Ještě jsme chtěli třetí dítě, ale to už jsem se pak kvůli zdravotnímu stavu neodvážila. Přitom před dětmi jsem byla naprosto zdravá, ve výborné kondici, žádné problémy. Rozhodně jsem se necítila jako stará matka, byla jsem spokojená, aktivní. Po dětech každou chvíli nějaký zdravotní problém (zápaly plic, ledviny, páteř, klenba, játra), i častá nemocnost (předtím jsem nezastonala). Teď jsem 5 let po druhém porodu, jakž takž ok, ale imunita pořád slabší, jsem snadněji unavitelná, pořád si k svému tělu nemůžu moc dovolovat (myšleno větší zátěž, nevyspání apod.). Moc ráda bych se ještě někdy dostala do kondice a byla neomezeně po libosti fyzicky aktivní. Pořád doufám, že to ještě zažiju. Ale na druhou stranu, i kdyby ne, tak naši kluci za to stojí. 🙂

jaja01k
7. led 2022

První dítě jsem měla v 29. Nikdo mě “starou matkou” nenazýval, i když mně to na první dítě přišlo už docela pozdě.

ajja87
7. led 2022

@jana_zofie jsem na tom úplně stejně, první skoro ve třiceti, druhy skoro 34 a manžel by chtěl ještě jedno, ale ja už nechci, prostě bych si připadla stará... Ono třeba fyzicky a mentálně si třeba stará nepripadam, ale pak si vzdycky vzpomenu, kolik mi bude, až dětem bude tolik a tolik a najednou si prostě začnu vyčítat, proč jsme ty děti neměli dřív... Ono to není jen o tom, nakolik se člověk doopravdy cítí, ald měl by brát potaz i na budoucnost děti...

dejvitka
7. led 2022

Prvni 36, druhe skoro 38. Neprisla jsem si stara. Ted si obcas po tom maratonu (deti blizko sebe vekove) a trvalem nevyspani, stara obcas prijdu 😀. Muj gynekolog me bral jako starou matku od 35 let. Stale mi kladl na srce, ze do 35 je potreba rodit, pote uz je pozde. Obe deti byly na prvni pokus, vse bylo v poradku. Biologicky bych sice take rada mela deti driv, urcite to je vhodnejsi, ale zivot plyne mnohdy jinak nez chceme. V porodnici to bylo tak pul napul. Hodne mlade i starsi nez ja. Kdyz jsem v porodnici obedvala u stolu s holcinou co rodila v 19, tak jsem si prisla strasne stara 🙂.

sorboni30
7. led 2022

@mrav To je smutné.. 🙏 Držte se 💓

sorboni30
7. led 2022

První v 31 letech - dvojčata.. teď 38 třetí dítko.. Nepřijdu si "stará", ale spíš moje tělo už dává samo signály, že ve 20ti bych to zvládla asi líp 😝😊

jako_mala_holka
7. led 2022

Já měla dceru ve 28, chtěla jsem první dítě do 30, druhé mám limit do 35, případně asi vůbec, uvidíme... Mamka měla moji sestru cca ve 39 a to už mi přijde docela pozdě

angelinie
7. led 2022

Tak já jsem měla děti ve 24, 26 a 31. Ale v porodnici mě překvapili, že termín "stará matka" se používal pro prvorodičky starší 24 let (takže jsem to naštěstí stihla ještě jako mladá 😂😂😂).

andyna85
7. led 2022

První těhotenství 32, druhé 35, teď jsem potřetí a až se mimi narodí tak za měsíc mi bude 37. Bohužel o druhé miminko jsme měsíc před termínem přišly, jinak bych do třetího už nešla.

kleriska
7. led 2022

@dejvitka proč vůbec gynekolog říkal, že do 35 porodit? V čem je takový rozdíl 35 nebo 37? Jako taky jsem to slyšela, ale zajímalo by mě v čem konkretne

lenakal
7. led 2022

@mrav 😓hrozný, strašný, jak se vyrovnáváš s tou tragédií? Teda jestli se můžu ptát vůbec 😓

eva118
7. led 2022

U nás v rodině se hodně rodí po třicítce. Babička první dítě v 35 letech ( ročník 1900), mamka mě rodila v 39, já první 35, druhé 39, sestřenice druhé dokonce v 45 letech.

kleriska
7. led 2022

@mrav to je mi líto ☹

janylu
7. led 2022

Já mám děti, které se mi narodily ve 20, 24, 37 a teď budu rodit 42. Fyzicky jsem na tom hůř jak ve dvaceti, psychicky mnohem lépe. Mám víc trpělivosti a už mě tolik nerozhodí, pokud děti neposlouchají

novacek21
7. led 2022

@kleriska já na netu narazila na nějaký lékařský slovník a tam bylo napsáno: stará prvorodička = prvorodička od 35 let. Takže oni se to tak už učí ve škole. 😁
Jinak já teprve čekám na první a bude mi 38. ☺️

sorboni30
7. led 2022

@kleriska neni to, ze od 35 let muze nastat klidne uz u nekterych přechod? Moje teta mela prechod v 31 letech.. Nastesti vsechny deti tehdy porodila do 30tky.Uz je pak riziko i porodu atd

Strana
z4