Vitamín D v těhotenství. Užívaly jste?

nika110818
3. led 2021

Ahoj, prosim, uzivali jste v tehotenstvk extra (napr. jako potravinovy doplnek) vitamin D? Dekuji.

jakreb
3. led 2021

@nika110818 Nie. Neužívala som žiadne extra vitamíny ani potravinové doplnky.

ferda90
3. led 2021

Ahoj, já brala kyselinu listovou, železo a hořčík v prášku rozpustný ve vodě 🙂

me_druhe_ja
3. led 2021

Beru vitamíny pro těhotné, ale spíš tak jen ze zvyku. Pokud máš pestrou stravu není to nutné. Vitamín D mi jednorázově předepsala teď na kontrole v porodnici - že u zimních těhotenstvi se dává, je málo sluníčka. 🙂 Ale až ke konci.

petulkadodo
3. led 2021

Ano, brala jsem ho v těhotenských vitamínech a stejně jsem ho měla v 30tt v krvi málo, i když ne tak extrémně jako maminky, které ho nedoplňují vůbec. Dostala jsem předepsaný ještě Vigantol. Vit. D je velmi důležitý a většina lidí ho má v ČR málo. Určitě doplňuj, je důležitý jak pro miminko tak pro tebe. Má vliv na metabolismus vápníku v těle a mimo jiné tě v třetím trimestru ochrání před kazením zubů a řídnutím kostí, v té době si mimi bere od tebe vápníku nejvíc.

pipi_puncocha
3. led 2021

Brala jsem celou dobu (a beru i při kojení) Femibion, kde mimojiné je D

any2any
3. led 2021

Ano, doktorka mi z krevniho odberu nasla nedostatek vit. D. Rikala, ze po jarnim lockdownu bylo hodne lidi s nedostatkem vit. D. Doporucila mi Vigantolvit D3.

terla
3. led 2021

Vitamín D se v těhotenství nemá brát, jeho napsaný v příbalovým letáku Vigantolu Zvyšuje množství vápníku v krvi a tím krevní tlak. Určitě bych neryskovala, nebo brala nárazově.

jakreb
3. led 2021

@petulkadodo Tak ako som napísala nic som neodplnovala umelými doplnkami a nicoho som nemala extrémne malo...😉

huggieska
3. led 2021

Doplňuji jako běžně v zimě stravou a olejem z tresčích jater (zn. Rosita).

petulkadodo
3. led 2021

@terla To není pravda, testy na vitamín D mi dělali přímo v Podolí v rizikové poradně a tam mi ho i předepsali. Vitamín D je v těhotenství potřeba. Informace v příbalovém letáku je jen z důvodu, že je to brané jako léčivo a na těhotných to nebylo testované, ale jinak je i součástí těhotenských vitamínů.

klchudik
3. led 2021

Ano beru, ale mám ho předepsaný od doktora. Mám D enormně nízký

atisak
3. led 2021

@nika110818 Vitamín D rozhodně ano. V našich zeměpisných šířkách ho musí doplňovat v zimě každý. Pokud ale bereš těhu vitamíny, tak tam určitě je.

carameels
3. led 2021

Beru vápník, vitamín D a kyselinu listovou. Gynekoložka mi to hned na začátku doporučovala, aspoň tuto kombinaci. Teď mi přidala ještě Magnosolv.

martulka88
3. led 2021

Jsem 35.týden - od počátku těhotenství beru kyselinu listovou (tu jsem brala už půl roku před těhu), jodid, calcichew d3 a vigantol. měla jsem velmi nízký vitamín D. Vše na doporučení lékaře. A pak mi doporučili i železo, jelikož jsem ho začala mít trošku níž. Ale neberu jinak žádný profláklý značky, to mi každý lékař řekl, že to jsou jen vyhozené peníze.

alca99
7. bře 2024

Vit. D injekčně v prvním trimestru, není to moc silné?
Ahoj holky, nemohu to nikde v diskuzi dohledat, ale po rozboru mě krve na vitamíny mi moje Dr. S výsledkem těžké hypovitaminóza na Vít. D řekla, že mi da rychlou formu přísunu vit d injekční formu na třikrát. Bohužel se o tom nikde na internetu nic nepíše - dopad na plod atd.
Nejsou v injekci Vít. D i jiné přidané látky nevhodné pro první trimestr a není to až moc silné decko najednou? Nemáte s tím prosím v těhotenství někdo zkušenost? Jsme v 10tt. Děkuji za názory.

utrikocku
7. bře 2024

@alca99 vůbec se toho neboj! Určitě výborný nápad. Nízké hodnoty vitaminu D jsou spojeny například s možným autismem u dětí. A bohužel orálně nejde tak rychle doplnit zásoby D. Kolem suplementace D panuje hodně mýtů a většina lidí, co suplementuje dle doporučení bere stejně D málo. Beru D celý rok 6-8 tisíc jednotek denně a mám ideální hodnoty. Doporučuje se běžně tak 2tisice a je to málo

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru