Výběr jména pro syna: Jakub nebo Jáchym?
Hezky den, vylozene favorita na jmeno nemame, resp.museli jsme s muzem najit nejakou shodu, jinak mame kazdy jine predstavy. Tudiz rozhodujeme z těchto dvou jmen. Ja jsem spis pro Jachyma, muz pro Jakuba. Jakub ma vic variant, ale ja od vsech malych Kubicku co znam nemam uplne dobre asociace...🤷♀️ Jachym je pro me zatim uplne neutralni. Jen nevim, ve starsim detskem veku potazmo dospelosti uz je to asi vzdy jen osloveni "Jachyme" (nepocitam ted zdrobnele osloveni pro maleho chlapecka). Nebo jak rikate starsim Jachymum?
Dekuji moc
@eliskav jsem Kristýna, mám syna Jakuba a obě jména miluji 😄 a je ve školce jediný s tímto jménem, ač se to zdá zvláštní, všichni si myslí, že je to nejčastější jméno, tak už zdaleka ne tolik jako všechna jiná..
Dcera by se jmenovala Kateřina.
Hodně štěstí při výběru, hlavně ať je zdravý/á a věřte, že ať dáte jakékoliv, potom na něm/jí bude sedět jako poklička na hrnec 🙂
Jáchyma znám jednoho, říka se mu Jáchy. Jakubů bylo u nás v jedné první třídě 7 z 24 dětí😅
Jinak Jakub a Jáchym byla moje oblíbená knížka😀 https://www.trhknih.cz/kniha/1qy7sgo4x8
@qistyna U dcery v ročníku není jediný Jakub, v synově ročníku jsou 4🙈 No co, já taky nikdy nebyla jediná Lenka, na ZŠ jsme byly 3 ve třídě a na gymplu 2 (z 13 holek). A nikdy mi to nevadilo, naopak jsem byla ráda, že mám jméno, které je oblíbené a běžné a ne nic extravagantního
@andelka No tak u tech Katerin je teda hodne ruzne, jak ktera ma rada to oslovovani..
Ale vypada to, ze zatim vyhraje ta Sára.
@ninive211 jo tak ja nehledam jmeno jen s cilem, aby bylo co nejmene caste, to ne.. pokud by to bylo nejake moje vysnene jmeno..
No a Saru, mate nekdo? Spokojenost i po letech treba? 🙂
Jakubů je mraky, Jáchym je méně obvyklý, lidi si ho budou pamatovat. Na druhou stranu, my máme Jáchyma a moc své jméno rád nemá, raději by se prý jmenoval nějak "normálně" 😀
Jinak Sára je dobrá. Máme ve třídě. Říkáme jí Sári, Sáruš, Sarko, Sárinko..
@eliskav mám dcerku Terezii a syna Jakuba. Dcerka je ráda, že není Tereza, ale Terezie, že je to hezčí a když ji někdo řekne Terezo, sama ho opraví na Terezie, zdrobněliny pak stejně jako u Terezy + navíc varianty jako Rezi, (Rezinko), Rezi na ni zavolám, když ji hledám v davu, je to tak jedinečné, že hned ví, že se volá na ni. A Jakub, syn má ve třídě spolužáka Jakuba, který je jeho přesný opak, takže asociace "jaký je průměrný nositel jména Jakub" jsou složité. A stejně, pokud zvolíš jakékoliv jméno, tak ho na svém dítěti budeš vnímat jinak, než na cizích. Jinak syn od šesti let slyší jen na Kubo nebo Jakube, dřív měl rád i Kubíku.
Jakub je krasna klasika, ktera nezklame 🙂 Jachym zacina jit posledni dobou hodne do mody a bude jich taky hodne 🙂 znam 9 leteho a ten byl douho jediny a ted uz jich slycham a vidim hodne 🙂 Rikame mu Jajo, Jašo me taha za usi :D Holcici se mi libila Dorotka, ale mam Majdu a Toničku. Jeste jsem mela ve vyberu Alzbetku, Moniku, Evelinu.

Znám jednoho 10letého Jáchyma a odjakživa se mu říká Jáchyme, nikoho nenapadne to nějak komolit. To se mi právě líbí, takže já bych volila Jáchyma.