Vycházky na neschopence - kolik hodin denně?
Ahoj (dotaz za kamarádku). Kolik hodin vycházek máte na neschopence? Kamarádce dr napsal 5 hodin a odmítá jí napsat víc, že tak to má správně, na víc hodin nemá těhotná nárok. Je to opravdu tak? Loni bylo ještě 7 hodin. Děkuji za odpověd
@misulinka44 Já měla před 4 roky 4h denně, bez diskuse: 12 - 16h. Měla jsem 2letého caparta, co do 15 - 15.30 po obědě spal, takže jsem měla tři měsíce domácí vězení - v době, kdy se rekonstruoval panelák, několik týdnů jsme byli bez vody, neustále špína, kravál... a přežila jsem. Neříkám, že to bylo příjemné. Ale je to prostě nemocenská ☹. Komu se to nelíbí, taky může na vlastní riziko chodit do práce. Když vidím, jak to běžně funguje v zahraničí, tak po téhle stránce se tady máme blaze.
@veruska007 s tim zahranicim mas pravdu. My tady brbleme kvuli vychazka, stezujeme si na vysi md a rd, nedejboze kdyz nam dr.neudela utz pri kontrole... A ted psala pribuzna z Ameriky jak je tam drahe zdravotni pojisteni ktere skoro nic nekryje a socialni davky pri diteti taky temer zadne (nevim to presne, tak to nerozepisuji)...
A jak uz jsem psala, beru to tak, ze kdyz bych byla v praci tak bych s detma taky nikam nemohla, domu bych dojela kolem pul 5...
@ipkh přesně tak neomezené vycházky mají jen onkologicky nemocní a je pravda, že schválení je hrozné jen na 3 měsíce a poté se píše znovu k reviznímu lékaři dřívě to bylo neomezené bez revizního lékaře.
Raději budu mít vycházky 4 hod než být onkolgicky nemocná ty lidé si to zaslouží
Byla jsem rada za radu dat pisemne zadost o prerazeni na jinou praci... (jak uz nektere psali kdyz to zamestnavatel neumozni byt doma za plat) jenze ono ne to tak vsude funguje...tak sem to teda zkusila..jenze muj zamestnavatel obrovske spolecnosti to ma podlozene mnoha zpusoby tak aby ma prace prekazka nebyla. Takze jsem na nemocenske..a nemam na ni narok? MAM...jeden potrat, 17h na nohach s dvemi 10minutovymi pauzami kde si muzu i sednout...tahani sudu piv, beden...nestojim o blbe nazory jen ukazuji ze to neni vsude ruzove a vsude tak jak to ma byt. Prosim zadne urazky a zadne blbe nazory s tema se bezte bodnout. Jen dalsi zkusenost.
@misulinka44 Přímo z diskuze mezi zdravotníky ke stejnému tématu. Snad Vám to pomůže..🙂
K té PN, vycházky pokud jsou povolené jsou na 6 hodin za 24 hod. Přes to nejede vlak. Zda si je rozdělíte na dopoledne či odpoledne nebo je budete mít v celku, je už na dohodě s lékařem , který vede PN.
Při dlouhodobé PN je možnost, pokud to Váš stav umožňuje změnit místo pobytu na 3.dny. Musí to povolit lékař, který hlásí přesnou adresu pobytu zprávě a doba vycházek se v přechodném "bydlišti" nemění.
Nesázejte na to, že k těhotným kontroly nechodí. To už dávno neplatí. Naopak, kontrol, zejména rizikových těhotenství přibývá. Třeba v Praze celkem raketovou rychlostí.
Jinak kontrola může chodit od 7-22 hodin dle zákona.
Pokud nejste schopny pracovat na své pozici máte nárok na pozici jinou ze zákona, ne vždy Vám ji ale zaměstnavatel může umožnit, v tom případě buď pujdete na PN s vycházkami jak máte nebo se můžete soudit. Neomezené vycházky prostě neexistují.
Ano u onkologických pacientů, ale to nikdo tady není, tak jsem to myslela..🙂 u normálního člověka nejsou, neschválí Vám je a divila by jste se ani těm onkologickým je neschvalují všem... Komisaři jsou hodně přísní. Na druhou stranu se někdy nedivím...
A tady http://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/15-180.htm jakou práci nesmí vykonávat těhotné...
@ipkh POkud by ji přišla kontrola tak to lékař neobhájí neomezené vycházky neexistují, pokud nepodal její lékař žádost na OSSZ a ta nebyla revizním lékařem schválena. Jedině pokud je tedy onkologicky nemocná...
A Pobyt mimo bydliště jste mít mohla na dýl, protože to lékař prostě nikde nehlásil, třeba..🙂 Můj lékař nehlásil ani změnu příjmení, takže tak.. A dělá se to tak běžně, ale zákon to neumožňuje.,.. Takže kdyby mu na to přišli, tak má problém.. Ale většinou řeknou, že to zapoměli poslat a je to ok..
@luckygirl1 NO a kdybys nebyla na neschopence, tak co? Byla bys v práci a na hřiště anebo do cirkusu bys taky nemohla. Takže jak?
A byla bych za to, co máte, ráda. Víte, jak to bylo za komančů? Pěkně i s rizikovým do práce, a pokud už bylo to riziko opravdu velké a bylo to na neschopenku, tak tradá do nemocnice. Neexistovalo být doma kvůli rizikovému těhotenství na PN. A ted si představte tohle hrozné počasí a vy třeba 5 měsíců klid na lůžku v nemocnici bez klimatizace, to byla paráda! takže bych byla vděčná i za těch 6 hodin.
Holky nechápu proč jste na sebe tak zlé tady. Je rozdíl dělat v kanclu nebo dělat jednoduchou práci a pak třeba dělat dvanáct a více hodin, zvedat těžká břemena, dělat v infekčním prostředí apod. Je každého věc zda si PN vezme nebo ne, nechápu to souzení.
K těm vycházkách, vždy se to dá nějak domluvit, pokud máte malé dítě, vemete si vycházky třeba dopoledne 2 hodiny a odpoledne 4, pokud Vám to lékaž umožní. Po 22 hodině kontroly nechodí, o víkendu málo kdy. Navíc pokud jste z hornídolní tak určo k Vám o víkendu poběží... Ale nejde na to sázet to je jasné.
A kdysi, ale nebylo tolik potratů jako je dnes, kamarádka potratila snad 5x takže se třeba není čemu divit, že když otěhotněla po 6 nechala si napsat PN i když ji v tu dobu nic nebylo a lékař jí to navrhnul sám.
@verya neplatí to jen pro onkologické pacoše, máme ve skupince těhuli s neomezenými vycházkami a rozhodně není jediná 😉
Jo jo kamarádka je měla udajně taky než ji došla kontrola... Pak se velice divila... Plno lékařů nezná zákony a předpisy a jedou si dle svého... Ale hádat se nebudu, zavolejte si na OSSZ a zeptejte se na podmínky udělování neomezených vycházek... Nedávají to ani všem onkologicky nemocným a z prstu si to netahám, není to sranda tohle získat. Ti onkologičtí ji získávají proto, že většinu dne tráví na chemu apod., z vycházek pak víceméně nemají nic. A ty kriteria jsou velice přísná. Takže, aby pak těhotná neměla problém, což ji nepřeji...
@veronika182
@verya za určitých okolností může neomezené získat i těhotná, ale musí to jít přes OSSZ a šance je skoro nulová, ale občas se stane, že to některá má. Hlavně ale díky známostem.
To je ten odstavec toho zákona...
Výjimečně mohou být povoleny i neomezené vycházky. Výjimečně může ošetřující lékař v případech povolit v případě, kdy mimořádně náročný léčebný plán nebo celkový zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, aby si volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. K tomuto je potřeba získat také souhlas České správy sociálního zabezpečení. O toto povolení žádá váš lékař na vaši žádost.
@blondynka400 To asi jo, ale já být na jejich místě moc se tím nechlubím, víme jací jsou lidé:D Určo se to občas stane, ale pokud nemáte známé, nebo nějakou extra kliku máte smůlu... Nevím, já bych do toho neryla, jednou jsem na PN, tudíž nemocná, tak dodržuji co mám, rozdělit se to dá vždy a domácí vězení to není.
@verya no je to vyjimka, ale evidentne to jde, kdyz doktor zazada a OSSZ to schvali, je to asi o dobre napsane te zadosti 😉 Mne vychazky staci, ale sedmyho uz jdu na MD, ac financne se mi to nevypkati, studuju, kdy jsem ve skole 10h denne o sobotach plus cesta a mela jsem stazenou prdel vzdycky, ze dojdou, kontrolu jsem mela jednou zatim. Doma jsem se zlucnikem, opakovanymi infekcemi s atb, kolisavym tlakem, nejsem primo na PN kvuli tehu, v dg. mam zanetlive zmeny na strevech a vedlejsich organech nebo tak nejak.
@verya já s tebou úplně souhlasím 😉 , jen jsem napsala, že se to týká i jiných než onkologicky nenocných jedinců.
Já se s Vámi holky nehádám to vůbec ne..🙂
@blondynka400 A jasně, že i jiných, jsou různé nemoci na které se to vztahuje, ale těhotné tam většinou nejsou, taky záleží s jakou dg. je na PN..🙂 Ale onkologičtí bývají nejznámější.
@sisstin Oni moc o víkendech nechodí, ale nedá se na to moc spoléhat... No a do 7. už je kousek..🙂 Já až někdy kolem 18. asi...
@verya jako ted to nevyuzivam vubec, je mi blbe jak svina v tech vedrech a jenom lezim 😖 max. dojdu na postu a tim to hasne 😝 prave pry chodi i o vikendech, takze jsem se fakt bala, nastesti jsem to musela porusit asi jen 3x, koncili jsme uz v kvetnu letos. Bohuzel u nas se zaclo hrat silne na dochazku, kdo nemel vic jak 50% dochazky z kazdyho predmetu, tak neprosel a kvuli dvoum mesicim se mi fakt opakovat rocnik celej nechtelo 😝 jinak predstava, ze tam zas od zari 2x mesicne budu tvrdnou celej den je silena, snad to nejak dam 😝
@sisstin Záleží kde právě, ve městech jo, tam chodí, na vesnici ne, protože většina z nich chodí pěšky nebo ne že vůbec, ale strašně málo... Já jsem se vdávala a taky jsem to musela porušit, ale jinak se to dá, já mám výhodu třeba zahrady a baráku, takže dopoledne si pouklízím a vše udělám a pak mám volno... a nyní v těch vedrech je mi to jedno, dělám doma a pokud nemusím nikam nejdu..:D Já školu budu dodělávat při mateřské což bude teprve zábava..:D
A u nás na vesnici jezdí autem.
@verya Můžu dotaz: já když jsem na PN, tak prostě taky někdy spím, a to jak dudek, odnesli by mě i s postelí. Takže mám vždycky děsnej strach, že mě nevzbudí zvonek, ne každej kontrolor je ochoten vyzvánět, a i kdyby, mě to fakt často nevzbudí, upadám "do komatu". Jak se to řeší? Někdy jsou sousedi, co by to dosvědčili, a někdy ne... Fakt je blbý mít problém kvůli tomuto.
(V minulosti se mě vždycky ptali, jak je označenej zvonek, jak zvoní, tak jsem si nechala připisovat i mobil radši Ale třeba posledně mi ho tam odmítla sestra napsat s tím, že "tam na to není kolonka", a i tak mě ani ten mobil někdy nevzbudí, ale člověk by mohl aspoň dost brzo zavolat na to číslo zpátky...)
Já jsem měla dokonce jen 4hodiny
Já mám PN od 12 týdne. Vycházky 6 hodin, ale ani bych je nepotřebovala. Ven jdu akorát, když odjíždím doktory. A pak jednou týdně s manželem na velký nákup - a z toho se pak davám další den do kupy. Párkrát jsem se byla kousek projít, nebo dát papíry do práce.
@zo_ja zalezi na cloveku. Pokud by byl normalni a jste schopna dosvedcit, ze se Vam to stava tak by mozna privrel oko, ale jelikoz je tohle nejcastejsi vymluvou, ze lidi spi, nebo ze jsou ve sprse tak nevim. Ono je to tezko, asi by jste mela problem, ale to tezko rict, v noci Vam prijit nemuze a ve dne zkuste spat bud jak je nekdo doma nebo nevim. Ja mam opacny problem, ze nespim skoro vubec:D

@misulinka44 a dle jakých pravidel? 😀
Jako sorry, ale jestliže někdo chce požívat něco, na co nemá mít nárok a ještě si stěžuje, že je omezený na svých právech, tvrdí, že na zneužívání dávek jsou tu jiní lidé, tak co potom je? Navíc vyžírka je běžně užívané spisovné slovo, žádná nadávka.