Zahraniční jména pro děti. Jaký je Váš názor na Quentiny, Sveny apod. ?
Je to malé zamyšlení, protože jsem ale zažila na škole jak ZŠ, tak pak střední, spolužáky, kterým rodiče dali opravdu velmi netradiční jméno ke klasickému českému příjmení, načež si fakt vytrpěli na školách své a v dospělosti se přejmenovali, tak nad tím přemýšlím, co k tomu rodiče vede ?? Ano, každý asi chytneme v životě nějakou přezdívku a člověk by měl být odolný i vůči podobným věcem, na druhou stranu fakt si nemyslím, že by se někdo chtěl dobrovolně jmenovat Quentin Kokta nebo Izmar Šourek .. To není averze vůči jménům, ale nepochopení vůči rodičům, kteří kombinují jména a příjmení, která k sobě prostě ani silou vůle nesedí a zbytečně tím tak vlastně přidělávají problém v už tak složitém světě svým dětem .. Jaký je váš názor ?
@rezusesmichy to pleteš jablka a hrušky dohromady 🙂
@gruyerre ne nepletu. Zda se mi prostě jen zvláštní se někomu to může připadat že ten druhý ho vlastní... Nemám nic proti tomu aby kdo chtěl ová nepoužíval, ale dívat se na to takto je jen hledání problémů a něčeho špatného tam kde je to normalni
@rezusesmichy proč se tak rozčiluješ? Já tady jen vysvětlila, proč některé ženy odmítají -ová, protože se tu nad tím někdo pohoršoval. A ano, pleteš jabka s hruškama, protože to, že organizace řeší, že by se nemělo říkat manžel/ka, souvisí s něčím úplně jiným 😃.
Já se ale přece nerozciluji, kde jsi na to přišla??? Tak emancipace je sice krásná věc, ale jak já říkám vocad pocad.
@rezusesmichy Asi se budeš muset časem smířit s tím, že různým lidem připadají důležité různé věci. Sama jsi tady příjmení bez -ová zavrhla, a když ti někdo nabídne perspektivu, proč to někdo třeba tak chce, tak jí zavrhneš též jako hledání problémů kde nejsou... Každý nesdílí tvůj pohled na svět. Nikdo ti příponu -ová nebere, tak žij a nech žít 🤷🏻♀️
@rezusesmichy A hodně štěstí při tom hledání hranic rovnoprávnosti 🤦🏻♀️
@vineta bože můj.. Mě je to úplně jedno jak to kdo ma😂jen jsem nad tím takhle nikdy neuvazovala😃🙈vždy jsem to brala jako módní vystrelek nic víc nic min, ale nenapadlo by mě že to někdo vnímá tak, že někomu patříš.
Hele, asi takhle. Zrovna k Šourkovi, Koktovi nebo Šoustalovi nevymyslíme nejspíš nic, aby to znělo dobře ☹ Mně osobně se líbí, když jméno ladí k příjmení a dobře se vyslovuje a sama jsem podle toho jména volila. Někdo má požadavky na jména jiné, tak holt volí něco originálního. A proč ne? Jazyk a jména s ním se prostě vyvíjí. Někdo je originální osobnost, jedná extravagantně, rád se odlišuje, tak holt nedá Jana Nováka nebo Marii Novotnou, to s tím má fakt někdo takový problém? Děcka si vždycky najdou důvod k posměchu a když to nebude jméno, budou to brýle, vysoká postava, malá postava, tlustá, tenká, vysoká inteligence, malá inteligence, dobré známky, špatné známky... Důležitější než jméno je vychovávat sebevědomé děti, který bude takový ubohý posměch šumák 🙂
Jinak Emma Smetana se mi líbí. Vít Rus je za mě taky cajk. A marně se snažím přijít na to, co je divného na Tomáš Pytlík. Vypadá to, že patřím k těm blbým, které tuhle diskuzi nepochopily a nemají právo odpovídat 😀
@rezusesmichy vocad pocad? 😃😃 No naštěstí ty opravdu nebudeš vymezovat hranice toho, co smíme a co nesmíme. Píšeš, že jsi to brala jako módní výstřelek, což je podle tebe špatně. Já jsem ti vysvětlila, že důvody můžou být i jiné, taky špatně. Ty se svojí nulovou tolerancí to asi nebudeš mít v životě zrovna jednoduché 😁
@gruyerre tak to mám fakt dost tady🙈jen jsem napsala svůj názor, že jsem to nikdy nevnímala tak jako by mě někdo vlastnil a že je mi úplně jedno jak se kdo jmenuje ať má klidně tři jmena a dvě příjmení a už mám nulovou toleranci🙈je fajn se tu občas zapojit do diskuze, člověk se toho o sobě dozví a zadarmo dostane rozbor osobnosti😂😂😂
@rezusesmichy no to tvoje vocad pocad ani neustálé omílání toho, že nechápeš, jak můžu mít takový názor, zrovna nezní moc tolerantně 😃
@gruyerre to nemá cenu🙈ty sis mě už zaskatulkovala a s tím nehnu😂tak ještě jednou. Straším už tady pár let a ještě fakt jsem nikdy neslyšela, že by to někdo bral takto a proto je to pro mě překvapení, ale každý ať si dělá co chce a nikde není psáno že to musím chápat, ty zase nechápeš mě a je to v pořádku. A jen tak mimochodem. Ty taky nejsi vzor toleratnosti, takže jsme na tom asi stejne😉
@rezusesmichy Já tolerantní jsem, protože se nepohoršuji nad tím, jestli chceš někomu patřit a že ctíš tradice. Pouze ti tady reaguji na tvé příspěvky adresované mně, protože neodpovědět bych považovala za neslušnost.
Ale pokud s tím souhlasíš a už mi nechceš dál psát, můžeme náš dialog ukončit, mně to vadit nebude 🙂
@gruyerre ne kdyby jsi byla tolerantni tak by jsi reagovala na me odpovědi jinak ale to už je teď jedno, ať si každý dělá co chce, samozřejmě v rámci zákonů a slušného chovani🙂
@rezusesmichy jak bych měla reagovat na tvé odpovědi, aby to bylo správně? 😃
@gruyerre raději už nijak🙈
@rezusesmichy aha, takže nevíš. Tak to potom jo 🙂
Každý si může své dítě pojmenovat jak chce...
A že si někdo nevystačí jen s kalendářem? No třeba já hold nechtěla Elišku nebo Honzíka, tak mají děti netradiční jména, nám se líbí a co si myslí ostatní? To je mi upřímně fuk...
Jak někdo nebude pindat kvůli tomu jak se kdo jmenuje, tak že je v létě moc horko, v zimě moc zima a nebo co já vím, ho bude prudit...
Asi si tím léčí nějaký mindrák či co???
@gruyerre tak evidentně jsi spokojená tak o čem se bavit, 😂
Líbí se mi Quentin i Sven i ostatní netradiční jména, i když doma máme stará česká. Naopak si říkám, že je fajn, že to trochu naředí ty Sofinky a Emičky a Tobiáše a že rodiče mají koule, já jim fandím. A že se nehodí k příjmení? No a, to si bohužel člověk nevybere, kvůli tomu se nemusí jmenovat Tomáš nebo Honza přece..
Nikdy neresim zadne jmeno, kazde ma nejaky puvod, vyznam atd... A ani nehodnotim vkus rodicu. Ale takovy Liam Květina, to je treba uplna "pecka". Jeste by si clovek rekl, ze kdyz maji rodice chut na netradicni jmeno u holky, ze se snad jednou vda k nejakemu lepsimu prijmeni, ale u kluka, to je proste celozivotni trest. Nase deti nemaji ceska jmena, ale my nemame ceske prijmeni, takze se muzu tezko vyjadrovat. K typicky ceskemu prijmeni bych si tu chut na zahranicni jmeno odpustila, pripadne bych vybirala velmi citlive.
Já mám naprosto obyčejný tradiční jméno (Aneta) a z duše ho nenávidím... Dětem jsem dala méně tradiční jména a jsem za to ráda-jen první je "obyčejná" Šárka a zpětně mě to štve, měla jsem se odvazat víc 🤣🤣 Další jsou Marina a Ronja... Je fakt že nikdy ani půl slovem nehodnotim výběr jmen kohokoliv jiného-se svoji Ronjou nemám co komu říkat že má.exoticke jméno...
@anetka1701
me se libi i Aneta a Marina a Ronja.Sarka se mi moc nelibi.
Ale ta Ronja je super 🙂
...a co řekneš na staročeské jméno Česlav? taky je podle tebe úplně OUT? s jedním chlapečkem tohoto jména chodí moje dcerka do školky a mimochodem Česí je její nejlepší kamarád 😉 když tak zbrojíš proti Quentinům atd? mimochodem jeho maminka má taky extravagantní jméno na tehdejší dobu a co? žije, má o dost staršího manžela a hold miluje provokovat a bouřit český národ...
Vždycky mě nejvíc pobaví, jak se "bouří" ti, co si vystačí s naprosto tuctovým jménem svého dítěte, vždyť každá z nás vybere jméno s partnerem/manželem podle jejich představ a nikdo nemá právo tohle soudit 🙂
@mariegroth ahoj, občas koukám na tvoje fotky z emeriky, a jméno tvýho syna mi nemohlo uniknout 🙂 Mam samozřejmě chabý znalostí aj, ale vždycky mi přišlo, že jde o označení charakteru osoby, jako když o někom řekneš "je to samorost", bo tak něco. Tak jsem se chtěla zeptat- je to zavedený (zavedenější) křestní jméno? Jak jste se pro něj rozhodli? Mě jediný co napadne když se řekne "Maverick" je pochopitelně top gun a Tom ;)) a jak je to vlastně s dáváním jmen v USA? Opravdu si člověk může sednout a říct si "tak a můj syn se bude jmenovat "Orange boat in roaring sea" a pohoda jazz? Jestli jsi o tom psala na blogu můžeš mi dát prosím odkaz? Dík ;)

@gruyerre to" patřím "jsem myslela s nadsazkou🙄😉 ale už se vůbec nedivím že různe organizace řeší takové hlouposti jako že by jsme manželovi měli říkat partner atd. Když v někom - ová vyvolává tohle...