Zahraniční jména pro děti. Jaký je Váš názor na Quentiny, Sveny apod. ?
Je to malé zamyšlení, protože jsem ale zažila na škole jak ZŠ, tak pak střední, spolužáky, kterým rodiče dali opravdu velmi netradiční jméno ke klasickému českému příjmení, načež si fakt vytrpěli na školách své a v dospělosti se přejmenovali, tak nad tím přemýšlím, co k tomu rodiče vede ?? Ano, každý asi chytneme v životě nějakou přezdívku a člověk by měl být odolný i vůči podobným věcem, na druhou stranu fakt si nemyslím, že by se někdo chtěl dobrovolně jmenovat Quentin Kokta nebo Izmar Šourek .. To není averze vůči jménům, ale nepochopení vůči rodičům, kteří kombinují jména a příjmení, která k sobě prostě ani silou vůle nesedí a zbytečně tím tak vlastně přidělávají problém v už tak složitém světě svým dětem .. Jaký je váš názor ?
@anetka1701 máme Ronju ve výběru... Pokud to teda bude holka 🙂. Jaké byly reakce okolí?
@mariegroth děkuju! Těším se na článek 👍
Je zajimave, jak cas od casu diskuze na toto tema vznikne 🙂 Ja jsem velky zastance ruznorodosti a myslim, ze uz tu padlo, ze jmeno ma mit odlisovaci schopnost. Vidim to bezne i u nas, kdyz dceri mam vysvetlit, ktera Eliska prijde na navstevu. Proste se rekne Eliska a pak ta s temi dlouhymi vlasy atd. Treba to nekomu nevadi a to jmeno se mu libi natolik, ze ho i tak da. Beru, chapu. Ale nazor "vy jste dali zahranicni/exoticke jmeno, protoze musite byt neco extra" je fakt hodne omezeny. To muzu rikat, vy jste dali Elisku, protoze mate nulovou fantazii, zivotni filozofii "hlavne zapadnout", zalezi vam hodne na nazoru ostatnich a nechcete, aby si nekdo nedej boze myslel, ze "musite byt neco extra". Co tak se na to podivat tak, ze u jmen je hezka ta pestrost. Odrazi to ruznorodost lidi, okolnosti v kterych ziji, vyrustaji, jejich nazory. Proto ma nekdo zelene vlasy, nekdo piercing, nekdo i rasenku povazuje za dabluv vytvor. Proto je nekdo architekt, nekdo ucitel, nekdo prodavac. Ono i to, ze nekdo tu prirozenou rozmanitost nechape, je normalni, je to soucast te rozmanitosti 🙂
@mari2 já si to jméno nechala pro sebe až do porodu, protože jsme zvažovali ještě jiné (Zoe) a to jsem pustila ven a bylo peklo, jak je to strašný a jak to dát nemůžeme. Nakonec jsme se rozhodovali až když se narodila - právě mezi Zoe, Ronjou, nebo ještě jakýmkoliv jiným co by nás napadlo, ale vykoukla okatá tmavovlasá loupežnice a bylo jasno :D Reakce jsou celkem v pohodě, jak už to jméno "je", tak jsou (a to je zkušenost) mnohem lepší než když o něm jen přemýšlím nebo říkám že se tak bude jmenovat nenarozené miminko...
Jinak jí říkáme Roňa, Ronnie (Roný), Ronjuše, Ronička... Dá se toho vymyslet dost 🙂 Je to skvělý jméno, nechápu že jich není víc...
@anetka1701 mně je divný, že to i navrhla moje máma 😂. Spíš se bojím tchýně
@mari2 je to vaše dítě... Vaše věc... A jméno je to krásný...
@anetka1701 tak to i beru.... Ať si ji zpracuje její syn 😂. Každopádně ještě ani nevíme, co to bude, a máme i těch jmen víc.
@suzyz ja souhlasím s tím, že jméno má mit rozlišovací funkci a schopnost a že pestrost je fajn. Na druhou stranu, ono je vážně pravda, že často dávají exotická jména ti rodiče, kteří sami jsou zcela průměrní, všední a stádovití a tím si zřejmě tu svou průměrnost kompenzují (takový napoleonský komplex) - v podstatě určitá neškodná forma revolty. Pak je to směšné.
Podle mě jde o společnost jako takovou. Nicméně je pravdou to, že výstřední, nebo exotické, zahraniční křestní jméno k typicky českému příjmení u rodičů dětí, kteří nejsou mediálně činní, nebo materiálně vysoce zajištění vždy vzbudí rozruch, nebo alespoň "pozdvižené" obočí. A děti si to potom "slíznou" od svých vrstevníků právě kvůli dospělým, kterým na těch jménech "cosi" nesedí. Proto mi přijde nějak vhodnější brát při výběru jména ohled i na příjmení. Mně to tak přijde, čímž neříkám, že tak to má být. 🙂
Řeší to hlavně rodiče, dětem je to šumák a možná právě kdyby na to rodiče neupozorňovali, nebyl by to takový problém. Žijeme v Praze a ve školce u syna je pár méně tradičních jmen a opravdu pro něho i ostatní jsou to jen jména, netrápí ho to. Mně se zase nelíbí, když je některých jmen moc a zrovna moje bylo ve své době dost profláknuté, takže originální mi přijdou lepší.
Naopak mě překvapilo, že už i na vesnici, odkud pocházím už jsou i netradiční jména. Doba se posunula a s ní i originalita jmen. 😉
Tak ono ti spojeni Quentin Ruzicka prijde treba smesne, ale ja treba zila pomerne dlouho v USA a tam je lidi s prijmenim Ruzicka hodne, ceskeho predka maji nekde kdysi davno a jmenuji se jakkoliv. Smesne to nezni. Zni to smesne jen kdyz se na to divas z pohledu zivota bez teto zkusenosti. Nejsi zvykla. Ja necetla reakce ostatnich, ale myslim, ze toto je jadro toho nepochopeni tveho dotazu, me treba zahranicni krestni jmena ve spojeni s klasickym ceskym prijmenim proste neprijdou divna ani smesna neprijdou. Sama mam za muze cizince, detem jsme teda dali jmena mezinarodni, ale ne proto, ze by me spojenj ceske jmeno a zahranicni prijmeni prislo smesne, ale proto, ze ke krestnimu jmenu jsne chteli mit osobni vztah oba a take z praktickych duvodu

@odula Ahoj, neprekladalo bych to jako samorost. Vyznam jmena je spis neco jako clovek, ktery nejde s proudem. Samostatne myslici osobnost. V roce 2019 to bylo 74. nejpopularnejsi jmeno v USA. Je zajimave, ze se na to ptas, mam rozepsany blog o jeho jmeno a proc zrovna Maverick. Tak te v nem pak tagnu. Ale jo, je pojmenovany po Maverick z Top Gun. A jinak muzes dat diteti jmeno jake chces. Je tu holka, ktera se jmenuje ABCD...