Zákaz otců u porodu-koronavir. Co na to říkáte?
Dobrý den dámy,
co říkáte na nový zákaz přítomnosti otců u porodu? A jak myslíte, že bude trvat dlouho? Jste pro zákaz nebo si myslíte, že vzhledem ke společné domácnosti rodičů, je opatření zbytečné...zajímají mě Vaše názory.
Pro mě osobně je to stresující zjištění. Termín mám v červenci, takže mi nezbývá než doufat.
@astyna88 modelový případ: ženský si tam teda i době pandemie natahaji chlapi..takže místo 30 lidí je jich tam šedesát.... ženský většinou leží, max pár kroků, jsou na balonu, sprcha, toaleta.... chlapi couraj pro kafe...bagetu.... vodu.... potkávají spousty jiných....a jeden ten chlap nakazí další tatínky, když se potkaj např na chodbě, u automatu na kafe, v prevlikarne....a tatínci nakazí pri nejlepšim své ženy...a ty to pak můžou přenést na novorozence....v okamžiku, kdy by ses kvůli jednomu takovýmu nakazali ty, tvůj muž a i dítě, tak by to byl asi nějakej pitomej podpis úplně u zadku...nebo ne? Samozřejmě tu nákazu může roznést i rodici žena, ale proč prostě neminimalizovat tu pravděpodobnost co nejvíc.... papíry jsou v této situaci fakt poslední. ..jinak například tady jsou kontroly v těhotenství daleko méně časté než i nás úplně mimo nouzový stav..já chodila např. na monitory jen kvůli tomu, že jsem měla vyšší tlak....jinak bych nechodila vůbec, až po termínu, kterej je tu 41tt+0. Jinak jen jedna návštěva v 8.mesici v porodnici a jedna v 9...
My třeba musíme s prckem 31.3. na EEG a může s ním jen jeden rodič. A tak půjde přítel raději kvůli jazyku, já počkám v autě, kdyby potřeboval honem kojit, tak mi ho pak hned doveze....nebo nvm jak to uděláme....ale jsou to pravidla, naprosto je chápu a respektuju. Je to v zájmu nás všech.
O čem je tu vlastně řeč?! Tatínky zakážou, ale to, že je přervaná nemocnice lidmi, kteří se nermomocí chtějí nechat testovat jen pro ten pocit, že jsou v pořádku, je ok? Doporučení je snad jasné. Pokud mám lehké příznaky, mám zavolat svému dr a na hygienu a zůstat doma! Takových lidí s mírným průběhem je totiž spousta. To se ovšem v drtivé většině neděje. Potom je zdravotnický personál přehlcený, unavený, naštvaný a samozřejmě zcela právem. Daleko větší hrozbu potom, pro mě jako rodičku, vidím ze strany zdravotníků.
Jsem z toho vážně frustrovaná a naštvaná. Pak jedu na test cukrovky a všude potkávám samé důchodce v hloučku! Manžel jede nakoupit a když se vrátí, popisuje situaci v obchodě, kde se přes sebe valí celé rodiny. Všechno nesmyslně ohmatají, olizují si prsty na otevření pytlíku apod.
Kdybychom se raději zaměřili na toto, nevytvářeli v lidech paniku, která podporuje takovéto chování a nechali zrovna těhotné ženy s jejich partnery v klidu. Ve svém okolí neznám jedinou těhotnou ženu včetně její rodiny, která by takto nesmyslně riskovala. Právě naopak jsou tyto ženy s jejich partnery nadmíru zodpovědný, aby zůstaly co nejdéle v pořádku.
Opatření chápu, ale začněme tam, kde je skutečný problém!
Na Dotaznik o jmenu ditete napr. Uz jsem to pred par lety falsovala u Apolinare,ka patril taky,ale protoze se syn nar predcasne a ja za sebou nemela jeste poradnu u nich,tak jsem psala levackou a bylo to. Na Bulovce hodne s funkci otce pocitaji,napr odnasi veci ze salu od rodicky, prinasi na pokoj obleceni na cestu domu. To budou nosit sanitari nebo sestry? Vc toho,ze ja mela domluveny odnos latkovych vlozek a plen po porodu manzelem...
Jenze takto se tam nyni couraji i holky a zeny po operacich z gyndy, chodi ven kourit, pro noviny...neni problem prece sal zavrit a je to. Navic kapacita je jen 5 zen,teda na Bulovce,kam mirim ja. Kazda tam partnera mit nebude,napr ja ne,bude hlidat deti. Alna zaver jsem si prala,aby tam.byl a maleho si odstrihnul a pochoval. Manzel je zrovna tech,kterym zamestnavatel zaplatil test na covid19. A tak by mel i papir,ze je negativni.....a klidne bych mu to zaplatila i za mesic znovu. Tak v cem je problem? Ja mam treba ted sennou rymu, zvysenou teplotu mam furt,hlavne tech v tehotenstvi. Takze podl toho se u me orientovat nemohou...
Zeny, ako sa zmierit s tym ze nebudem mat partnera pri porode? Ved premna je to nepredstavitelne...ja uvazujem o porode doma..mam z toho taky stres a paniku ze ho tam mat nebudem. Hrozne hlupy zakaz..mne je az do placu ja dufam ze to do mojho porodu zrusia...
@amelia000 s tímto se asi nedá smířit, já včera brečel celý den. Už mám jede 26 hodinový porod za sebou tak vím, jak bych tam teď bez manžela byla sama. Teď budou porodní asistentky ještě víc vytížené, budou muset pomahat ve sprše atd, co dřív dělali tatinci. Dále mě děsí jak to bude s dvouhodinovym bondingem? Zase bude muset být po celou dobu sestra se mnou. Potom mě teda dají na pokoj k dalším cizym, potenciálně nakazenym, maminkam? Tento zákaz jen přidává víc práce personálu, no snad si to časem uvědomí a změní to.
@amelia000
@katjja123 já mám teda odrozeno už, ale byla jsem vždycky naprogramovaná tak, že porod je čistě ženská záležitost a chaapa jsem tam nechtěla. U prvního byl, chtěl, nakonec jsem porodila 36 hodin od odtoku plodovky a pomohl mi fyzicky, tak jsem byla ráda. Na křížové bolesti pomáhala jen hodně intenzivní masáž. Druhý porod nestihl a vůbec mi to nevadilo nabralo to spád, porodila jsem cca 7 hodin po odtoku vody a k ničemu jsem ho tam nepotřebovala. Já chápu, že to zejména prvorodičky mrzí, ale jsme ženy, příroda nás stvořila k rození dětí, takže se to zvládne. S tím bondingem je to blbý, že se to bude asi muset krátit, když nebudou kapacity na dvouhodinový dohled, ale minimalizace rizika šíření nákazy je přednější.
Mě to přijde absolutně zbytečné opatŕení a těch rodiček je mi líto. Přijdou o jedinečný zážitek. Já jsem kverulantka a i jiná opatŕení mě přijdou nesmyslná. Do práce musím,to jo a pak mazej domů. Takže jediné,co teda můžu je makat. A vnoučata vidím jen na videu. A mám na puse hadr, co pochybuji,že něco zachrání, ale dusím se pod ním a je mi na zvracení.
@katjja123 no ja mam cca 25.6 a len sa modlim aby to uz bolo v poriadku...ochotne by som sla aj za psychologom lebo nie to ze budem rodit v slovenskej masiarni😨 a este aj bez chlapa...paneboze 😭😭😭...toto presne co pises aj chori lekari chodia do prace..ludia kaslu nato..porusuju karantenu tak ja cakam len narast cisel..a to si odtrpime my...ja sedim doma uz 6 mesiacov a zijem a niekto nevie 2 tyzdne posediet 😔
@aneta15 přesně jsem na to myslela, když jsem o tomto opatření slyšela. Vedle nás je chata jedné pražské rodiny, tak jsem zvědavá. To je přesně o čem jste psala, když se mě to netýká, je to naprosto v pořádku, ale dovolte si mi zakázat dovču, kterou jsem zaplatila nebo jet na chatu, když je venku tak hezky... děs!
Právě hlásí, že nakažené matce se v Řecku narodil chlapeček a je zcela zdráv. To jen na okraj tohoto tématu.
@kaja2016 no pises ze sa moze stat ze pomaly padne cele zdravotnictvo a nebudu doktori ktori spravia sekci.. tak to je hodne katastroficky pohlad na svet, a ked viem ze budem musiet mat sekci tak uz teraz šmizem zacat brat antidepresiva ak sa mam bat ze ma nebude mat kto operovat
@aneta15 Aha, tak to jsem te spatne pochopila. Je vzsycky zajimavy jak si clovek z diskuzi vycucava to svoje. Ja zase nikde nevidim zadne zle netehotne, ktere rikaji, ze se takto rodilo vzdy, ale nezodpovedne, pouze na sebe myslici, placici brzorodicky, ktere misto toho aby siji rousky pro potrebne jsou ochotne sepisovat petice, aby tato vyjimka byla zrusena. Jako urcite verim, ze muj uhled pohledu je nejak zakaleny, a je mozne ze stejne tak tvuj. Me to samozrekme taky mrzi, ovsem jako vetsi riziko pro sebe a pro miminko vidim pobyt v nemocnici samotny a fakt mam myslenky na porod doma. Nejvic me desi myslenka, ze chytnu covid a umru a moje dve holcicky zustanou samotne. Mam mezi nejblizsimi pribiznymi nekolik umrti.matky v detskem veku a vim, jak je to pro dite hrozne tezke a nese si to pak cely zivot a nikdy se s tim zcela nesrovna. Ja mam geneticky horsi imunitu a v chripkove sezone ( zari - duben) pokud chodim do prace jsem non stop nemocna. Takze jiste obavy mam. Moje starsi dcera ma imunitu dobrou po manzelovi, ale u miminka nikdo nic nevi, to se pozna az se narodi a do toho covid. Takze ja vidim daleko vetsi ohrozeni pro me deti v covidu, ze nebide moct byt manzel u porodu vnimam naopak jako ochranu. Myslim, ze si toto prave ty mamjnky, co se teapi tim, ze na to budou sami neuvedomuji. Na covid umiraji i zdravy mladi lide. Navic vsechny tehotne s covidem mely zapal plic. Horecka muze miminku vazne poskodit mozek. Sice to nwvypada, ze by novorozenci s covidem meli nejaka postizeni, ale nejstarsimu je kolik? 4 mesice? Napr.autismua ci mentalni retardace se projevi az v roce, ve dvou letech... Je to pruser co se deje, snazila bych se fakt verim hygienikum, epidemiologum a doufat no... to mas jako kdyz za valky resis to, ze kvuli padajicim bombam nemuzes jet k mori... Urcite to zvladnes❤
@vladienka No jo, tohle je bohuzel realita dnesnich dnu v italii. Opravdu je nutne ted delat masivni opatreni, pokud chces udrzet funkcni zdravotnictvi. Ty mas sekci planovanou, ale jsou pripady a neni to malokdy, kdy najednou zacne mit miminko.problemy a je potreba udelat sekci neplanovanou z minuty na minutu a kdyz se to opozdi, miminko.muze zemrit. V pripade preeklampsie treba i oba. Takze je fakt nezbytne nutne, aby bylo dostatek personalu k dispozici. Samozrejme muzeme byt optimisticti, ale jak vidia na italii, tak.pokud se nedelaji ihned masivni opatreni, se system zbrouti a na nekoho e pece proste nedostane.
@aneta15 Tak tam.nejde o to, ze Prazaci jezdi na chaty, ale ze litaji po vesnici bez rousek, po ceste si dvakrat zajdou vycurat se na benzine a podobne. My mame chatu uprostred lesa, vesnice je 3km. Bydlime v byte na sidlisti, kde je v ulicich narvano, na hristi tez ( preztoze tam normalne neni ani noha), moje dite uz je totalne na nerv. Na chatu se chceme na par mesicu prestehovat. Nakupujeme vyhradne prez eshop - prekvapive dovazi i na chatu a chceme byt pouze na zahrade ci v prilehlem lese, kde jsem nikdy nikoho nepotkala. Takze to by me fakt mrzelo, kdyby nas nekdo nutil zustat zavreny v byte, kdyz mame nemovitost se zahradou. Manzel prisel o praci bez nahrady a tak bysme aspon zili ze zahradky, narezali tech 40 klad, co tam mame z kurovce.
@kaja2016 já to zvládnu. Já se nebojím bolesti, jen psychicky mě to rozhodilo. Já doma rodit nebudu, ale vážně uvažuji o ambulantním porodu. Ale zase zjišťují, co nastane pokud bude dítě mít žloutenku. Moje děti měli obě extrémní, s oběma jsem byla v porodnici pres14 dni. Takže tohle mi taky neprida. Když si predstavim, že tam někde ležím 14 dni s rouskou a mezi tím se mi vystřídá na pokoji 5 holek, tak mi prostě nedává to nařízení smysl. Jedině snad, že nejsou pomůcky navíc. To chápu ale snad to se změní. Ale já se tady o sobě dozvěděla, že jsem sobecka krava, která to určitě přežije. A to jsem jen napsala, že je mi to líto a je mi to líto a bude mi to líto. A vím, že když to nezruší a manžel mě tam bude předávat, tak prostě brečet budu.
@kaja2016 já tohle jako matka chápu, taky bych na tu chatu jela. Taky by mi z děti jeblo. Ale zase je to úhel pohledu. Je nouzový stav a podle vlady, má každý sedět na prdeli doma. Každý si to vyloží tak, aby to vyhovovalo jemu. Já bydlím v malem městečku, máme za plotem chaty dvě. Včera od rána tady už byli. Je jich tam 8. Včera se slezli s dalšími sousedy vedle a opekaly buřty a hrozně se divili, proč nechceme jít za nimi. Šla jsem radši domu.
Asi budete na me holky zlé,ale já s tím souhlasím. Jedná se i o šetření zdravotního materiálu hlavně roušek,nejen o zdraví... Můj přítel pracuje v nemocnici,jsme od začátku smíření že spolu nejspíš u porodu nebudem. On osobně má dost strach a připravuje mě od začátku na to že budu sice rodit v nemocnici kde je on ale bohužel spolu nebudeme,alespoň na sebe budem myslet. Hold teď je taková situace , jaká je musíme to respektovat...sice rodím až na začátku června. Ale jsem připravená na to že budu sama. Zvládli to naše maminky, babičky... musíme i my.👍😊
Je to nelidské a nehumánní. Přečtěte si článek o doporučení WHO ohledně porodů v této době. https://koraba.cz/otec-u-porodu-svetova-zdravot...
Žena má právo mít někoho u porodu. Je to tedy v rozporu s vydáním zákazu.
Pro zajimavost. V Polsku zemrela na koronavirus 27mi leta zena pote co porodila miminko. Nevim, jak moc je to hodnvoerny zdroj
https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/cor...
@aneta15 No tak to je pruser ze se misi s mistnimi. My sedneme do auta, nezastavime a budeme na zahrade. Je to fakt 3km od vesnice, v tuto dobu tam nejezdime, pac manzel nema cas a ja se tam sama bojim - barak obchazej srnci a zajici, je to konec sveta.-) Neni tam ani telefoni signal. Jinak moje znama ma ve vesnici Prazaky, kteri minuly vikend vytahli motokary a objizdeli vesnici bez rousek. Tak to je fakt prasarna. Muj nazor je, ze policie by ted mela udelat vse proto, aby lidi stvaajici zakazy dodrzovali, protoze by to zrejme uplne stacilo. Ovsem kdyz 1/3 lidi si z toho dela akorat prdel ( co vidim na ulicich v parku a tak), tak to je jaksi zbytecny. Teda ne uplne, ale az se vyhlasi zakaz vychazeni, tak to bude stejny. Takze lepsi zajsitit dodrzovani narizeni nez pritvrzovat za me...
@aneta15 Fakt sobecka krava? To fakt nekdo psal? Hele ja taky ten ambulatni porod zvazuju, ale je to tez nebezoecne, co zloutenka, ale cokoliv ohrozujici zivot. Holt ty tri dny v porodnici nejsou vymysleny na darmo. Chapu te, taky se toho pobytu tam bojim. Nevim, rozhodnu se, az se to bude blizit.... Nenadelas nic. Ale porad muzes mit zdeave a spokojene miminko a to je to nejdulezitejsi.

@eviicka je pravda že je všechno sítě horkou jehlou, protože návštěva nezletilé osoby zákonným zástupcem je ve výjimkách. Takze teoreticky, když porodis může zákonný zástupce dítěte tedy otec jit na potomkem na návštěvu. Což teď absolutně nedává smysl. I když si myslím, že jen magor by šel v tuhle chvíli na návštěvu na šestinedělí tak pár takových se najde.