icon

Zkušenosti se screeningy v těhotenství. Jaký máte názor?

7. kvě 2024

Zakládám diskusi o screeninzích v těhotenství. Šly jste na všechny 3 nebo třeba jen na 1 z nich?
Osobně jsem třeba měla velké pochybnosti o prvotrimestrálním screeningu. Sestra mi totiž řekla, že kdyby nevyšel dobře, pošlou mě na další vyšetření a případně navrhnou umělé přerušení těhotenství. V ten moment se mi udělalo zle, protože jsem prostě nebyla schopná nad umělým přerušením přemýšlet. Na screening jsem nešla.
Ale třeba screening v 2. trimestru mi asi dával větší smysl - prý se dají některé vady zjištěné na tomto screeningu operovat i v těhotenství. Nebo maminky s nemocným miminkem rodí na specializovaném pracovišti, když se vada např. srdíčka na tomto screeningu zjistí.
Jaké máte zkušenosti a názory na screeningy v těhotenství?

Strana
z3
kokoska29
8. kvě 2024

Jak už zaznělo, jít na potrat by tě nikdo nenutil, ale jsou to důležitá vyšetření aby se včas přišlo na případné problémy, postižení atd.. nebo zjistiš že je vše v naprostém pořádku a budeš si moct v klidu užívat těhotenství a ne několik měsíců přemýšlet co a jak 🤷

A sorry já bych v tom byla nekompromisní, pokud se zjistí postižení a žena odmítne potrat tak v pořádku, ať si dítě nechá ale ať si pak starost o něj platí finančně sama. Já prostě nevidím smysl v tom přivést a udržovat na světě človíčka který třeba nikdy nebude zdravý .. nebude chodit, mluvit, bude třeba trpět bolestmi, celý život se o něj bude muset někdo starat a bude to akorát stát plno peněz a společnosti prostě nikdy prospěšný nebude... Je to třeba kruté, ale prostě neměli bychom se snažit zachránit všechny. Smrt patří k životu.

nat
Autor odpověď smazal
autor
8. kvě 2024

@nat Screening není úplně standardní vyšetření v těhotenství. Důkazem toho je, že si ho běžně pacientky hradí samy, i když ho pak spousta pojišťoven zpětně proplatí. Navíc ani ve spoustě zemí na západ od nás (nemyslím teď Afriku) se toto vyšetření úplně běžně nedělá.

nat
Autor odpověď smazal
martina0888
Autor odpověď smazal
kajuskakozakova
8. kvě 2024

Taky nechapu proc nejit ??? Je ti fuk, ze by dite melo vady nebo postizeni ??? Trochu zvlastni, kdyz ted se da predejit vsemu. Nebo bys byla dalsi co si mysli jak to vse zvladne a pak ho soupnula do uz tak preplneneho ustavu jen proto ze si nechtela umele prerusit? Tuhle logiku absolutne nechapu

autor
8. kvě 2024

@kajuskakozakova Neříkám, že je lehké se starat o postižené dítě. Ale jednu dobu jsem dokonce zvažovala studium speciální pedagogiky...

kajuskakozakova
8. kvě 2024

Ja mam peďák konkr. Socialni a humanitarni cinnost .... takze vim o cem mluvim. A dobrovolne zkazit zivot diteti a samozrejme i sobe ?? Neee dekuji

zekrt
8. kvě 2024

@kajuskakozakova Panebože to je názor. Předejít všemu? Ne každý by dokázal dítě zabít. Každá to má postavené jinak a ani jedno není špatně! Naopak spousta vad se odhalit předem nedá. Vim o tom své.

zekrt
8. kvě 2024

Stejně jak někoho u porodu znervózňují doktoři a přístroje, jinou uklidňují. Ani jedno neni špatně. Dej na svou intuici, tady se asi s pochopením moc neshledáš.

kajuskakozakova
8. kvě 2024

@zekrt ale spousta da :D .. vim o tom sve. Ano je to nazor. Taky nerikam ze mas ujetej nazor i kdyz si to myslim :D

evelin1251
8. kvě 2024

Ano, screeningy jsem absolvovala všechny 3, na OGTT jsem také byla. Šla jsme prostě na všechna vyšetření, která mi byla nabídnuta a doporučena.

alice180
8. kvě 2024

@zekrt tohle jsem upřímně nikdy nepochopila, ten argument, že spoustu vad neodhalí, většina ale ano nebo když někdo řekne neockuju rotaviry protože je hodně druhů a na spoustu očkování není.

zekrt
8. kvě 2024

@alice180 Já chápu, že to někdo vnímá tak a někdo naopak a respektuju to. Stejně tak respektuju, že někdo rodí doma, že neočkuje apod. Každý má své důvody. Neodsuzuju.

autor
8. kvě 2024

@kajuskakozakova Určitě nežiju v dokonalém světě bez postižených. I bez příslušného vzdělání jsem pomáhala například se starat o autistu nebo seniora s Alzheimerem, což samozřejmě nejsou ta nejtěžší postižení a znevýhodnění, ale mám možná trochu vztah k lidem, kteří nefungují jako většina.

smisek2011
9. kvě 2024

Já byla u dcery jen i dvou 12 a 20 týden na ten ve 30 nám říkal doktor že jít nemusíme protože je vše v naprostém pořádku,že to ale nechá nás.
Teď jsem byla ve 13 týdnů vše naprosto v pořádku ale asi bych se strachy celé tehu bála jestli je miminko v pořádku zdravé a jestli ho něco netrápí když bych teda nesla.
A pokud ty tedy nejdeš proč řešís které diagnózy se dají řešit když ani nevíš jestli je miminko má

msgracia
9. kvě 2024

V naší porodnici se chodí na 2 screeningy které proplati pojišťovna ( u mě tedy VZP). Třetí si dělá dr sama u sebe v ordinaci. Je to vlastně ultrazvuk kdy si kontroluje zda je vše v pořádku a zda miminko přibývá hezky

okapia
10. kvě 2024

@kokoska29 jojo, Mengele to říkal velmi podobně, gratuluji!

me_druhe_ja
10. kvě 2024

Já u obou těhotenství podstoupila všechna doporučováná a standardní vyšetření včetně tří screeningu. Přišlo mi to naprosto samozřejmé. V dnešní době máme takový luxus tak by byl hřích to nevyužit.

Přesto se starší dítě narodilo s genetickou nemoci. Bohužel těch mutací genů je tolik, že i v dnešní moderní medicíně nelze přijít na vše. Kontrolují se jen ty nejčastější.
Synův handicap je řekla bych středně vážný. Je jiný, bude jiný vždy, jeho vývoj je nestandardní, opožděný. Momentálně vidíme velkou naději, že by jednou mohl být víceméně samostatný a žít skoro normální život, ale jisté to není. Ale zase není ležák, chodí, mentálně je poměrně ok, začíná mluvit atp...jsou daleko horší nemoce...

Nicméně jsem 100000% přesvědčena, že pokud by se v těhotenství objevila jakákoliv méně či více závažná nemoc, šla bych na potrat. Kdybych neměla zkušenost s tím, jaké je to mít nemocné dítě, asi bych tak rozhodná nebyla, ale teď to vím jistě.
Fakt není stejné mít zkušenost a starat se o CIZI (byť i příbuzné) děti/lidi s handicapem a mít takové vlastní dítě.
Sama dobře vidím porovnání, jaké je to mít zdravé dítě a dítě s problémem. Úplně to změní všechno

reeeza
11. kvě 2024

Pokud tím argumentuješ, můžeš uvést příklad, ve které ze západních zemích není ženě nabídnut screening? Celkem mě to zajímá. Dík!!!

reeeza
11. kvě 2024

Tady nejde o odsuzovaní postižených lidí. Příjde mi že naprosto postrádáš empatii, nedokážeš se vcítít do to, jak se asi postiženému člověku s celoživotnímu zdravotními potíži a bolestmi žije, nakolik jej těší svět, nakolik se trápí. Příjdeš si jako světice proto, že pomáháš nemicným a postiženým a odmítáš potrat. Za mě je světicí milující máma co i přes veškerou svou lásku k miminku se rozhodne jít na potrat, v případě kdy ví, že by se ten človíček na světě 24/7 trápil.

autor
11. kvě 2024

@reeeza Vím, že v Německu si ženy musely hradit tyto testy samy. Nově od roku 2021 teda už jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Předcházela tomu ale debata o zvýšení potratovosti.
https://www.dw.com/en/germany-to-make-down-synd...

autor
11. kvě 2024

@reeeza Když mě potřebuješ odsuzovat, tak si kopni. A choď si na kolik potratů, jak uznáš za vhodné...

hennrietta
11. kvě 2024

Promiň, ale měla by ses na to podívat i z druhé strany. Měla jsem v blízké rodině člověka na vozíku. Zvládl vystudovat vysokou školu, ale přesto byl na druhých závislý 24/7. Ne jednou jsme vedli debatu, že kdyby mohl, tak si ten život radši vezme a že si připadá jako přítěž. A to nebylo momentálním rozpoložením, ale myslel na to dost často.
Takže tobě doporučuji i nějakou pokoru.

autor
11. kvě 2024

@hennrietta Ne každý člověk s postižením se chce zabít. Podle mě v tom hraje roli i okolí, jak se k dotyčnému chovají, jestli ho dostatečně podporují. Takže já vlastně dítěti vezmu život ještě dřív, než se o tom bude moct samo rozhodnout.
Třeba na Downa existuje vícero pohledů. Ne hned tohle je plod akorát tak na potrat.
https://www.downsyndrom.cz/downuv-syndrom/obecn...
Já mám zase kamaráda, který má zakrslé ruce, jednu má dokonce jen jako pahýl. Hraje fotbal, vystudoval vysokou školu a pracuje na ministerstvu. Je to hezký chlap, chytrý a vtipný.

petulkadodo
11. kvě 2024

Poslední dobou v ČR působí společnost, která odmítá potraty a snaží se své názory tlačit do médií, mezi lékaři, na sociálních sítích apod. V USA už se jim to celkem daří. Začí ná to podprahovými informacemi a končí zákazem potratů... Takovéhle anonymy mezi jejich nástroje patří taky...

autor
11. kvě 2024

Nejsem v žádné společnosti. Klidně vám sem dám fotku z novin, kde je ten můj kamarád. Má na fotce umělou ruku...
@petulkadodo
Jsem skutečná těhotná žena a spíš mě děsí, jak lidé kolem mě uvažují.

ele_nka
11. kvě 2024

Ale mají na svůj názor právo, stejně jako ty na svůj.
Pracuji několik let s hendikepovanými a potkávám takové, co si umí život užít. Ale bohužel i spoustu takových, kterým přeji aby co nejdřív odešli a konečně měli klid. Nic není černobílé.

hennrietta
11. kvě 2024

Jenže já ti dala pohled člověka, kterého jsem zažila. Rodina ho podporovala, dělala pro něj hodně. Stejně se cítil jen jako přítěž, i když mu to nikdo a nikdy nevyčetl a nedal mu důvod si to myslet.
Představ si, že se ti například takové dítě narodí? Které by bylo radši, aby nebylo...
A mimochodem je rozdíl v člověku, který zůstane částečně samostatný a nebo potřebuje opravdu péči 24/7 a sám se nenají, nedojde na wc a ani se nepoškrábe, když ho cokoli svědí a o sexuálním životě a sebeuspokojování se nedá moc mluvit, i když by chutě a nálada byla.🤷‍♀️
Je strašně moc druhů postižení, ať už psychického, fyzického a pak jaké jsou projevy a stupně. I když člověk řekne, že je někdo na vozíku - někdo má ruce v pořádku a zvládne si třeba i uvařit, někdo nemá hybnost žádnou,...

autor
11. kvě 2024

@hennrietta OK. Chápu, že některá těžká postižení můžou být hodně velkým utrpením pro dotyčného. Jenže jak třeba v těhotenství poznají vážnost třeba toho Downa? Někteří lidi s Downem nejsou úplně nesobestační. Dokonce je třeba nějaká modelka s Downem.

Strana
z3