Ambulantní porod. Máte zkušenost?

nikola_666
21. led 2024

Dobrý den, prosím ženy co se rozhodli pro ambulantní porod, zkušenosti? Já mám od začátku strach ani ne z porodu ale z nemocnice. A pocit že budu tři dny sama v nemocničním prostředí, bez partnera, mě děsí. Chtěla bych ambulantní porod což by znamenalo že bych pár hodin po porodu mohla domů, přítel se dost bojí, myslíte že je to v pohodě? Chci být doma, ve svém, v klidu, samozřejmě tohle vše bych absolvovala pokud by byl malej v pořádku. Děkuji za odpovědi.

klokanka31
21. led 2024

@nikola_666 Já měla ambulantní porod (jako prvorodička), a naprostá spokojenost 😊

lennus
21. led 2024

@nikola_666 http://ambulantniporod.cz/
Na IG @adela_ko Teď tak porodila, má tam dost info. Já taky odešla dřív, ale až po všech vyšetřeních, rodit znovu, jdu ještě dříve. Doma je doma.
Doporučuje se neříkat předem, až pak si nechat potvrdit, že dítě je ok a oznámit. Nenechat si vyhrožovat sociálkou ani policií, nemají na to právo, je to v ČR legální forma a možnost porodu. Papír je jejich ochrana, vy můžete odejít kdykoliv a vzít dítě, pokud není v ohrožení života. Rodila bych i tam, kde jsou tomu nakloněni, ať to není stres. Držím palce!

pavca1982
21. led 2024

@nikola_666 Měla jsem ambulantní porod. Všechna vyšetření včetně odběru krve z patičky jsem řešila až doma.Bylo to nejlepší rozhodnutí. 👍Jo a ještě k tomu oznamování já jsem s tím už do porodnice nastupovali. Vybrala jsem si takovou (Rakovník) kde to umožňují.Domluva byla výborná.

zekrt
21. led 2024

Mně to nevyšlo ze zdravotních důvodů na mé straně, jinak jsem to měla v plánu. Držím pěsti.

pilzzee
22. led 2024

Ja jsem zustala normalne 3 noci, ale ty posledni 2 dny uz me to tam nebavilo. Takze v idealnim pripade bych zustala prvni noc urcite, a to bez mimina, abych si aspon odpocinula (ale ja jsem rodila vzdycky az vecer).

michaela666
22. led 2024

Najdi si respektující porodnici, kde se tě nebudou snažit zastrašit a rozmlouvat ambulantní porod. Řekla bych to hned u příjmu, aby věděli že budou rovnou chystat i propouštěcí zprávu a nemusí hledat lůžko na šestinedělí ( samozřejmě pokud budete oba v pořádku).
Já chtěla taky ambulantní porod, ale po nátlaku rodiny a přání manžela, jsem v porodnici zůstala. Nebylo to zas tak špatné, ale 3 dny jsem prakticky nespala, protože neustále někdo lezl do pokoje a rušil- doma je prostě doma.

veru181
22. led 2024

Nemám zkušenost s ambulantním porodem, jen mě zaujala tvoje obava být tři dny bez přítele. Rodila jsem poprvé v době covidu a ačkoli mi to samozřejmě taky vadilo, při péči a zvykání na miminko + s videohovory mi to dost uteklo. Navíc teda za “luxus” považuji, že jsem se ty první tři dny nemusela starat o nic jiného než o sebe a miminko. Jen druhý úhel pohledu 🙂

lennus
22. led 2024

@veru181 Právě každá jsme jiná. Mně vadilo, jak na pokoj furt někdo coural, vůbec jsem se tam nevyspala - špatně spím na cizích místech, byla jsem s prvorodičkou po sekci, takže za ní chodili dost. Já měla druhé dítě, rychlý vaginální porod, ze sálu jsem odešla po svých a hned fungovala, nic jsem nepotřebovala. Nechutnalo mi jídlo, jsem na stravu náročná, pro mě to luxus nebyl. Takže taky další úhel pohledu, jak jsme každá jiná a každá ten luxus a pocit bezpečí považuje jinde a jinak. Jednu noc jsem tam dala, rodit znovu, jdu dřív ještě. Doma mi manžel uvařil, asi 2-3x jsem si přidala 😄 a šla spát, on s dětmi, balzám na duši - domov, moji blízcí, moje postel, skvělé jídlo. 🥰
Mám proto pochopení i pro domácí porody, musí to být moc hezké, já byla riziková a na tohle bych si netroufla, jen to neodsuzuju.
V Německu se běžně odchází dřív, žije tam kamarádka a Hebame - taková porodní asistentka nebo dula pak za ženou chodí domů, oni si tam lehce spočtou, že se za to ušetří.

michaela666
22. led 2024

@veru181 Za mě jedinou výhodu oddělení šestinedělí vidím v přítomnosti personálu, který v případě potřeby okamžitě reaguje a řeší komplikace. To byl taky argument manžela, proč si přál abychom tam zůstaly. Za mě ještě všechna vyšetření miminka na jednou místě a nemuseli jsme nikam dojíždět.
Věřím, že maminky více dětí uvítají 3 dny v nemocnici jako jediný prostor pro svoji rekonvalescenci, protože doma už klid na odpočinek mít nebudou.

martinka_33
22. led 2024

Právě ze strachu z doktorů jsem porodial všechny děti doma 😀 Ambulantní porod je určitě dobrá volba 👍
@veru181 já vubec nechapu co maji vsechny maminy s tim staranim 🤔 Po všech porodech jsem mela jedinou starost a to ležet v posteli (SVÉ POSTELI) a kojit 😊 Veškerou ostatní činnost zastali tatínci nebo babička. V porodnici bych musela minimalne prebalovat 😀

lennus
22. led 2024

@martinka_33 Přesně, souhlas. Můj partner - manžel a tatínek se postaral naprosto dokonale o nás všechny. 😉

@michaela666 My naštěstí bydlíme 10 minut od porodnice a 10 od jiné nenocnice, kde je i non stop lékárna. Já se naopak na syna těšila, na oba dva moje chlapy.

michaela666
22. led 2024

@lennus To je luxus. My bychom museli 30 minut autem. Byl leden, všude ledovka, silnice v katastrofálním stavu, takže jsme měli strach co kdyby.
Porodnice je to skvělá, jídlo se za ty 3 roky taky dost zlepšilo. Nejhorší bylo, že ráno v 6 rozrazila dveře uklízečka a pak každou chvíli někdo až do 22 hodiny. Odpočinek 0.

vendes
22. led 2024

Další možností je nadstandard a partner celou dobu s Vámi a novorozencem. Měli jsme to tak třikrát, za mě vždy super rozhodnutí (2× v Českých Budějovicích, 1x v Příbrami).
Ambulantní porod jsme nechtěli z důvodu úmrtí prvního děťátka v raném věku. Chtěli jsme mít zázemí nemocnice a při tom být všichni spolu.

jana_zofie
22. led 2024

Prvni porod jsem mela klasicky, druhy s hlasenou moznosti jako ambulantni, pokud nebude problem. Nakonec jsem zustala do druheho dne a podepisovala pak v poledne reverz. Asi jsem holt ten typ, co jim je po potodu jeste par hodin blbe. Nikdo nedelal s propoustenim problemy, ale jednak jsem rodila v Brne (a to je celkove pomerne otevrene, ale i tak jsem slysela, ze jak se clovek jednou ocitne ve sparech sestinedeli, uz je lepsi vsechno nahravat a stat si za svym, pokud je teda dite v poradku), ale hlavne mi zjistili bezpriznakovy Covid, tak vypadali i radi, ze se me zbavi...
Rozhodne uz bych na sestinedeli nebyla, pokud bych fakt nemusela. Jedine, tak me to vystresovalo na mesice dopredu.
Jako prvorodicce bych doporucila si aspon domluvit dulu, laktacni nebo rovnou porodni asistentku (kratkou navstevu PA kvuli odberu na novorozenecky screening stejne budes muset asi mit, ale ta dula muze prijit vickrat a zdrzet se dele), proste nekoho zkuseneho, kdo te podpori, zkoukne kojeni, uklidni, ukaze, omrkne...

jana_zofie
22. led 2024

@martinka_33 ja ti reknu, jak to bylo v porodnici. Dite rve? Prikrm. Na prse furt byt nemuze, 15 minut a dost. Vzbudit dite, uz se dlouho nekojilo. Nejprve prebalit. Zvazit jen v plince. Nakojit. 2x 15 minut. Usnulo? Tragedie. Vzbudit. Odrihnout. Jak to, ze neriha? Tak dele. Zvazit. Zapsat do tabulky. Prebalit. Polozit do postylky. Nechoďte s nim, at neupadnete. Rve? Pochovat. Jak ho to chovate? Tygrika? Neznam. Usnulo. Polozit. Nemejte to dite u sebe v posteli! Do postylky. Vizita. Dite spi? Vzbudit. Pani doktorka se musi podivat. Vysvlect. Jidlo. Jo vy kojite. Hmmm. Za chvili pro tac. Jak to, ze to jeste nemate snezene? Jo, vy jste kojila, hmmm. Za chvili jina doktorka: teda maminko, vy tu ale mate brajgl...
To mi nerikejte, ze to z kazde neudela neuroticku.

lilian2111
22. led 2024

Také jsem měla v plánu, ale dcera byla nakonec menší tak z toho ustoupilo. Každopádně nás nechali jednu noc a pustili po domluvě, celkově na přístup jsem si nemohla stěžovat. Nikdo neřešil mimino v posteli, nonstop kojení,…. 🙂

lauriak
22. led 2024

Mala som pri druhom dieťati ambulatny porod a vsetko ok, nikto nerobil problemy. Ja som si to dopredu dohodla s detskou doktorkou, ktora potom prišla k nám na dcéru pozrieť.

pilzzee
22. led 2024

@jana_zofie Toto je dost hrozna zkusenost, ale ja jsem taky rodila v Brne (u Milosrdnych) a tohle se mi tam vubec nedelo, mela jsem tam totalni pohodu, Jen tam byla nuda, to byl jedinej duvod, proc bych spechala domu, jinak si nemam absolutne na co stezovat.

martulka88
22. led 2024

@nikola_666 Já jsem o ambulatním porodu uvažovala, ale jelikož jsem byla riziková, sama mám zdr.problémy a měla nakonec i CS, tak nebyl. A upřímně? Bylo to náročné, nenajedla jsem se tam (a to nejsem náročná na stravu), ale na druhou stranu i fajn. Bála jsem se s kým budu na pokoji a nakonec s fajn holkou a navzájem jsme si pomohly - když jsem šla do sprchy či wc. Doma manžel v "klidu" vše přichystal - šla jsem domů o den dříve, ikdyž jsem by po CS. Manžel byl doma s námi a staral se o vše a já jen o malého. Nebo spíše jsem ho jen krmila a on dělal zbytek 🤣 A taky jsem myslela, jak to nezvládnu v porodnici bez něj. Ale jeden den přijel on, druhý rodiče a další jsem šla domů ☺️ I kdyby jsi neměla ambulantní porod, bude to dobrý ☺️ Ale vyber si dobrou porodnici, kde nejsou furie.

kleio
22. led 2024

Odejít dřív z porodnice jsem zvažovala, pokud bych nezískala samostatný pokoj (nezvládnu být v takové situaci s někým cizím, bez soukromí), ale naštěstí mi pokoj vždy vyšel. Poradila bych ti zkusit porodnici s rodinným pokojem, kde s tebou může být partner celou dobu, i přes noc, někde je mají za příplatek. Pro ambulantní porod je kdyžtak potřeba domluvit pediatra, který si miminko přebere do péče a provede vyšetření, která by jinak proběhla v porodnici. V porodnici se budou ptát, zda to máte zajištěné a pokud ano, myslím, že to pak bude probíhat hladčeji.

mysh_me
22. led 2024

@jana_zofie to je dost hrozna zkusenost a odstrasujici pripad, ale ja bych chtela rict, ze takhle to opravdu v porodnici byt nemusi. Rodila jsem 2x a byla na standard pokoji, kojeni jsem nemusela nikdy zapisovat ani vazit. Z tveho popisu jsem zazila jen jednu vec a to vzbudit miminko na vizitu, ale to je 1x za den, zbytek jsme si jeli podle sveho. Jak casto a jak dlouho kojim nikdo neresil, spis ja jsem se chodila ptat sestricek aby mi kontrolovaly jestli je spravne prisati, ale jinak jim to bylo jedno. Deti u prsa vzdy usnuly takze zadne odrihavani, tuleni v posteli mi tam naopak aktivne doporucovali, ale vetsinu casu proste absolutne nikdo neresil, co tam delam, kolikrat za den prebalim nebo nakojim nebo se osprchuju nebo kdy jim… brala jsem to jako cas soustredeni se jen na sebe a na dite, kdy mam nonstop zazemi kdyby se neco stalo nebo jsem se potrebovala na neco zeptat.
Taky jsem pred porodem o ambulantnim porodu uvazovala, ale nakonec jsem zjistila ze mi ty tri dny na szivani se v porodnici prisly vhod… i tak to muze dopadnout 🫶😊

veru181
23. led 2024

@lennus Jasně, každá jsme jiná, proto přidávám(e) jiné úhly pohledu do diskuze 🙂

veru181
23. led 2024

@michaela666 Ano, za to jsem byla taky ráda.

veru181
23. led 2024

@martinka_33 Manžel zastane hodně kromě vaření (což je zrovna dost podstatné 😀), babičky nemáme za rohem a jsou pracující - a aby si braly dovolenou, když jsem byla ve funkčním stavu, mi přišlo zbytečné 🙂.

tereza0111
23. led 2024

@veru181 ja jsem se u tretiho ditete taaaak tesila na ty 3 dny v porodnici. Ze se mi jidlo bude nosit pod nos, budu mit jen miminko na nufkani a peci, budu spinkat a nebude to porad zadne maaaamiiiiiiii.
Mno.... mela jsem smulu, nadstandarty beznadejne plne, sestry nejak pretazene, stacil mi 1 den.
Sla jsem domu cca po tom jednom dni, nijak jsem to dopredu nehlasila a nemusi se to hlasit - gyndarce jsem rekla at mi da proposteci papiry a ze jdu domu, ta nemela problem. Pediatricka se na me tvarila hodne kysele, ze miminko je sice uplne zdrave, ale prvni 3 dny jsou OBROVSKE riziko, ale nic jineho nez dat mi taky papiry ji nezbylo. Pred odchodem jsem jeste volala svoji pediatricce, jestli s tim nema problem a vse jsme si v klidu domluvili.

73nica73
23. led 2024

Ja teda rodila taky za covidu (3/2021) ale uz mohl manžel aspon k porodu ale na sestinedeli pak ne…porod jsem mela fajn ale sestinedeli vubec (rodila sem na Bulovce)….znovu uz ne! Nerikam, ze byli zly ale proste necitila jsem se tam dobře, nejhorsi byla detska doktorka, porodila jsem syna kolem treti rano, a rano na vizite jsem se ptala jestli bych mohla se synem domu…Jako argument jsem uvedla, ze se chceme s malym szivat oba s manzelem, doktorka se mi prakticky vysmala ze nevydrzim tri dny bez manzela! Hned zacalo straseni, ze maly bude mit žloutenku a co ja snim doma at si nevymejslim atd reci. Mela jsem nadstandart, nikdo za mnou nemohl, jedina hodna odoba na me byla uklizecka, plakala jsem tam nekolik hodin a byla psychicky vyrizena. Nerikam hormony udelaji hodne ale na me to proste nepusobilo dobre, ani jsem se nerozkojila asi vlivem stresu, a ono uprimne nepomuze vitka typu nj s tema prsama kojit nebudete🙈🤷‍♀️Domu mne pustit nechteli ale jinak mi s nicim nikdo nepomohl, nic nevysvetlil…Jednou u druheho pokud bude vse ok okamzite odchazim, nezustavam ani o minutu dyl nez je nutne….mam talovy blok z toho rekneme “vysmivani” ze trvalo strasne dlouho nez jsem to zpracovala! A to co mi vsechno rekli o mych prsou vytvorilo slusny blok ke kojeni, takze za me pokud se budete citit dobre a miminko bude v poradku bezte domu! Zaridte si kontrolu na druhý den aby zkontrolovali Vas i miminko, i za cenu toho ze si to zaplatite…neni nad to byt v domacim prostredi!

klokanka31
23. led 2024

@73nica73 Měla sis dupnout,pokud mimčo bylo v pořádku. Nemůžou tě tam držet proti tvé vůli. U mého porodu proti mému odchodu taky byly z dětskýho, primářka (taková stará tlustá ježibaba) mi vyhrožovala že nám malá doma umře, ještě volaly našemu pediatrovi ať nás nebere. Ale nenechala jsem se, a udělala jsem to nejlepší co jsem mohla. Ale jak pak otočila doktorka, když viděla že se nenechám oblbovat, najednou pak ťuťuňuňu, a vytiskla mi papír kde jsem měla napsáno kam a kdy s malou na vyšetření (odběr z patičky a kyčle).

73nica73
23. led 2024

@klokanka31 ted uz bych byla ale proste prvni porod, byla jsem vyjukana a proste necekala takovy pristup…ted si to zpetne vycitam ze jsem nebyla silnejsi😓nemohl za mnou ani partner kdyby byl u me verim, ze bych snim po boku byla fakt silnejsi…

prejeta_zaba
23. led 2024

@tereza0111 Mně ve stejném případě díkybohu vyšel ten nadstandard. Bylo to jak welness pobyt. 😅 Jen celá rodina se tvářila kysele, proč jako nadstandard, jakobych byla nějaká fiflena. To mi bylo srdečně jedno, za ty 3 dny klidu bych klidně zaplatila 2x tolik 😀

veru181
23. led 2024

@tereza0111 Tak to mě mrzí. Já naštěstí během dvou porodů narazila pouze na jednu nepříjemnou doktorku na vizitě, jinak byli v porodnici všichni úžasní. Standardní pokoje byly dvoupokojové a koupelna vždy pro dva pokoje, takže i to bylo docela v pohodě.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru