Bylo na vás při porodu použito tlačení na břicho?
Zažily jste skákání nebo tlačení na břicho při porodu (tzv. Kristellerova exprese)? A jakým způsobem to probíhalo? Tzv. tlak předloktím či jinak? Prosím uveďte celé své jméno, rok a porodnici, ve které se tak stalo. Data slouží v rámci kampaně proti KE k získání přehledu toho, jak moc se u nás tato již od roku 1952 zakázaná porodnická metoda používá. Do zdravotní dokumentace se totiž neuvádí. Lékaři ji nově nazývají také jako tzv. přidržení fundu, jakýkoliv tlak na dělohu je ale velmi riskantní a bohužel nejednou skončil i rupturou dělohy nebo trvalým poškozením dítěte. Za Vámi poskytnuté informace předem děkuji, slouží pro dobrou věc! (Pokud jste data již poskytli v rámci FB skupiny "Nechceme Kristellerovu expresi" či jinde, prosím již neuvádějte.)
Já jsem za to taky ráda, jinak by to dopadlo špatně, měla jsem překotný porod a malý měl omotanou šňůru kolem krku, byl veliký, padaly mu ozvy a kdyby mi doktor předloktím netlačil na břicho tak nevím ☹ i tak se malý narodil s úplně modrým obličejem - hematomem.
Mě osobně tlačila PA jen při prvním porodu a celkem "jemně", žádný velký tlak nebo nedejbože že ti na břicho i skočí..to ne ale znám jeden případ z okolí, zmámé takhle PA "skočila" na břicho, dítě doslova vyletělo, naštěstí s emu nic vážného nestalo krom zlomené klíč.kosti ale ona měla rupturu dělohy, natržená až tak že to zasáhlo konečník, během dvou let prošla plastikami celého spodku a konečníku, další děti nechce, možná díky té ruptuře a plastice ani přirozeně rodit nemůže..problény s vyměšování, o sexu nemůohla být ani řeč..takže ono to chce s citem a ne aby po nás PA skákali jak na míči..
Já za sebe jsem hodně ráda, že mi takhle v porodnici pomohli. Nebyl toho zatlačení tak by se mi malý asi udusil. Rodila jsem vic jak den a byla dost vyčerpána. Nemohla jsem sama už tlačit a když mi pomohli, malý hned vyšel ven a je zdraví a v pořádku. Takže za me dobra zkušenost. A jinak jsem v pořádku a čekáme další miminko 🙂
Měla jsem štěstí na rozumnou PA a porodníka, malá byla otočená čelem, 4kg, nešla vytlačit a porod se prodlužoval, dostala jsem na výběr mezi SC a VEX, vybrala jsem VEX a za chvíli byla malá na světě, jen s malým poporodním otokem. Jsem ráda že je nepoužili Krist.expresi, za 2 měsíce mě čeká 2.porod a v porodním plánu chci mít uvedené že jsem proti jakémukoli tlaku na dělohu, vím že minimálně jeden porodník u nás ji párkrát použil
Já jsem ráda, že exprese proběhla. Zdá se mi to stokrát lepší řešení než vex nebo kleště. Nemohla už jsem tlačit a mimi ven musí.
9.5.2012 Boskovice, asistentka se chytla popruhů a lokty mě tlačila na břicho, malého tahali vexem a nešel ven sám, já už neměla sílu a byla sem na kyslíku. Sice to bylo šílené, ale jinak by to prostě nezvládl 😉
Uvedu pouze porodnice Jicin, porod 2014. PA pouzila plenu ci co to bylo, kterou so obvazala kolem madla, chytla se ji a pazi tlacila na bricho, jen jsem vykrikla, ze je to zakazane..
Pokud bude nejake priste, jiz tuto porodnici nevyhledam, rodi je tam pouze na koze, zadna stolicka nic. ani Epino neuznavaji..
Z některých z vás je mi vážně smutno, to jste fakt takové ovce, že bezmezně věříte? To vás ani na chvilku nenapadlo, že vám zeslábnou kontrakce po tom, co vás položí na záda (připadně do toho takzvaného polosedu)? Kdyby si každá během těhotenství zajímala aspoň trošku o porod, místo toho jaký kočárek si pořídí, tak nikdy nemůžete za toto být vděčné! Dalo by se říct, že každá svého štěstí strůjcem, jenže dokud tu bude žít takové stádo tupých oveček, tak se v našem porodnictví NIC nezmění ☹
Naštěstí jsem rodila na místě, kde nic takového nehrozilo - doma! Ale ráda bych se dožila chvíle, kdy bude bezpečné a bezstarostné rodit v porodnici (ne každá z nás si ze zdravotních důvodů může porod doma dovolit a pak nemá jinou možnost...)
Já jsem to zažila u prvního porodu, bylo mi necelých 21 a byla jsem ráda, že jsem ráda. Doma jsme net neměli a tak vše co jsem věděla bylo z letáčků a od mamky a jejich kamarádek. A ano tenkrát mi sestra zatlačila na břicho, ale nijak moc, že by mi skákala po břiše to vůbec ne. Spíš jen položila ruku na břicho pod žebra a lehce přitlačovala. Po porození syna se přišlo na to, že placenta je přirostlá k břišní dutině, tudíž malý nemohl dostatečně sestoupit.
Me to delali pri prvnim. Malej byl na moji uzkou panev vetsi a uz jsem nemohla. Byla jsem vysilena. PA mi na bricho tlacila a jeste, ze tak. Malej byl uplne modry, jak uz byl v porodnich cestach dlouho a klesaly mu ozvy. Tak ze me pomohli.
No a u mně je zase nezodpovědný ten, kdo rodí doma. Neosocujte tady ty z nás, kdo se radši svěří do péče lékařů. Rodila jsem obe deti na koze a byla jsem ráda. Vše bez problémů a to byli velcí oba. Jestli to chcete jinak, nikdo vám to nebere, ale vy nechte žít ostatní. Nazývat někoho ovcí jen proto, ze ma jiný názor je hovadina
U obou porodů mi při posledním zatlačení zatlačili dlaní i na břicho a jsem za to ráda, přinejmenším prvního syna mi tím zachránili od udušení, měl uzel na pupeční šnůře, modrý celý a obě děti byly dvakrát zamotané kolem krku do pupeční šňůry. U druhého porodu jsem navíc měla nepravidelné konrakce a strašně dlouho se na ni čekalo, dcera měla už hlavu ven, omotaný krk pupečníkem, musela se na tu další kontranci dostat ven...rodila jsme ve Zlíně, mají velmi citlivý přístup a naprosto jim věřím, že vše dělali pro naše zdraví a ne pro jejich zábavu ze "zakázaného chvatu".
Člověk může mít nastudováno o porodu mraky knih, ale ve finále se může stát cokoli. Mojí mamce a bráchovi zachránili touto metodou tlačení na břicho život. Jinak by tu už nebyli a já tím pádem taky ne. A rodit doma je naprosto nezodpovědné hazardování se životy. Já jsem rodila naštěstí v obou případech naprosto přirozeně, bez nástřihů, bez epidurálu, bez jakéhokli jiného zásahu. Ale kdyby byly nějaké komplikace, tak věřím lékařům.
Je mi tady z některých odpovědí smutno. Pokud si myslíte, že na porodníka přenášíte odpovědnost za vás i dítě, jste na omylu. Odpovědnost je stále na vás, jste to vy, které budete nést bolest, radost nebo ztrátu. Profesionální veřejnost ví moc dobře, proč KE zapověděla, a to, že se neustále tajně praktikuje neznamená, že je méně nebezpečná. Skvěle, že vám po ní nezůstaly fatální následky na zdraví, ale ty, které to odnesly, tady bohužel napsat nemohou. ☹ Pokud se žena dobře připraví na porod, ať už si zjistí dostatek informací nebo jen následuje své instinkty, rodí co nejpřirozeněji v co nejpřirozenější poloze a sama si ji navrhne. Za tohoto předpokladu nepotřebuje, aby ji prováděli KE, nástřih hráze nebo jiné zvěrstva! 🤐
Já to zažila u prvního porodu, rodila sem 2,5 dne a už sem byla uplně vyřízená...Nikdo po mě neskákal,jen PA tlačila na břicho,aby malé pomohla-měla šnůru přehozenou přes ramínko,tak ji to nechtělo pustit...Ikdyž sem měla nástřih,stejně sem skončila festově dotrhaná a DR. mě hodinu sešíval vevnitř i venku a šestinedělí sem taky přetrpěla v bolestech,dokud se vstehy zcela nevstřebaly...Ale asi to jinak nešlo...Je to už 12 let,na porod vzpomínám dodnes a dodnes si pamatuju všechno-ale dcera je zdravá jak řípa...
Horší byl pro mě akutní císař před 22 měsíci 😢
Zažila u prvního porodu, kdy se málem dcera udusila a tohle byla poslední možnost, jak ji dostat co nejrychleji ven. A jsem za to neskutečně vděčná, skoro mě připadalo, že se očekávalo, že bude mít následky po přidušení. Ale nemá. Porodnici ani jméno uvádět nechci. martinka_33 jako ovce si nepřipadám, rozhodně se nedusila, protože jsem ležela ve špatné poloze. ☹
Není to moje přímá zkušenost. Ale vím 100% o dvou ženách, kterým to bylo provedené a to v roce 2007 a 2013. Tlakem celého předloktí a lokte. A není to žádná pomoc, ale důsledek špatně vedeného porodu... Kdo je informovaný pochopí....
Zažila jsem to v brněnské Fakulní nemocnici v Bohunicích, není to dávno, ale určitě sem nebudu psát ani přesné datum ani jiné údaje o své osobě. Že je tahle metoda považováná za ne zcela košer jsem tušila, ale nebyla jsem na to personálem upozorněna. Vzhledem k tomu, že u mě fáze tlačení trvala přes hodinu a syn se narodil čtyřkilový, bylo mi v tu chvíli tak nějak jedno, co se mnou dělají. Nejednalo se ale o žádné skákání na břicho, doktorka na mě tlačila předloktím, ale popravdě jsem její tlak ani nevnímala a necítila.
Tato metoda byla použita i u obou porodů mé matky, jednou v dnes již neexistující brněnské porodnici a podruhé v porodnici u Milosrdných bratří.
Zažila jsem, porodník se mě předtím zeptal zda chci pomoci, a zcela informovaně jsem souhlasila - bez této pomoci bych svého čtyřapůlkilového drobečka neporodila. Žádná data ani porodnici uvádět nechci, nemyslím že mi někdo chtěl ublížit. Mě by spíš zajímalo, kdyby se přihlásila některá, které kvůli tomuto opravdu praskla děloha. Neznám totiž takový případ, přestože se tlakem na břicho u porodu pomáhá poměrně běžně.
zažila jsem to u prvního porodu. S porovnáním druhého porodu v jiné porodnici (porod probíhal úplně stejně, takže mám srovnání), bych řekla, že to u prvního podcenili. Klystýr mi dali pozdě, takže jsem skoro rodila na záchodě a u druhýho, když jsem potřebovala tlačit, tak letěli pro doktorku a já šla rodit. Skok na břicho byl pro mě šok. Nikdo nic neřekl a najednou na mě byla a jestli byl potřebnej, nevím, nikdo mi k tomu nic neřekl. Jsem ráda, že mi to v druhý už neudělali.
ano, při prvním porodu mi asistentka zatlačila na břicho a malý vyklouzl...klesaly mu ozvy, hrozily kleště, vše dobře nakonec dopadlo
Tlačili mi na břicho u prvního porodu před 4 lety. Nešlo mi tlačit, prostě jsem pořád tlačila do hlavy a tak mi PA předloktím zatlačila na břicho a malej byl hned venku. Přesně jak píše evik19, bylo mi v tu chvíli tak nějak jedno, co se mnou dělají a vůbec jsem ten tlak necítila. Před týdnem jsem porodila druhého synka a samozřejmě jsem zase tlačila špatně, ale tentokrát mi na břicho nikdo netlačil, ale musím říct, že by mi to nějak nevadilo, protože jsem se modlila, abych ho už vytlačila, zase mi to nešlo ☹
2011 - Apolinář , byl to můj první porod. Kontrakce nebyly dostatečně silné, tak mi sestřička skřížila košily a zalehla břicho, bylo to na kývnutí doktora, asi ho nebavilo čekat.
Syn má vývojovou dysfázii, jestli to je následek porodu nevím
2x porod v Pardubicích, přirozený, bez epidurálu, bez nástřihu, na břicho mi nikdo nesahal. Podle mě díky epinu. Při obou porodech bylo miminko na dvě zatlačení venku. Poloha na posteli v polosedu, (jiná varianta nebyla, to jsem ale dopředu věděla a cvičila jsem tak s epinem).
První porod-dvva dny vyčerpávajících bolestí, které ale k ničemu nevedly-vyvolávačka-kapačka-všechno špatně-když jsem po těch třech dnech směla konečně tlačit, neměla jsem sílu, byla jsem jak v komatu, nic moc si kvůli bolesti nepamatuju, ale vím, že PA mi musela na to bříško "skočit", páč jinak bych toho brouka asi ze sebe nedostala.. a děkuji jí za to, byl to 4kiláček a žádnou újmu jsme neutrpěli...Až na to, že teď je mun už devět🙂 A to je teda taky mazec 😉 Ale to není újma 🙂
Apolinář 2012. Jméno PA Jana Kurelová. S celkovým jejím přístupem SILNÁ nespokojenost!
Ano, 2015, porodnice Neratovice. Nevím jak, jestli rukou či loktem, to si vůbec nevybavuji. Měla jsem pocit, ze na mě někdo skočil. Bylo to těsně před narozením miminka (možná par vteřin).
Ženy jestli si opravdu myslíte ještě v tomto století,že samy neporodíte,myslím,že byste neměly mít děti... Je smutné,jak hloupé jste, je to jako boj máslo versus rama,jednou tak,jednou tak,jde jen o to kolik titulů měl autor článku... 😖
Za prvé určitě se necítím jako ovce, o porodu jsem si hodně četla, teď nemyslím diskuze na internetu, ale přímo několik knih. Rok 2011 a velká známa porodnice. Jako prvorodička jsem měla velký strach, se kterým jsem se pokoušela pracovat. Zkoušela jsem rodit i v jiné poloze než v lěže na zádech či boku, ale nešlo mi vůbec tlačit. Porod mi 3 dny vyvolávali kvůli vysokému KT. V tu chvíli mi bylo úplně jedno, kolik jsem si toho načetla, čo kolik jsem o porodu dopředu věděla. Zaskočilo mě to celé nepřipravenou a v okamžik porodu jsem se s tím (bolestí) nedokázala vyrovnat. Epidurál mi dát nemohli. Tlačila jsem skoro 2 hodiny, téměř 4 kg chlapečka. Na konci mi mimo jiné dali i oxytocin a na sále bylo asi 8 lidí z personálu... Nejednou padlo slovo vax a mně stále nešlo vytlačit hlavičku. Takže PA zalehla na břicho, chytila prostěradlo za madlo a silou tlačila oběma rukama na břicho. Udělala to dvakrát a poté se malý narodil. Já jsem ráda, že nemuselo dojít na klešťový porod či pomací vaxu. Syn byl v pořádku. Mně šili asi další hodinu a půl. Velké vnitřní zranění a masivní ztráta krve. Sedět jsem nemohla 14 dní po porodu. Za 22 měsíců jsem rodila zcela přizoreně druhého syna s totožnou hmotností a vše naštěstí probíhalo normálně (bez nástřihu, epidurálu, utišujících léků, pouze jeden steh) a po porodu jsem se cítila hned na cestu domů.

Mě to udělali při prvním porodu v roce 2010. Tenkrát jsem o něčem takovém netušila, ani mě nijak dopředu neupozornili. Při tlačení mi tlačili na břicho, ale nepomáhalo to. Tak zavolali větší sestru, která mi při kontrakci na to břicho snad skočila ☹ . Prcek vylít ven. Sama jsem ho vytlačit nemohla. Ale ráda za to nejsem. Celý porod měl být vedený jinak 😔. Byl vyvolávaný a myslím si, že docela zbytečně. Jsem vděčná za to, že jsme nakonec oba v pořádku. I když moje děloha měla při dalších dvou porodech problémy, možná je to následek, nevím.