icon

Co bych udělala u porodu jinak?

isabelafuentes
10. srp 2017

Zdravím maminky a zakládám novou diskuzi s cílem poradit a pomoct ženám, které porod teprve čeká, zejména prvorodičkám.
Vzpomeňte si na své porody a napište, co byste bývaly udělaly jinak, kdyby to šlo, čemu byste se raději vyhnuly, co byste naopak chtěly atd. Například: "Už bych si nikdy nenechala píchnout vodu, protože..." nebo "Vzala bych si s sebou oblíbenou hudbu" atd.
Prostě rady a tipy těm méně zkušeným.

Díky všem a hezký den.

Strana
z3
jitulina81
10. srp 2017

Poslouchala vic rady PA ohledne dychani pri tlaceni.

konidana
10. srp 2017

Nenechala bych si do svého porodu kecat nemocničním personálem a doktory. Rádoby rady a jejich akceptování mne dostaly do nepohody, protože to nebylo úplně podle mých představ. Naopak bych si k prvnímu porodu našla svou PA nebo dulu.

karlajasmine
10. srp 2017

1) Informovala bych se dopredu o tom, kdy presne bude moct byt manzel u me. Nemile me prekvapilo, ze se mnou nemohl byt na hekarne, kdyz me praskla voda ale samotny porod se jeste uplne nerozjizdel. Psychicky me to rozhodilo, ze ho poslali domu, tak se mi zastavily kontrakce.

2) Vzala bych si na hekarnu spunty do usi. Spolubydlici tam hekaly, popr chrapaly, a nedalo se tam spat 🙂

3) Sla bych na relaxacni kurz / hypnoporod (a taky tentokrat jdu) pred porodem, protoze mi delalo problem se pri kontrakcich uvolnit, spis jsem se te bolesti branila a protahovala si to.

..
Co bych udelala stejne (a taky udelam):
1) Cvicila s Aniballem, vyhnula jsem se tim nastrihu a mela velmi kratkou druhou dobu porodni
2) Napsala si porodni plan, seznamila s nim manzela a drzela se vseho u porodu (nemocnicni personal byl skvely, nabizeli ale nenutili, vsechno bylo tak, jak jsem si prala)
3) Nevzala si nic proti bolesti ani epidural, bolest byla sice hrozna, ale zato jsem vnimala svoje telo a myslim, ze i proto byla druha doba porodni bez komplikaci.

pavlina212
10. srp 2017

Vzala bych si s sebou dulu nebo PA, abych měla oporu při komunikaci s personálem. Partner k tomu není vhodný typ a já osobně nebyla schopná mezi kontrakcemi vykomunikovat cokoliv.

luj89
10. srp 2017

Ja osobne bych udelala skoro vse stejně snad jen por. plan bych sla do porodky konzultovat pred porodem, asi bych zvolila jinou porodnici nebo rodila doma, nebo si vzala svou PA. S pristupem zdravotniku jsem nebyla spokojena (a to jsem porodila pul hodky po prijezdu).
@pavlina212 souhlasim. Na me vsichni mluvili i behem kontrakci a jeste se divili, ze je nevnimam 😀. Zacalo to uz kdyz muz volal sanitu, pani chtěla muvit i se mnou, manzel ji odpoedel, ze mam zrovna konrakci. Pry to nevadi, at ji me preda. No, doted nevim, co mi vlastne rikala 😀.

kajalka
10. srp 2017

Zaplatila bych si svou PA, která by dohlížela na porod, z prvního jsem byla zdeptaná já, z druhého jsem měla poškozené dítě, "díky" neoprávněnému a zbytečnému zásahu lékaře.

isobara85
10. srp 2017

Dala bych si pichnout epidural;)

syrinxka
10. srp 2017

Já bych si víc nastudovala jak mám tlačit, krapet jsem na konci panikařila :D a pak se víc informuju na kojení. Naivně jsem si myslela že kojení půjde samo nějak tak přirozeně ale to už se netýká porodu samotnýho 🙂

hankaros
10. srp 2017

Chtěla bych nadstandardní porodní box kvůli porodní stolicce, na normálním nebyla. A trvala bych na minimu vnitřních vyšetření během porodu. Jo poslouchala bych PA ohledně tlačeni a dýchání.

jitavrtule
10. srp 2017

Asi bych vetsinu veci u porodu udelala stejne. Zato si po dalsim porodu setsakramentsky ohlidam oddeleni sestinedeli a cestu ze salu, u prvniho me vezl muz na pokoj radsi na voziku (mam nizky tlak) s tim ze miminko mi hned privezou - privezli za nekolik hodin, a to jsem si ho musela doslova vyrvat, a umyte nakym smrdutym Hippem, byla jsem fakt nastvana.
Nedelam si iluze ze budu u dalsiho porodu lepsi posluchac co se rad k dychani a tlaceni tyce, holt budu prinejhorsim zas par dni kropenata v obliceji jako vajicko nez se to vstreba 😀

luckylee
10. srp 2017

Rodila bych doma 😂
A kdyby to neslo tak uz bych do porodnice nikdy nesla bez vlastni duly nebo PA.
Nenechala bych se ke konci vnitrne vysetrovat.
A na odd.sestinedeli uz bych taky nesla.Jo a po porodu uz bych mela domluvenou LP z mamily.

hany_bany
10. srp 2017

Já si určitě napíšu porodní plán. Přestože se porodnice tvářila, že všechny moje požadavky jsou samozřejmostí, nebylo tomu tak. Chci si ho jít probrat do porodnice, snad mi při té příležitosti osvětlí, zda některé zákroky byly nutné-hlavně pichnuti vody. Ale malá měla špatné ozvy, tak možná bylo potřeba ten porod co nejvíc uspisit. Každopádně kontrakce poté bolely mnohem mnohem víc... A taky bych si jako prvorodička nastudovala něco o kojení. Jako ano, podpora kojení v porodnici byla, přesto byly některé rady scestné, buďto jsem kojila moc často, nebo málo často a jen jsem se stresovala.
Co bylo naopak fajn u porodu, tak vlastní hudba a aromaterapie, a to, že jsem to zvládla bez oblbovaku 🙂

luj89
10. srp 2017

@luckylee naprosty souhlas se vsim 😀

monaluza
10. srp 2017

Vzala bych si s sebou vic jidla, protoze ty nemocnicni blivajzy nejsou zrovna tim, co vas po vykonu postavi na nohy 😉. A pri porodu uz n

vetyver
10. srp 2017

Ohradila bych se proti oslovovani ,, mamco,,, které nesnáším a nenechala bych si už odvézt miminko, dostala jsem ho za pár hodin... (ale možná ho chtěli víc sledovat, měl,, modrou masku,,a velký kefalhematom jak se trochu zmacknul v porodních cestách)

kackacka37
10. srp 2017

Uz bych se tak zbytečně nebala, vic bych se pri kontrakcich uvolnovala a na konci bych neplytvala silami rvanim ,ze to nejde kdyz vim, ze to jde😀

bbubble
10. srp 2017

Ja som v porodnici pracovala, takze som mala celkom predstavu co chcem, resp hlavne co nechcem :D mala som dulu, plan a vsetko dohodnute v porodnici, takze vsetko prebehlo podla predstav a bez zasahov. Akurat porod mi dost dlho nepostupoval a po 16 hodinach na 2cm ma to tak demotivovalo, ze som si dala epidural.. Ten mi zabral asi na 15 minut, ale potom sa kontrakcie vratili nahle v takej intenzite, ze som sa dalsie dve hodiny kacala na zem - pred tym prichadzali postupne, takze to bolo lepsie. Dalsie dve davky nezabrali vobec. Uplne ma to vytrhlo z toho porodneho stavu vedomia a paradoxne mi to vnimanie bolesti zhorsilo, dlho som sa pak donho vracala. Takze za mna nabuduce rozhodne bez epiduralu. Aj ked chapem ze vela zenam pomohol, ale za mna fakt nie..

barumat
10. srp 2017

Já jen žasnu, jak asi blbé zkušenosti s personálem jste měly. Já teda bych jen vlítla do horké sprchy hned jak to bylo možné (sestřička mi jí nabídla tak jako mimochodem, a ta úúúleva! Taky jsem pak byla otevřená raz dva, do té doby jen bolest jako svině a nic z toho), a "trvala" bych na píchnutí vody co nejdřív by to z lékařského hlediska šlo. Teprve pak mi konečně dcera sjela do porodních cest a celé se to najednou hnulo kupředu.

oveckaluky
10. srp 2017

Po zkušenosti s blbou náladou primáře v čase mého druhého porodu si něco ušetřím, abych mohla mít u porodu svého gynekologa, jednak mu plně důvěřuji (což tedy primáři taky, první dceru mi doslova zachránil), a jednak je empatický a co vím, není náladový - aspoň jsem ho se špatnou náladou ještě nezažila 🙂 jinak bych neměnila nic, jsem z těch, co věří, že doktoři ví, co dělají, a po zkušenosti s prvním porodem, kdy jsem jela hned, jak začaly kontrakce a přijela jsem doslova za pět minut dvanáct, bych opět jela hned a nečekala na nic, i za cenu několika hodin v porodnici navíc 😉

babanci
11. srp 2017

Když jsem rodila poprvé, je to už bezmála 36 let, myslela jsem si, že si musím najít polohu, v které mi to nebude tolik bolet a ustálila jsem se v takovém tureckém sedu. Uklidňovala jsem to, já trdlo. A trvalo to celé dny. Dneska už vím, že to chce chodit, masírovat, ohřívat teplou vodou, zkrátka popohánět to a stupňovat, aby mohl být dříve konec. To jsem radila i svým dcerám, když rodily. Co to jde, tak běhejte. 😀

dandaa
11. srp 2017

Urcite nebudu chtit zadna vnitrni vysetreni -to bylo horsi v kontrakci nez samotny porod.Svoji PA jsem mela ale priste chci aby prijela hned co budu na porodnim boxu.Muz uz take rikal ze priste bude muset byt "drsnejsi" na personal.

tery_s
11. srp 2017

Po dvou porodech už mám obrázek 😊Takže znovu bych si zaplatila nadstandard... důvod: soukromí ve všem, nikdo a nic vám s miminkem nenarusuje prostor, nikdo nás nekontroloval, nepoucoval, kojila jsem podle nás,měla malou v posteli, neposlouchala cizi maminky a jejich ,,rady,, do sprchy jsem jela s postylkou, takže jsem nikoho nepotřebovala. Byl to úžasný relax, jídlo mi nosili na pokoj, nemusela jsem rychle v čase jít někam na jidelnu. Byl tam i primotop takže jsem na první koupání pekelne zatopila a malá měla lázeň. Pro někoho blbosti pro mě proste pohoda, která po porodu ovlivní vše. Porod byl OK, měla jsem vše přirozené jen konec byl za pomoci porodníka což je pro mě v pořádku. Celkove jsem měla informace a nějaké zkušenosti z prvního porodu, kdo chce muže si vše nastudovat, být v kontaktu s dulou,PA,LP... a třeba potom nebude vše házet na personál v nemocnici. Upřímně bych chtěla vidět, jak by tuto profesi zvladaly některé co tak kritizují, nejsme ve státech na klinikach. Nemocnice okresních měst mají na tolik rodiček s tolika požadavky skutečně málo personálu, hlavně dobře školene sestry na novorozeneckem, tam ve směs frčí stále zastaralé rady 😂

babanci
11. srp 2017

@tery_s Joj, tak to jste měla hezké. Moje dcera byla taky na nadstandartu, ale klid neměla ani náhodou. Pořád jí někdo malou bral, myslím personál, celé dopoledne pořád nějaká kontrola, odnášely, přinášely, říkala mi, že už je z toho unavená. Ptala se proč a na co, co se s ní bude dít a odpovědi se jí nedostalo. Malá se narodila veliká, tak možná proto, ale v pořádku se mi to nezdálo. Ne všude je personál skutečně fajn.

michaela6599
11. srp 2017

Jediný co mne tak napadá,když si vzpomenu na svůj porod.Uz bych si nekoupila perlivou ochucenou vodu (dodnes se mi dělá špatně když si na to vzpomenu na to zvracení ),Už bych si nenechala dávat nic proti bolesti,nepomohlo mi to akorát jsem se dvacet minut trápila v leze (pomáhalo mi chození a klečení).Jinak jsem měla skvělý porod super porodní asistentka,Dr také skvělá ,porodní box skvělý ,největší oporu jsem tam měla svého přítele .

belleelle
11. srp 2017

@pavlina212 podruhe jsem zvolila jinou porodnici a chyba.
Nenechat se natlacit do druheho vyvolavaneho porodu. Uz zadna indukce!
Ozvat se, ze porodni asistentka, se chova nevhodne. Nenechat si vse libit.

monaluza
11. srp 2017

@monaluza koukam, ze se mi to neulozilo cele 😉

...pri porodu uz se v zadnem pripade nencham polozit na zada, abych tim prisla o pomocnici gravitaci 😉

ai30
11. srp 2017

Uvolnila bych se vic pri kontrakcich.
Mela jsem strasne dlouhy porod a castecne si zpetne myslim, ze jsem tomu nepomohla. Jak me ty kontrakce bolely a uz jsem byla vycerpana, ulevovalo mi od bolesti, ze jsem pri kontrakci zatla svaly. A tak jsem to potom delala, vycerpanim uz jsem neuvazovala ciste. Miminko potom nesestupovalo dolu.
Priste se budu snazit vic se na uvolneni soustredit a neulevovat si stazenim svalu.

Radila bych nacist si o technikach kojeni. Nebyla jsem na to pripravena, vedela jsem o kojeni prd a tak to ze zacatku neslo.

Stejne bych udelala:
cviceni s Aniballem.
Rodit budu priste asi ve stejne nemocnici, personal byl skvely.

barbara04
11. srp 2017

u obou porodu jsem mela PA ( dulu) ale u prvního to stejne nedopadlo jak jsem si myslela- monitorování vleze celou dobu a mimi porad spatne ozvy, nakonec tlaceni narychlo a šňůra kolem krku takze stres:-/ u druhého jiná PA - vyhla jsem se pichnuti vody, monitorovali me vklece, minimum vnitřních vyšetření, super doktorka a hlavne jsem konecne myslela jen na sebe a kaslala na lidi kolem - jestli rvu, zvracim a nadávám mi bylo úplne jedno😂 a to je asi ta největší úleva - ze nemusím nic řešit a je tam nekdo kdo to řeší za me🙂 a ja si proste "jen" rodim ... takze 3 hodinky a konec🙂

fallingstars
11. srp 2017

Já bych zkusila (tolik) nekřičet 😅, ale jestli by se to povedlo...to nevím. Strašně mě to k tomu nutilo, a až když se mi povedlo si to nějak vnitřně zpracovat a uvěřit PA, že to půjde bez toho lépe, že ta energie půjde, kam má, tak byl opravdu vidět rozdíl 😬

A co bych udělala stejně? Tady asi půjdu proti proudu - nestudovala bych přespříliš porody, co "se má a nemá" a neměla přesná očekavání. Podle mě se z toho leckdy teď dělá věda, ženské ví přesně, jak má vypadat jejich ideální porod, co nechtějí a co vyžadují, ale co je přirozeného na tom, mít to do puntíku sepsané a celou dobu se soustředit možná ani ne na sebe a mimčo, ale na to, jestli někdo můj seznam dodržuje...? Já plán měla - porodit zdravé dítě, a musím říct, že při druhé době porodní jsem se tak nějak vypnula. Prostě jsem rodila. A i když pak PA plašila, musel přijít porodník a bylo to docela drama, porodila. Prostě jsem věděla, že to dam. A upřímně mi bylo a je jedno, že mi píchli oxytocin (měla jsem krátké kontrakce a dcera se vracela, stejně nezabral), že mi skákaly dvě sestry na břicho a mám nástřih (za což se mi doktor, když se ptal, zda smí, prakticky omlouval...), ale dcera měla 3x omotanou šňůru (krk, trup a noha) a jsem prostě vděčná, že jsme to zvládly. Personál byl celou dobu skvělý. Takže nejít do porodnice s tím, že je posláním porodníků vás zmrzačit... a teď do mě 😅

zarecna
11. srp 2017

nic by som nemenila...prvy vyvolavany a super, druhy total prirodzeny, stihalo sa uz len tlacit, tak sup sup to bolo ( nahoda, ja som hned hlasila, ze chcem epi) a rovnako super. Ale ja rodim kratko a velmi dobre znasam bolest, porodna bolest ani nebola najhorsia v mojom zivote...ja radsej pojdem rodit kazdy tyzdne ako este raz oblickova kolika. :D A, co by som zopakovala a k comu si gratulujem, ze som nelutovala peniaze a vybrala si porod v sukromnej nemocnici so sestonedelim, ktore sm nazyvala, ze wellnes a ani sa mi domov ist nechcelo.

A predsa...uz by som sa nenaranjkovala...doniesli mi pri prvom porode ranajky na salu, kym cakali na nastup kontrakcii a ja som ich za hodinu videla 2x. :D

Strana
z3