Co vzít s sebou k porodu císařským řezem?
Prosím kdo už máte zkušenost, co s sebou na porod císařským řezem? Co vám třeba ulehčilo pobyt, rekonvalescenci, co naopak chybělo? Děkuji ☺️
@montmirail Kamarádka má za sebou taky tři císaře. První dva pro nepostupující porod (asi nějaká anomálie porodních cest), při třetím příjmu se jí ptali, jestli to chce nejdřív zkusit přirozeně nebo císař hned. Po předchozích zkušenostech šla rovnou do císaře.
Za mě rozhodně láhev s pitkem pokud budeš mít spinal,brčkem pít bylo naprd.
@montmirail a ja doporucim, krom zmineho vyse, jeste nejake cucave bonbony, pastilky, vincentkove jsou fajn ... skoncila jsem pod celkovou narkozou a pak se probudila s total poskrabanym krkem, co me nutilo ke kasli, a kaslat s tim cerstve sesitym brichem bylo mega na prd 😏 ... a hodne stesti, zavidim nove miminko 😍
@arkapo Tak já dostala v porodnici neomezeně poporodních vložek, jídla bylo tolik, že jsem nepotřebovala žádné další. Dítě jsem měla na neonatologii, tak nemůžu hodnotit běžná oddělení, ale tam dostal plen kolik bylo třeba. Chtěli po nás vlhčené ubrousky s tím, že první balík dostane od porodnice a další máme donést (a nakonec jsme ho kvůli opruzeninám myli perlanem a řepíkovým odvarem a ubrousky jsem si skoro komplet odnesla domů). Nevybavím si teda, zda jsme neměli donést ještě nějaký krém pro malého, to už nením. Mlíko měl z porodnice nebo moje. Prsní vložky jsem musela mít vlastní. Když jsem pak byla hospitalizovaná jako doprovod, tak už jsem musela mít vlastní poporodní vložky a samozřejmě oblečení a tak (ale měla jsem jídlo a na záchodě byl toaleťák v dostatečném množství). Malý dostával i oblečení, vlastní až na cestu domů.
Jinak u nás to bylo tak, že nás nejdřív přijímali na rizikové těhotenství, potom jsme si všechny věci sbalily a rozdělily na dvě části - s sebou na JIP (mobil, hygiena, možná něco na čtení, vlastně skoro nic) a co šlo mezitím do šatny (zbytek). Ze mě byli v šoku, že jako toho mám nějak moc (byla jsem v porodnici skoro týden před tím), navíc se mi to dost blbě balilo do batohu (jak mi tam postupně donášel chlap další věci). A sháněli se po chlapovi, že by si to odnesl domů a pak mi přinesl - jinak to musel přenášet sanitář (pořád nechápu, proč jsem nemohla před porodem dojít na jiné patro, kde měli ty skříňky a nechat si to tam rovnou... organizace práce 🙂 ). Chlap nedorazil, protože mi den předem řekli, že to je zbytečné a že by mohl být u porodu mi řekli až ráno necelou hodinu před ním.
Každopádně pokud jsi hospitalizovaná den předem, zjisti si, jak to přesně mají v porodnici organizované a zda ti tašku nemá přinést partner až po porodu, aby ti ji už nechal na oddělení, kam půjdeš. Po porodu se jde na JIP na cca 24 hodin a teprve poté na řádné oddělení (u nás na JIP normálně vozili děti na kojení - nemusíš se bát, že bys dítě neviděla, ale holt tu péči po dělají sestřičky).
Po poroduse hodně hodí "větrat jizvu" - tzn. mít vlastní jizvu odkrytou. Když máš noční košili, tak pak máš dole jen síťované kalhotky s vložkou a holé nohy - a volíš, zda si dáš pak peřinu přes nohy nebo přes tělo. Takže bych doporučila přibalit ještě jednu deku např. na zachumlání horní poloviny těla (přijde mi to skoro lepší než nějaké oblečení - dole je to nepříjemné a ve svetru se neleží moc příjemně). A co bylo fakt super byly jednorázové přebalovací podložky - fasovali jsme je v porodnici "pod sebe" a neskutečná věc, používala jsem chvíli i doma - když se ušpinila od krve, tak jsem to prostě vyměnila a pohoda, nemusela jsem řešit postel.
@montmirail Také jsem po plánovaném sc. Asi není potřeba nic speciálního. Bolet to bude asi ty první dva dny hodně a pak už se to dá vydržte. Jediné co tak se neboj si říct o léky na bolest, hned když budeš na jip, ať se vyspíš a pak dávají takové čípky do zadnice 😊
@montmirail necetla jsem komentáře, ale glycerinovy čípky s sebou. Po cs hrozí nadýmání a je to fakt peklo. Ty čípky jsou úlevou

Mam za sebou dva planovane cisare a na tvem miste bych se nenechala vystrasit tim, jak pro jine to byla hruza - stejne jako jsou lepsi a horsi vaginalni porody, tak jsou lepsi a horsi porody cisarem. Moje oba porody cisarem byly vlastne fajn, zadna extra bolest se nekonala, a to jsem cita na bolest.
A k tvemu dotazu - na JIP nic specialniho, na pokoj pak lehce nazouvaci pantofle - ja vyuzila crocs, kam jsem se vesla pripadne i v ponozkach - rodila jsem v zime a na podzim a byla mi bez ponozek porad zima.
A taky jsem uzila svetr, protoze jsem se opravdu snazila casto chodit po chodbe, kde ale bylo chladno, abych to co nejdrive rozhybala.
A souhlasim nepodcenit vyber poporodnich kalhotek, aby byly dostatecne velke a v ramci moznosti pohodlne.
A pak na doma se mi hodne hodily kalhotky s vysokym pasem - do te doby jsem takove nenosila, kupovala jsem je extra pro tuto situaci.
A kdyby nekoho zajimala vtipna historka s oblecenim na cestu z porodnice - u druheho porodu jsem odjizdela v nocni kosili, protoze muj jinak naprosto peclivy a spolehlivy manzel zapomnel moje obleceni doma😁. A uprimne mi to vlastne bylo strasne pohodlne😁.