Hypnoporod. Máte zkušenost?

20. črc 2022

Ahoj! Chci se zeptat na vaše zkušenosti s hypnoporodem. Čekám třetí dítě, takže vím, do čeho už jdu ale přece jenom už jsem starší a bojácnější co by kdyby.
První porod byl hrůza. O druhém jsem se více zajímala tady na tato témata - hypnoporod, přirozený porod, cvičila jsem s aniballem apod. A tento porod byl krásný, rychlý a cítíla jsem po něm ještě týden stav euforie.
Jenže od toho druhého porodu už uplynulo spoustu let a já se teď znovu cítím jako prvorodička. Tenkrát jsem si toho hypnoporodu jenom tak "lízla", ale teď bych chtěla do něj proniknout pořádně. Můj dotaz zní - dá se ho "nastudovat" z běžně dostupných článků na internetu nebo je potřeba chodit na kurzy či si koupit alespoň knihu? Jak jste se připravovaly na porod vy?
Prosím, pište mi sem jen pěkné zážitky z porodu, protože mé těhotenské hormonální rozpoložení není momentálně uzpůsobené na čtení traumatických příběhů 😅 Děkuji za pochopení ❤

areh
20. črc 2022

Já jsem měla knížku Hypnoporod půjčenou z knihovny u druhého těhotenství. Přečetla jsem jí a něco jsem si z toho vzala. Věděla jsem, že do toho úplně neproniknu, ale šlo spíš o "nastavení mysli". To se povedlo a ač byly oba moje porody rychlé, nedají se srovnat. Jak píšeš. U druhého jsem věděla do čeho jdu, jak se chovat. A pochopila jsem, že si někdo může porod i užít. To u prvního porodu neznám. Tam jsem z toho měla spíš špatný pocit a dlouho mi trvalo to nějak zpracovat.
Jinak kamarádka absolvovala kurz Hypnoporodu a to je samozřejmě úplně jiný rozměr. Byla moc spokojená a dle ní to byla nejlepší investice.

lenatko91
20. črc 2022

Já jsem četla jen knihu a nestačilo to, u porodu jsem panikařila 😃 Takže na druhý porod chci soukromou PA nebo dulu a možná do kurzu zainvestuju. Ten první byl sice pěkný a rychlý, ale rozhodně cítím, že by to šlo z mé strany víc v klidu 😃

levandule_k
20. črc 2022

@areh Nemáme stejnou kamarádku? Ta moje také absolvovala kurz hypnoporodu a má stejný názor, nejlepší investice 🙂

Měla kurz přes jemnezrozeni.cz Jsou tam i porodní příběhy (hypnoporody) a jsou strašně dojemné.

Vím, že na kurzu dostali nějakou "pracovní knihu" a afirmace co si máš pouštět. Absolvovali kurz i s partnerem, takže partneři šli k porodu proškoleno a pomáhali jim a neměli blbé kecy, Ježiš hlavně musím stát u hlavy, kdybych se podíval dolů, byl by to konec sexuálního života.

Celkem znám 2 ženy, co byly na tomto kurzu a obě spokojené. Jedna měla první porod bez kurzu a druhý s kurzem. Druhý porod po kurzu byl nesrovnatelně lepší a větší pohoda. Druhá šla na kurz jako prvorodička. Porod měla rychlý, bez nástřihu, bolest byla snesitelná, dalo se s ní pracovat, prodýchat to. Porod hodnotí jako pozitivní zážitek.

Já jsem nerodila, až budu těhotná půjdu na kurz hyponoporodu i s partnerem.

Z knížky je super Michel Odent Znovuzrozený porod.

vikinkav
20. črc 2022

Ja byla na kurzu jemne zrozeni, to bylo fajn, ale asi nutne to neni, informace se daji i nacist/nakoukat treba na youtube. Dulezite jsou ty nahravky, je jich vic, vybrat tu ktera se ti nejvic libi, nebo stridat treba 3, poslouchat kazdy den treba 2 mesice pred porodem, to te hodne naladi a pomuze se vsim 😉

gbp
20. črc 2022

ja mam knihu. cetla sem poctive, co se mi libilo, rikala sem si, ze pouziju. byl covid, takze zadnou dalsi pripravu jsem nemela a rodila jsem kraaasne, jen o mesic driv bohuzel, takze vse nemohlo byt tak, jak bych si prala. ale celkove jsem byla moc spokojena. ale myslim si, ze z velke casti je to o nastaveni, o tom jak se bojis, jak se dokazes uvolnit... ja sem byla v uplnem rausi 😅 moc si nepamatuju, jak super to bylo. a ta knizka me hlavne uklidnila pri cteni. afirmace nemam rada, imaginace mi v tu chvili nesly a netlacit, je podle me nesmysl 😂 takze vlastne u samotneho porodu jsem nic nepouzila, ale sla sem tam fakt v klidu a byla zvedava, co se bude dit a tesila se jak budu pozorovat telo, co bude delat. 👍

autor
20. črc 2022

Díky za názory. Jediné, co si pamatuji a co jsem taky využila, bylo to soustředění sama na sebe. Dokázala jsem přestat tak intenzivně vnímat okolí, uměla jsem se lépe prodýchávat. Vím, že bolest při tom byla šílená, ale nějak jsem "to" dokázala ovládat. (otázka je, jestli to nebylo tím, že už jsem rodila podruhé a byla jsem zkušená). Dokonce mi i vyhovovalo, že jsem byla u porodu sama (partner hlídal první dítě), takže mě v mém "transu" nerozptyloval.
Ale to, jak se do toho stavu dostat jsem už dávno zapomněla. A chtěla bych mít taky tak hezký porod jako posledně.
@vikinkav jaké přesně nahrávky máš na mysli? 🙏

gbp
20. črc 2022

myslim, ze kdyz nebudes panikarit a nikdo te nebude moc vyrusovat a otravovat, tak to prijde 👍 podle me to nejde uplne navodit ten stav vedome (bez drog 😅🙈) to zaridi ty hormony, chce to jen se tomu poddat a nechat to plynout a dovolit si to. urcite je dulezity pocit bezpeci. kdybych mela rodit v aute treba, urcite bych tak v poho nebyla 🙈

autor
20. črc 2022

Ty jo, teď jsem si vzpomněla, že mi kdysi pomohlo nějak pojmenovávat ty kontrakce. Něco ve smyslu, že to nenazývat "Kurva, to bolí jako prase!!!" ale "Á, otvírá se brána mému děťátku!" Prostě něco takového. Pomůžete mi to nakopnout jak to bylo? Vím, že jsem si taky představovala, jak už to dítě držím v náručí. Ale jsou to jen mlhavé vzpomínky...

levandule_k
20. črc 2022

V hypnoporodu nazývají kontrakce vlnami.

Někomu afirmace nesedí, někdo si to chválí, tohle je individuální. Afirmace by ti měla mentálně sedět a jít ti přes pusu.

vikinkav
20. črc 2022

V ramci kurzu jemne zrozeni - ale da se to i koupit zvlast myslim, dostanes sadu asi 10 nahravek, v podstate rizena meditace, uvolnuje te to a pak si behem porodu ty nahravky muzes poustet treba do sluchatek, nebo me stacilo si na ne jen vzpomenout. Super vec je taky naucit se hluboce dychat, uvolnit se dechem. Dychani do bricha. Zkus zadat hypnobirthing do youtube pokud umis anglicky najdes tam spoustu informaci zdarma. V anglictine tam urcite budou i nejake ty meditace.

felixfelicis
20. črc 2022

Knihu jsem necetla, ale byla jsem 2x v takovym "rausi" sama od sebe a bylo to super. Nejake afirmace a vlny, to mi prijde hrozne umele a ezo, staci klid, soustredit se na sebe a zustat zezacatku v klidu doma.

vendelinka08
21. črc 2022

Až u třetího těhotenství jsem šla na kurz hypnoporodu. Dříve jsem o něm nevěděla. Rozhodla jsem se rodit sama bez manžela a chtěla jsem být připravená, abych vše zvládla sama a dokázala si sama pomoc. Za mě doporučuji, mě pomohl vse pochopit a byl to muj nejrychlejší a nejkrásnější porod. V podstatě jsem rodila sama s pomocí PA. Bylo to super.

lenerka1
25. črc 2022

Četla jsem knihu a podle ní trénovala techniky, které mi vyhovovaly a to, že druhý porod byl téměř bezbolestný a malá si na svět vylezla sama bez jediného zatlačení, je myslím hodně zásluha technik z knihy a nastavení v hlavě.

rebe
25. črc 2022

Neměla jsem možnost zúčastnit se kurzu a vlastně tomu ani moc nevěřila, tak jsem si koupila knihu a úplně to stačilo k nádhernému, bezbolestnému porodu. Před třetím jsem si přesně sesumírovala, po čem toužím, a byl to porod snů, ještě lepší, než jsem si vysnila. Zásadní pro mě byly techniky dýchání. Měla jsem pár vlastních afirmací, týkajících se mých strachů, jinak mi ty relaxační moc nešly.

zadnyvolnyjmena
3. srp 2022

Vyhoda kurzu, oproti knize, je ta, ze se ti tam oteviraji temata. Napr. traumata z predchoziho porodu. Ja jsem byla na kurzu Jemne zrozeni a cca hodinku jsem si tam pobrecela, protoze mi tam lektorka pomohla otevrit a znovu prozit muj prvni porod a pomohla mi zpracovat si nektere veci, ktere jsem si 10 let nesla v sobe. To by zadna knizka nedokazala. Navic mas prostor byt tam s partnerem a sladit se. V klidu si prozijes ty meditace a naucis se s tim pracovat. Knizka je asi ok, abys zjistila, jestli ti to tema vubec sedi a chces to takhle resit. Ale kurz je za me naprosto zasadni! Btw. dceru jsem si odrodila sama. Sice v porodnici, ale bez medikace a bez jedineho zasahu od personalu. Jedine, s cim mi tam realne pomohli bylo, ze ji chytili a dali mi ji na hrudnik. Cely porod jsem diky tomu kuzru zvladla jako DIY a to i bez manzela, ktery to tenkrat nestihl na porodni sal ;)

pettypet
17. zář 2022

První porod vyvolavanej, dlouhej, věřila jsem si, ale došlo na divný situace a ke konci jsem dost klesala na mysli. U druhého dítěte jsem taky měla nastoupit na vyvolání a hrozně jsem se toho bála. Hodinu před nástupem mi sama od sebe praskla voda a najely kontrakce, takže vyvolání padlo, a to cely mě poslalo do neskutečnýho rauše. Celej porod jsem byla mentálně v euforii a v hlavě někde jinde. Nic mě nerozhazelo, nic na mě nedolehalo. Uvolněná, soustředěná, šťastná. Pouštěla jsem k sobě jen to dobré, bylo mi fajn, porod hezky postupoval a těch 8 hodin strašně uteklo. Pořád si z toho pamatuju to nastavení mysli. Jako bych byla v nějaký bublině, kde bylo jenom dobře. Přijde mi že to bylo něco jako hypo-porod. Teď čekám třetí po 7 letech. Tak uvidíme...

levandule_k
18. zář 2022

@pettypet Také bych řekla, že to byl hypnoporod a je skvělé, že jsi se do toho stavu dostala spontánně🙂

berculka
18. zář 2022

@rebe Bezbolestnemu, jakoze nebolel nebo tys ty bolesti vnimala jinak = pozitivne? Cekam 4. Prvni porod, to jsem vubec nevedela, jak na to, jak se uvolnit atd. Druhy bezel jako po masle. Treti byl rychly, ale nejhorsi co se bolesti bricha tykalo. Uplne nejhorsi byly ale krece v nohach (stehnech) pri kazde kontrakci, chtela jsem, aby mi ty nohy urizli..protoze to neslo ovlivnit nijak... Po tomhle porodu jsem rekla, ze uz nerodim nikdy. A to jsem se pred tim porodem poprve nejak tak chystala na to pozitivni nastaveni.. Ted mi predporodni strachy prepadaji vubec poprve, prave z bolesti a ze budu panikarit a nedam to.
Muzes se o sve afirmace podelit? Alespon soukromne kdyztak? A techniky dýchání najdu i nekde na internetu, nebo jen v te knížce?

levandule_k
19. zář 2022

@berculka Neměla jsi skřípnutý někde nějaký nerv a pak ti ta bolest vystřelovala do noh?
Nějaké afirmace najdeš na goolu, třeba jsem připravená na porod svého miminka nebo mé tělo zdravé a silné. Pokud ti ta afirmace nejde přes pusu, tak je dobré se zamyslet, proč, jestli nemáš nějaký blok, nebo si najít jinou, která ti sedí víc. Tady máš článek o afirmacích a vizualizaci od jedné duly. https://www.mamaamimi.cz/pozitivni-afirmace-a-v...

berculka
19. zář 2022

@levandule_k No nevim, mela jsem to tak i u prvniho porodu, ale tam aspon nebyly tak silene kontrakce. Takze uz se to opakovalo 2x, ale u jednoho porodu to nebylo, tak si myslim, jestli to zpusobila treba poloha miminka nebo tak neco. Pochybuju, ze se s tim da neco delat, kazdopadne s takovymi krecmi vubec nevim, jak pracovat, dovedu si predstavit zpracovat v hlave kontrakce bricha, ale tohle vas uplne vytrahava z klidu, totalnr paralyzujici bolest, pri ktere jdu rovnou do kolen, nohy nedrzi..

levandule_k
19. zář 2022

@berculka Asi bych si načetla něco o epidurálu a farmakologickém tišení bolesti. Možná to pro tebe bude dobrá volba, nebo třeba být ve vodě by nepomohlo? Střílím od boku. A afirmace si říkat už teď ve smyslu miminko má správnou polohu, netlačí na nervy, postupuje hladce. Pokud je ta bolest paralyzující, tak v danou chvíli asi nepomůže afirmace, ale ta afirmace tě může pomoci uklidnit a uvolnit před porodem a je lepší jít k porodu uvolněná než v napětí a ve strachu...

rebe
19. zář 2022

@levandule_k Napíšu o sem, kdyby to mohlo být ještě i někomu dalšímu ku prospěchu 🙂 Ale pozor, bude to asi dlouhé... První porod jsem mělá nádherný, ale bolest a její velikost mě zaskočila a šokovala. Druhý den jsem chraptěla, jak jsem křičela. A přestože jsem na něj vzpomínala jako na nejnádhernější zážitek v životě, během druhého těhotenství mě přepadaly záchvaty paniky z porodu. Pomohly mi jednak Bachovy Rescue caps, jednak právě ta kniha. Ty vlastní techniky dýchání jsou primitivní, to ti opravbdu mohu popsat ve teřch větách, ale celá ta kniha mi pomohla se zklidnit, naladit a rozhodnout se to zkusit. Při přípravě na porod jsem používala halvně vizualizace, afirmace mi potom pomohly při porodu. A to, na co se ptáš - ano, porodila jsem bez bolesti. Při druhém porodu jsem se dostala na intenzitu středně nepříjemných menstruačních bolestí, při třetím porodu pak do stavu, kdy to bylo nepohodlné a nepříjemné, ale nešlo vyloženě o o bolest. A vážně pro to nemám racionální vysvětlení. Já tomu vlastně ani nevěřila, jen jsem to chtěla zkusit. Z afirmací jsem si na začátku porodu říkala Mé tělo je silné a připravené na porod, Nadechuji klid a sílu, vydechuji strach a obavy. Ve chvíli, kdy mi kontrakce začaly být nepříjemné, jsem si říkala Jenom takhle a ne víc to bude bolet. A pak bylo najednou miminko na světě. Myslím, že za tu bolest u prvního porodu hodně mohla nejistota a nevědomost, co mě vlastně čeká, a u dalších pomohlo, že jsem přesně věděla, co chci a jak to bude a cítila se bezpečně. Pokud by tě to zajímalo, o všech třech svých porodech jsem sepsala články, mám je na profilu. U tebe to bude asi ještě trochu jiné, zkusila bych najít porodní asistentku nebo fyzioterapeutku, která by dokázala najít, z čeho ta bolest je. Třeba by stačila změna polohy, nevím. Určitě hypnoporod nenahradí farmaka, jde spíš o to, že ten porod probíhá jinak, takže nejsou zapotřebí.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru