Jak dýchat při kontrakcích?

berculka
29. srp 2020

U minulých porodů jsem prodýchávala zrychleně povrchově, asi to "psí" (šílený název). Na začátku mi z toho brněla pusa i ruce.. pak se to srovnalo.
Někde jsem teď vyčetla, že je lepší to hluboké pomalé dýchání, mručení...
Jasně, že každé tělo je jiné, minule jsem jela dost pocitově, spíš se ptám, co jak pomáhalo nejvíc vám... jestli je třeba lepší na "utlumení bolesti" apod..
Děkuju za reakce.

jipe
29. srp 2020

hluboké břišní dýchání (používá se prý při joze), "mašinka" až ve chvíli, kdy to nutí tlačit a ještě se nemůže jít na věc. X hodin zrychleným povrchovým dýcháním snad ani nejde udýchat. Ten pomalý nádech od kyčlí až po klíční kosti je ze začátku při bolesti náročnější, ale myslím, že pomáhá se uvolnit

klokanka31
29. srp 2020

@berculka Mně pomohlo psí dýchání, ale já nad tím ani nepřemýšlela, byla to automatika...

lennus
29. srp 2020

@berculka U obou porodů se mi hlubokým dýcháním točila hlava. Teď naposledy mi dula právě poradila dýchat rychle jako pes, což bylo lepší a pomohlo mi to.

puhelin
29. srp 2020

Z prvniho (vyvolavaneho) porodu jsem si pamatovala jen masinku. Tak jsem ji delala pri druhem porodu celou 1. fazi. No, pak mi v porodnici rekli, ze mi to prece vubec nemuze pomahat. Asi pomahalo. 🙂 A hlavne hodne hodne chodit, na to nedam dopustit! Nachodila jsem kilometry, ale pomohlo to.

me_druhe_ja
29. srp 2020

Heh, já vůbec nevím, jak jsem dýchala...ano, byla jsem na kurzu a přečetla spoustu chytrých rad, ale nakonec mi paradoxně dělalo nejlíp při kontrakcich ležet.... chození, balón, sprcha atp mi tu bolest jen zhoršovalo... uvidím podruhé

ejmate
29. srp 2020

@berculka Nejdřív jsem dýchala pomalu zhluboka a málem jsem se poblila, jak se mi dělalo špatně 🤦 V nemocnici mi řekla ať dýchám krátce povrchově a bylo to lepší. Na jógu chodím, takže na ten dech jsem byla zvyklá, ale u porodu mi to nepomohlo.

moonulka
29. srp 2020

Já jsem dýchala hluboce do břicha, 3-4 sekundy nádech, 5 výdech, většinu kontrakcí jsem dřepěla a vcelku to šlo. 🙂 Nejhorší kontrakce byla, když jsem si ještě doma šla lehniut, že si odpočinu, tu jsem vůbec nemohla prodýchat ani tím psím dýcháním.

hanulkaha
29. srp 2020

Ja oba dva porody prodychala pomalym nadechem nosem a vydechem pusou, radila mi to i PA.. Zkousela jsem i to "psi" dychani a vubec mi to nedelalo dobre, citila jsem se takova nedodechnuta, jako by mi proste chybel kyslik

beruska1889
29. srp 2020

Celou dobu jsem dýchala pomalu, zhluboka a při výdechu jsem si tak trochu mručela nebo co to bylo za zvuk 😂😂😂 bylo mi takhle nejlíp... A ještě teda mi pomáhalo být co nejvíc uvolněná a nezatínat se... díky tomu byl porod hodně rychlý, i když byl první...

cosimamvybrat
29. srp 2020

Pomalu a hluboce. Při povrchovém "psím" dýchání jsem myslela, že se zblázním, za prvé se mi točila hlava, měla jsem pocit, že mám málo vzduchu a za druhé ty kontrakce bolely jako kráva. Při pomalém prodýchávání byly najednou v pohodě snesitelné. Osvědčilo se mi to i u jiných bolestí, ale jak je vidno, každá to má jinak.

daasqua
29. srp 2020

Já funěla rychle jako pes, jinak to v tu chvíli ani nešlo, jinak bych se udusila 🙂 Při finální fázi u tlačení už to bylo v pohodě, to jsem asi střídala, ale asi hodně i pomalé dýchání. Jinak úplný začátek kontrakcí v pohodě, to šlo i pomalé dýchání.

hope09
29. srp 2020

Mně pomáhalo dýchat hluboce, ale pak se mi začaly strašně odkrvovat ruce, skoro jsem nemohla hýbat prsty a porodní asistentka mi poradila dýchat naopak rychle a povrchově, že se to tím zlepší.

krupka3
30. srp 2020

Hluboky nadech nosem do bricha a vydech pusou. U prvniho porodu jsem vubec nevedela jak dychat a zpusobilo mi to velke problemy, u druheho jsem si v klidu prochodila 3hod v silnych kontrakcich po obyvaku tam a zpet s timto hlubokym dychanim a parada. Je treba drzet ramena dole a nohy na zemi (pokud stojis), takze se nesvirat, ale naopak miminku uvolnovat cestu.

petunam
8. říj 2020

Ze začátku jsem dýchala jako pejsek a to mi teda vůbec nepomáhalo. Pak přišla sestřička a řekla, ať dýchá pomalu a z hluboka a to bylo vážně o moc lepší.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru