icon

Jak řešit návštěvy a kontakty během šestinedělí?

vavegillan
3. únor 2025

Ahoj, prosím o názor zkušenější maminky, mám dva měsíce do porodu a přemýšlím, jakem to bude v šestinedělí. V tomto období je miminko nejcitlivější a těch 6 týdnů je prý velmi důležité i pro regeneraci maminky, chtěla bych ho dodržet.. tzn. určitě nechodit po žádných návštěvách, kamarádky apod., ale co návštěvy u nás ?? Babičky a blízká rodina ?? Druhá věc je, že manžel má z předchozího vztahu 12 letou dceru, která není očkovaná proti černému kašli (tj. neabsolvovala povinné očkování mezi 10. a 11. rokem) z rozhodnutí její maminky, s tím nic neuděláme, jak s jejím kontaktem nejen v šestinedělí ale i potom, než malý bude mít sám očkování ?? Mám z toho černého kašle strach, když je teď tak rozšířený.. děkuji za názory

Strana
z2
biciklissie
4. únor 2025

@alice180 Já tak nějak chtěla mít splněnou návštěvu rodiny. Asi po deseti dnech. Ale jinak jsem chtěla mít doma klid a hlavně co nejvíc času trávit u miminka a nic jiného neřešit. Jasně, někdy to nejde, ale jde o to snažit se plnit svoje potřeby.

dashyyy
4. únor 2025

černý kašel může chytit i očkovaný, bohužel osobní zkušenost.. není nad opatrnost to jo, ale opatrně, aby to nebyla zbytečná hysterie..

martina1317
4. únor 2025

Prvnich tyden asi nikdo, to jsem byla rada, ze jsem hojila spodek a resila laktaci… pak prisli rodice=babicky… a pokud ma sourozence, tak to bych pustila hned pokud bude zdrava vizuelne … celkove budes rada, ze budes rada 🙂 a nepremyslej nad tim zbytecne moc dopredu, ono se to pak vystribri po porodu az jak se budes citit…

journals
4. únor 2025

Ty jo, o tomhle jsem vůbec nepřemýšlela, normálně jsem fungovala v prvním i druhém šestinedělí. Poprvé byl leden, tak jsme nikde moc netrajdali, rodina se normálně na miminko přišla podívat, samozřejmě ten, kdo byl zdravý. U druhého byl červenec, od druhého dne jsme chodili ven, na procházky a ještě v šestinedělí jsme jeli na dovolenou na Šumavu, kde byla celá široká rodina, do toho mladší chodil do školky. Nevím, normálně bych se zařídila jak to cítím, ale zbytečně bych nepanikařila a nebyla předem moc úzkostná.

me_druhe_ja
4. únor 2025

@biciklissie právě že všechny ty "zasloužilé matky" píšou, že nemůže nic plánovat dopředu protože neví, jak na tom bude, jak se bude cítit atd. Po fyzické i psychické stránce. Rozhodně není nutnost ani povinnosti být 6 týdnů v posteli a kojit, nepřijmout pomalu ani manžela a zase na druhou stranu není nutnost ani povinnost hned druhý den po porodu uklízet, vařit a přivítat doma 20 lidí. Kazda jsme jiná, každý porod je jiný tak prostě každý podle svého. 🙂

pavca1982
4. únor 2025

A co ostatní nákazy?Černý kašel není jediný čeho se bát. To bychom potom museli žít v izolaci.Chce to klid.

petrasipkova1
4. únor 2025

čekáš první miminko, to je jasné, že nevíš. První dcera se narodila v létě, první miminko v rodině, takže rodiče, brácha. Pak venku na procházkách po vsi strýčkové, tetičky, kdokoliv. Jinak klídek. Když se narodil druhý syn, dcerce bylo skoro 3 roky, neřešilo se nic, byla jsem ráda za každého kdo přišel, pověnoval se třeba dcerce, malý s náma chodil hned všude, já byla po porodu úplně hned v pořádku, takže jsem naskočila hned zpátky a se starší dělala co do porodu. Ale bylo hezky, takže jsme všichni byli hodně venku. Vůbec bych neřešila co by kdyby, protože se zblázníš, maximálně bych hlídala akutní onemocnění, aby někdo nepřišel prskat na mimino, ale stejně když máš pak víc dětí, tak se prostě promoří všichni.

biciklissie
4. únor 2025

@me_druhe_ja To sice ano, ale mě přijde, že většina tu byla v duchu, co jako řeší, dyť život nekončí. Myslím, že to jsou přesně ty tlaky, kdy maminku často zbytečně stresují nějaká očekávání. Tak jsem to jen chtěla vyvážit a napsat, že cokoliv je normální a měla by poslouchat hlavně sebe. Ať si klidně plánuje, když jí to dělá dobře. A pak ať poslouchá svoje pocity a nic z toho nemůže být špatné.

izz76
5. únor 2025

@vavegillan Uvidíš jako to budeš vnímat po porodu.. Ja osobně jsem šestinedělí zas tak neprožívala, návštěvy z rodiny k nám normálně přišly,tim myslim 1-2x týdne, ne denně na půl dne. Ven jsem normálně chodila a treba jsem šla miminko ukázat do prace atd..

mabs
5. únor 2025

@vavegillan Záleží na tobě. Já bych byla za návštěvu ráda. Za jakoukoli. Ale znám i lidi, co se na 6 týdnů zamknou a neotevírají.

traveller007
5. únor 2025

Já byla přesvědčená, že v šestinedělí budu mít klidový režim na regeneraci a nebudu chtít nikoho vidět. Malý se narodil v půlce prosince, šestinedělí mi skončilo před týdnem. A v reálu bylo všechno jinak, než jsem si předem plánovala. S rodinou jsme se domluvili a přijeli už na svátky na jeden den, kdy byl malému týden. Jen jsem všechny požádala o respektování toho, že doma je bordel, není navařeno a prostě návštěva se o sebe musí postarat sama. S kočárkem jsme venku byli už 21. prosince (den po propuštění z porodnice) a jsme venku od té doby každý den na několik hodin. Jediné, na čem jsem trvala, bylo, aby k nám nechodil nikdo, pokud je nemocný. Jinak jsem vlastně fungovala normálně, vídála se s kamarádkami, protože jinak bych se doma buď unudila, nebo by mi z toho hráblo.

jane46
5. únor 2025

Mam deti cervenec a unor, u obou jsem pozadala o klid v porodnici, bez navstev... a klid prvni tydny doma, dokud sama nereknu. Nepotrebovala jsem pomoc a chtela mit klid jen pro moji rodinku. Obe deti jely v kocarku hned prvni den doma na prochazku, ale to je neco jineho... jet na cerstvy vzduch do prirody. Nelituji, vsichni to respektovali (at si mysleli co chteli)... Asi to nebylo cele sestinedeli, u mladsi urcite ne. Jo a ne kvuli strachu z nemoci ci tak, jen pro muj sobecky klid. U obou porodu jsem predem navarila do mrazaku, takze nebyl problem ani s jidlem a manzel zastal co bylo doma potreba. Predstava mamky ci tchyne za krkem me desila vic nez porod 😆

mafulin
6. únor 2025

Myslím, že to moc hrotis. Nakazit se černým kašlem můžeš i po očkování, to Tě nechrání 100%. A na svete existuje plno jinych nemoci, takhke proste clovek nemuze premyslet. Dceru bych pustila k miminku hned, je to jeho sestra a kdyby žila s Vámi v domácnosti tak ji přece taky nepošleš na 6ti neděli pryč.
Co se týče dalších návštěv, tak uvidíš jak se budeš cítit. Já byla ráda, když se rodiče stavili na chvíli, přinesli mi třeba oběd, dali kafe a za půl hodiny zase šli.

Strana
z2