Jak se připravit na porod?
Zdravím holky řešila jste tohle nějaká nebo řešíte? Termín mám až v lednu ale zvažuji popřípadě co přesně psat a podobně..
@svetluseeee ano, měla jsem seznam porodních přání, nechtěla jsem riskovat, že se zbytečně stane něco, co fakt nechci... v té mé porodnici občas vnucují takové ty zastaralé praktiky, kterým jsem se chtěla vyhnout.
Porodní přání je fajn sepsat, aspoň si člověk v hlavě sesumíruje, co je pro něj ok a co ne. Já si přečetla pár plánů na internetu + tuším z knihy Hypnoporod, abych jako prvorodička měla trochu ponětí, jak ta hospitalizace probíhá a co může nastat. A pak jsem to při kurzu v porodnici probrala bod po bodu s PA. Dobře je i seznámit s tím doprovod k porodu.
Moje sestra byla na předporodním kurzu od Jemného zrození. Byla tam i s partnerem, pro něj to bylo také prospěšné, fungoval jak opora. Ona říká, že díky tomu kurzu se přestala obávat porodu. Nejvíc jí děsil nástřih, tak se jí ulevilo, že může odmítnout. Četla i nějaké knížky např. Znovu zrozený porod od M. Odenta. Nějaké informace o tom, co si napsat do porodního přání čerpala i ve fb skupině Podpořte mě v osvětě.
Měla sepsaná svoje porodní přání. Porod měla moc hezký, vypráví o tom jako o dojemném zážitku. Její zkušenost ji ovlivnila na tolik, že si udělala kurz na dulu a změnila svůj pracovní život.
Jiná kamarádka rodila první dítě bez přípravy, bylo to náročné, k druhému porodu zvolila také předporodní kurz od Jemného zrození a říkala, že se to nedá srovnávat s prvním porodem, byla víc v pohodě, porod byl jednodušší.
Jiná kamarádka byla na kurzu od nemocnice, porod měla vyvolávaný, skončil akutní sekcí.
Hodně záleží, co ty vlastně chceš. Porodnice jsou různé, někde jsem na diskuzi četla, že jí nenabídli ani jinou polohu na rození např. na všech čtyřech, na boku. Jinou zkušenost má moje švagrová, doporučili v porodnici bylinnou nápařku, aby se jí připravily porodní cesty a nemusela jít na vyvolávání, jí to pomohlo. Ona rozhodně není z kategorie ezo, alternativa, ale nevím kde všude a jak moc s tím pracují.
Za mě je dobré se připravit. Ujasnit si, co chci. Něco si sama nastudovat, jaká jsou rizika a přínosy např. epidurálu a nespoléhat se na to, co mi řeknou, protože na to nemusí být čas, nebo ti úplně nesedne personál. Některý je více podporující, některý není.
Ja se teda nepřipravovala ani na jeden porod, brala sem to instinktivně. Ono si člověk stejně něco naplánuje a pak je vše jinak. Ja teda chtela rodit v klece, takze sem se nenechala natlačit do polohy vleze (tu chybu sem udělala u prvního a byla se strasne potrhaná), nechtěla sem nic na bolest, hlavně ne epidural, ale to sem nikomu neoznamovala předem, proste sem to odmítla kdyz mi to na sále nabízeli. Chtěla sem bonding, ale to u nás dělají automaticky, takze sem si o nic říkat nemusela.
Ja si tak v duchu plánovala ze si na sále napustím horkou vanu, to mi u prvního hodne pomohlo od bolesti, ale u dalších deti už na to nebyl prostor, to byly fofry ze sem byla rada ze sem stihla dojít na sál…
@svetluseeee ja radim porodni prani sepsat, zdvorile, ale sepsat bez ohledu na rutinu porodnice, pak tam zrovna zaskakuje cizi lekar a rutina je uplne jina... nevim jak moc jde naplanovat porod jako takovy, je dobry byt flexibilni, nekdy cloveka jeho vlastni potreby a moznosti dost zaskocej. Ale urcite je dobry sepsat i dobu bezprostredne po porodu, i tu samozrejme s jistou davkou pokory, ze to nemusi vyjt do posledni carky presne. Ale kdyz jde vsechnno na sto procent dobre, tak vazeni, mereni a koupani mimina fakt muze pockat a dat prednost bezorostrednimu kontaktu. Dotepany pupecnik ma i svoje vlastni vyhody, ale bonus je prave to, ze to dite jen tak nikdo neodnese...
U pripadneho koupani doporucuji vynechat mydla atp. u sebe i u ditete, miminka se hodne orientuji cichem.
A pokud nejses dopredu rozhodnuta, ze za zadnych okolnosti nebudes kojit, tak velmi doporucuji nastudovat si par letaku o kojeni, nekdy v porodnici je hned k dispozici schopna laktacni poradkyne, ale casto ani ne. Ale do ledna je se mi zda, ze je jeste hromada casu.
@svetluseeee rodila jsem v loni. Pro mě bylo důležité se připravit na porod zejména psychicky. Strašně mi k tomu pomohl předporodní kurz. Byla jsem na třech kurzech od třech porodnic. A řeknu ti, že ty dva stály za prd. Na tom jednom nás výborně poinformovali co všechno jak bude technicky. Ale hlavně nás pan docent uvrtal k tomu aby jsme do toho šly v pořádku psychicky. Zejména je důležité se těšit na to až budu mít miminko přivinuté na sobě, to byl můj cíl. A hlavně neposlouchat stresy a traumata od cizích maminek. Několikrát jsem se zvedla od stolu od sestry a jsem za to ráda, neudělala bych to jinak. Pošly je k psychologům. Je možné mít i krásné vzpomínky na porod a to se nedělá tak, že vůbec než to zažijes tak budeš poslouchat traumata ostatních. Držím pěsti. Mateřství si strašně užívám. Doufám, že to budeš mít stejně🍀
Ahoj! Můžete se kouknout na náš předporodní kurz Od bříška k náruči 🙂 @cestakmiminku @tereza.havlik

Doporučuju jít na předporodní kurz do vybrané porodnice. Třeba se dozvíš, že vlastně všechno dělají rutinně tak, jak by ti asi vyhovovalo, a pak je plán zbytečný... . Mým cílem vždycky bylo, abych měla zdravé dítě a aby bylo, pokud bude v pořádku, pořád se mnou. To je v naší porodnici standard, takže sepsaný plán jsem nikdy neměla.