icon

Jak zpětně vnímáte svůj porod?

lobella
8. bře 2019

Ahoj vsem maminkam. Jsem 4 mesice po porodu a pred tydnem jsme se s manzelem dostali reci k memu porodu, u ktereho byl. Prestoze jsem si prala porod prirozeny, muselo se vyvolavat. S tim jsem se dokazala smirit, neohrozim sve mrne. Od prvni tablety do porodu mrnouska ubehlo dlouhych 56 hodin, pricemz 46 hodin jsem mela pravidelne kontrakce po 2-3 minutach, 2 noci pred porodem nespala. Na samotnem boxu jsem stravila dalsivh 10 hodin. S tim vsim jsem se vyrovnala, proste to tak bylo a nikdo s tim nic udelat nemohl. I to ze do me naladovali x kapacek oxytocinu a dalsich dryaku na povzbuzeni porodu. Vse slo i presto dobre. Unavena jsem se moc necitila, kontrakce zvladala prodychavat. Celou dobu me mela na starost uzasna PA a s ni jsem si myslela se cely porod dokonci. Na konci vsak prisla mlada doktorka, starsi doktor, studentka, prestoze jsem mediky odmitla, detska sestra s doktorkou a jeste jedna oani, nevim co byla zac. A od teto chvile s

Strana
z3
lobella
autor
9. bře 2019

Mala dorotovala spravne, to vse se stale delo za asistence PA, pak mi rekla, ze muzu na 4,ze mi pomuze, chtela jsem tak rodit, ale v tom dosel doktor, ona jen rekla, vse v poradku uz jdeme tlacit, vtom me otocil z boku na zada a vyhodil mi nohy nahoru a strcil tam ty ruce, bolest najednou priserna do te doby jen tlak a kontrakce, manzel rikal, ze me roztahoval, asi abych se nenatrhla, nevim, cvicila jsem s aniballem, PA to vedela, sam doktor mi po porodu rekl, ze jsem skvele spolupracovala, ze se takovy porod casto nevidi a uz vubec ne, ze jsem bez poraneni a tak v klidu porodim, ze zeny casto panikari a vyvadi....kdyz tedy bylo vse tak skvele, proc me roztahoval tak, ze cekal, ze porodim snad 6 kilovy dite

maximaty
9. bře 2019

@lobella je mi moc líto, co se ti stalo, a je mi líto co ti tu některé ženy napsaly. Porod by neměl být traumatizujicim zážitkem, a pokud jsou potřeba nějaké zásahy, člověk se s tím taky lépe srovná když ví, že byly. nutné a zachránily například život a zdraví mamky nebo mimča . Keci jak máš být ráda za zdravé dítě a nestěžovat si jsou fakt zcestné. Každá maminka je ráda, že má zdravé dítě, ale to přeci neznamená, že její vlastní psychika není důležitá. Mám za sebou hodně traumaticky první porod a po dvanácti letech jsem se v dalším těhotenství pořád ještě porodu fakt bála. Nakonec mi pomohla PA, která se podporou zpracování traumatu z porodu zabývá a druhý porod byl opravdu krásný. Je mi ale do teď líto, že nám to s prvnim synem nebylo umožněno . Proto neboj se vyhledat pomoc, není v pořádku myslet na porod jako na traumatický zážitek... Držím pěsti, ať se s tím co nejdřív zvládneš vyrovnat a další porod pro tebe bude jedinečným zážitkem.

matkacekatelka
9. bře 2019

@dokument taky mi nejvíc vadilo, jak ve mě doktor hrabal rukama velkýma jako gorila, to bylo snad víc bolestivé než porod samotný

dokument
9. bře 2019

@matkacekatelka ja jsem mela same zenske, PA byla drobounka, ruce male, jemne, ale pripadala jsem si jako krava (zvire, chovna), furt do me nekdo neco strkal

korneliusa
9. bře 2019

@lobella Udělal to, protože je to hnusný prase. On si teda myslí, že je Bůh 😫. Doporučuji fb skupinu "podpoříte mě v osvětě". Tam se dočteš, jak sepsat stížnost. Možná ti to trochu pomůže, mě to pomohlo.

klea81
9. bře 2019

Můj vyvolavany porod trval 5,5 hod. Tablety vedly jen ke kontrakcim, otevírat jsem se začala až po prasknutí vody a to z 1 cm na 9 cm za 57 min. Syn ze mě málem vypadl na cestě ze sprchy. Skákání po břiše bylo u prvního porodu 😣

lobella
autor
9. bře 2019

@matkacekatelka presne tak, naprosto souhlasim...

lobella
autor
9. bře 2019

@dokument mne take porad kontrolovali spodek, prislo mi, ze snad i uklizecka se sla podivat, vadilo mi to, ale nebolelo to a brala jsem to, ze kontroluji, jak to postupuje, protoze jsem se i pres silne kontrakce neotvirala...ale jak pises, clovek se citi jak chovna krava

petulkava
9. bře 2019

Dnes je to přesně měsíc od mého prvního porodu a vzpomínám na něj jen v dobrém. Rodila jsem v porodnici Nymburk, vyvolávaný porod kvůli přenášení, odhad miminka 3,5kg. Od první lehké bolesti byl malý na světě za cca 7h, velké bolesti jsem měla cca 3h, 2h pohodička s epiduralem, za 20min jsem synka vytlačila. PA mi sice tlačila na břicho ale pomáhalo mi to. Doktorka to tam dole celou dobu jen sledovala a zapojila se až když lezla hlavicka. Syn měl ruku u hlavy, 4160g a jsem bez nástrihu a poranění. Celou dobu byl manžel se mnou a oba jsme se shodli že jsme to čekali mnohem horsi (manžel čekal že to tam bude jak u řezníka a spousta křiku a já jsem byla překvapená jak dobře jsem to zvládla). Mrzí mě že některé ženy to mají mnohonásobně horší a že to nemůžou vytěsnit z hlavy. Chápu že nad tím furt přemýšlíte. Nejhorší je ta bezmoc protože vám v tu chvíli doktor působil bolest a dělal něco co jste nechtela a vy vlastně nevíte ani proč a v danou chvíli se člověk nemůže bránit. Asi by opravdu stalo za to nemocnici kontaktovat a požadovat vysvětlení. Snad se zachovají správně a vám se pak uleví.

makronka222
9. bře 2019

@korneliusa ty ses doktor, ze jsi vedela proc to dela, proc kontroluje porad spodek, ze rikas neco takovyho o nekom, kdo ma x let praxi? Kdyby to neudelal a diteti se neco stalo, budes ho pro zmenu zalovat. Psat kvuli kontrolovani spodku pri porodu stiznost? Aha, tady toho personalu uz takhle je ku*va malo a jeste dalsi aby sel z branze pryc? Tak to dik. Mate porad mliko na mozku, ze se takhle chovate? Mate vsechny zustat rodit doma. U zubare taky kupodivu musite mit otevrenou pusu a obcas to boli - divny

v_erunka
9. bře 2019

Já měla porod v pohodě. Voda odtekla doma a malá byla za 3 a půl hodiny venku. Jen jsem byla dost potrhaná vevnitř. Asi jak to šlo vše hrozně rychle

zlutykonik
9. bře 2019

Já jsem měla první vyvolávaný, trval 5 hodin a byl v pohodě i s dvouhodinovým bondingem. Druhý byl spontánní, trval 12 hodin a bolel víc. I přes to, že to byla stejná porodnice a o 2 roky později, bonding mi nedovolili. To je ale všechno, nic hrozného se nestalo a nemám žádné trauma. Nicméně, i dva úplně normální porody mi stačily a potřetí už se mi do toho nechce. Neumím si představit, jak hrozné to musí být, když se člověku přihodí takové hrůzy, jaké tady popisujete.

bruckner
9. bře 2019

Ja teda nevim neresim, jak probihal porod, co bylo dobre, co spatne, hlavni je, ze mam zddravou dceru. Take jsem rodila hodne dlouho, porod nepostupoval, mala mela spatne ozvy, museli ji vytahnout pomoci klesti😕

korneliusa
9. bře 2019

@makronka222 Něco na mozku máš spíš ty, když nevidíš rozdíl mezi nezbytnou kontrolou a tím, co jí ten felčar provedl. Kéž by takoví jako on šli dělat něco jiného.

gruyerre
9. bře 2019

@makronka222 píšeš nesmysly. Když odhlédneme od toho, že rodičce pravděpodobně úplně zbytečně zpusobili trauma (píšu pravděpodobně, protože neznáme vyjádření toho dr., možná byl nějaký jiný důvod, rvát ji tam ty ruce, než urychlit to, aby byl dřív doma ) , naprosto nepřípustné pochybení je, že použili zakázané Kristellerovy exprese, čímž ohrozili zdraví dítěte i matky.

anetadr
10. bře 2019

Nedávno proběhl v médiích případ, kdy dítě dostalo v průběhu jednoho dne 6 klystyrů (kvůli zácpě) a bohužel to dopadlo tragicky. Četla jsem k tomu tolik komentářů typu "jak to mohla ta matka dovolit, tak má snad mozek, aby taky myslela a ne jen tupě věřila lékařům". Tady to vidíme opačně (tedy matka ten mozek použila a přijde jí to divné), ale zase se dočká odsouzení na druhou stranu, tedy že "má být ráda za zdravé dítě a nemluvit do práce někomu, kdo tomu rozumí a má X let praxe".🤷‍♀️

Milá zakladatelko, určitě není v pořádku, že na vás někdo použil zakázánou praktiku. Určitě není v pořádku, že se vás nikdo nezeptal na informovaný souhlas k tomu, co prováděl, když jste vy, ani dítě, nebyla v ohrožení života. Rozhodně bych zvážila napsání stížnosti, protože bez stížností se systém nezmění a pak podobnou hrůzu budou zažívat i naše dcery.

Píše vám to žena, která sama prošla porodním hororem, vstala však silnější. 🍀

darinka84
10. bře 2019

@makronka222 jste neomalená a žena k ženě se takhle vyjádřit 🙄 a mimochodem právě kvůli těmto zážitkům mnoho žen své druhé a další děti rodí doma. Ne aby byly in a že chtějí kecat někomu do práce..

darinka84
10. bře 2019

A ještě dodatek. Srovnávat zubaře a porod? Porod je kouzelné zrození dítěte a ženy v matku. Je v tom mnoho emocí a citu a chápu že může žena cítit emocionální poranění. Respekt je tady na místě. Takže nechápu útok pokud to žena cítí jinak jako vy. Pokud jste šťastná v porodnici, posloucháte lékaře na slovo, jste šťastná a cítíte se bezpečně pokud vás nastrihnou dají epidural, oxitocin dítě hned vezmou, váží, umyvaji a já nevím co dál..... Je to v pořádku. Ale pro jinou ženu je to znásilňování jejího porodu a přání. Samozřejmě vždy v souladu se zdravím dítěte a matky. A tak to určitě každá rozumná žena i zakladatelka cítí.

martiniquest
10. bře 2019

@lobella Doporucuji navstivit psychologa a podat zalobu. Toto neni normalni postup a skakani po brise je zakazano neb je velmi nebezpecne!!!

martiniquest
10. bře 2019

Doskuzi jsem necetla, reaguji jen na uvodni prispevek.

maximaty
10. bře 2019

@makronka222 za pár týdnů rodite a já vám přeji ať to máte tak, jak to tady hodnotíte

lobella
autor
10. bře 2019

Holky, dekuji vsem za reakce a prispevky,...tato diskuze vznikla proto, aby se sem zeny vypsaly at s dobrym nebo spatnym zazitkem, aby se podporily navzajem...nikdy bych nedopustila, aby odmitnutim nejakeho vysetreni nebo i nutneho zasahu lekare ohrozila sve dite nebo i sebe, proto bych nikdy nerodila doma, ale myslim si, ze pokud je vse v poradku, ma dite porodit matka a ne z ni byt vyjmuto nebo porozeno lekarem, porod je prirozena vec a pokud je vse v poradku, mel by mit svuj cas...tuto diskuzi jsem zalozila proto, ze jsem cekala, ze tento zazitek zpracuji leoe az budu mit dele od porodu, bohuzel je to naopak a cim dele od porodu mam, tim hure jej zpracovavam...uz behem bondingu byla zapomenuta veskera bolest spojena s kontrakcemi, veskera unava byla razem pryc, vse zapomenuto a jen ten pocit tepleho vlhkeho telicka na me hrudi...to vse bylo prirozene, normalni, ale ty ruce a ta bolest na hrudi a brise pri skakani na nej, to nejde vymazat, asi proto ze to nebylo prirozene, normalni...

priefi
10. bře 2019

@lobella a neotviral Ti branku?

normalnimatka
10. bře 2019

panebože...no kretén doktor. co dodat.

příště budeš muset vzdělat muže. nebo si ideálně vzít svou PA. vzdělat i sebe a víc bojovat za to, co chceš. a všecko začíná už od toho vyvolání. bylo to opravdu nutný?

a stěžuj si. tohle fakt není v pořádku a dokud všecky matky budou mlčet, nikdy se nic nezmění v hovadským chování určitejch doktorů.
samozřejmě ti to nevrátí blbej porod, ale děláš to pro budoucí mámy a jejich děti.

normalnimatka
10. bře 2019

@lobella a ještě aby ti udělal radost, tak tě pochválil za to, jak jsi spolupracovala,a že takovej bezva porod se nevidí....tvl, to je donebevolající. tak když všecko probíralo tak bezva, proč ti strkal ruce až bůhví kam, nenechal tě v klidu rodit a hlavně dal pokyn k provedení zakázaný a velice nebezpečný kristellerový experese? fakt příšernost jako. to je na tečku mezi voči. škoda, že muž na to nemoh bejt připravenej a třeba nenahrál audio. to by pak takovej king pan doktor asi nebyl, až by sis stěžovala ještě s důkazním materiálem. takhle se oni bohužel velmi rádi vymlouvaj na něco, co se vůbec ve skutečnosti nedělo.

normalnimatka
10. bře 2019

@lobella a co se týče traumatu, budeš to muset nějak prostě zpracovat. mně přijde, že s odstupem času tohle samo úplně neodpluje, spíš naopak. je potřeba se snažit to fakt zpracovat a vyrovnat se s tím. i kvůli dalším porodům, ale i vztahu s mužem, vztahu k sobě sama atd.

lobella
autor
10. bře 2019

@normalnimatka chlap byl u porodu prvne, stejne jako ja prvorodicka, ja rodila uz 3.den a nezmohla se vubec na nic, chlap nevi, co je a neni normalni, jen vedel, ze nechci rodit na zadech...vyvolavali kvuli plodovce, ktere bylo podle UTZ strasne malo, vicemene me tam nechali pri klasicke kontrole a hned prvni tableta, to ze jsem plodovku mela a bylo ji dost dle PA, ktera byla u toho, kdyz mi sama rupla, to uz radsi zminovat nebudu, nakonec i po porodu rekli, ze vody bylo dost, ale ze placenta byla stejne spatna a je lepsi, ze je mrne venku, mno nakonec si neco najit museli, jak to to zduvodnit

korneliusa
10. bře 2019

@lobella Vyžádej si svou kompletní dokumentaci a ofoť, nebo ať ti to okopírují (to už musíš platit). Tam se to dočteš, jestli s ní neco bylo.

normalnimatka
10. bře 2019

@lobella chápu, proto píšu, pro příště budeš muset chlapa trochu dovzdělat🙂) třeba aby věděl, že tlačit na břicho, pokud není extrémní situace, jakože dítě je bez pulsu, je naprosto nepřípustný. ani nevim, co má znamenat to šahání dovnitř... nevim, o co by mělo jít jinýho, než uvolňování hráze, ale to se rozhodně takhle brutálně nedělá. no a celkově, se vším bys měla dát souhlas, žejo. ne, že tě jako doktor přepolohuje a začne z tebe tahat mimino. mně je z toho úplně špatně, jen to čtu. škoda, že jsi byla pochopitelně mimo. já bych se třeba pak aspoň při pobytu na šestinedělí zeptala oný PA, kdybych ji tam viděla, co to mělo jako znamenat, a proč to dr. dělal.
ale jinak viz. korneliusa. vyžádala bych si dokumentaci a pak s tím udělala to minimum, co můžu. jen je tragický třeba to, že jelikož je tlačení na břicho zakázaný, tak se vesele provádí dál, jen se nezapisuje do zdravotnický dokumentace. k logice věci, nějaký spravedlnosti nebo správnosti to má asi daleko, ale je to tak. takhle funguje český porodnictví. tudíž nelze dokázat, že ti to bylo prováděno, pakliže to někdo nenahrál apod. vedou/vedly se o tom i soudní spory, kdy to třeba i natočený bylo, a dopadlo to špatně, ale pro svý klidný spaní se radši nezajímám o to, jakej to mělo výsledek.

normalnimatka
10. bře 2019

jinak jak píšeš, že si něco museli najít, aby to zdůvodnili, něco jinýho je zdůvodnění vyvolávání. já jsem přesvědčená, že to v český kotlině doktoři s vyvoláváním dost přeháněj a vyvolávaj často prostě zbytečně brzo, ale o to by ses asi ty nepřela, a ani já nejspíš taky ne. přecijen, tyhle věci se blbě posuzujou, potenciálně to může bejt i průser atd, fajn, beru. ale špatnou placentou nemůžou omluvit těch dalších 20 průserů, co při porodu proběhlo z jejich strany.

Strana
z3