icon

Jak zvládnout porod s pozitivním streptokokem bez antibiotik?

2. pro 2024

Ahoj, mám pozitivní stěr na streptokoka. Je tady někdo, kdo měl např. překotný porod a antibiotika se nestihly podat? Jak to probíhalo a hrozí nějaké větší komplikace? První porod mi od nástupu kontrakcí trval ani ne 3 hodiny.
Navíc bych ráda měla ambulantní porod a být v porodnici, co nejkratší dobu. Tudíž nevím, jestli i tohle může mít vliv na setrvání v porodnici.

lencaa11
•
2. pro 2024

Asi bych tím to směrem nesla pokud je žena pozitivní na streptokok už kvůli miminku a pak sním po porodu hned běhat po dětské aby vám udělala vyšetření které v nemocnici vám neudělají když jdete ambulantně domu a co když mimco bude mít žloutenku

ceramidy
•
2. pro 2024

Ja jsem takovy porod mela jako posledni -4 ditko,prijela jsem do porodnice a syn byl za 15 minut na svete,syna chodily pravidelne komtrolovat ,prikladaly mu nejaky pristroj,a diky tomu jsem nemohla mit take ambulantni porod,vylozene mi to zakazaly...

veroniquecz
•
2. pro 2024

Budou miminko po porodu více kontrolovat - teplotu, tep, poslech. Ambu porod ti nikdo zakázat nemůže, ale v tomhle pripade bych to neriskla. Jeste bych se preptala v porodnici, ale dva dny se přeci dají přežít.

autor
•
2. pro 2024

@lencaa11 Kdyby byly komplikace typu novorozenecká žloutenka, infekce nebo zhoršená adaptace, tak bych v nemocnici určitě zůstala. 🤷‍♀️
Ale po zkušenosti z předchozího porodu, chci, co nejdříve domů, aby se v klidu rozjela laktace. Začali jsme se jako rodina sžívat. Už jen to, že budu muset do nemocnice je pro mě strašně velký stres... Nevidím důvod, kdyby bylo vše v pořádku, zůstávat v porodnici 3 dny.

autor
•
2. pro 2024

@veroniquecz Jasně, že kdyby to jinak nešlo, tak v porodnici zůstanu. Ale holt jsem si to představovala jinak... zvlášť po zkušenostech s prvním porodem.

lencaa11
•
2. pro 2024

No on už ten streptokok je docela popřemýšlela v době kdy by třeba nestihli dát ATB tak vzít dítě z nemocnice bez vyšetření není ok volba myslím že každá žena má negativa z porodu prvního nebo třeba druhého ale přeci není nikde psáno že se to musí opakovat a vyšetření které jste povinná si zajistit do 48h u pediatra je pro miminko ok ? Když je na světě pár hodin ..a laktace si myslím taky může bejt jiná teď než předtím co porodní plán ,svůj pokoj a 3 dny tam jste spíš kvůli miminku aby se udělalo veškeré vysetreni

veroniquecz
•
2. pro 2024

Jasne, to chápu. Ja měla u druhe DVP, nachystana na ambu porod a covidova situace mi do toho hodila vidle. Takze jsem byla v nemocnici doporučených 48 hodin, aby se stihly udělat všechny testy i monitoring a vylomit ve finále vše v klidu. Ono obecně už u druhorodicek tolik neprudí jako u prvorodiček.

autor
•
2. pro 2024

@lencaa11 Jelikož je to vytížená nemocnice a pouze 2 nadstandardy (jeden ještě k tomu se sdíleným WC a sprchou 🤦‍♀️), tak nějak pochybuji, že ho dostanu. Porodní plán mám napsaný ještě před výsledky GBS.
Na potřebných vyšetření bych se dohodla s pediatričkou. Když byl syn na preventivce, tak jsme se o tom pobavily a stačí, když jí dám vědět po porodu a vše vyřešíme. 🙂 Opravdu jsem se tomu věnovala a dala si záležet, abych prostě v porodnici nemusela být déle než to bude potřeba...
Jen jsem chtěla znát zkušenosti těch, kterým se například ty ATB nestihly podat a jak to v nemocnici řešili. 😉

lencaa11
•
2. pro 2024

Řešili by to vyšetřením a sledováním ale když budete mít tento typ porodu tak těžko něco stihnout a já jako máma bych teda pro zdraví svého dítěte počkala na vyšetření streptokok ženy která neměla ATB tak nemusí bejt legrace

martinka_33
•
2. pro 2024

Mela jsem u prvniho tenhle vyter pozitivni a rodila jsem doma. Existuje urcita velmi mala pracdepodobnost ze miminko bude mit problemy. Takze pokud vis ze ten ster byl pozitivni, tak muzes miminko pak vic sledovat a hlavne - pokud bude mit problem tak hned jet do nemocnice aric "mela jsem pozitivni ster a nebyly podane antibiotika". V pripade rychleho porodu reknes ze nestihla kapačka dokapat, to se stává. Ale rozhodne to neni tak velke riziko aby ses musela ambulantniho porodu vzdát.

martinka_33
•
2. pro 2024

@veroniquecz to mas pravdu, ze druhorodicky uz nikdo neprudi a u u tretiho si nikdo nedovolil ani komentovat ze chci po dvou domacich porodech rodit zase doma 😀

autor
•
2. pro 2024

@martinka_33 Samozřejmě, že jsem si informace zjišťovala.🙂 Přenos na novorozence je 50 na 50, ale že přímo dítě onemocní a je ohroženo na životě je u 3 novorozenců z 1000 dětí.
Říkám si, aby pak právě nezačali manipulovat a zastrašovat, jak se to stává...
Navíc jsem četla, že u pozitivního GBS je zvýšené riziko až do 3 měsíců a tak dlouho přece v nemocnici nedrží. 🤷‍♀️
Asi bude nejlepší nechat to na místě... a uvidí se, jestli se to stihne nebo ne a jak to bude vypadat s mimčem a vyšetřením. 🙂
Děkuji za názor. 😊

zerog
•
3. pro 2024

@martinka_33 u mě nestihla kapacka dokapat opravdu,porod sel rychleji,ale nebyl překotný,většina vykapat asi stihla.syn naštěstí ok.ambulantni porod teda nebyl.

zerog
•
3. pro 2024

Je to těžké,že,chápu...určitě i straší.v tv byl ale před nějakou dobou silenej případ z pardubicke nemocnice,kde dítě neléčili se streptokokem po porodu a je na tom zle, velké změny šedé kůry mozkové,průser jak hrom,žalovali nemocnici.asi je to zridka třeba a obří smůla,ale bála bych se po tomto.

rebe
•
3. pro 2024

Měla jsem pozitivní test na streptokoka a preventivní podání atb jsem odmítla. Teda, u třetího dítěte, první dvě děti jsem rodila ve Švýcarsku a tam z této praxe byli naprosto v šoku, nechápali, že někdo preventivně novorozenci cpe anibiotika. Pouze provádějí observaci pro včasné zachyceí případných komplikací. Rizika jsou velmi malá, ale ta kontrola je tam na místě.

zerog
•
3. pro 2024

@rebe zajímavé srovnání,díky.

jiss
•
4. pro 2024

Neměla jsem překotný porod, ale moc dlouho jsem čekala a přijela do porodnice skoro pozdě, kapačka stihla dokapat, ale hned po ní se šlo tlačit, takže nemohla pořádně zapůsobit, jediné, o čem určitě vím, že dělali, že dítěti vykapali oči oftalmoseptonexem prakticky hned, aby se pokud možno nezanítila očička. Držím palce, mně se laktace také pořádně spouští až doma v klidu :(

zerog
•
4. pro 2024

@jiss já dost podobne,příště bych radši jela do nemocnice dříve..