Jaké pocity a obtíže jste měly při spinální anestezii?
Ahoj holky, příští týden mě čeká plánovaný CS. Jsem rozhodnutá pro spinál. Takže by mě zajímalo, jaké pocity a obtíže jste přitom pocitovaly? Např. horší dýchání, pocit na zvracení apod.
Já měla spinál při plánovaném císaři a bylo to v pohodě.Já vysmátá-těšila jsem se na mimi,tak jsem nechápala, proč mě přivazují ruce.Prý, že někdo vyvádí.Tak jsem je přemlouvala,ať to nedělají.Celá operace v pohodě, pak na pokoji něco v kapačce proti bolesti, když to přicházelo k sobě.A první vstávání do sprchy bylo tedy děsné, to mě z celého dne bolelo nejvíc.Pak to chce zkrátka zatnout zuby a vydržet.Za pár dní už bude opravdu lépe.Je to u plánovaného císaře holt výměna za ty kontrakce u normálního porodu.A druhé dítě jsem porodila vaginálně a nedá se to srovnávat.Úplně jiný zážitek.Měla jsem pocit, že teprve teď jsem rodila.Císař je prostě operace.Držím palce, ať to zvládneš.Neboj se!
@tezuf Spinál je za mě rozhodně lepší, než celková anestezie - je méně náročný pro tělo i pro mimino a rekonvalescence je rychlejší. Kromě problémů při napichování páteře, které byly dané mou obezitou, mi nic z uvedených potíží spinál nepřinesl. Ano - nevolnost jsem během operace cítila několikrát, ale tak já reaguju na jakoukoli anestezii (+ po probrání brečím) a ano - i těžší dýchání nastalo, ale to bylo chvilkové a hlavně dané právě probíhajícím porodem (vybavování novorozence z dutiny břišní).
Držím palce, aby všechno proběhlo hladce a podle tvých očekávání.
Víc zkušeností si můžeš přečíst v téhle skupině https://www.modrykonik.cz/group/4128/detail/
Moje zkusenost:
- v 8:00 na sal, epidural napichli napoprve, nebolelo to, jen pichlo, zacaly brnet nohy a rozlevat se po nich teplo
- 8:10 byl Alex venku, rez je rychly, sesivani naopak trvalo alespon 20 minut
- velmi mi klesl tlak a delalo se mi 2x zle jako pred omdlenim, tak mi neco pustili do kanyly
- byla jsem hooodne hystericka, hrozne jsem se bala a museli me dost konejsit
- po operaci jsem mela kapacky na bolest, takze ok, ale po prevozu na pokoj jsem mela zimnici tak obrovskou, ze to bylo spis jak epilepticky zachvat
- prvni vstavani bylo ciste peklo, ale den ode dne bylo lepe
@tery_s no a tedy ta Vase osobni zkusenost je jaka?
Ja si sama treba spinalem prosla a rozhodne nesouhlasim s nekterymi Vasimi tvrzenimi.
@tezuf uz to mas ve skupine 😉
Jinak do 5 hod pi aplikaci plny pohyb umrtvene casti, na JIP 24 hod., dite plne kojeno od prvniho prilozeni.
Na sale manzel celou dobu vedle me, po vyjmuti a zakladnim rychlem osetreni a ko pri ktere byl manzel, nase dcera nasledne s nami, u me na hrudi. Vsichni spolu az do konce, vcetne siti atd. Manzel predaval malou sam novorozenecke sestre, se mnou rozlucka pred JIP.
Pocity - zvlastni, nezvykle, obcas zacloumani. Houpl mi tlak (nizky mam standardne, vcetne slabe sinus tachykardie), ublinkla jsem v pohode. Na sale veselo, pohoda a klid. Nevideli jsme s manzelem na rezani a siti - plenta. Anestezio ode mne mela svoleni pro celkovou anestezii kdyby bylo potreba. Druhy den jsem se nepostavila, az ten dalsi. Presto jsem to rozchodila rychle, paty den domu i s nakupem po ceste. Hojeni atd OK.
Přiznávám, nečetla jsem všechny odpovědi.
Mám za sebou 3 sekce, první v epi, byla akutní, zotavení děs, ale to spíš bylo tím, že byla po dlouhé době, že jsem byla už vážně vyčerpaná, pak dostala horečku, hlavní zážitek mám, že jsem se na sále třásla zimou a balili mě do folií na zahřátí, protože mi cukalo zimou celé tělo, ale jak říkám, to nesvádím na epi, ale na celkový stav.
Další dvě byly plánované a ve spinálu. Bála jsem se, právě kvůli té zimnici u epi... ale byla to naprostá pohoda, zima mi byla jen do doby, než mě píchli. A běžně mám hodně nízký tlak, mám s tím dost problémy, spinál ho sníží, ale v okamžiku vyjmutí dítěte se zase začne rovnat. Takže za mě - nahlásit anesteziologovi, já nahlásila, ona požádala sestru o obklady, jakmile to na mě šlo, ona už věděla, sestra dala studené na čelo a ovívala, pár minut, dítě venku a okamžitá úleva.
Já bych se nechtěla probrat po celkové a nevědět, co se dělo, co mimino, než by někdo přišel, asi by mi švihlo. A tedy já po celkové, kterou jsem měla u operace kolene, byla dost mimo a nepoužitelná a bylo mi děsně zle. Takže já se bojím té.
Jinak tedy například v podolí nabízejí buď spinál, který doporučují, nebo celkovou. Epidurál jen u akutní, kdy už je napíchnutý z rozjetého.
@tery_s já nevím jako co a kde pracujete, chápu, že každa nemocnice má své zvyklosti atd.atd. A i tak stále nesouhlasím. Nic méňe chápu, že jste těhotná, taky jsem měla různé stavy. Nicméňe jsem se bála, že jsem buď neznalá ve svém oboru a nebo se toho hodně za těch 6 let co nežiju v ČR hodně změnilo a tak jsem to diskutovala s rodinou ( mamka je anesteziologická sestra chodící k sekcím a nevlastní otec je anesteziolog sice dětský, ale stejně lékař ) a bylo mi potvrzeno, že u sekce je spinál šetrnější a k celkové anestezii se přistupuje jen v akutních připadech - tak je to v nemocnici Motol.
Spinál se používá u staršich lidí, protože je šetrnéjší k nervovým buňkám ( jasně, proto můj komentář, že většinou byl spinál - u nás bylo 90% starých diabetiků s nohama ). U mladých lidí se většinou používá šetrná celková anestezie vyjma sekcí kdy je spinál šetrnější z ohledem na miminko.
Tímto končím debatu jelikož vlastní názor je hold vlastní názor a já nemám ve zvyku hádky přes internet.
Holky všem moc děkuju za odpovědi. Koukám, že každý to nese jinak. Něco mě trošku vylekalo něco naopak uklidnilo, každopádně už alespoň tuším co od toho čekat 🙂
Spinál jsem zvládla v pohodě, jen s poklesem tlaku, to jsem začala usínat a bylo mi vše jedno, ale šikovný a hlavně empatický anesteziolog si to hlídal. Jednu dobu mi bylo na zvracení, dostala jsem misku, naštěstí jsem ji nepotřebovala. Necítila jsem nohy a břicho. Bylo to jako bych sahala na studenou mrtvolu a přitom jsem to byla já. 😀 Byla jsem upozorněná na to, abych v žádném případě nezvedala do rána hlavu, jinak by mě bolela. Celou noc jsem byla pak kontrolována, vše vleže, na tu hlavu jsem dávala pozor a vyplatilo se. Nebolela . ☺

@hop_ita Slabá budeš tak jako tak - ten řez prostě bude bolet a bude se Ti blbě chodit, hýbat. Zvol to, co je Ti pocitově bližší 🙂