Je lepší císařský řez nebo přirozený porod?
Ahoj chtěla bych se zeptat jestli je lepší císař nebo klasický porod můžu si vybrat z klasického porodu mám šílený strach byla jsem tedy rozhodnuta že půjdu císařem.kdyz nad tím ale tak přemýšlím tak mám strach i s císařského řezu byla bych ráda za vaše skusenosti a rady jsem ve 36 týdnu a už se to blíží
Syna jsem rodila císařem kvůli KP. Neříkám, první zvednutí je šílené, ale 3. den jsem nevěděla, že mě řezali. S kojením nebyl problém. Ani jsem nijak neprožívala, že první den byl syn víceméně u sestřiček. Pak jsme si to vynahradili.
Stejně tak mé 2 kamarádky měly císaře kvůli KP a vše v pořádku.
Na proti tomu, jedna kamarádka ( asi 45kg) rodila 4kg dítě a byla šíleně dorvaná, ztratila plno krve a další už nechce.
Já teď čekám druhé, zatím to vypadá na přirozený porod a upřímně, vůbec se mi do toho nechce. Klidně bych šla znovu na císaře.
Mám za sebou dva porody klasicky . . .každý jiný a ano bolest mazec. V prosinci mě čeká porod třetí a vim na 100% že bych na císaře dobrovolně nešla. Pokud to bude nutné tak ano ale jen tak protože se bojim ne. A to se bojim. Vim co mě čeká, ale ten zážitek, euforie a štěstí jsou k nezaplacení.
On ten císař není taky žádná hitparáda a bolesti jsou hlavné po něm, miminko vidíte za dýl atd.
@lucieklim Pokud by mi mělo jít mimi koncem pánevním, tak bych šla na císaře, jinak ne. Jednu dobu mi císař hrozil kvůli špatné poloze placenty, ale doufala jsem, že se vysune a budu moct rodit normálně. Prostě jsem si chtěla zažít ten porod a miminko si na svět přinést, ne si ho nechat "vyndat" (berte jako humor) 🙂
Bolest byla šílená, v jednu dobu jsem si říkala, jak by ten císař byl krásný, po porodu mě teda vlna euforie nějak extra nezasáhla, ale pořád jsem šťastná, že jsem rodila přirozeně a rozhodně bych neměnila a měnit nebudu 🙂
Je otázka, z čeho máte strach. A jestli plánujete vic dětí. Ono cim vic víte, slyšíte, tím víc se můžete bát bolesti apod. Já se bala toho, že to nepoznám včas a nebo že budu rodit moc brzo.zazila jsem oba porody. První císař v celkove narkóze (akutní, predcasne dvojčata ) Vylozene blbe mi bylo 3 dny, z narkózy. Z nemocnice za 6 dni, operace i hojení bylo bez problémů, za měsíc jsem hopsala a mazala na zahradě, do pul roku byla pryč necitlivost kolem jizvy. A není skoro vidět. Druhý porod přirozenou cestou, lekarsky je brany jako první, když nejdřív byl císař. samozřejmě byl delsi -kontrakce, čekání, to me nebavilo. Šitá jsem byla taky, .únava Velká 1 den. Domu 4. Den. Hojení a sezení dost neprijemne, asi měsíc, do normalu jsem se dostala také za pul roku. Ale přece už to není jako dřív.
Za mne prirozene je prostě normální, na císaři můžete skončit vždycky když je problém. je to operace, léky, zásah do těla. Více hojení je po císaři, vnitřní jizvy mohou byt v dalších těhotenstvích problém a můžete zas byt na císaři. Já si to chtěla zazit, ne si nechat vyndat dítě jarní někdo psal. A jsem ráda. Každý porod je jiný, nejde se připravit na to, jake to bude a je zbytečné se bát dopředu.
Kdyz jsem byla tehotna, vypadalo to az do devateho mesice na cisare a byla jsem rada. Nakonec jsem mela tyden po terminu vyvolavany vaginalni porod a diky bohu, ze jsem nakonec rodila normalne. Je fakt, ze jsem po porodu dopadla docela dobre, jsem malo sita, ze salu jsem odesla po svych. I kdyz nejake komplikace tam byly. A treba moje mamka mela hroznej porod hned ten prvni se mnou a i tak si poridila jeste dalsi dve deti a rikala, ze by cisare nechtela.
Ahoj, já rodila jednou, před 2 lety a bylo to plánovaným císařem. Jinak to u mě bohužel nešlo a nejde. A sebe musím říct, že to byl horor na který do smrti nezapomenu. Měla jsem po něm takové bolesti, že jsem syna viděla az 48h po jeho narození. Bylo to v celkové narkóze, apidural jsem nevydržela, museli mě bleskově uspat. Malý musel do inkubátoru, protože se narodil předčasně. Bolestí jsem odlévala, i přes to, že jsem měla analgetika, čípky, prášky, injekce.. K tomu heparin na ředění krve, protože jsem odmítala vstávat a chodit. V porodnici jsme byli 10 dní, než malý nabral na 2450g a naučil se pít z lahve, protože z kojení nebylo nic. Můj názor je: přirozený porod. Pokud k tomu nejsou vážné zdravotní důvody. Přeji ti hodně štěstí a síli. Stejně to za tebe nikdo neodrodi a bolesti tak jako tak neujdes. Ta k porodu prostě patří. A tes se na miminaka, to ti pomůže. Pa pa 🙂)
Ja jsem rodila prirozene a pokud nemate nejake komplikace, tak bych cisare nebrala. Porodu jsem se bala, ale ke konci tehotenstvi uz ani tak ne, uz jsem jsem se tesila na miminko. Pred porodem jsem cvicila s aniballem, pila malinik a jedla lnene seminko, samozrejme je tezke posoudit jestli pomohlo tohle, ale porod jsem mela celkem rychly, prvni kontrakce nekdy kolem 18h, ve 22h na porodni pokoj a pred 1h rano jsem porodila. Nemela jsem ani epidural, bolest byla tedy misty fakt silena a pri tlaceni snad nejhorsi, ale to bylo zas rychle pryc, nemela jsem nastrih, jen me mimco trochu skrablo, ale po tech 2h jsem fungovala na 100%, vubec nic me nebolelo. Dopredu fakt clovek nevi jak to bude probihat, tak nema cenu se tim moc stresovat 😉
@jujatko nechtělo rodit velké dítě > no kamarádka rodila rodila a dítě se jí ,,zaseklo´´ málem přišli o život oba - protože má uzkou pánev a její syn byl velký.
já jsem rodila ,,přirozeně,, (porod mi vyvylováli a nechala jsem si dát epidurál > po píchnutí jsem do minut porodila) není na tom nic tak hrozného > ale záleží na okolnostech > já měl aporod v pohodě - bez šití bez větčích poranění - sědělo se mi sice nepohodlně, ale seděla jsem . Známá měla poro dvelmi obtížný skoro 30 stehů a do dalšího dítěte se už nehrne.
Záleží z jakého důvodu si můžeš vybrat. Sestřenka rodila císařem (malý byl KP) a nechala si dát jen lokálku a říkal, že tu už v životě že cítila sjem se jí hrabou ve střevech a bylo to nepříjemné.
Nikdo nevidí do budoucnosti komplikace můžou nastat v obou případech. Já měla z porodu hrozný strach, ale jak jsem začala rodit tak to přešlo > bylo to přirozené a ,,snadné´´
@elisc No panejo, kamaradce nemerili panev a neodhadovali vahu miminka? Jinak teda doufam, ze 45 kg nemela v dobe porodu.. Me strasil doktor cisarem s tim, ze na priti komtrole premeri panev a udela vahovy odhad miminka. Nakonec po srovnani obou hodnot uznal, ze muzu rodit prirozene.
Ahoj, moje zkušenost je taková, že jsem si zazila kontrakce po 1 minutě několik hodin a následně byl stejně proveden císař... pro mě byly lepší silné kontrakce než bolest po císaři...brala jsem prášky na bolest, dostávala jsem injekce, ale úleva minimální, nedokázala jsem se pořádně postarat sama o sebe natož o dceru takže jsem ji u sebe měla az 4. noc a do teď si to vyčítám, že jsem to nezvládla...doma jsem byla nepoužitelná 14 dní, každý den jsem brečela při vstávání bolestí, následně jsem dostala zánět do celého břicha (bolest nebyla způsobená nim) a ležela 2 tydny v nemocnici.. z celé té záležitosti jsem se dostávala dlouho...je lepší si to za pár hodin odrodit, než potom trpět 2 týdny
Mám za sebou první přirozený porod a druhý císař. Za mě určitě přirozený porod, protože pak jsem byla fit, po císaři to bylo náročné, nemohla jsem se zasmát ani zakašlat, doteď jizva trochu bolí. Je určitě rozdíl, zda je císař akutní či plánovaný.
Každopádně chápu, když někdo rodí velmi dlouho, že je pak císař vysvobozením. Když jsem měla ty největší bolesti u prvního porodu, říkala jsem si, že kdyby mi někdo nabídl, že mi to dítě vyřízne z břicha, tak souhlasím! 🙂
Myslím si, že i pro adaptaci dítěte bude přirozený porod lepší, než když ho náhle vytáhnout.
@lucieklim pokud mas indikaci k cisari, zbytecne se neboj. Syn byl koncem panevnim, ja starsi prvorodicka...radeji jsem volila cisare. Mam zde o nem i clanek na blogu. Mela jsem celkovou narkozu, bonding s ditetem mel partner. Bolesti po zakroku minimalni, kojila jsem 2.den plne, 5.den jsem doma uklizela a behala po schodech jak lanka. Jizva je tenka a az vybledne, nebude videt. Syn je mamanek uz ted, prsomil a nosenecek v satku, budou mu 3 mesice. Klidne bych sla na cisare znova.
Přesně tak, u nás třeba byl první porod strašný, předčasný, dítě mi ani neukázaly a hned ho odnesli do inkubátoru. Takže to si fakt asi nevybereš, u nás to teda "zážitek" fakt byl 😒, každý to má prostě JINAK. Holt se nějak rozhodni a je to. Mně kdyby dali možnost si zvolit císař, klíďo bych do toho šla.
@lucieklim ahoj já jsem první dítko rodila císařským řezem páč byla konec pánevní v 38t, rekonvalescence po operaci byla velmi bolestivá, teď čekáme druhé a doufám že půjde vše dobře a budu moc rodit přirozeně, radši mít bolavej spodek nez se sotva hejbat. Teď jsme v 20 týdnu a už se těšíme až to bude
@dolezalovalucie ano já si až do poslední chvíle myslela že malou odrodim normálně a ještě než jsem sla před císařem na sál jsem se ptala zda by to ještě nešlo přeci jen odrodit normálně ale byla koncem pánevním a opravdu jsem se mocinky bála,po 3 normálních porodech jiná zkušenost a vždy bych urco volila porod normální cestou naštěstí jsem ten případ kdy odrodim a mohu prakticky hned domů
Ahoj holky, rodila jsem plánovaným císařem a nemohla jsem být víc spokojená. Ano jsou tam určitý věci, který jsou nepříjemný, jako například cévka, vybavování dítěte, píchání spinálu, neschopnost postarat se po operaci o dítě, ale to vše je podle mě zanedbatelné v porovnání s porodními bolestmi. Když jsem slyšela příběhy kamarádek, které rodily přirozeně, jsem za svýho císaře opravdu vděčná. Takže holky, nebojte se toho, Krom pár nepříjemných věcí si na žádnou bolest ani nevzpomínám. Po operaci dostanete silné léky proti bolesti, takže vyloženě bolet vás to nebude. Kdykoliv si můžete říct o další léky na bolest, takže nějakými nesnesitelnými bolestmi v žádném případě trpět nebudete. Jsem 3 týdny po porodu, o jizvě už ani nevím, mám kolem ní ještě přirozený otok, ale žádnou bolest necítím. Nemám ani žádné trauma z toho, že jsem dítě nepřivedla na svět přirozenou cestou, miluji ho nadevše, takže myslím, že způsob porodu na toto nemá vůbec vliv. Malou mi na sále dali hned pomazlit, tatínek mohl být u toho, takže ji celou dobu, co mě šili, držel a poté se mnou byla hned na pokoji. První 3 dny je člověk neschopný se o miminko starat - vstávání z postele, chůze a v podstatě veškerý pohyb je velmi omezený a bolí to, ale je to bolest která se dá zvládnout a rozhodně to není nic, co by vás paralyzovalo. Navíc máte několik dní po porodu stále nárok na léky na tišení bolesti. Po týdnu po porodu jsem již normálně fungovala, sice jsem chodila trochu ohnutá, ale to se za další týden spravilo a teď - 3 týdny po porodu jsem už jako rybička. Je důležité se o jizvu starat, masírovat ji, dávat pozor na zvedání těžkých věcí a vyhýbat se větší námaze. Sečteno, podtrženo, za císaře jsem ráda, a to i s ohledem na dítě, které by mými úzkými porodními cestami jen těžko prošlo. Snad jsem nějaké budoucí mamince trochu pomohla v rozhodování. Jedna moje známá - porodní asistentka - mi před porodem řekla, že císařský řez je PROTEKČNÍ POROD a pro dítě ta nejbezpečnější varianta. A její slova můžu jenom potvrdit. Samozřejmě se tady najdou maminky, které měly nějaké komplikace během císaře nebo i po něm, ale komplikovaný může být i přirozený porod. Jen jsem chtěla říct, že císař někdy může být opravdu ta lepší a méně bolestivější varianta. 🙂 🙂 🙂

Cekam sve 3 dite a urcite se tesim na prirozeny porod,je to ten nejhezci pocit co existuje,anos sice to taky boli ale snesu tuhle boslest nez mir jizvu ze strany na stranu v posbrisku. Siti po klasickem porodu se hoji daleko min nez po cisari...