Je pro přirozený porod potřebná speciální příprava?
Možná pro někoho řeknu blbost, ale člověk musí jít rodit nastavený na to, že bude vše v pořádku a že lékaři a por asistentky ví, co dělají a dělají pro mě to nejlepší.
Připadá mi, že ženy jdou občas k porodu přemotivované, s jasnou představou, jak to bude probíhat a každé vybočení z plánu berou jako komplikaci, či snahu někoho o dělání něčeho proti jejímu přání.
Ale ne vždy to, co se dočteš na internetu, bude pro tebe vhodné, či ideální.
Možná zkusit ten maliník, lněné semínko, aniball, ať ty víš, žes pro to udělala maximum, ale u porodu s doktory spolupracovat.
Možná pro někoho řeknu blbost, ale člověk musí jít rodit nastavený na to, že bude vše v pořádku a že lékaři a por asistentky ví, co dělají a dělají pro mě to nejlepší.
Připadá mi, že ženy jdou občas k porodu přemotivované, s jasnou představou, jak to bude probíhat a každé vybočení z plánu berou jako komplikaci, či snahu někoho o dělání něčeho proti jejímu přání.
Ale ne vždy to, co se dočteš na internetu, bude pro tebe vhodné, či ideální.
Možná zkusit ten maliník, lněné semínko, aniball, ať ty víš, žes pro to udělala maximum, ale u porodu s doktory spolupracovat.
@uzivatelkapetra Ja z casti souhlasim 🙂 proste jdu rodit miminko a mit pozitivni nastaveni.
Ale v podstate o zadnou spolupraci s doktorama nejde.
Ja tam rodim , ne oni 🤓
Ja byla s por. asistentkou - ta moc toho v podstate nerekla, jen to co mi doporucuje za polohu , at maly lepe postupuje ( dřep) … a jinak me jen povzbuzovala . I lekarka co prisla na konec , chtela vice zakrocit , ale PA rekla ze zo dam za chvili 🙂 a taky ze jo …
Takze proste prijit s tim ze to clovek v pohode da , a dat na svoje pocity .
A pokud tam chci chlapa non stop nebo nechci urcitou polohu , tak to tak proste chci …
Urcite je to o tom si rict , ale se i domluvit.
Vetsina maminek stejne rodi tam kde ji to je prijemne a uz ma nejake info , popr. Udelany obrazek …
@luca987 Vezměte si sebou dulu, která bude znát vaše přání. I porodnice vyhlášená přirozenými porody může zklamat.
Jak píší holky, je to hlavně o nastavení hlavy.
Za mě je ale super cvičení s aniballem a masáž hráze. Člověk tak lépe pozná své tělo a může mu to usnadnit porod. Pomůže to v konečném důsledku i trochu zvýšit sebevědomí ( " to dám") a nastavit hlavu.
Na to nastavení hlavy může pomoci i si pročíst něco třeba o hypnoporodu. Nebo pokud věříš přírodě, můžeš brát datle, lněné semínko či pít maliník.
Nebo pokud to prostě nechceš řešit předem a odevzdat se tomu procesu až nastane, tak to prostě neřeš.
Dělej jak to cítíš🥰
Jak píší holky, je to hlavně o nastavení hlavy.
Za mě je ale super cvičení s aniballem a masáž hráze. Člověk tak lépe pozná své tělo a může mu to usnadnit porod. Pomůže to v konečném důsledku i trochu zvýšit sebevědomí ( " to dám") a nastavit hlavu.
Na to nastavení hlavy může pomoci i si pročíst něco třeba o hypnoporodu. Nebo pokud věříš přírodě, můžeš brát datle, lněné semínko či pít maliník.
Nebo pokud to prostě nechceš řešit předem a odevzdat se tomu procesu až nastane, tak to prostě neřeš.
Dělej jak to cítíš🥰
@reeeza malinik ja nedoporucuju - mela jsem z toho silene bolestive kontrakce ktere nikam nevedly ( mela jsem je po vypití maliniku i tak ( myslela jsem si ze mi to pomuze 🫣
Aniball kvituju, porodní asistentka mi řekla, že tlačím, jako bych to už 2x dělala 😄
Možná bych definovala pojem speciální příprava.
Ujasnit si, co vůbec chci od svého porodu. Napsat si porodní přání (plán). Chci tam partnera? Pokud ano, trochu ho na to připravit. Chci soukromou PA, dulu?
Epidurál a farmakologické tlumení bolesti, umělý oxytocin není součástí přirozeného porodu. Za mě je fajn vědět jaké to má účinky, rizika, ať v kontrakcích nemusíš přemýšlet, jestli to chceš.
Pokud mám strach z porodu, tak pracovat s tím strachem. Určitě se rodí lépe někomu, kdo je v klidu, má zdravé sebevědomí než někdo, kdo je uzlíček nervů a slovo porod ho děsí.
Důležitý je výběr porodnice, někde jsou vstřícnější.
Je otázka, jestli je výše psané pro tebe speciální příprava, nebo je to normální přístup?
Spíš bych řekla připravit se psychicky. Že možná nepůjde vše podle plánu a představ a že to prostě nemá člověk úplně vše pod kontrolou. První jsem rodila přirozeně a i se sám porod rozeběhl. Ale přes všechnu teorii, co jsem si načetla jsem pak nevěděla, co mám a nemám dělat, co si můžu říct, že bych chtěla. Byla jsem zaskočená a vystrašená. Blokovala jsem se psychicky a pak to bylo o to horší.
Neni, rodila sem prirozene 3 deti bez jakékoliv přípravy a porody byly rychle, snadne, žádný horor. Naopak znam holky co se chytaly, az chorobně řešily každy detail a stejně skončily u císaře, protoze porod treba nepostupoval. Je to spis o stesti.
Není, porodíš i bez ní.
Já dělala klasicky Aniball a masáž hráze a víc nic. Oba porody v pohodě, bez komplikací, bez nástřihu, bez poranění. Samozřejmě to bolelo jak čert, ale to je normální. Věřila jsem sobě i lékařům, kteří kolem mě byli. Na oba porody i pobyt na šestinedělí ráda vzpomínám a dala bych si to i znova. Buď pozitivní, dobře naladěná, strašně to pomáhá.
Souhlasim s duverou lekarum a PA.
Kdyz se tam s nimi zacnes o necem hadat, tak ti to moc nepomuze.
Za me dula ne. Jen v pripada, ze nemas nikoho jineho blizkeho.
A duvera ve sve telo! To vi upne nejlip. 🙂
Pokud přirozeným porodem myslíš porod plynoucí přirozeným tempem bez medikace, urychlování a medicínských zásahů v české porodnici, pak se bez přípravy neobejdeš, protože takové to "dáme jenom něco malého, aby se to trochu urychlilo" nebo "tak si teda zbytečně trpte" je stále ještě poměrně běžné, podobně jako vyzývání k nesmyslnému psímu dýchání, po porodu pak poškozující rady o kojení, nátlak na vážení miminka po kojení, brzké koupání miminek a podobně. Takže je potřeba vědět, co chceš, a znát případné alternativy, dobře sepsaný porodní plán s proškrtaným informovaným souhlasem, a především poučený doprovod.
Rodila jsem 8x s toho 1sekce....nikdy jsem se nijak specialne nepripravovala,jen jsem od 36tt pila malinik a vsechny porody jsem mela hezky,dulezite je mit vsechno srovnane v hlave a vedet,co chces.....
Telo jako takove se na porod připravuje samo. Nikdy jsem nic specialniho nedelala a porodila 2xbez problemu.
Já se připravovala rok a půl, ještě před otěhotněním. Ale bylo mi to k ničemu. Měla jsem to asi mít víc na salámu.
@luca987rodila jsem 2x, aniball je za me spis nesmysl , preferuji spis vaginalni naparkub- tu jsem od 36-37 tt delala i doma, jinak nic. Sla jsem rodit proste s tim, ze bude vse ok a kdyz ne, tak proste cisar. Prvni ditko krasny porod, druhy ditko prekotny porod, ale taky krasny. Prvni porod 2 kosmeticke vnitrni stehy, druhy uz nic coz prikladam naparcce ale buhvi💁♀️. Jedine me prani bylo - nezavadet kanylu preventivne, pac mam fobii z jehel. Samozrejme jsem jela s tim, ze chci vse prirozene a samozrejme jsem ke konci uz chtela uplatit PO at mi udelaji cisare okamzite😂. Byla jsem ve dvou různých porodnicich a nikdy se nesetkala s manipulaci ala dame oxytocin, nebo cokoliv, mohla jsem si vzdy vybrat polohu, vzdy automaticky bonding apod. Asi bych tu “pripravu” zamerila na veci, kterym verim, sepsala si to a byla diky tomu klidnejsi…

Speciální příprava určitě potřeba není, pokud ale nějakou přípravu uděláš, může ti to výrazně ulehčit porod.. někdo cvičí, někdo pije maliník, někdo cvičí s aniballem, někdo nedělá nic