Křik při porodu a zvládání bolestí
Ahoj, čeká mě třetí porod. Předchozí dva proběhly v podstatě bez komplikací a přirozeně. Pouze jsem nezvládala bolesti, hodně jsem křičela, měla pocit, že to nevydržím, roztrhá mi to tělo, pamatuji si že jsem koulela očima a velice mě bolely, jako by mi lezly ven, rukama jsem trhala prostěradlo z lůžka. Nejsem obyčejně žádná hysterka, dokonce jsem se porodu ani nebála - prvního proto, že jsem nevěděla do čeho jdu, druhého proto, že jsem si vnutila představu, že jsem připravená, zkušenější, znalá a tentokrát to zvládnu lépe. Teď u třetího se bojím hodně a připadám si jako blbec, že tak vyvádím, ale zatím se mi to nepodařilo zvládnout lépe. Měla jste to i některá z vás tak, že vám ty bolesti připadaly úplně šílené a nesnesitelné, omdlévaly jste apod.? Má někdo radu jak to lépe zvládnout? Děkuji moc.
To je blbost zakazovat kricet, alespon slyší, ktera ma kontrakce a jak casto
U prvního porodu jsem křičela bolestí. A asistentky a doktoři mě nabádali, ať tak nekřičím a nevysiluju se tak 😒 Byla to velká nemocnice v italském velkoměstě. U druhého jsem se sice zařekla, že křičet nebudu, ale nešlo to, křičela jsem zas a tentokrát zcela vědomě, pomáhalo mi to tlačit. Nikdo nic neříkal, naopak mi radili, ať dělám to, co cítím (menší porodnice v menším italském městě). U třetího jsem křičela teda opět, ale asi jen pětkrát, byl to fofr porod. Takže bych to viděla tak, že člověk má u porodu dělat to, co cítí přirozené a co mu pomáhá.
Taky jsem si zařvala, několikrát, než jsem pochopila, že mě to fakt vysiluje a sklapla, a to jsem si řikala, že křičet nebudu, jenže ta bolest mě tak překvapila, že jsem si nemohla pomoct. Fakt je, že když jsem přestala řvát jak na lesy, po 3 zatlačení byla malá venku
Ja teda kricet potrebu nemela, mela jsem krizove bolesti uplne silene. Pri kazde kontrakci jsem tiskla manzelovi ruku a nadavala jak dlazdic :D. Pry ho ta ruka jeste par dni bolela :D, u druheho zo byl takovy fofr, ze na radu jeste netlacte, jsem odppvesela PA, ze ja ku.rva rodim a dite jde ven i bez tlaceni. Pak jsem se omlouvla. Byla uplne v pohode 🙂
Behem prvni doby porodni jsem hlucela a funela, to mi hodne pomahalo uvolnit spodek. Pri tlaceni jsem mela tendence kricet, doktorka mi ale poradila at misto kriku dam energii do tlaceni. Mela pravdu. Tak jsem pak jen pofnukavala. A bolest snasim blbe, citila jsem i strihani. Nekde jsem cetla, ze porod je jedina fyziologicka bolest, ktera nesignalizuje, ze je neco spatne. Proste musi byt, aby se narodil novy zivot.
Ja teda nechapu maminy,ktery zvladnou u porodu tlacit a kricet zaroven ( nic ve zlym). Ja sem se zarekla ze kricet nebudu a dodrzela sem to a mala byla na tri zatlaceni venku. Nedovedu si představit jeste kricet, na to bych uz nemela silu😀
@terezama Nechci mluvit za ostatní - já křičela v okamžiku, kdy jsem měla kontrakce, ale nesměla ještě tlačit. To mne krásně uvolnilo, do té doby, než mi začali okřikovat. V ten okamžik mne nějak vyrušili z mýho "rauše" a porod se seknul. Jinak porod jako fakt porod, tedy tlačení - to nebolelo vůbec, nebylo třeba žádného křiku, stačilo 3x zatlačit a malá byla venku.
No bolelo to, ale já jsem byla v nemocnici ještě před porodem a měla jsem spolubydlící na pokoji a ta mi právě říkala, že křik nepomůžu - nemůžeš správně dýchat a akorát se vyčerpávaš. Takže při kontrakci jsem byla ohnutá o postel a mylsela jen na to že musím dýchat až mi pak museli dát kyslík protože jsme to nezvládala 🙂. LAe vyloženě jsem asi neječela.
Nemysli na to, že budeš zase křičet. A když tak co. Nech tomu olný průběh - třeba si řekni tak si zakříčím ta co mám plíce a třeba ani křičet nebdueš 🙂
Behem porodu jsem si zarvala 2x. A je to jedna z nejprijemnejsich veci, na ktere si pamatuju 🙂. Nechapu, jak to muze nekdo ovladat, telo si delalo uplne samo co chtelo, vcetne tlaceni a revu.
Omdlévaja jsem, nedýchala, řvala, zvracela, škemrala o císaře a takový ty běžný věci. Myslim, že není recept na to jak to zvládnout. Já jsem taky měla plán jak to zvládnout a bylo to silnější než já. K tomu prožitku tohle všechno patří a nemá cenu to jakkoliv redukovat nebo usměrňovat.
No a co si proste nechat dat bez vycitek epidural?
Kazda tu bolest vnimame jinak,ja jsem trosku tvrdak,a zakazala jsem si rvat. Pri hospitalizaci v 6.mes. tehotenstvi jsem nekolikrat slysela od porodniho salu rev,a prislo mi to sileny,ale asi to opravdu tak nekdo ma. Ja si jen tak pro sebe poknouravala a funela. Ale kdybych mela pocit,ze uz to nezvladam a byla na umreni,s epiduralem bych nevahala.
U prvního porodu jsem byla potichu, měla jsem to nějak zafixované, že se prostě nekřičí, až se mě jedna PA ptala, jestli jsem ok, když neřvu 😎 😀 . Teď mě čeká druhý porod a jsem zvědavá, jestli to zvládnu zase bez křiku nebo si zařvu. Tento týden jsem strávila jednu noc v porodnici a zažila jsem tři porody, všechny tři maminky řvaly jak o život 🙂 . Pak se mě doktorka ptala, jestli mě tím moc nevystresovali dopředu 😀 . PA, která měla zrovna službu, říkala, že křik je v pořádku.
Ano u tlačení to někdy vysiluje a je lepší prostě vší silou tlačit, ale u někoho to naopak pomáhá. A při otvírání a bolestech to POMÁHÁ hodně. Já si zařvala hodně, představovala jsem si ,ze to bude jak v americkym filmu, ze nejsem zadna histerka, ale to rvani z bolesti a vseho slo samo.. A pomohlo mi to se otevrit, i plakat mi pomohlo no... Ale personal, ac ve chvalene nemocnici v Ostrove, mi taky rikal kraviny,at tak nekricim. Moje telo ale vedelo nejlip. A ac jsem megauzka, uvolnilo me to a sili me malo. Rvani je u porodu prirozene a pomaha, uvolnuje. Hlavne ze vzperaci a tenistky rvou jak na lesy a to je nic neboli, ani to neni vubec dulezite, narozdil od porodu.
@veg prepac, ale to su blbosti a myty, ktore okolo epiduralu su. Rodila som s epiduralom, babu nema co stazit,ty necitis bolest, svaly ti neochrnu ani nic, normalne citits tlaky na tlacenie, prestup cez placentu je minimalny. Epidural urobil,ze som sa za polhodku otvorila z 3na 10 a isla tlacit. Balada porod. Ja uz inak nerodim. Je 21. storocie, nemusis trpiet, pokial neuznavas biblicke "v bolestiach budes rodit deti"
Nekricala som, mala som vyvolavany porod, kontrakcie hned kazde tri minuty, ale mne prisli v pohode, pomahala fit lopta, sprcha a potom epidural poslednu polhodinu porodu...ale plati,ze ja mam aj vysoky prah bolesti a mala som v oblickvoe
koliky a to je podla mna mega bolest, co nepredychas, neprezjes, grcas od bolesti zlc....porod je v porovnani s tym nic.
prepacim😊 špatně jsem se vyjádřila, nemluvila jsem o faktech, ale ani o blbostech, totiz o svých pocitech..prici se mi ze bych necitila co se ve me deje..nedala bych si ani rajsky plyn. A prirozeny epidural opravdu neni, to je fakt. A neni to tak, ze jsem mela lehky porod, a ted machruju..nez jsem porodila, tak jsem nespala 60hodin, ale proběhlo to přirozeně,proste tohle raděj nechám na přírodě než na doktorech. Ja doktora videla az po 2.dobe porodni, a vubec mi pritom nezchazel. Porod by si měla žena řídit sama , aby zůstala v klidu, ti kolem by ji měli pomáhat, ne jako je dneska zvykem, ji ten porod ridit.. samozrejme oblbovaky ji do klidu muzou dostat taky, ale rekla bych, ze jen psychycky, fyzicky, bych rekla, se pri vyvolavanem porodu telo dostane do stresu, a každopádně pak často končí cisarem.
@marcellia tenhle pán je lékař, celej život porodnik 🙂 asi už něco viděl..
@zarecna ledvinovou koliku jsem fakt nezažila, to je fakt, fakt je ovšem taky ten, ze i porod bolí každyho jinak. Takže nekdo holt klekne ve sprše a decko z něj vyjede a pak se diví jak bolí porodit placenta (šťastná to žena, fakt bych takovej porod přála vsem - a hlavně taky sobě 😉 ) a někdo ma bolesti který neprodejcha, blije, omdliva, střeva ven 😀 tož tak. A pak je řvaní super. (a funny gas taky 😉 ) ja bych do epiduralu nesla ne kvůli tomu ze je neprirozenej, alebrz kvůli tomu že jsem posera a radsi budu trpět par hodin navic nez mít díru v pateri. ;) to jen tak poznámka off topic
@zarecna
Ukázalo se, že epidurál má na porod a rodičku následující účinky:
prodlužuje porod;
ztrojnásobuje riziko vážných trhlin hráze;
může zvýšit riziko císařského řezu až 2,5x;
zvyšuje pravděpodobnost užití umělého oxytocinu (Pitocinu) 3x;
až zčtyřnásobuje pravděpodobnost, že dítě bude ve finální fázi porodu v trvale zadním postavení (tváří nahoru), což snižuje šanci na spontánní vaginální porod (viz níže);
snižuje šanci na spontánní vaginální porod – v 6 z 9 studií zkoumaných v jedné analýze, méně než polovina žen, které dostaly epidurál, měla spontánní vaginální porod;
zvyšuje pravděpodobnost komplikací u instrumentálního porodu – při klešťovém porodu u ženy s epidurálem musí lékař použít téměř 2x větší sílu, než bez něho; to zvyšuje krátkodobá rizika vzniku podlitin, poranění obličeje, posunutí lebečních kostí a krevních sraženin v pokožce hlavy u dítěte, a epiziotomie a trhlin vagíny a hráze u matek;
zvyšuje riziko problémů s pánevním dnem (poruchy močových cest, anální a sexuální) u matek po porodu, které se zřídkakdy vyřeší spontánně.
@zarecna
Epidurál má také vedlejší účinky na dítě
Je důležité si uvědomit, že léky podávané při porodu se dostávájí do krve dítěte ve stejné, nebo někdy dokonce vyšší hladině než ty, které jsou v matčině krvi.
Nicméně protože imunitní systém novorozence je nezralý, trvá déle, než tyto léky eliminuje. Pro příklad, poločas rozpadu bupivacainu, běžně používaného u epidurální analgesie, je 2,7 hodin u dospělého, ale téměř 8 hodin u novorozence. [2]
@veg mě by zajímalo, kde jste na tyto informace přišla. Z předporodního kurzu vím, že je minimum medikamentů, které mohou doktoři/PA použít, aby dítěti neublížili. Jak můžete tvrdit, že jdou látky napíchnuté do Vašeho mozkomíšního moku do těla dítěte? 😒 To se mi fakt nezdá, nemohou použít kde co, zas tak tragicky bych to neviděla. Spíš vidím problém v tom, že doktoři vidí rodičku jako kus, ne jako člověka. Třeba případ, porodní váha odhad na 3, 6, skoro 4kg, žádné komplikace. Nechají ji rodit přirozeně, i když by mohla jít císařem, zkusíme uvidíme. Pak se ukáže, že dítě je fakt velké, tak ji převezou a berou na akutní císař, doktor se spletl, žena trpí, dítě taky. Myslíte si, že by toto doktor dopustil na své ženě či jiném rodinném příslušníku? Nedovolil, zařídil by císař s prvotřídními kolegy, aby to bylo co nejrychlejší a všichni jsou spokojeni. Nemocnice má víc peněz od pojišťovny, maminka bezbolestný porod a doktoři se zahojí na případném úplatku za to, že rodičce vyšli vstříc :-/ Toto by mě štvalo asi nejvíc, kdyby mě mučili a zbytečně
Prepac najblizsie az mi budu trhat zub si tiez nedam injekciu proti bolesti, lebo je to neprirodzene...a bolest predsa k tomu patri. A to o ochrnuti to uz len mytus n.1. Ano, zastanca prirodzeny porodov je uz len dobry zdroj k info epidurale (reakcia na ten link). Nie Kazda zena, chce prirodzeny porod, nie kazda chce trpiet a z epidural je moznost. Ja som vdaka nemu mala sper porod bez poraneni...nevravim,ze kazda skusenost s epi je pozitivna, ale moja je. Mam to odzite na svojej kozi a nie len nacitane.
@zarecna Srovnáváš zub s dítětem? Opravdu ten zub dozrál do stadia, kdy už musí ven a je to pro něj přirozené, že opustí ústní dutinu dříve, či později- ale! v termínu? Si děláš srandu, nebo jsi použila nesrovnatelný srovnání!
Porod dítěte je natolik přirozená věc, že žena, která se nechá oblbnout nějakou injekcí, už vlastně nerodí přirozeně, rodí a její tělo je ošáleno🙂...a to dítě co jako?
Já řvala jako kráva protože jsem malýho vytlačila na 8cm..a přestala jsem křičet (neřvala jsem na celou porodnici, ale jak se malej sunul dolů tak jsem si ulevovala) až když přišel nástřih (úžasná úleva) a to už jsem 2x zatlačila se zatnutymi zuby nehty a malej byl venku..a nějaký "netlačte" bylo k prdu protože si to dělá tělo samo ..nebo aspoň já to tak měla (a to jsem měla 2 oxytociny na to abych se "dootevřela)..takže klidně si zakřičet protože mě to hrozně pomáhalo..🙂)

Ja si to taky neumím predstavit bez kriku, musela jsem komunikovat o tom co se mi děje a to bych teda nezazpivala😀 ani nezafunela.. abych nepohorsovala, nadávala jsem v cizich jazycích, pomahalo to, a ještě jsem se zasmala 😀