Strach z porodu - bolest

20. črc 2021

Na konci tydne jdu na vyvolani porodu a mam strach z te bolesti. Zažily jste bolest, ktera byla vetsi nez porod? :/ Jak jsem byla vyrovnaná a nebala se, tak uz to na me pada.

janikas85
20. črc 2021

A co se raději než se bát domluvit na vhodné analgezii. já jsem vyvolávaný porod měla před 3lety a díky epidurální analgezii,jsem porodila rychle bez větších bolestí a poranění. Před podáním analgetik se mi z těch křečí kroutily prsty na nohách bolestí. Myslím, že žijeme v době, kdy je zbytečné trpět bolestí.

zuzkasim
20. črc 2021

Jo, zažila jsem bolest horší jak při porodu, ischias. Oproti porodu, kdy bolesti chodí ve vlnách a v mezičase si odpočineš, ischias byla v tom nejhorším stádiu několikahodinová bolest v kuse. Hele, zvládneš to, většina z nás do toho šla víckrát, příjemné to není, ale dá se to vydržet. Popř. jak píše paní nade mnou, od bolesti si jde ulevit epidurálem.

jancazao
20. črc 2021

Po zkušenosti s vyvolaným i přirozeným porodem bych dělala všechno pro to, abych na vyvolání nemusela. Samozřejmě pokud by to neznamenalo ohrožení miminka. Při vyvolání jsem měla bolesti od začátku velké, jen se zkracoval interval a prodlužovala bolest. U přirozeného to bylo ze začátku jen takové tvrdnutí, kdyby mě neposlala tchýně do porodnice, porodím doma. Přišlo mi to, že to nic není, nepoznala jsem to u druhého dítěte.
Já vím že se to lehce řekne, ale zkus se nebát, ale těšit. Tělo se víc povolí a půjde to líp. Držím pěsti, ať je to pro tebe co nejmíň bolestivé a vše proběhne co nejlíp 🍀❤️

lysecek
20. črc 2021

Ze tri porodu jsem mela vyvolane dva. Jestli je to tvuj prvni, urcite bych pocitala s epiduralem. Zkus to bez nej, ale neni nic spatneho na tom, ho vyuzit. Muj prvni vyvolavany porod byl nejbolestivejsi, mela jsem epidural a bez nej bych to nezvladla, druhy bez zasahu bolel, ale dalo se to v pohode vydrzet, treti vyvolany bolel vic nez ten druhy, ale zdaleka ne tak jako prvni, opet se to dalo vydrzet. Jinak myslim, ze taky hodne udela nastaveni v hlave, pred prvnim porodem jsem se bala bolesti, nechtela jsem ji citit, nepripoustela jsem si, ze budu rodit. Na dalsi porody uz jsem vedela, do ceho jdu, kudy dite poleze ven😂, ze to bude bolet, ale jen prechodne a ze to stoji za to.

hezz17
20. črc 2021

Nezazila. Mela jsem vyvolávany a upřímně hrozne. Naštěstí taky hrozne rychle. Nebo nastesti... treba by to s epiduralem byla pohoda jazz

adula000
20. črc 2021

Ano, větší bolest bylo potom šití. Porod samotný se s tím nedal srovnat

drep
20. črc 2021

Moje máma porodila dvě děti koncem pánevním. Pak měla od zubu zánět čelisti a trojklanného nervu a říká, že tomu se oba porody dohromady ani neblížily, jak to bylo hrozné. Já osobně jsem porodila vcelku snad, moje třištivá zlomenina zápěstí bolela víc

hezz17
20. črc 2021

@drep tak konec panevni a vyvolavany porod hlavičkou se neda srovnat. Protoze u kp tlaci mekky zadek, oproti tvrde hlave, plus ty prostinove kontrakce do toho.

drep
20. črc 2021

@hezz17 jenže zas ten měkký zadek “netlačí” tak účinně a trvá to pak výrazně déle

lachtanice86
20. črc 2021

Nezažila. První porod vyvolávány, trvalo to 40hodin, celou dobu brutální křížové kontrakce, s tim ze kontrakce nebyli dávali i oxytocin, jinak jsem kontrakce neměla, tak leky na bolest jsem dostat nemohla a epidural mi vyloženě zakázali. Zítra jdu na další vyvolání. Už teď se bojím toho pekla, ale sebe ani dítě ohrozit nehodlám

hezz17
20. črc 2021

@drep coz se porad nedá srovnat s trdou hlavou a prostinem

petulkadodo
20. črc 2021

@drep Mám stejnou zkušenost. Rodila jsem vyvolávaně, 13 hodin kontrakcí, hodina tlačení a nakonec akutní CS. Jako bolelo to, ale zánět trojklanného nervu byl mnohem horší.

95newmommy2020
20. črc 2021

Ty jo, já te nechci desit. Měla jsem vyvolavany porod a všechny oblbovaky k tomu. Trochu to ulevilo, ale bolesti jsem cítila. Co se týče podání léků, tak byli vážně rychlý. Tohle všechno kombo zapříčinilo i špatnou rotaci hlavičky a nesla vytlačit. Takže nakonec kleštičky, na císař už bylo pozdě. (Hlavičku měl 37 Cm) .
Já bych se vyvolávání už vyhla, pokud bys mohla, tak snad radši plánovaný CS v klidu.

sigyn
20. črc 2021

Asi takhle - nervování vám stejně nepomůže a až porod přijde, budete mít úplně jiné myšlenky. Není to procházka růžovým sadem, ALE příroda to zařídila tak, že časem (třeba za půl roku, rok) už tu bolest zcela zapomenete.

acttivia
20. črc 2021

Já měla oba porody vyvolávané a krásné, bez analgezie. První trval 6 hodin od zavedené tabletky a druhý byl dokonce překotný a trval hodinu a půl (od druhé tablety). Oba bez poranění. Podle mě je to o hlavě. U prvního mě strašila sestřička, když jsem jí říkala, že epidurál nechci (chtěla po mě souhlas předem) jak moc vyvolávaný bolí a že to nedám, ale nebyla to pravda. Byly jsme tam tři a ani jedna jsme epidurál neměli a všechny jsme porodily do 7 hodin od tablety a dve z nás bez poranění. Hodně mě pomohlo tu bolest přijmout a mít pevně nohy na zemi (skákala jsem ve sprše na balónu) a představovat si, že každou kontrakcí jsem blíž ke svému miminku.

maxulekapcule
20. črc 2021

Ja byla na vyvolavacce, v 36tt. Maly jen dve 2250gr, ve ct rano v 8 prvni tabletka a porod az v sobotu ve 2 odpoledne. K tomu spatna rotace, tak vytahovani zvonem. Vubec to neslo, porod se nechtel rozjet. Nakonec kontrakce az po pichnuti vody, ale bez otevreni. To prislo do deseti minut po epiduralu, az jsem se z toho pozvracela. Je to pet let a vazne jsem to nezapomela. V prosinci mam rodit podruhe a mam z toho depku daleko vetsi nez u prvniho

lachtanice86
20. črc 2021

@sigyn ja na tu bolest nezapomněla ani 2,5roku po vyvolávanem porodu

lachtanice86
20. črc 2021

@maxulekapcule přesně, taky jsem nezapomněla ja se bojím hodně. U prvního jsem nevěděla do čeho jdu

inkheart
20. črc 2021

Bohužel mě porod bolel nejvíc. Šla jsem do toho plná optimismu, představovala jsem si to tak trochu jak Hurvínek válku. Pokud se bojíš, třeba budeš příjemně překvapená 😉

maxulekapcule
20. črc 2021

@lachtanice86 To je uplne presny. I mamka, ktera trikrat rodila, ten posledni mela vyvolavany a rikala, ze s prirozenym se to srovnat neda. Ze myslela, ze to nezvladne a to porodila za 8 hodin od podani tabletky

mamikry
20. črc 2021

Presne @jancazao! Mela jsem jeden popohnany porod, jeden vyvolany, cisare a posledni se nastesti povedl uplne prirozene. Ale kdybych musela jeste jednou na vyvolani, nechala bych si urcite dat epidural, min. entonox. Ta bolest se s prirozenym porodem neda srovnat.

95newmommy2020
20. črc 2021

@lachtanice86 Taky jsem na to nezapomnela. Už to bude rok a půl. :D

baraskaska
20. črc 2021

Jo zazila, ten druhy porod. Ale i pres silnejsi bolest nez u prvni dcery, to byl hezci porod a byla jsem i klidnejsi. Ja nechci nejak strasit s vyvolavanim ale ja ho uz nechtela. Takze u druhe dcery jsem delala vylozene maraton vyvolavacich metod jen abych ji vypudila.🙈 Po vyvolavacce mi akorat praskla voda a kontrakce zadny ty prisli az po prisernym postourani doktorky fuj nikomu nepreju zazit nevim jestli jako hamilton ale ja bych rekla ze se snad snazila mechanicky rozevrit branku nevim. Nikdo mi presne nerekl co to bylo. A kontrakce hned silny. U druhe nevyvolavane jsem si odjela po kramovych bolestech a kontrole s nalezem na 4cm jeste domu a prijela az v noci a to uz jsem byla na 7 a na prijmu jsme s manzelem jeste hrali slovo krizek na mobilu 😅 hukot nastal az po prasknuti vody. To byla ta hrozna bolest ale jen asi dve hodky a bylo dodelano. Navic zadna poraneni coz beru jako luxusni revanz za tu bolest.
Porod boli ale zvladnes to. 🙂 akorat ze to vyvolavani zanechalo i psychickej sram, protoze jsem proste myslela ze to dam sama bez nejaky mediciny a dodneska jsem se s tim nevyrovnala.

blondynka400
20. črc 2021

@hezz17 chceš snad říct, že porod KP bolí méně než porod záhlavím podle toho, že je hlava tvrdší? 😀 😀 A to jak kdo cítí kontrakce u vyvolávaného porodu je různé, nejde to takto paušalizovat.

blondynka400
20. črc 2021

Jinak ano, zažila jsem větší bolest a to víckrát. Za mne top je abces na hrázi, který mi několikrát řezali za živa. A i to říznutí (a čištění poté) bylo vysvobození oproti tomu, co bylo vždy předtím.... A to jsem měla též první porod vyvolávaný. Nebudu lhát, že to nebolelo, bolelo, ale je to taková jiná pomíjivá bolest. Jak se malá narodila, najednou bylo vše pryč. Čím víc si to budeš připouštět a stresovat se tím dopředu, tím to bude horší, zkus na to nemyslet. Pozitivní myšlení je základ. Moje máma třeba tvrdí že není nic lepšího, než vyvolávaný porod 😀

majena39
20. črc 2021

Zažila jsem vyvolávaný porod, porodila jsem za 46 hodin od prvního pokusu o vyvolávání... dávali mi postupně všechno možný a nakonec zakončený porod vexem... ale díky epidurálu jsem hned po porodu hlásila, že holčičku ještě zkusíme! 🙂 Takže s chutí do toho a půl je hotovo <3 Držím palce! 🙂

alilali
20. črc 2021

Zažila jsem větší bolest než je porod. Nepanikař. Ono to zvládneš a na bolest rychle zapomeneš.

jjasmina
20. črc 2021

Asi větší bolest jsem nezažila.. Nicméně vyvolavany porod, malá skoro 4kg , bez epiduralu nicméně Prvni tabletka kolem půl 12, ve dvě to začalo a o pul 9 jsem porodila a nebylo krásnějšího pocitu 🙂

rennni
20. črc 2021

Mám za sebou dva porody, oba vyvolávané...z toho první porod mrtvého dítěte (ve 41tt), takže psychika při porodu úplně v pr****. Oba porody bez jakýchkoliv analgetik či epidurálu. První porod 4,5hod., druhý cca 2hod. Mám 174cm, 54kg, uzkou panev a celoživotní podváhu. Chci tím rict, že to jaký budeš mít porod je hodně individuální. Ale bolet to bude, s tím se musí počítat.

hezz17
20. črc 2021

@blondynka400 ano presne tak. Stejne tak boli mnohem min, kdyz tlaci hlava jeste ve vaku blan nez po prasknuti vody. Protoze ta voda tlumí ten velky tlak hlavy.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru