Křik při porodu a zvládání bolestí
Ahoj, čeká mě třetí porod. Předchozí dva proběhly v podstatě bez komplikací a přirozeně. Pouze jsem nezvládala bolesti, hodně jsem křičela, měla pocit, že to nevydržím, roztrhá mi to tělo, pamatuji si že jsem koulela očima a velice mě bolely, jako by mi lezly ven, rukama jsem trhala prostěradlo z lůžka. Nejsem obyčejně žádná hysterka, dokonce jsem se porodu ani nebála - prvního proto, že jsem nevěděla do čeho jdu, druhého proto, že jsem si vnutila představu, že jsem připravená, zkušenější, znalá a tentokrát to zvládnu lépe. Teď u třetího se bojím hodně a připadám si jako blbec, že tak vyvádím, ale zatím se mi to nepodařilo zvládnout lépe. Měla jste to i některá z vás tak, že vám ty bolesti připadaly úplně šílené a nesnesitelné, omdlévaly jste apod.? Má někdo radu jak to lépe zvládnout? Děkuji moc.
@lenatu Pro mne byl hrozný šok, když jsem zjistila, že informace z kurzu: "tlačit můžete, až vám dá doktor pokyn", je dost šílená informace. Já v klidu myslela, že prostě nebudu tlačit a začnu, až mi to dovolí. Ale totální překvápko, že tělo tlačí samo a já ho mám zastavit! To mne zaskočilo fakt hooooodně, dokonce vyplašilo, protože já nevěděla, jak to tělo zastavit.
@zarecna srovnávat dítě se zubem???😀
Za prvy
Zub je mrtvej, ve smyslu, ze jeho to neovlivni, jemu to neublizi, kdyz tobe úmrtví část pusy
Za druhé
Tady nejde jen o zenu, tím jak ti to tam znecitlivi, příjdeš o přímý kontakt s detatkem, a pro neho je to jakoby melo ujit kilometr po dalnici a nemelo by nohy, nemysli si ze uloha ditete pri porodu je pasivni . taky prijdes o přirozenou dávku vlastního ocytocinu, kterou epidural snižuje, takže ti musejí ocytocin pichnnout..
Za třetí
Do epiduralu se dřív opravdu derivat z kokainu používal,ale dřív, teď nevím, proto ty uvozovky..
Za čtvrtý, pokud se ti někdo rejpa v míše, a udělá blbej pohyb, opravdu ochrnes, to je ucivo základních skol.
@odula prirozeny porod je krásná věc, a sedni technika je taky úžasná, nechat se zmonitorovat je super, ale pichat do sebe cizi latky , aby to me nebolelo nevim nevim..kazdy ma hranice jinde. V jižní americe ten strach došel tak daleko, ze si zensky nechavaj planovat cisare...zaplatis, dostanes. a to je teda iz fakt vrchol blbosti😫
ano, nekdy jde mimi samo, idealni stav- samo chce jiz na svet, nekdy tlacime na pokyn... musim rict, ze treti nejhezci porod- dite chtelo samo ven 🙂 to pak boli nejmene... nebo nejkratsi cas, ktery se zapomene...
@veg posledna vec, len k tomu miestu v pichu ala ochrnutie, ale ucivo ZS
Epidurálny priestor - je to priestor ležiaci medzi tvrdou plenou miešnou a žltým väzom. Tento priestor je vyplnený riedkym, prevážne tukovým tkanivom, v ktorom prebiehajú žilné vertebrálne pletene. Pri jeho punkcii a následnej kanylácii katétrom teda prenikáme nasledujúcimi anatomickými štruktúrami: koža, podkožie, ligamentum supraspinatum, ligamentum interspinatum, ligamentum flavum a hrot ihly ostáva v riedkom tukovom tkanive pred dura mater. Je nutné si uvedomiť, že miecha končí vo výške prvého lumbálneho stavca a teda do miesta vpichu (L2-3, L3-4) nezasahuje.
Zdroj: Lekarske skripta.
Nemas ako ochrnut, nepicha sa to do miechy, ani k mieche, plus nepicha ti to nejaky medik, ale anesteziolog, co sa spinalu a eda napichal az az....
No měla jsem fakt strašný porod... hodně dlouhý. Byl špatně narotovaný, měl 2x omotanou šňůru kolem krku a uzel na ni. Pamatuju si, že v těch šílených bolestech jsem myslela na to, že skočím z okna. Drtila jsem zuby, ale neřvala jsem. Nesměla jsem, šetřila jsem si sil, protože jsem věděla, že to bude ještě dlouho trvat. U každé kontrakce mi tekly (pardon) zvratky 😀... jediná chvíle u porodu kdy jsem zařvala byl nástřih! Člověk musí myslet na to, aby si ušetřil síly ☹
.
@zarecna ...může po epiduralu dojit k ochrnuti obou nohou!!!
Pripady se uz takove staly.i kdyz je šance 1 : x tisicum, me tech usetrenejch pár hodin bolesti do fronty na paralyzu nedostanou. ale kazdy sveho stesti strujcem. 🙋
http://patient.info/health/nerve-damage-associa...
Pokud tělo tlačí samo, tak je to Ok, já to teda nezažila. Mě se chtělo tlačit při 8 cm a to bych se potrhala fest, jako moje ségra, která neřízeně tlačila a málem se jí spojil konečník s vaginálním vchodem 🙄 Takže já si počkala na "už můžete, branka zašlá" a na pár zatlačení byl konec...Na co to hrotit předtím, když to ničemu nevede 😀
@veg můj názor trochu mimo téma - netvrdím, že v anglii nejsou odborníci, ale vzhledem k úrovni anglického zdravotnictví ten článek raději ani číst nebudu. Ať se každá rozhodne zda epidurál podstoupit nebo ne. Ony budou studie i z jiných zemí než GB 🙂
Jooo země, kde se vaginálně začne vyšetřovat čípek až po min. 3. potratu, si myslím své 😠
Kricela jsem jenom jednou nebo dvakrat a bylo to to nejhorsi, co jsem mohla udelat. Bolest byla strasna a nezvladatelna. Kdyz jsem misto hysterickeho rvani kontrakce prodychavala, tak to bylo lepsi, ale to je fakt strasne indi vindi a kazdy to ma jinak, generalizovat nejde.
@lajochova84 to byl jeden mnoha z příkladu, a tobe tenhle zrovna nevoni, protoze mas svy duvody. ja anglicky hledám, protože je to min. 1000× objektivnejsi než v češtině, a to z toho důvodu, ze je tam min. 1000× víc zkušenosti, odborníků atd.. nevyhlasuju tu urovne zdravotnictví, anglické je na tom mnohem lépe než španělské, nez španělské snad v evropě horsi neni, ale evropa neni celej svet. Mluvila jsem o predni anglicke anesteziologii.
@veg já jen napsala, že anglické zdravotnictví je na tom hůř než české. O španělském jsem taky slyšela, že to tam stojí za prd, ale proč sem taháš španělské zdravotnictví? Taky mají studii na epidural? Jak píše @astyna, tak irské je taky za opicema - první prohlídka ve 20tt. Proto jsem řekla, že tvůj odkaz číst nebudu. Jinak se tu všechny baví o křičení u porodu, odkaz jsi sem dala, názor napsala, takže si myslim, že už nám to stačí.
@zarecna souhlasím s Tebou.
@lajochova84 však ja jen reagovala na vas příspěvek k epiduralu, ze je tu jiný téma vidim. urcite tu nejde o to, kdo bude mit poslední slovo, nebo kdo se proti komu spojí 😀
Taky nechapu fanaticke prosazovani rodit za kazdou cenu tak a tak. Budme radi, za moznosti dnesni mediciny. Samozrejme ze nic se nema prehanet, ale to plati v obou smerech 🙂

@majkoz reagovala som na to,ze prirodzene je dnes malo veci...od paralane, cez antibiotika, ockovanie....a to vsetko zachranuje zivoty. Opakujem ak chce niekto trpiet pri porode, lebo je to prirodzene tak Ok, ja nechcem a nemyslim si, ze je vhodne, ked sa strasi epiduralom, ako keby to bo "kokain" ( citujem), opakuju sa myty o ochrnuti a podobne, reagovala som na to,ze ak sa mamka boji, ze to neda, ze bud hystericka, epidural je tiez moznost.