icon

Křik při porodu a zvládání bolestí

bilateniska
29. kvě 2016

Ahoj, čeká mě třetí porod. Předchozí dva proběhly v podstatě bez komplikací a přirozeně. Pouze jsem nezvládala bolesti, hodně jsem křičela, měla pocit, že to nevydržím, roztrhá mi to tělo, pamatuji si že jsem koulela očima a velice mě bolely, jako by mi lezly ven, rukama jsem trhala prostěradlo z lůžka. Nejsem obyčejně žádná hysterka, dokonce jsem se porodu ani nebála - prvního proto, že jsem nevěděla do čeho jdu, druhého proto, že jsem si vnutila představu, že jsem připravená, zkušenější, znalá a tentokrát to zvládnu lépe. Teď u třetího se bojím hodně a připadám si jako blbec, že tak vyvádím, ale zatím se mi to nepodařilo zvládnout lépe. Měla jste to i některá z vás tak, že vám ty bolesti připadaly úplně šílené a nesnesitelné, omdlévaly jste apod.? Má někdo radu jak to lépe zvládnout? Děkuji moc.

Strana
z5
zarecna
6. lis 2016

@lajochova84 dakujem, uz sa obcas citi s mojmi nazormi ako mimozemstan, ale fakt neznasam sireniu bludov a paniky.

lajochova84
6. lis 2016

@astyna tuhle jsem četla, že prej si dítě odnáší psychickou újmu z očkování. Takže jsme asi všichni psychicky narušení 🙂

veg
6. lis 2016

@astyna to není moderní, ale inteligentni😀

lajochova84
6. lis 2016

@zarecna Není vůbec zac. Myslím si, že v těchto fórech je koncentrace bio matek a trhlých ženských mnohem vyšší. Zdravý rozum se ztrácí.

veg
6. lis 2016

Ale drzme se vlákna, devcata😘

astyna
6. lis 2016

@veg

jak myslíš 😀

makronka222
Odpověď byla odstraněná
veg
6. lis 2016

@makronka222 a ty se umis držet tematu😀

lucykal
6. lis 2016

@astyna naprosto souhlasím, že dnešní době je moderní nesouhlasit a odmítat co je doporučeno a přitom bych řekla, že většina tomu co odmítá ani nerozumí, ale prostě se musí lišit a připadat si tak nějak lépe, že něco odmítnu a mám svůj názor.

lucykal
6. lis 2016

@astyna pracuji ve zdravotnicví a nikdy mě nenapadlo když jsem někde byla u lékaře něco odmítat a nebo jím říkat jak to mají dělat.

veg
6. lis 2016

@lucykal a při porodu jsi to zvládla dobře? Něco k tématu?

lucykal
6. lis 2016

@veg já jsem porod snášela dobře, ale můj porod nebyl standardní.

alenavy
6. lis 2016

@lucykal No, ono to může být tím, že jsi právě z oboru. Kamarádka je taky z oboru a když porovnám, jak se lékaři chovají k ní a jak k lidem mimo obor, tak je to fakt dost velký rozdíl. A situace, kdy si člověk jde k dětské pro potvrzení je jedno čeho, ona řekne, že se podívá dítěti do krku, dítě se jí lekne a začne bečet, bránit se vyšetření (nedivím se, byla fakt dost agresivní), malá se ubránila, takže doktorka se jí do krku nepodívala, nicméně zahlásila, že jí tam nevidí, ale že si myslí, že to tam má červený. A když to tam má červený, tak je to angína. A když je to angína, tak tady máte antibiotika. A my tam nešly se žádný zdravním problémem. Nezlob se, ale kašlu na moderní nebo nemoderní, tohle je prostě okamžik, kdy odmítám. Zašla jsem si k jiné, optat se na názor. Jiná se chovala k dítěti jako k dítěti, takže ač malá před půlhodinou takový zážitek, zklidnila se, sama otevřela pusu, doktorka se jí tam podívala a řekla, že malá je čistá. Ani náznak ničeho, žádné zvětšné uzliny, poslech čistý, prostě dítě zdravé. Takže když máš pár takových zkušeností, tak to není, že jednáš moderně/nemoderně, ale prostě už nevěříš a hledáš jiné zdroje.

marcellia
6. lis 2016

@lajochova84 presne. A ja asi budu jedna z mala,kdo proti nasemu zdravotnictvi,potazmo porodnictvi,nic nema. Ja si naopak myslim,ze tu mame vcelku luxusni prenatalni peci a i co se tyka porodu,tak dobry. Samozrejme vyjimky se najdou vzdycky a vsude.

hop_ita
6. lis 2016

@alenavy jak to souvisi s epiduralem a ekobio fanatismem? Dr byla arogantni krava, to se bohuzel nekdy stava a v takovem pripade bych se na miste ohradila proti jejimu chovani.

majkoz
6. lis 2016

To mě baví, jak někdo řekne/napíše, že se mu nezamlouvá epidurál, šup a má nějakou nálepku, to je fakt dobrý.... ... vyšší koncentrace biomatek a trhlých ženských 😀 Mně je fakt u zadele, co si kdo nechává kam píchat, ale můžu asi taky říct, že mi to nepřijde OK. Důvěra k doktorům se odvíjí i od osobní zkušenosti, a kdybych si kolikrát něco nevydupala a nevyběhala sama, tak např. můj tehdy šeti letý syn by dopadl, ani si nechci představovat jak, kdybych si neprosadila test na borelie....Nebo jsem už asi 4x nedala antibiotika, která nám byla předepsána,a světe div se, do dvou dní byli kluci ok i bez nich. Půjdu příště s důvěrou k takovému lékaři, který evidentně něco zanedbal, přehlédl- a to teda neměl!!! a budu ho ve všem poslouchat a bečet u toho, jenom proto, že je to pán doktor? Ne. Tedy, třeba mi nic jiného nezbyde, ale už budu počítat se svou zkušeností a se svým instinktem. Je to i o nátuře... já jsem odjakživa "svá" a poslouchat na slovo paní doktorku nebo paní učitelku mi nikdy nešlo 😀
...prý zdravý rozum se vytrácí- pokud se zdravý rozum rovná slepé důvěře v někoho, kdo má diplom a je proto nějaký nadčlověk, tak potom ano. Já to vidím více odpovědně, důvěřuj, ale prověřuj- to platí i ve vztahu k lékařům. Kór, když se jedná o naše děti.
Něco k tématu bych taky měla: První porod byl pekelnej! A ano, křikla jsem si, a nikoho, až na mojí švagrovou, která prohlásila, že řvou jenom cikánky 😕 , to nepohoršilo 😉

veg
7. lis 2016

@hop_ita jak to souvisí? Hledám souvislosti? Tak když se tak hezky ptas, tak ja ti odpovím, ja mam trpelivosti 😊
Pokud jsi natolik inteligentní, ze dokazes rozpoznat nelaskyplnne jednani, zacnes zpochynovat autority. A ne jen ty vnejsi, víš , i ty vnitrni, což je podstatně složitější, dokazat se divat do sebe, tak se totiž člověk dostává k tomu, co opravdu je.. a to je v životě ta nejdůležitější a nejkrasnejsi věc, mnohem důležitější a krasnejsi než poslechnout, co říká pan učitel, nebo pan doktor. 😀 Život je příliš cenný na to, abychom o nem meli nechat rozhodovat neznámé lidi s neznámými pohnutkami, chapes? Život je překrásná hra, kterou přece nezrusime, protože pan učitel nebo pan doktor říkal..treba ze je mouka zdrava, nebo epidural neskodnej... lidi toho namluvej...
A koukám, ze některý tady by byli schopný i kamenovat za to, ze někdo chápe věci jinak, smrdi to tu trochu zlobou..
teda a tomuhle říkám bezbolestny porod😀😀😀😀
Pojďme se radovat 😘

sasetkap
7. lis 2016

@veg epidural že je neškodný? Akorát doktoři neříkají nežádoucí účinky. Bych chtěla vidět, které z vás doktor před napíchnutím řekl jeho všechna rizika. 😉 ....a u porodu ...pokud žena potřebuje, ať si zakřičí. Nám to velmi pomohlo, žádné síly nám to nevzalo, spíš naopak.

alenavy
7. lis 2016

@hop_ita To byla reakce na to, že holky píšou, že je moderní odmítat rady lékařů a kdo to dělá, dělá chybu. Tak jsem chtěla uvést na pravou míru, že podle mne nikdo neodmítá z toho důvodu, že je něco moderní. Jako že bych si u lékaře řekla, že prostě chci být moderní a odteď všechno odmítnu? Mně to přijde padlý na hlavu. POdle mne lidi odmítají na základě svých špatných zkušeností. Já bych tedy musela být těžce moderní, evidentně jsem lesana a biomatka a já nevím, co všechno, kojila jsem a používala látkovky jen proto, že to je moderní. Haha, já taková konzerva, to mne pobavilo. O mně se dá říct snad všechno, jen ne že jsem moderní.

astyna
7. lis 2016

@alenavy

kdyby lidi odmítali ze svých špatných zkušeností, je to ještě dobrý. Ale, když sedím u pediatra, a holka naproti prohlásí, že její Sam nebude to a to, protože TO PSALI VE FORU NA INTERNETU, jdou mi oči šejdrem 😠 Co kdybychom zavřeli všechny fakulty lékařství, nechali jen soukrém PA a je vše vyřešeno, o čem pak budeme debatovat, když lékaři nebudou k dispozici? 😀

zarecna
7. lis 2016

@sasetkap vies o vsetkych rizikach, na SR musis pred porodom, este nez rodis, teda na poradniach ist na poucenie k anesteziologovy, kde ti vsetkov ysvetli, plus podpisujes papier, kde je vsetko napisane a ten mas aj doma, bez toho ti epi nepichnu...cize som vedala vsetko...je to bulshit, ze nie si informovana.

hop_ita
7. lis 2016

Slepe verit, byt zdrave kriticky a pouzivat i svuj vlastni rozum, apriopri vse odsuzovat to jsou tri ruzne pristupy. Ja se ridim tim prostrednim.

astyna
7. lis 2016

@majkoz

Ono je pak otázkou, na základě čeho prověřuješ - např. Doktor ti napíše antibiotika, ty to hodíš do googlu najdeš si max. příbalový leták a pak nějakou diskuzi. Takže na základě zkušeností jiných lidí, když ani neznáš jejich anamnézu, alergie, zdravotní stav? Kde se berou ty pravé informace, které ti lékař neřekne? To se pak bije s tím zdravým rozumem, který mi spíš velí věřit tomu, kdo to studoval a kdo má ony zkušenosti. To mi připomíná výrok Zemana, který řekl, že dnes každý ví vše o sexu, politice a medicíně, ale už nikdo nechce, aby ho operoval politik...

astyna
7. lis 2016

@hop_ita

Já to vidím úplně stejně - manžel je vývojový chemik ve farmacii, takže info např. o očkování mám přímo ze zdrojů a ikdyž se Synflorix odsuzuje pro vyšší množství hliníku než má Prevenar, tak právě Prevenar jsme odmítli hned na základě zkušeností mého muže z výzkumu 🙄 JPodobně i Vigantol šel hned do koše....

Já slepě nevěřím ani našim stavařům, proto si na vše dělám víc posudků, nicméně odsoudit někoho jen kvůli tomu, že má bílý plášť, tak něco tají případně lže, už zavání psychozou.

sasetkap
7. lis 2016

@zarecna mě poučovat nemusíš. 😀 to jsou prostě fakta. SR není ČR 🙂

veg
7. lis 2016

Tady se rodí fakt kravina za kravinou, zkresluji se výroky jiných podle vlastního prospěchu, a plive se vsude kolem...tohle prece není diskuze o zastavani se správného nastavení zdravotnictvi a pospinovani tech, ktere věří vlastnimu citu a usudku a neopevuji farmaka.
To je fakt porod. ale některé to zvladame dobre. 😂😂😂😂😂😂

astyna
7. lis 2016

@veg

.... a hlavně tam dát dost smajlíků 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

sasetkap
7. lis 2016

@zarecna pokud u vás každá žena projde pohovorem s anestiziologem, kde jí řeknou mimo pozitiva i negativní účinky, možná rizika a na základě toho všeho se sama rozhodne, pak to je samozřejmě v pořádku a bez legrace vám tleskám. Tady to v žádném případě nefunguje. Neříkají NÚ epidurálu, neříkají NÚ oxytocinu. Neříkám, že ve všech případech, ale v mnoha případech ani neříkají, pokud se nezeptáte, co vám vůbec dávají. Velice smutné. A to je dle mého povinnost lékaře informovat pacienta, člověka, rodící ženu (pokud není v akutním ohrožení života a nehoní se čas), o všech možných rizicích podávaných léků apod. A jsme u toho...z jejich stran neplují informace, a pak se tady spousta z vás diví, že si lidé "musí" hledat informace sami.

astyna
7. lis 2016

@sasetkap

Bylo by dobré se i druhé strany zeptat, proč to nedělá 🙂

veg
7. lis 2016

@astyna vsak toto je nejlepsi zvladani porodu, ktery jsem zazila, škoda ze tu se.. smíchy 😀

Strana
z5