icon

Manžel na nemocenské a odvoz do porodnice

nikoulinka
2. dub 2018

Pěkný večer dámy... chci se zeptat, zda nemá někdo zkušenost. Manžel je.momentálně už cca jeden měsíc na nemocenské (karpalni tunely v nejtěžším stupni). Já mám termín porodu 17.4. A teď mě zajímá... Kdybych začala rodit mimo jeho vycházky a nedej bože přišla kontrola, dá se toto omluvit? Nemáte některá zkušenost?

Strana
z2
letadylkokane
2. dub 2018

@nikoulinka zkusenost nemam, ale myslim, ze to omluvitelne je a kazdy urednik, ktery ma vsech pet pohromade, to pobere. Kazdopadne doporucuju nahravat, staci treba jen zvukovy zaznam do telefonu, at mate dukaz, ze jsi mela kontrakce a ze se jelo do porodnice.

nikoulinka
autor
2. dub 2018

Ja sisi prave taky myslim, ze dle selskeho rozumu, to přípustné je. Ale blízké okolí me prave presvedcuje o opaku 😀 tak se radeji ptam...

emma2018
2. dub 2018

Podle meho to neuznají ...řeknou, že se měla zavolat rychlá..

letadylkokane
2. dub 2018

@nikoulinka zkus si zavolat na socialku, at mas jistotu. Tam ti reknou, co je a co neni pripustne. Volej ale na uplne jinou. Pokud jsi treba z Prahy, cinkni na urad treba v Plzni a predstav se treba jako Novakova. Aby ses tim dotazem sama nenaprasila a neudelala si potize.

swetlusska
2. dub 2018

Prosím Tě tím se vůbec nestresuj teď, to prostě risknete a jeďte. Přece kvůli vycházkám nepojedeš rychlou nebo taxíkem a on prošvihne porod? To snad ne...

letadylkokane
2. dub 2018

@swetlusska taky bych to riskla.

balet
2. dub 2018

Bohuzel, je tohle nezajima, reknou, ze sis mohla zavolat taxi nebo jiny odvoz nebo v pripade ohrozeni zivota sanitu. Oni moc na city nejsou.

balet
2. dub 2018

Radeji neriskujte, byt bez prace s malym miminkem neni sranda...🤔

zelenaesmolda
2. dub 2018

To si delate srandu ze pokud je otec na nemocenske tak ma sedet doma na zadku a nema narok byt u porodu???

kami1984
2. dub 2018

Tohle vám dodatečně omluví snad každý lékař. Rozhodně bych nebrala sanitku, pokud paní není v ohrožení života, sanitka by mohla pomáhat jinde

kami1984
2. dub 2018

@balet proč hned bez práce?

nikoulinka
autor
2. dub 2018

Nam o penizky az tak nejde. Ale spise pak nedejboz to litani kolem toho. Prave ze chci, at je semnou u porodu. A tak tajne doufam, ze to vyjde na vychazky 😀 ale toto se proste naplanovat neda no... 😐

letadylkokane
2. dub 2018

@nikoulinka je to tvuj manzel, a ten je zkratka doprovod, nemocenska-nenemocenska. Vubec bych to neresila. Kdyby na to prislo, tohle fakt zpetne omluvi kazdej doktor, takze se neboj 🙂

balet
2. dub 2018

@kami1984 Protoze pro zamestnavatele to muze byt podnet k rozvazani pracovního pomeru.

j.a.n.i
2. dub 2018

Taky bych to neřešila, prostě bych jela a pokud náhodou přijde kontrola, tak bych to řešila až pak... a myslím, že to 99% úřednic naprosto v pohodě vezme, no a když holt člověk narazí na blba, tak mu na nějakou relativně krátkou dobu sníží nemocenskou, víc se při prvním porušení nestává. Akorát pak tedy mohou kontroly chodit častěji.

lv
2. dub 2018

Riskla bych to, určitě. S tím omlouváním, ne každý doktor to udělá.. ale pokud by to bylo poprvé, obvykle to řeší 500kč pokutou (no jo, musel by tam)

letadylkokane
2. dub 2018

@balet to by musel byt uplnej vul a u takovyho stejne nema smysl delat 🙂

balet
2. dub 2018

@letadylkokane 🤷 To stoprocentne, akorat by klidně mohl. A to ja bych se s malym ditetem bala. @nikoulinka Co to zkusit treba telefonicky konzultovat s OSSZ, jake v tomto pripade mate moznosti?😉 Minimalne to tam muzete nahlasit, aby o tom vedeli.

mamina1995
2. dub 2018

@nikoulinka Jde to. Sestra me vezla na nemocenske do porodnice a lekar ji napsal doprovod 🙂

eldrag
2. dub 2018

normalne v porodnici napišou doprovodku a připadná kontrola si to ověří a zanese 🙂 nic se nestane :D

takyjedna
2. dub 2018

Z toho bych si teda absolutne nedelala vrasky, ze ma v pripade meho porodu nejake vychazky. I kdyby to socialka v pripade nejake kontroly nechtela uznat, tak co ti muzou... Sebrat par stovek? To by mi bylo fakt u zadele. Myslim ze narozeni vlastniho ditete je dulezitejsi nez nejaka buzerace na nemocenske.

marii90
2. dub 2018

A co si v porodnici nechat potvrdit, ze te tam vezl? Je to mala sance, ze by se zrovna trefili s kontrolou... ale klidne bych se zeptala na socialce, at mate vic klidu 😉

nikoulinka
autor
3. dub 2018

Holky diky moc vsem ☺

mlynkova85
4. dub 2018

Asi takhle já si volala kvůli nemocným dětem jestli je můžu vyzvednout ze školy a školky. To se nesmí, ale pokud s nimi pojedu k lékaři je to jiné. Takže za mě si určitě zavolat a domluvit se jak to posuzují mě stačí na neschopenku dát razítko lékaře u kterého jsem byla nebo i na papír nechat napsat datum a dát podpis s razítkem.

hanyas
4. dub 2018

@nikoulinka ja si myslim, ze by to nemel byt problem. V porodnici by manzelovi dali razitko na neschopenku nebo by mu napsali nejaky papir, ze byl jako u lekare a nazdar bazar 😉

hanih
4. dub 2018

@nikoulinka Určitě bych si zavolala a zkonzultovala to, jak už tu některé psaly. Jen bych dodala, že co se týká odvozu, nemuseli by to vzít z důvodu těch karpálních tunelů. Táta nedávno s karpálními tunely taky marodil a po dobu neschopenky nesměl řídit. Nevím, jak to má manžel, ale v tomhle případě by podle mého doprovod do porodnice oficiálně neprošel. A co se týká přítomnosti u porodu, mohli by říct, že to nebylo nutné, tudíž taky neuznatelné (u doprovodu dětí je to něco jiného, ty tam rodiče potřebují). Ale tohle je spíš můj odhad na základě zkušeností, fakt bych si radši zavolala a zeptala se. Jinak sankce za nedodržení vycházek jsou různé, u někoho to může být pár stovek, někomu odeberou celou nemocenskou, záleží na závažnosti a nejspíš taky na tom, kdo to posuzuje. V případě jednorázového porušení bez opakování by to nemělo být nic hrozného, takže případný risk by dle mého neměl být velký.

j.a.n.i
4. dub 2018

@hanih A když tam zavoláš, tak ti to bude k čemu? Informace po telefonu nemá žádnou váhu a hlavně se člověk dovolá jednomu a druhý na to může mít klidně názor úplně jiný.

hanih
4. dub 2018

@j.a.n.i Máš bohužel pravdu. 😞 Pak už nezbývá nic jiného, než to prostě risknout... Nebo požádat o nějaké oficiální vyjádření, ale tam už bych pak považovala za nutné řídit se dle toho, co mi napíšou, protože už by o mě věděli.

j.a.n.i
4. dub 2018

@hanih No právě, takže bych to raději riskla a řešila to, až kdyby problém nastal, můj soukromý názor je ten, že drtivá většina úřednic by to jako omluvu uznala - zejména kdyby se tam dostavil nadšený otec s fotkami mimina, že je mu jasné, že to bylo mimo vycházky, ale zase že je to jeho první dítě.

kami1984
4. dub 2018

Založ si mail s jiným jménem a napiš dotaz na sociálku. Uvidíš🙂

Strana
z2