Plánovaný císař. Epidural nebo celková anestezie?

lidija1234
18. říj 2023

Zdravím maminky,mám plánovaný císař a mám se rozhodnout jestli budu chtít kompletní anestezii nebo epidural.
Asi bych chtěla zažít narození dítěte a při vědomí ale mám z toho i hrozný strach. Prvé jsem se bála toho že to bude hnusny pocit být vzhůru a vědět že mě řezaji jestli to ucítím🤷a teď se bojím i píchání epidurlau do zad. Každý říká že je.to.lepsi než porodní bolesti a jak za něj byli rádi ale ty já mít nebudu.
Prosím o vaše zkušenosti vím že každý to vnímá jinak. Jak by jste se rozhodli vy ? K čemu by jsme přirovnali epidural?

daisy95
18. říj 2023

Mela sem akutni cisar ale bez probihajiciho porodu.. pro me bylo hodne bolestivy pichani epiduralu i s tim ze mi zada necim osetrili abych to tak necitila (- a ja chapu ze se to neda srovnavat s porodnima bolestma atd.. no zaroven si myslim ze ve finale je cisar mnohem bolestivejsi🤭) .. a pak sem byla zbytek zakroku v takovym neskutecnym soku ze uz mi bylo nejaky rezani a vyndavani miminka uplne jedno a uprimne si miminko vubec nepamatuju.. ani kdy mi ho ukazali nebo jestli plakal nic.. kdybych ted musela jit znovu na sekci tak se necham uspat.. vim ze hodne maminek rika ze je to pak divny probudit se a mit vedle sebe miminko ale jak rikam ja si stejne ze zakroku nic nepamatuju tak bych se po druhy asi usetrila toho prubehu

lidija1234
autor
18. říj 2023

@daisy95 a jak to že si nic nepamatujete? Jako u toho šoku vpichu epiduralu ? Já jsem první měla akutně v celkové tak jsem si říkala že bych aspoň u jednoho chtěla být a hlavně takhle by tam mohl být i manžel

petramana
18. říj 2023

prvni akutni, celkova narkoza... druhy spinal s tim, ze jak zacali rezat tak jsem myslela ze zesilim... ne bolesti, ale tim pocitem a vnimanim toho co se mnou delaji.. tak to zastavili, dali mi neceho dychnout pres masku a za chvili jsem se probudila a mela uz maleho na sobe na sale... pro me lepsi to prospat 👍

daisy95
18. říj 2023

@lidija1234 ja mela sok celkove z toho co se deje a jak ta sekce probiha 😄 tim vpichem to jen zacalo no.. ja sem mozna slabsi kus ale prislo mi to hrozne takovy agresivni? Nevim jak to popsat.. nebyl to hezkej zazitek proste 🙂

lidija1234
autor
18. říj 2023

No já mám z toho právě taky hrůzu řekla bych že i hur snasim bolest první císař byl pro mě za trest už teď mám hrůzu z toho jak se budu muset zvládat starat o novorozence a doma mám dvouletka. Nevím no mám strach asi abych o něco nepřišla ale zas na druhou stranu si říkám jestli není lepší to prospat

katule1990
18. říj 2023

@lidija1234 Nebudu popisovat detailne proc, abych zbytecne nedesila, ale nikdy uz bych si spinal dat nenechala, jedine uspat. I kdyz vim, ze spinal je pro miminko setrnejsi. Naprosto priserny zazitek, samy problemy, mne padal tlak, hodne jsem krvacela, slysela, ze neco neni ok a hodne dalsich veci. Napichovani jim neslo, az na ponekolikate...a jako bonus dva dny pote unik mozkomisniho moku po tom spinalu. Never more. To trauma za tech par vterin, co jsem v napul v bezvedomi videla syna a hned ho odvezli, ani nerekli, jestli nejede hned do krajskeho mesta na naonatologii kvuli vaze, mi za to nestalo. Jo a slo o planovany cisar.

lidija1234
autor
18. říj 2023

@katule1990 zatím nikdo noc pozitivního začínám se taky víc přiklánět k celkové anestezii 🙈

merope
18. říj 2023

@lidija1234 Tak já dám opačný zážitek. Spinál si v podstatě ani nepamatuji, na sále byla fakt sranda a prostě ten zážitek, když malého vytáhli, to bylo úplně úžasný. Dělají to za plachtou a cítíš spíše tak jako tlak než cokoli jiného. Podle mě to za to stojí. Rodila jsem v Praze na Bulovce a jako porodní sály fakt super.

janule0123
19. říj 2023

@lidija1234 kamarád mají tři, první dvě akutní císař v celkové a třetí už plánovaný při vědomi … nemám info od ženy, ale oba prý nadšeni z toho posledního, ze si to vic “užila” a mohl tam byt i Tatinek …ten taky spoko…

misha31
19. říj 2023

Pichani do zad neprijemny pocit, ale v pohode. Pri zakroku necitis bolest, ale tlaky, jak se hrabou v brise 😁 . U me byla smula, ze mam tezkou vadu srazlivosti krve, neslo jim zastavit krvaceni, videla jsem plentu celou od krve, videla jsem klesajici tlak a slysela same "doprdele" tak kde je s tou krvi. Jizvu mam dvojnasobnou, lezela jsem pak na ARO a 4 transfuze mi dali. Uz je tomu 10 let....v lednu budu rodit znovu cisarem a celkovku nechci, chci byt pri vedomi. Nyni uz aspon pocitaji s moji vadou srazlivosti, pri prvnim cisari to bylo prekvapko.

zmrzlinka
19. říj 2023

U prvního jsem měla celkovou anestezii a u druhého spínal.Na druhý vzpomínám ráda.Hned jsem dceru viděla a zákrok proběhl v " pořádku".Sice mi na chvíli klesl tlak ,ale dalo se zvládnout.

teenyel
19. říj 2023

Ja rodila planovanym ted v zari. Chtela jsem spinal, tak mi zada napichovali dokonce 2x. Jo, fakt to bolelo 🙈 pak polohovali hlavou dolu, jeste vic dolu, vic uz to nejde, tak jeste pockame a jeste pockame...a stejne nic, nezabralo to jak melo, cit porad zustaval. Takze to skoncilo tak jako tak celkovou. A bolest mi skrz pater vystrelovala jeste 3 tydny po porodu takovym zpusobem, ze me to vzdy na chvili uplne "vyplo", nemohla jsem v tu chvili ani mluvit, pohnout se...silena tepava bolest skrz celou pater az do hlavy. Takze za me uz spinal nikdy.

debra1234
19. říj 2023

Já mám jeden císař v částečné a druhý v celkové narkóze. Tu celkovou jsem chtěla já. Po částečné jsem měla několik dní neskutečně migrény a bolesti šíje. Po celkové jsem byla "jak rybička".

vendy299
19. říj 2023

No ja mela obe. Po celkovy se malej narodil 3:36 a v 6 uz jsem byla uplne při sobě, ale bylo mi teda blbe.
Ta castecna byla asi lepší. Malou jsem mela hned po tom co mě přivezli, nemohla jsem teda zvedat hlavu, ale za 6 hodin mi dali polstar a to uz se dalo. Akorat teda na tom sale fakt nic moc. Bolest necitis, ale ty tlaky, tahani, docela hnus :D Rodila jsem ve stredu 12:23 a v sobotu rano sla domu.

alice180
19. říj 2023

Já jsem se epidurálu taky bála a nakonec jsem píchnutí vůbec necítila. Všechno bylo v pohodě. Jak už se tu psalo, během operace jsem cítila tlak nic víc.

zirafka11
19. říj 2023

První spinal, napichnuti na 5x po 3 hodinách marneho tlačení. Nebolelo to, necítila jsem nic, ale slyšela jsem kecy doktorů (dneska už 3.cisar za 6 hodin, pod svýma rukama bych být nechtěla...) a byla jsem tak mimo, že si ani nepamatuji, jak mi dceru ukázali. Za 24h na JIP mi jí přivezli přesně 3x (5min, 10 min a hodina). Druhý v celkové, probuzení hodinu po narození malé, měla jsem ji u sebe za prvních 8 hodin 3x (hodina, skoro 3 hodiny a půl hpdiny), po těch 8 hodinách už pořád. Těžko říct, kdyby ten první nebyl zakončení normálního porodu, jak bych to vnímala. Ale z hlediska toho po poradního určitě celková.

monuleee
19. říj 2023

Já byla riziková rodicka a doporučovali mi plánovanyho císaře, ale já chtěla vidět miminko hned jak vyjde ven tak jsem trvala na prirozenym porodu. Ale porod se hodně zkomplikoval a nakonec jsem musela na akutního císaře v celkove anestezii a viděla mimi až když jsem se probrala a dodnes mě mrzí že jsem si ho nakonec přece jen nenechala naplánovat a nemohla to mrně videt hned. Ať by ten epidural bolel sebevic...

rnika
19. říj 2023

Já měla dva spinaly. Do celkové bych nešla. Chtěla jsem miminko hned vidět. Při prvním mi teda hůř napichavali všechno. Při druhém to zvládli na první dobrou. Asi vždy záleží na lidech. Bolest jsem necítila žádnou, jen tlak.

metallico_mondo
19. říj 2023

První císař akutní - celková. Druhý císař byť plánovaný tak z něj nakonec taky byl akuťák jelikož jsem se rozrodila dřív. Šla jsem do epiduralu ( manžel tam semnou nemohl ) , nebylo to nic příjemného ale ani nic co by se nedalo vydržet. V průběhu vyndávání se vyskytly problémy takže když vyndali malého tak mě po chvíli uspali abych byla v klidu na ten zbytek. Ničeho nelituji ! Ten okamžik kdy poprvé zaplakal, kdy sem ho poprvé viděla, pohladila. To za to stálo bezkonkurenčně. Mrzí mě že tahle možnost nebyla i s dcerou poprvé.

gingermom
19. říj 2023

Chtěla jsem celkovou, bála jsem se, doktor mi doporučil spinál, vše vysvětlil. Dala jsem na něj a jsem zpětně za to moc ráda, byl to krásné. Není čeho se bát, běž do toho 😉

nazka
19. říj 2023

@lidija1234 ahoj, tak já se prodám9se svou zkušeností. První spinal, napichovali v sedě, vystřelil mi u toho noha kamsi.. Za mě hrozný zážitek, nepříjemný, ale ne nic, co by se nedalo už nikdy v životě zažít. Druhý jsem si vybrala zase spinal, ač jsem z něj byla šíleně vyděšená a pichali v šedé, moc šikovný doktor a bylo to hned, ani to nebolelo. Jen takový tlak. Pak jsem ještě byla na lumbalce, je to v podstatě to podobné. A díky ní jsem zjistila, že už vím, proč mě po císaři vždy bolela dlouho hlava. Tím vpichem. Ale zas říkám, není to příjemné, ale není to ani nic, co by se nedalo nevydržet. Jsou horší věci na světě a vidět miminko hned za to stojí.. Držím palce, ať se dobře rozhodneš.

nazka
19. říj 2023

@lidija1234 ještě mi řekni, jak neses cevkovani? Pro mě to byla nejhorší část u druhého porodu.. Takže asi tak 😄 opravdu nejvíc záleží na tom, jak šikovný anesteziolog je. U šikovného to opravdu necitis

xnikolan
19. říj 2023

Za mě pozitivní zkušenost, 2x spinal, poprvé plánovaný (konec pánevní), podruhé akutní (chtěla jsem to zkusit normálně a nepovedlo se). Vpich si nepamatuji, takže to asi nebolelo ani nebylo nepříjemné, pro mě bylo nepříjemné cévkování a u obou jsem říkala, že nejhorší je vytažení drénu (u druhého už jsem aspoň věděla, co čekat). U obou jsem byla druhý den odpoledne víceméně už soběstačná i se dokázala postarat o miminko, oba CS byli ráno kolem 8. Poprvé jsem šla domů pátý den, podruhé jsem si řekla o propuštění 4. den, doma jsem měla dvouleťáka. Hlava mě nebolela ani po jednom, ale nezvedala jsem hlavu, dokud jsem nemusela vstávat z postele, to má prý dost vliv. Za mě možnost vidět hned miminko je super, manžel být se mnou nemohl.

elfka21
19. říj 2023

@lidija1234 Tak to já jsem pro spinal. Mám za sebou dva a z obou si pamatuji jen to hezké - jak jsem utěšovala svoje miminko hned po tom, co ho chudinku vytáhli na svět. 😍🤱 Sebe jsem neřešila. Nějaké napichování mě nebolelo vůbec. Pamatuji si, že u první jsem říkala doktorce, že mi začíná být na omdlení a hned mi něco dali a bylo to pryč.
Jo a cévkovali mě podruhé až po umrtvení, což je super nápad a není to nepříjemné. Poprvé to dělali před umrtvením a fuj fuj chvilka. 😝
Všechno jsem se snažila prožít v klidu s důvěrou v doktory.
Já se naopak bojím celkové narkózy. Jednou jsem do ní musela a bála jsem se, že se neprobudím. 🤦🏻‍♀️ Ale jsem tu. 😅

tereza0111
19. říj 2023

Uz je to dloooouho co mam za sebou planovany cisar. Co v pameti zustalo bylo desne cevkovani - neboli to, ale strasne, strasne neprijemny. Napichnuti si naopak nepamatuju vubec, vybavim si, jak sedim na operacnim luzku a mam vyhrbit zada, ale pak nic strasneho, takze toho se bat asi netreba 🙂
Pak trochu vtipkovani na sale nez vsechno zabere, muj trochu trapny pocit, ze porad jeste citim bricho i kdyz uz nemam, tak jeste trochu cekani. Pak soustredenou atmosferu, a pak sice ne bolest, ale tlaky v brise, spousta tlaku, pak se mi udelalo desne blbe, spadl mi tlak, kyslikova maska, vic lidi, nevim, pak nfo, ze vyndavaji miminko, muj pocit, stesti a doufani, ze ho na me prilozi jak jsem se tesila, ale to nejde, protoze je se mnou zrovna moc problemu, umocni je jeste pocit zklamani, ze miminko place nekde za mymi zady, nasranost, ze chci svoje miminko, ale k tomu citim, ze je mi desne blbe, takze asi chapu proc ho u sebe nemam - celkovy dojem, Fuj! Kdybych rodila znovu cisarem, tak tohle uz nikdy zazit nechci, rozhodne bych sla do celkove
K tomu se jeste pridava nutnost se po spinalu celkem dlouho vubec nehybat, takze jen lezet na zadech a nepohnout ani hlavou, taky nic moc

drep
20. říj 2023

Jsem anesteziolog a neznám jedinou anestezioložku nebo gynekoložku, která by netrvala sama pro sebe na spinálu. Kolegyně syn chodí do druhý třídy a kolega, kterému se nepovedlo jí píchnout spinál, je z toho špatný dodneška, že ji musel uspat. Holky tu mají zkušenost se svým jedním spinálem a pamatují, že jim blbě (což nezlehčuju, to je bohužel neklamná známka správně píchlého spinálu, že prudce poklesne tlak), ale už ti tu nikdo neřekne, že statistický riziko celkovky je mnohem vyšší. Já mám pacientku, kterou jsem po celkové na sekci předávala na áro na umělý plicní ventilaci pro aspiraci a modlila se, ať je to jenom aspirace a ne těžký difuzní plicní postižení, který může na aspiraci navazovat a který může skončit mimotělním oběhem k náhradě funkce plic.

lidija1234
autor
20. říj 2023

@drep já celkovou snasim dobře měla jsem již několikrát a nikdy žádný problém. Samozřejmě to neznamená že teď být nemůže ale dle zkušeností tady vidím tady že spíš ten spínal nebo epidural dělá více škody

drep
20. říj 2023

@lidija1234 jenže to je přesně ten problém, kdy ti tu sdílí zkušenosti holky, co měli jeden spinál. Těhotenství všechno mění. Těhotná není nikdy lačná, má zvýšenou spotřebu kyslíku, sníženou funční reziduální kapacitu plic. Statisticky má těhotná 2.5% riziko obtížný intubace (což je asi 10x víc než netěhotná), to znamená, že 25x na 10000 sekcí nejde po vypnutí vědomí a dejchání zavést trubka do průdušnice, aby mohl dýchat přístroj, což je jeden z nejkataszrofičtějších anesteziologických scénářů. To riziko je maličký, ale asi 10x větší než má ta stejná holka jako netěhotná. Spinál je možná míň komfortní, ale jednoznačně mnohem mnohem bezpečnější pro mámu i dítě. Což se ale těžko dozvíš na modrým koni, raději to prober se svým anesteziologem.

martulka88
20. říj 2023

@lidija1234 U prvního, vyvolávaného porodu, jsem měla epidural. A anestezioložka byla nezkušená a nedokázala mi ho dát. Druhý porod byl sekcí. Po domluvě byl spinal. Ale byla tam zkušená anestezioložka. Bála jsem se, řekla jsem jí o svých pocitech a ona mne uklidnila. Při samotné "operaci" na mne neustále mluvila a popisovala, co se bude semnou dít - to bylo skvělé, byla jsem připravená. A jsem ráda, že jsem spinal měla a mohla naše štěstíčko vidět a dát mu pusu ❤️

marioneta246
28. říj 2023

@lidija1234 upřímně, kdyby se mně někdo zeptal těsně po, tak bych řekla, jedině uspat, pro mě krvavý horor hadr, ale s odstupem času, spinal doporučuji. Hlavně kvůli miminku, pro něho je to opravdu šetrnější a vy ho můžete pozdravit hned po narození.
Píchnutí jsem se taky bála, ale nakonec to bylo v tom stresu, co mě asi čeká, to nejmenší. Při řezu do břicha to vzali i s měchýřem, který byl abnormálně přirostlý k děloze. Malý nešel ven a trvalo vyndání dvacet minut. Mě stoupalo umrtvení od spodu nahoru a zasahovali plíce, takže při zákroku zvedání nahoru.
Ale viděla jsem malého a to je největší odměna, i když stejně po tom martýriu následovalo celkové uspání, kvůli tomu měchýři.
Přeji hodně zdraví Vám i miminku, ať už se rozhodnete jakkoli.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru