Porod a jazyková bariéra
Zdravím všechny, je tu prosím nějaká maminka, která rodila v cizině a měla problémy s mluvou? Jsem nyní ve 29 týdnu těhotenství, a s manželem žijeme v Rakousku. Moje němčina je celkem na bodu mrazu, chodím sem na gynekologii, a zatím mé těhotenství probíhá bez problémů, co je potřeba, dokážeme si jakž takž s panem doktorem říct. To všechno ale probíhá v klidu v ordinaci, a já si teď začínám čím dál tím více dělat hlavu s tím, co budu dělat u porodu 😕 můj manžel německy umí celkem hovorově, ale nejsem si jistá jak v téhle oblasti. Má jediná výhoda je to, že jsem porodní asistentka, a tak nějak vím o co jde u porodu a do čeho jdu, ale i tak je porod dost náročná situace, kdy nevím jak budu schopná reagovat.
Je tu prosím někdo, kdo by mi dokázal poradit, nebo se podělit o zkušenost? Děkuji a přeji hezký zbytek večera Jana 🌸
Ja jsem takhle rodila v Nemecku, kdyz jsem se nemecky teprve ucila a byla hodne na zacatku. Prave z duvodu reci jsem si dukladne vybirala porodnici, kde budu rodit. Chtela jsem rodit bez zasahu, v porodnici s co nejmensim lekarskym zasahem, nechtela jsem se s nikym na porodnim sale hadat ohledne nechteneho nastrihu, nechtenym lekum atd.. Umela jsme teda velmi dobre anglicky nebo jeste docela dobre francouzsky a manzel je nemec, takze jsem se nebala, ze bude nejaky velky problem. Nakonec porod probehl tak, ze PA byla ve tme u me na pkooji, sedela tam nekde v rohu a nechala me rodit podle sveho (za coz jsem vdecna), jen obcas zmerila CTG a presunula me do vany, nebo mi rekla, ze treba zmena polohy by pomohla.. Jinak jsem u porodu vubec komunikovat nemusela. Byl to krasny porod, bez zasahu, bez lekaru atd...
@odula Ja tedy rodila ve Svycarsku a je to tak, jak pise janina92. Rodila jsem jen s PA, doktor mel prijit az na zaver, ale nestihnul to 😃 Mela jsem cesky mluviciho gynekologa/porodnika, takze jsme probrali vse predem a pri samotnem porodu byl se mnou manzel, co prekladal potrebne. Domu se chodi po 3 dnech, ja si polezela, bylo to trochu narocnejsi. Takze jsem doktora potrebovala jen na siti, to PA nesmela. Ale jde tu i ambulantni porod, myslim, ze po 3 hodinach na revers... Ale o to jsem se fakt nezajimala 🙂 Takze asi tak... Jo ale ja byla na soukromy klinice, nevim, jak to tedy chodi ve velkych nemocnicnich porodnicich. Ale myslim, ze celkove jsou tu vstricnejsi nez v CR.
@kacka_straka teď jsem si ještě vzpomněla, že tady chodí v rámci péče porodní asistentky domu a pomáhají maminkám s miminkem, kouknout na poporodní poranění atd..což je taky asi fajn 👍
Já tedy v Rakousku měla u porodu taky celou dobu jen PA, doktor přišel až na tlačení a pozoroval, nic nedělal, ani jsem o něm nevěděla. Jen mě potom šil, jinak vse PA🙂
@odula Ahoj, ve Švýcarsku se rodí tak, jak si zvolíš ty jako rodička. Můžeš rodit doma jen s Hebamme, můžeš rodit přirozeně v porodnici nebo porodním domě jen s PA, ale můžeš mít i nastoupený lékařský tým a veškerá dostupná farmaka. Odchod domů záleží na tobě, můžeš hned po porodu, ale i kdykoliv později, pojišťovna plně hradí deset dnů v porodnici. Já třeba po prvním porodu byla pět, protože manžel byl nonstop v práci a neměl ani čas pro nás přijet a já tam byla vážně jako v hotelu na dovolené. Do 10. dne od narození ti potom domů dochází Hebamme, která dítě váží, kontroluje a je ti nápomocná se vším, co potřebuješ.
@kacka_straka dík. ve švédsku se vedou porody taky hodně prirozene. PA chodi kontrolovat,pokud chceš můžeš si ji zavolat,ale jinak plně respektujou přání rodičky. takže taky super.
Já jsem rodila v Německu a i když jsem v té době byla v Německu už x let a německy mluvila dobře, v tu chvíli jsem prostě potřebovala mluvit česky a nějaká němčina mi byla ukradená. Komunikovala jsem jen s manželem (Čech), na doktory a PA jsem jen kývala, jestli jo nebo ne, když něco chtěli vědět. Oni tomu stejně dávali volný průběh, díkybohu to šlo samo a bez komplikací, takže tam jen občas nakoukli a zkontrolovali, jak se nám daří.

@chumlee71 Jojo, nějaké základy určitě mám 🙂 tak snad si budeme tak nějak rozumět 🙂