icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

ttm
Autor odpověď smazal
riga
28. led 2017

@ttm je opravdu skvělé, že u nás a pro všechny rodičky je dostupná péče na vysoké úrovni v případě patologie a komplikací. Žen i dětí bylo zachráněno mnoho a mnoho, jsem za to ráda.

medulinek
28. led 2017

@dora13 nemuzu s tebou souhlasit,ze se tak prostupuje ke kazdemu porodu,verim tomu,ze v tovarne na deti ano,protoze cim rychleji porod pobezi,tim vic se odbavi rodicek. Ja nemela nic z toho,co pises,krome nastrihu,ktery prisel v dobe,kdy jsem se zacinala trhat. Takze bych netvrdila,ze je tak vedeny kazdy

slunecinecko
28. led 2017

@ttm ono jde spis o to, ze vetsina zen je schopna rodit naprosto bez komplikaci a sama a v tom pripade proste zasahy lekare, kteri ke kazdemu porodu pristupuji jako k patologickemu, nejsou chtene. Jenze je problem , ze ve velkych nemocnicich je proste nedostatek porodnich salu a na vse se specha, urcychluje...a tim zacina kolotoc rizik a komplikaci u maminek i miminek. Pokud by byly v cr treba porodni domy, byla by situace pro takove tehulky jako jsem ja daleko jednodussi...pevne verim, ze se situace casem zlepsi, protoze uz ted do "alternativnich" porodnic dojizdi maminky ze siroka daleka. Cim dal vice zenam zalezi na tom, aby byl porod prijemnych zazitkem, na ktery budou cely zivot vzpominam s usmevem na tvari a ne se slzami v ocich.

riga
28. led 2017

@ttm ale já si nemyslím, že to tady někdo takhle zobecnil. Jsou dobří a horší lékaři, dobrá a horší zdravotnická zařízení.

Obecně na českém zdravotnictví nejvíc postrádám respekt k pacientům a klientům a více pokory ze stran zdravotnického personálu.
Mám zkušenosti ze zahraničí a vím, že to jde jinak. U nás veškerou zodpovědnost nese lékař (pacienti zatím často nemají odvahu přijmout fakt, že by to měli být oni sami). Mnohým lékařům tahle důležitost dělá ale tak dobře, že se jí nechtějí vzdát a pacient v podřízeném posrtavení jim vyhovuje, a to i za cenu obrovského tlaku, který tím na sebe berou. Těm, kteří by to rádi dělali jinak, zase hází systém klacky pod nohy - partnerský přístup dostává na prdel.
Ze zahraničí mám zkušenost, že za své zdraví a rozhodnutí nese zodpovědnost především každý sám za sebe, má možnost volby, která je respektována. Lékař je pak průvodcem, rádcem a partnerem v nemoci a zdravotních potíží. Já to vnímám jako zdravější.

panickatlamicka
28. led 2017

@marion2017 Zajimave-zas maminky v uvozovkach. Je z tebe citit pohrdani maminkama, co rodi doma. uz to oznaceni lesana a nesmydlne argumenty(kecani do operace napriklad). Prijde mi, ze mas veliky problem prijmout fakt, ze by to nekdo mohl mit a chtit jinak. Kez mas dceru, ktera se nekdy v budoucnu bude priklanet i k variante domaciho porodu a da ti malou ,,lekci" z tolerance. 😉

ttm
Autor odpověď smazal
ttm
Autor odpověď smazal
dora13
28. led 2017

@medulinek uznavam, ke kazdemu ne, jsem se nejak moc rozohnila😅 Opravuji na velmi casto a velmi casto uplne zbytecne.

riga
28. led 2017

@ttm s tím co jsi řekla o našem zdravotnictví souhlasím.

K tomu folklóru. To je asi všude, ale jde o to, za jaký konec to zdravotník vezme. To on by měl mít nadhled a zkušenost. Pacient je nemocný, depresivní, vystrašený, má bolesti...tak to prostě je. Změna přístupu by mohla být klíčem k domluvě a důvěře. Nadhled má mít zdravotník, pacient jím ve své situaci obyčejně neoplývá.
Vím, není čas, jsou přepracování, pod tlakem, "vázáni" doporučenými postupy..., není to jednoduché. Často ale není vůle a co hůř, někdy ani nejsou schopni problémy vidět, sebereflexe nefunguje.

A někteří jsou boží a jsem vděčná, že mám možnost k takovým zajít, když se něco děje.

tahejhula
28. led 2017

@marion2017 Pletes dohromady jasne patologie jako je rakovina, uraz, nutnost operace... a porod, ktery je primarne fyziologickym procesem. Lekari mohou mit jiny pohled na vec, ale tady prichazi na radu diskuze. Never tomu, ze nekdo bude odstrkavat doktora, kdyz ma dite nulove ozvy... treba. Na druhou stranu lekar nema co strihat jen proto, ze se to tak na pracovisti leta dela (tady zminuji ty roky praxe).
Lekar tam je presne na ty patologie... kdyz prijdou, ne, ze je sam vyrobi (i kdyz ne umyslne a jen diky tomu, ze sam zapadl do smycky rutiny). Ja mam ted za sebou emocne a na konci i fyzicky hodne narocny porod a bylo mozno vykomunikovat nejake ty "extraburty", cili jsem dle tebe nejaka ta " maminka", protoze jsem si dovolila do toho odbornikum kafrat. Zvlastni je, ze odbornici (nikoli z Konika) nemeli vyrazny problem, vyslechli me a snazili se vyhovet.

medulinek
28. led 2017

@dora13 s tim souhlasim,hlavne si myslim,ze vsechno to urychlovani nakonec vede jen ke zbytecnym komplikacim,proste dokud mimco a cesty nejsou pripravene,tak to nic neurychli i kdyby se sam prednosta zblaznil a je to vec zkomplikuje,k cemu bude zvysena delozni cinnost,kdyz nebudou volne porodni cesty apod

marion2017
29. led 2017

@tahejhula já porodům nerozumím, nejsem lékař, porodník. Ale, na me nikdo nespechal, naopak, já jsem tak trochu po poháněla je 😊. Léky mi zbytečně ne podávali a na střihla me až za 5 min. 12, když uz jsem byla grogy a myslela, ze neporodím. Komplikace mohou byt ihned po porodu nebo v průběhu, jako jsem to měla já: začalo se se mnou hned vše točit a byla jsem mimo sebe a Bůh ví, jak by to se mnou dopadlo, kdybych byla doma a nedostala okamžitou lékařskou péči. O tom primárně mluvím a srovnávala jsem ještě to, jak se tu nadává na neznalost lékařů, tak proč k nim tedy chodit s čímkoliv jiným? Nebo ti, co operují nádory či léčí neco jiného jsou jiná skupina a ti to na rozdíl od porodniku umí?

marion2017
29. led 2017

@panickatlamicka myslím si, ze tolerantní jsem vcelku dost, ba dokonce více než ty, která ihned, jakmile ma někdo jiný názor mu začíná prát a prorokoval (téměř jej až zaklíná) 😊. Tuto potřebu já nemám. A tolerance je neco jiného než tupý souhlas se vším a bez názoru. Každy ma na to jiný názor a obhajuje ten svůj, stejně jako já. Jak jsem napsala, ať si klidně rodí v kravine, když chtějí. Já mám argumenty proč ne a nebudu riskovat ničí životy. Příběhů bylo takových dost. A až bude ma dcera rodit, bude zase vše o neco jinak, nicméně myslím, ze nebude natolik sluníčkovata a lešanský, aby dobrovolně takto riskovala. Pokud ano, nezbyde mi nic jiného než ji tolerovat, nejsem rodič, který tlačí na pilu a k něčemu své dítě apriori nutí. Zajímavé, ze sis me do této skupiny ihned zařadila bez mrknuti oka, aniž bys o mne cokoliv věděla. Ukazuji cestu a pokud z ni dcera sejde, bude to uz jen na ni.

tahejhula
29. led 2017

@marion2017 Ale o tom to je, lekar neni u fyziologicky probihajiciho porodu nutny. Ano, je fajn ho mit po ruce, aby dobehl v nouzi behem par minut. Ale pokud porod bezi dobre, mel by personal spis prihlizet. A to se u nas nedeje. Specha se, vsechno musi zapadat do tabulek, jak ne, zacne se ten proces narusovat zvenci. A ne, ja netvrdim, ze nekdo z nich chce cilene ublizit matce nebo diteti. Jen jsou zamrzli v systemu. Oproti tomu nador, uraz, infarkt a dalsi veci nejsou nikdy fyziologickym stavem a tedy je lekarsky zasah (preje-li si jej pacient) zcela na miste a to okamzite. Doma rodi zeny, ktere maji mnohem vice informaci nez vetsina zen rodicich v porodnicich. Ty totiz vkladaji veskerou svou duveru a odpovednost na lekare. Kdezto zena rodici doma dobre vi, ze to ma vlastne ve svych rukach.
Casto se tu zminuje pupecnik kolem krku, s tim se ale rodi velike mnozstvi deti, jen to matka ani nepostrehne. Dite s kratkym nebo hodne omotanym pupecnikem nesestupuje do porodnich cest, ale neni v akutni tisni, porod se sam brzdi. Co se deje doma? PA a vidi, ze dite nesestupuje, kontroluje jeho ozvy dopplerem a veli k odjezdu do nemocnice. Co se deje standardne v nemocnici? Dite nesestupuje a dochazi k podani Pitocinu ci prijde na radu tlak na fundus, dite se dostava do tisne, na radu prichazi akutni sekce. To je proste docela bezny sled udalosti.

panickatlamicka
29. led 2017

@marion2017 kdybys byla tolerantni, pises jinak. ja treba narozdil od tebe respektuji i maminky, co plne odevzdaji do rukou porodniku a porodi dite s oxytocinem, nastrihem a pod a nestezuji si na to. ono je to tady docela bezne: napsat ,,at si kazdy dela, co chce", avsak s radnym dovetkem, ktery toto tvrzeni zcela degraduje a pak se alibibisticky ohanet toleranci. a

mruk
29. led 2017

@tahejhula Akutní sekce se neidikuje jen tak protože lékař má pocit...akutní sekce se dělá v případě, kdy je nějaký problém, když padají ozvy ap. Nejsem žádný alternativec a myslím, že porod doma je zbytečný risk, protože z praxe vím o naprosto ukázkových těhotenstvích a pak přišla komplikace (za kterou nikdo nemohl) a bez extrémně rychlého zásahu by tady ani matka ani dítě nebyli. nelíbí se mi tady ale to generalizování, že lékaři jsou neschopní a nevědí co dělají. Ve většině porodnic prostě u normálního fyziologického porodu je po většinu času jen porodní asistentka a lékař je nedaleko....

panickatlamicka
29. led 2017

jinak jo, mozna jsem nekde prestrelila, to se omlouvam. Proste si rikam, ze staci napsat ,,nesouhlasim s domacimi porody, protoze....". Bez tech lesan a maminkach v uvozovkach. 🙂 to je to, co mi vadilo. @marion2017

tahejhula
29. led 2017

@mruk Nepredkladej mi neco, co jsem nepsala. To uz nejaka obsesivni potreba hajit i neco, co nikdo nenapadnul. Nebo neumite cist, nevim.

mruk
29. led 2017

Ale upřímně, ať si ženy dělají co chtějí. Ať si rodí doma, ať si rodí v porodních domech, s dulou nebo v nemocnici - je to každéhoo věc. Mě prostě jen štve, jaký je poslední dobou témeř folklor nadávat na lékaře a tvrdit jak jsou neschopní a nerozumí tomu. Znám pár lékařů, kteří nejsou tak dobří, ale pohybuju se hodně v lékařském prostředí a znám naopak spousty naprosto skvělých lékařů se skvělými znalostmi. Tímto se s vámi loučím a jdu dělat něco lepšího, než číst vaše útoky jedna na druhou.... Ať se vám všem daří a vše vyjde dle vašich představ.

panickatlamicka
29. led 2017

@tahejhula obsesivni potreba 😀

mruk
29. led 2017

@tahejhula To nebylo jen na vás, na nikoho jsem neměla potřebu tady útočit a psát o obsesivním potřebách. Napsala jsem jen svůj názor a své zkušenosti. Nehodlám se tady s nikým dohadovat...

riakuk
29. led 2017

@mruk Souhlasím s Vámi. Já jsem měla obě těhotenství naprosto okázková a první porod se tak zvrtnul, že jsem skončila akutní sekcí - umřely bychom asi obě a druhý porod mi rovnou doporučili sekci (4z5 lékařů). Čeká mne třetí porod a bude to zase sekce, takže vím, co mne čeká. Sama pro porody doma nejsem. Může se stát neštěstí a RZ pak nepomůže nikomu. Naopak si myslím, že bychom měly využívat lékařskou péči, když na ni máme právo a pokud nejsem lékař, PA nebo vystudovaný člověk v porodnictví, tak tady nemohu hodnotit práci lékařů a nem. zaměstnanců. Co nemám ráda je arogance a nadřazenost - to je pak dobré se ozvat - nejsme přeci zvířata. Jinak znám jeden případ porodu doma, ale byl to překotný porod třetího dítěte, který naštěstí dopadl dobře. Jinak jezdí všichni do porodnice včas 🙂

mruk
29. led 2017

@riakuk Děkuji za vaši reakci. Souhlasím s vámi i s tím, že nemám také ráda aroganci a ač jsem se zdravotnické rodiny tak nemám problém si na arogantní personál stěžovat. Samozřejmě, když jsem byla v nemocnici opravdu hodně spokojená s přístupem, tak jsem zase psala dopis s poděkováním. Pokud člověk nebude chválit nebo kritizovat přímo vedení nemocnice, tak se nic nezmění...

l_eslie
29. led 2017

@kacasa Milá zakladatelko, pokud vážně uvažujete o porodu doma, určitě bych se neinformovala a neřešila to tady, kde o tom naprostá většina nic neví, a informace má právě tak akorát z Novy nebo od "známého lékaře, který by teda doma nikdy nerodil". Porod doma je přece jen menšinová záležitost a na diskuzních fórech pro mainstream se o něm nic moc pravdivého nedozvíte (až na pár příspěvků). Zkuste okouknout nějaké skupiny žen, které doma skutečně rodily, tady nebo na fb, spojte se s PA, přečtěte si nějaké knihy o porodu (fajn je Hypnoporod, něco od Odenta, Aby porod nebolel...), pracujte s pomocí nějakého terapeuta na traumatu, které máte z předchozího porodu... A ono to nějak vyplyne 🙂 Porod může být krásná, silná, ženu posilující zkušenost. Držím vám palce.

tahejhula
29. led 2017

@mruk Tak proc se haji neco, co nikdo nenapadl? Ja jsem jen popsala, jakou cestou casto a snadno dojde k one tisni a akutni sekci. Kdyz bude mit clovek neco zamotaneho kolem krku a ono "lano" bude nekde privazano, zkusme dotycneho zacit tahnout, co se asi stane?
Jinak muj porod fyziologicky nebyl a presto se snazili vyhovet. V rychlosti vyvolavani, ohledne epiziotomie, atd. Samotne by je to ale nenapadlo. Komunikace je zaklad, tam nepatri pocit nadrazenosti nebo naopak podrazenosti. Lekar a pacient/klient maji byti partnery.

japona
29. led 2017

@tahejhula Nějak nechápu to o omotanem pupecniku:

"Casto se tu zminuje pupecnik kolem krku, s tim se ale rodi velike mnozstvi deti, jen to matka ani nepostrehne. Dite s kratkym nebo hodne omotanym pupecnikem nesestupuje do porodnich cest, ale neni v akutni tisni, porod se sam brzdi. Co se deje doma? PA a vidi, ze dite nesestupuje, kontroluje jeho ozvy dopplerem a veli k odjezdu do nemocnice. Co se deje standardne v nemocnici? Dite nesestupuje a dochazi k podani Pitocinu ci prijde na radu tlak na fundus, dite se dostava do tisne, na radu prichazi akutni sekce. To je proste docela bezny sled udalosti."

Jako ze doktoři jsou zlí, protože udělají sekci? Zatímco porodní bába hodna, protože zavolá sanitku (a pošle chudáka domorodku za těmi sadisty)?
Jaky je tedy "spravny" postup? A proc, pokud je omotani standartni situace, se rodička převáží do nemocnice?

tahejhula
29. led 2017

@japona Dite se muze normalne narodit i s omotanym pupecnikem (a deti se tak bezne rodi). Jasne pisu o hodne obtocenem nebo kratkem pupecniku. Dale pisu o vyvolani tisne u ditete tim, ze se zapocne serie rutinnich postupu. Chce to nevynechavat podstatne casti textu a nevyvolavat tak v ostatnich ctenarich mylne dojmy. 😉
Tento styl obhajoby lekaru, je pomoci veskrze medvedi. Neustale zamenujete kritiku postupu a jednotlivych lidi.

japona
29. led 2017

@tahejhula Proto se ptám, jaky je spravny postup při hodně krátkém ci omotanem pupecniku? Pokud je rodička prevazena do nemocnice, předpokládám, že toto dítě nelze porodit doma?

ttm
Autor odpověď smazal
Strana