icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

tahejhula
29. led 2017

Zbytecna debata, co? Jen snaha o vysmech (od nekterych a zcela marna). Pokud se nekomu jevi jako spravne reseni dostat rodici se dite do tisne, pak nejak nemam chut pokracovat.

muhehehe
29. led 2017

Prolítla jsem to tak ob větu... Já osobně nejsem pro domácí porody, ale o tom se tu úplně rozepisovat nechci, vsadím se, že by se to už hodně opakovalo... taková ta klasika- za mne zbytečný hazard. Nicméně- jako velký problém mezi maminkama vidím jednu věc- neumí si říct, neumí se zeptat. Tatínci u porodu to samé. Viděla jsem třeba celkem provařený dokument o porodnici na Vinohradech- zvyk odvážet mimina hned po porodu je hrozný, to je bez debat, to by se mělo systémově změnit; ale takhle to naštěstí ani zdaleka není všude. Ale ten zbytek, na který dokument hlavně poukazoval (medikace, urychlování)- ono je to těžké, když tam ženská jen kouká a a všechno odkuňkne... úplně cokoliv!! na všechno ,,hmmm". A pak si ex post stěžuje. Tatínci taky hrůza, jen koukají. To je pak těžké, i pro ty zdravotníky. Po bitvě pak samozřejmě všichni generálové. Já jsem měla nějakou představu, co chci a co nechci. nejsem lékař, ale pár základních věcí jsem prostě rozmyšlených měla. Třeba že nechci žádné oblbováky, žádný oxytocin. Ale nastřihnout že klidně, kdyby bylo nutné. Tak jsem to na začátku prostě asistentce řekla.. a pak to tak bylo. Je to problém? Během porodu mi pak řekli, že to nějak nepostupuje, tak že ,,prasknou vodu".. tak jsem řekla, že nechci. A neudělali to. Opět - Je to problém? Pro mě ne... pro ně taky nebyl. Kdybych kuňkla ,,hmmm", tak to udělají, a já bych se tu pak vesele mohla rozčilovat. Prostě člověk musí trochu kváknout. A pokud je mamina lehce grogy, tak by měl kváknout tatínek. To není zas taková potíž s ním doma pár bodů probrat. Můj porod byl hezký (jasně že bolel... jako porod... ale trauma fakt žádné nemám; necelých pět hodin), bez medikace, bez nějakých špatných vzpomínek na lékaře... prostě jsem rodila a rodila, v jaké poloze jsem chtěla (světe div se, nejvíc mi to nakonec vyhovovalo na zádech🙂)), až se dítě narodilo. V podstatě ,,jako doma", ale kdyby něco, tak vše potřebné při ruce bylo o patro výš. Paráda, to je přesně moje představa. Ale pointa- rodila jsem v největší porodnici v ČR. Takže to jde, i u nás ;) Ale trošku to chce i aktivní spolupráci.

ttm
Autor odpověď smazal
marion2017
29. led 2017

@tahejhula take to nechapu, jako japona, kdyz vysledek je vzdy stejny: lekari, pomozte. A tuto libustku, aby me pri porodu prevazeli, drama, zda to stihneme apod. bych si s dovolenim odpustila. PS: a lesana ma razem po legraci, uz zadne pohodli a teplicko domova, ale nemocnice pkna zlych a neschopnych doktoru....

tahejhula
29. led 2017

@ttm Za sebe ti napisu, ze pokud by dite evidentne trpelo behem snahy dostat ho ven (a to je patrne behem nekolika kontrakci), nepomohlo by polohovani maminky, snaha o upravu dychani, atd... Tak potom je cas na sekci vcasnou. Tedy necekat do chvile, kdy je za pet dvanact. Proste ho nemackat ven jak zubni pastu z tuby.

tahejhula
29. led 2017

@marion2017 Ty mas neustalou potrebu lidi zametat do nejakych skupin, vid? Zajimava vlastnost. Lekari jsou od toho, aby lecili a resili patologie. To je jejich poslani a klobouk dolu pred nimi. Ale system by je nemel nutit problemy vytvaret.
Lesana si podle tebe asi zamota ten pupecnik schvalne, aby pak mohla nadavat na lekare, ne?

dora13
29. led 2017

@marion2017 hele, asi te to hodne prekvapi, ale doma zdaleka nerodi jen lesany😉 Ale chapu, ze do tveho sveta plneho prehlednych skatulek se tahle informace moc nehodi🙄

japona
29. led 2017

@tahejhula
"Za sebe ti napisu, ze pokud by dite evidentne trpelo behem snahy dostat ho ven (a to je patrne behem nekolika kontrakci), nepomohlo by polohovani maminky, snaha o upravu dychani, atd... Tak potom je cas na sekci vcasnou. Tedy necekat do chvile, kdy je za pet dvanact. Proste ho nemackat ven jak zubni pastu z tuby."

No jo, ale když budou lékaři řezat už v pul dvanáctý, tak spousta zastankyn "přirozeného porodu" bude řvát, že dělají moc císařů a nic nezkusi..

japona
29. led 2017

@muhehehe Ono to není tak jednoduché představit si (zvlášť u prvního porodu), co chci a co ne.
Mam známou, ktera načetla kde co, sepsala porodní plán s požadavky nic neurychlovat, nic nepodavat, nenastrihavat, vše co nejvíc prirozene.
Pak začala rodit a prý na sestry křičela, ať do ni naperou, vsechny látky, co tam mají, hlavně ať už je to dítě venku..

tahejhula
29. led 2017

@japona I to je o komunikaci. 😉 Vysvetlit popravde co a jak, k cemu by vedly dalsi snahy dite protlacit porodnimi cestami, atd. A pisu o komunikaci z obou stran, pochopitelne. Tady souhlasim s muhehehe. Nestrasit, vecne a srozumitelne oznamit, co a jak dal, co by se mohlo dit.

netopejr
29. led 2017

@muhehehe Rodiči zena, když už jde do tuhyho a fakt rodi, není většinou schopna racionálně uvazovat a diskutovat. Pokud ano, zpravidla to narušuje porodní proces. Mne to pak už ani nepřepíná,na jakékoli otázky mam problem vůbec odpovědět a pak už mluvit nemůžu vůbec. Pokud něco trvá dy, nebo to hodne a dyl bolí,tak žena často odkyve nebo se nebrani, protože v tu chvíli na to proste nemá. Přitom předtím i potom jasne věděla, ze toto ne. Krom toho ny me zajímalo,jal se ubránit dorupci nebo nastrihu, když ležíš a zádech, pokud se někdo ani nezeptá? Dohadovat se u porodu není jako probírat plánovanou operaci nebo se dívat, jak mi sijou nohu.
Tatinci jsou často neznali a i když znali, jsou citove plne angažováni, coz jim brani v efektivním rozumovém přístupu a vyjednáváni. Navíc jsou rovněž ve stresu, když to trvá dyl, je to bolestive a lékaři se tváří, ze to není ok, když to není podle jejich tabulek.
Takže spis personál by se mel naučit nabízet varianty: Chcete tohle nebo tamto? Chcete tohle nebo ne?
A ne: Uděláme tohle, jo?
A ještě lip: Když mam v porodním planu, ze nechci analgetika, tak mi je snad ani nenabizet, a kdyztaknsi o ne reknu. V jednom pripade bych odkyvala kdeco, přitom za jasneho vedomi je nechci.

tahejhula
29. led 2017

@japona Mym pranim ted take bylo neskoncit na sekci. Posledni dite... Ale samozrejme jsem to lekarum neformulovala jako direkt za kazdou cenu. Proste vycerpat moznosti vaginalniho porodu a pak pripadne volit sekci. A panbu vi, ze jsme ji nakonec nebyli uplne daleko. Povedlo se, dite je venku od ctvrtka, byt predcasne.

muhehehe
29. led 2017

@japona To ale vůbec neodporuje tomu, co píšu- předpokládám, že známá pak dostala, co chtěla- nějaké analgetikum. V pořádku, podle mne... chtěla ho. Netvrdím, že je nutné mít vše rozmyšleno předem a pak to zuby nehty dodržet za každou cenu, to ne.. sama jsem měla v záloze variantu, že když to z důvodu bolesti už fakt ,,nebudu dávat", dostanu plyn... byla jsem tak i domluvená s asistentkou. Nepotřebovala jsem to, zůstala jsem u původního plánu. Ale prostě komunikovat, nedělat ,,hmmm" a pak být naštvaná, co mi to dali. Předpokládám, že známá neměla důvod být naštvaná, pokud dostala, co požadovala (že to bylo v rozporu s její původní představou nehraje roli). O tohle mi šlo.

tahejhula
29. led 2017

@netopejr Jak pises o tatincich, tak jsem zpetne i drobet rada, ze tam nebyl. Protoze jsem sla proti radam PA a on by ve strachu o me, stal urcite na jeji strane a byla bych ponekud v pasti.

japona
29. led 2017

@tahejhula
@muhehehe
Je hodně těžké rozlišit, o cem má ještě rozhodovat rodička a o cem by měl rozhodnout lékař, protože má o dost vic znalosti a zkušenosti. Např. preference vaginálního porodu před císařem - kde je ta hranice, do kdy to má zkoušet prirozene a kdy riznout?
Předpokládám, že to na rodicce nenechá a rozhodne se dle sebe. Nebo může např. stlačit rodicce břicho a tím splnit požadavek vyhnout se řezu? Na debaty není jaksi při porodu cas..
Dale pisete, ze rodička pod vlivem hormonu při porodu má prý snizeny úsudek. Má tedy podat urychlovaci/oblbovaci látku při rozjetem porodu, ačkoliv "za strizliva" to rodička v porodním planu má vyslovene zakázáno?

tahejhula
29. led 2017

@japona Porad by nemela vaznout ta komunikace. A ja moc neverim tomu, ze kdokoli s alespon castecne zachovanym uvazovanim pujde do rizika pro dite, je-li mu toto srozumitelne vysvetleno. Na debaty byva cas i pri porodu.

muhehehe
29. led 2017

@netopejr myslím že vše už je tak nějak obsaženo v tom příspěvku předtím, nicméně- jako optimální vidím nějakou dohodu předem (dokonce jsem tehdy porodní asistentce řekla, že jestli budu loudit analgetika, ať mě ještě chvíli nechaj a daj je o něco pozdějc 🙂), plus případné ,,odchylky od plánu" v průběhu porodu, o které si sama řeknu nebo budu sama souhlasit. Prostě tohle chci, tohle ne, na zbytek se mě ptejte. ,,Ano/ ne", to jde snad říct mezi kontrakcema vždycky, pokud není člověk v bezvědomí. A že možná někdo a ani jeho partner není schopen racionální úvahy.. no možná. Ale jaké tohle má řešení? Nemá. To už se musí nechat na té dohodě která byla předem a na operativním úsudku zdravotníků, to jinak prostě nejde.

netopejr
29. led 2017

@muhehehe o tech otázkách jsem to psala úplně stejne 😉 aby bylo ano/ne a ne "ted vam pomuzem,jo"
Plus často se neptaji nebo nerespektují (vylezte si na kozu, jen vas vysetrim...) a zena se z ni už nedostane, ačkoli moc chce.
Reseni to ma: Trpělivé, pomáhající a podporujici PA, které povzbudí, pomohou, poradi ulevove polohy atp. Potom jsou potřeby intervence mensi, zadosti o ne taky. Informovala zena chce zpravidla toto, protože vi, k cenu ty intervence obvykle vedou. Ale když to je někdy dlouhé nebo moc bolestive a ta podpora okoli a prostředí není, tak je to problem.

japona
29. led 2017

@tahejhula Ale ani ti doktoři nechtějí jít do rizika pro dítě! Nebo si myslíte, že vše, co b nemocnici provádějí, dělají jen aby se nenudili?🙂

muhehehe
29. led 2017

@japona pokusím se odpovědět skutečně konkrétně- za mne by rodička měla rozhodovat o klystýru 🙂, analgetikách a ,,podpůrné medikaci", porodní poloze a nástřihu. Kdy už říznout, bych nechala na lékaři a jeho znalostech, ale chci slyšet podrobně důvody- prostě komunikovat. Do rizika pro dítě samozřejmě nejdu. A k poslední otázce- ano, pokud rodička aktivně žádá oblbovák, přestože má v porodním plánu něco jinak, tak za mne ano, má ho dostat, ale nesmí pak na modrém koníku na to nadávat 🙂

japona
29. led 2017

@muhehehe To je asi na zvazeni, mně osobne nevadilo/nevadi nic z toho vámi volitelného. Chápu i tu "druhou" stranu, tj. proc lékaři klystýr víceméně vyžadují nebo proc raději stráví šichtu u porodního křesla, než se někde plazit po zemi pri alternativní poloze rodiček🙂. U nastrihu vyckavali a pak skoro s omluvou řekli, že budou muset střihnout. Ok, verim jim ani by me nenapadlo se hádat, že to nechci. Verim, že to nedělali, aby pak mohli sesivat..

muhehehe
29. led 2017

@japona já odpovídala na otázku- co podle mne má být volitelné. Nepíšu nic o tom, jestli zrovna u mne ano nebo ne. Ale že tohle jsou ty věci v kompetenci rodičky. Pokud někdo nechce klystýr, ať ho teda nemá. Pokud někdo cítí že poloha v podřepu na zemi mu pomůže, má tu možnost mít. Jinak i já měla klystýr, rodila jsem vleže na křesle a bez nástřihu se to taky neobešlo. Ale vše dobrovolně ;)

riga
29. led 2017

@netopejr K tomu bych ještě dodala, že jakékoli racionální uvažování narušuje průběh porodu, oxytocin se přestává vyplavovat když žena "musí" myslet, vnímat okolí, reagovat na okolí.

Dál se lépe vyplavuje, když je ženě teplo (ponožky nemusí být v určité fázi od věci🙂) a v přítmí/ve tmě - to jen kdyby to někoho zajímalo.

rajani
29. led 2017

@japona ale ale, alternativní poloha se dá "nakonfigurovat" na porodnickém křesle, které je snada ve většině nemocnic. Takže splněno pohodlí porodníka a poloha dle volby rodičky. Ale ne na každém PS a směně je vůle nastavovat křeslo.

A neohrožovat dítě? Hele, vzpomínám si asi 2 měsíce nazad kdy doktor, chtěl mermomocí polohu pololeže ve třmenech, paní měla syndrom vena cava inferior, celou 1. dp byla na boku nebo vertikálně a dětátko mělo nádherné ozvy, jen lehla na vyšetření na záda hluboké decelerace o 50 tepů. Nechápu, proč se nemohlo rodit na boku. Rodička skončila s kleštěma (z úžiny), nástřih, který ještě prdl (3. st ruptury->konečník) a děťátku se muselo "přidýchnout" kyslíkem. Tohle jsem opravdu neviděla v zájmu jednoho z dvojce. Takže já jsem třebas opatrná v těchto úsudcích na lékaře. Naopak, jiní byla naprostá špička, kterým bych se svěřila celá a pacient má mít plno důvěru v lékaře a bez kontroly se moct odevzdat péči 🙂 (ale chce to vybírat - a já si ty prachy do výběru nacpu :D )

japona
29. led 2017

@rajani ok, pokud je to tak, tak souhlas. Já cerpam pouze ze své skromne osobní zkušenosti, kdy se ke mně chovali všichni dobře a mela jsem dojem, že jednak své práci rozumějí a jednal je baví🙂

rajani
29. led 2017

@japona ono se to i učí jak PA či Dr, pacient nikdy nesmí poznat, že cokoliv zkoušíš poprvé či si je nejistý ve svých rozhodnutí.

Já razím heslo, že tohle můžu použít jako sestra žákyňka když poprvé odebírám krev, když nevím u porodu - radši si konzultuji se zkušenějším někde v mimo pacientku. Ale jsou i suverénní sestry, PA a lékaři a jedou natvrdo :(

tahejhula
29. led 2017

@japona Mne uz na tohle nebavi odpovidat. Fakt ne. Ja porad dokola opakuju, ze vim, ze nikdo nechce nikomu umyslne ublizit. Ale proste se to deje, protoze system obecne, system studia, jeho zamereni...

alicesky
29. led 2017

@japona Nemá, pokud není přímo ohroženo zdraví či život dítěte nebo matky.

popelka1984
31. led 2017

Proboha snad prioritou mámy je porodit dítě v pořádku a a to prostě doma je neskutecné riziko, já tohle nedokážu pochopit.Určite se stává že doktoři zbytečne zasáhnou nebo urychlí porod to nezlehčuji, ale před doktory smekám, i kdyz se najdou blbci,vždyť s každým pacientem mají v rukou jejich život, u rodičky dokonce dva, to musí byt velký tlak tak to holt někdy chtějí mit rychle za sebou. Tohle si nedovolim posuzovat, já bych na to neměla. Taky jsem si kolikrát představovala jak bych porodila doma, nikdy bych to ale nerealizovala. Můžu mit X.. porodů v pořádku s kolem mě muže byt tisíc žen co rodily doma ale zrovna ja můžu byt ta tisícátáprvní co se to nepodaří. Minimálne v případe komplikaci už ten přesun při rozbehlem porodu z domova do nemocnice je nepříjemný. Já teda raději snesu trochu nepohodlí v nemocnici i když to tak byt nemusí. A ze mi odnesou dítě po porodu, obvykle ho vytáhnou zkontrolujou, přiloží na prsa a pak ho na chvíli odnesou vyšetřit a obléct,
to prostě k tomu patří, když se mi nic takového nelibi tak taky můžu jít rodit někam do lesa kde budu jen ja a moje dítě a všechno podle mě. Udělá snad porod doma a podobne věci ze mě lepší matku, nebo bude mě mit moje dítě radši nebo ja jeho když ho na mě po porodu polozi a nechají ho tak x hodin, pochybuji. Předem se omlouvám jestli jsem někoho urazila to opravdu nechci, jen toto proste nedokážu pochopit.

kacasa
autor
31. led 2017

@popelka1984 už mě to tu nebaví vysvětlovat..ale zkuste si najít nějaký dokument od Michela Odenta..též lékař..podává celkem logické vysvětlení..
a..ano pokud budete propagovat přirozený porod (pokud to bude samozřejmě možné) bude z vás lepší matka a dítě bude mít jednodušší příchod na svět.

Strana