icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

rajani
31. led 2017

@popelka1984 nikdo vám ale tuto volbu nenutí, tak nenuťte svoji druhým. Každý se má rozhodovat podle svého 🙂

dora13
31. led 2017

@popelka1984 docela si protirecite, na jednu stranu se rozcilujete nad zenami, co rodi doma, ale na druhou stranu ty, kterym se nelibi v porodnici, posilate rodit do lesa. Btw, proc hned do lesa, co takhle je nechat rodit doma, tak jak chteji?

eficenka
31. led 2017

@popelka1984
se divím, že v zahraničí už dávno nevymřeli, všude se běžně rodí doma nebo v porodních domech 🙂
první dítě klasicky v porodnici - hůrza a des, špatně prosívalo,
druhé sice v porodnici, ale lékař byl manželem vykázán a porodili jsme sami...

jinak dělám na dětské léčebně a ještě se nestalo, abych přijímala děti poškozené po porodu doma... 99% jsou děti poškozené lékaři - perezy brachiálního plexu dítě nešetrnému vytažení, děti s poškozením mozku ( lékař použije dávno zakázanou metodu a skočí matce na břicho), zlomeniny klíční kosti a mohla bych pokračovat..

kdyby tyto ženy měly možnost rodič přirozeně doma, v porodním době, bez uspěchávání...proto druhý porod tak volí 🙂

fallingstars
31. led 2017

@kacasa Tuhle diskuzi sleduji a zatím jsem se nezapojovala, ale teď mě to trochu nadzvedlo. Myslím, že dobrou mámu dělá úplně něco jiného, než požadování toho nebo onoho, přirozena nebo nadpřirozena...a to je asi to, co mi nejvíc vadí na všech diskuzích typu porody doma nebo očkování. Neříkám, že jedna nebo druhá strana má pravdu, na to se zcela upřímně necítím dostatečně erudovaná, ale tvrdit, že oponentky jsou horší matky, protože nemají stejný názor jako já, mi tedy připadá trochu mimo. Myslím, že drtivá většina matek se rozhoduje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a jestli je to třeba rozhodnutí svěřit se absolutně do péče lékařů a odevzdat se jejich rozhodnutím, pak nejsou o nic horší matky než ženy, které trvají na minimu zásahů, ať už z jakéhokoliv důvodu. Ideální stav by byl, kdyby všechny porody dopadly tak, že má žena v náručí zdravé miminko, to je přece "výstup", který se přejeme všechny, Ale nevěděla jsem, že když si nechám píchnout o tři injekce méně než Máňa od vedle, budu v soutěži o lepší matku výš...🙄

kristynatita
31. led 2017

@fallingstars musim s Vami jen souhlasit.

fallingstars
31. led 2017

@eficenka Je, myslím, logické, že většina dětí majících poškození po porodu se narodila v porodnici, když drtivá většina dětí v ČR se rodí v porodnici.
Nikdo přece netvrdí, že v porodnici nedojde k průšvihu, ale přece taky nechcete tvrdit, že doma bude 100% porodů bez problémů a bez následků? V tom případě by mě zajímalo, proč byla kdysi tak vysoká úmrtnost matek a novorozenců...

popelka1984
31. led 2017

Zrovna ja tady opravdu nic nenutím, pouze to cítím tak ze svoje dítě miluji natolik ze bych ho prostě nevystavila tomuto riziku, pardon. A JÁ si myslím a nikomu to nenutím, nebo lépe řečeno v mem případe jsem si jista ze porod doma nebo zcela prirozeny náš vztah nijak nepoznamena a řekla bych že ani budoucí život děťátka. Neberte si to nikdo osobne prosím

eficenka
31. led 2017

@fallingstars
kdysi? proč asi, protože ženy rodily na špinavých prknech, nebyla k dispozici tekoucí voda, chodila porodní bába, která dělala také špatné úkony...
hygiena skoro na 0

ročně se doma narodí přes 300 dětí doma.... a srovnání se zahraničím, kdy se doma rodí každé 3 dítě a úmrtnost mají srovnatelnou jako my....

rajani
31. led 2017

@fallingstars tak si tady neplacejte játra a běžte se kouknout do odborné literatury. Napovim třeba ultrazvuk, prenatální péče apod. Doma rodí jen fyziologické těhotné, cokoliv vznikne nefyzio a nelze řešit doma =přejezd do porodnice (a nemyslím tím jen tíseň dítěte, ta nevzniká že vteřiny na vteřinu)

kacasa
autor
31. led 2017

@fallingstars jde o to, že ta lepší matka má více informací..a snaží se něco o tom zjistit a udělat to nejlepší dle svého vědomí a svědomí..jak to dopadne..to už je věc druhá..

fallingstars
31. led 2017

@eficenka Takže podle Vás, pokud budu rodit v dobrých hygienických podmínkách a nikdo do toho nebude zasahovat, nemůže se stát nic špatného?

fallingstars
31. led 2017

@rajani 😀 Ale no tak, nač tolik agresivity, není to trochu zbytečné? Vůbec jsem na nikoho, myslím, neútočila..ale chápu 😉

kika_21
31. led 2017

@rajani Ano, odjezd-snad včas. On mozek je potvůrka na ten kyslík háklivý, no...A teď babo raď-a nemusí to být jen bába porodní-to byly mistryně svého oboru, ale některé operační výkony byly tenkrát vzdálené, když tedy pomineme např. tzv. horečku omladnic, tělesnou dispozici, polohy plodu aj.Já si zariskuju, nemusím do špitálu, i kdyby mě šlak trefil, ale dítě ať má šanci se rozhodnout, jestli jednou bude rodit doma-aby vůbec ještě tu šanci mělo, raději přežiju tu porodnici.

fallingstars
31. led 2017

@kacasa Ano, Vy tvrdíte, že pokud bych si dala tu práci a sehnala si dostatek informací, jediným správným rozhodnutím je pak rodit doma. Jakékoliv jiné je špatné. Ale jak víte, že jsem si nenašla dostatek informací, tzn. nevěnovala tomu stejně času jako Vy, a na základě těchto informací se právě rozhodla rodit v porodnici? 🙂

mruk
31. led 2017

Tak jsem přečetla několik článků i studií a plyne z toho toto: nejbezpečnější je rodit v nemocnici s kvalitní porodní asistentkou...
http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/11/nejcast...
Dál se zapojovat nebudu, jen tím chci říct, že je to každého volba, ale dle studií je varianta nemocnice + porodní asistentka prostě nejbezpečnější....

rajani
31. led 2017

@fallingstars já bych nerekla že dostatek informací = porod doma. Žena a prcek může prožít krásný porod i v porodnici, ale chxe to trošku ty informace, aby věděla co žena může žádat (trpělivost, klid, přítmí apod) než to jen nechat na lékařích. Kteří taky mají po x ty hodinový šichty a je prostě a jednoduše unavený a netrpělivý.

kika_21
31. led 2017

@rajani U nás ne-ani snad nemůžu říct o asistentkách-naopak doktoři super-klobouk dolů...🙂

kacasa
autor
31. led 2017

@fallingstars to rozhodně netvrdím..asi jsem to napsala špatně..i v porodnici se svou PA lze porodit přirozeně..ale je potřeba k tomu mít ty informace..
já je u prvního neměla a už mi píchli mi vodu, cpali oxytocin atd atd.. o druhém už tu mluvit ani nechci

eficenka
31. led 2017

@fallingstars
ale může. schopná kvalifikovaná PA je proto školena, aby poznala případnou patologii..

proto by měly vzniknout porodní domy - místnost klasicky jako doma se vším možným ( balony, vana, žíněnky, lůžko a tam žena rodi a naproti přes chodbu je plně vybavené lůžko a přítroje v případě potřeby...

tahejhula
31. led 2017

@popelka1984 Porod doma z tebe udela lepsi matku, pokud to tak citis. Ostatne o tom je cela debata kolem domacich porodu predevsim. Jsi-li spokojena v porodnici, nikdo ti klacky pod nohy nehazi. Ale taky by to pojistovny mohly vyhodnotit tak, ze s ohledem na studie, si nizkorizikova rodicka porod v porodnici a naslednou peci v ni uhradi. Nebo naopak, odmenit ty zeny, ktere pri nizkorizikovosti porodi doma. Nekde to presne tak funguje. Schvalne co by pak rikaly a vyvolavaly ceske matky, kterym prece jde jen a pouze o zdravi ditete.

fallingstars
31. led 2017

@rajani OK, to beru. Já i některým argumentům rozumím, třeba si za žádnou cenu nechci nechat vnutit epidurál (em, no, říkám to teď, třeba mi sklapne 🙂 ), protože kdo si jej v mém okolí nechal píchnout, tak u všech to zpomalilo porod tak, že doktoři přistoupili k císaři. Přestože podle toho, co jsem si k tomu dohledávala, není prokázáno, že by epidurál vedl k vyššímu riziku CS, Na druhou stranu neodsoudím někoho, kdo se pro něj rozhodne. Je to těžký, jen jsem se prostě tak nějak musela ohradit proti tvrzení, že kdo propaguje přirozený prod, je lepší máma.

fallingstars
31. led 2017

@eficenka To je právě to, v momentě, kdy bydlím 15 minut cesty (v lepším případě) od porodnice, si já osobně prostě netroufnu riskovat, že PA sice pozná, že je něco špatně, ale prostě nebudeme mít šanci dojet včas. V tomhle pak nevidím rozdíl, jestli se plod dostane do tísně časovou prodlevou vzniklou převozem, nebo krátkodobou snahou personálu o změnu průběhu nepostupujícího porodu řekněme polohováním...jak tu někdo taky argumentoval, tuším u té krátké pupeční šňůry.

kacasa
autor
31. led 2017

@fallingstars myslim, ze hlavne debatovat o tom muze zasvecene nekdo, kdo uz minimalne jednou porodil..at uz kdekoliv..do te doby vi prd..a to prosim nemyslim nijak zle

tahejhula
31. led 2017

@fallingstars Polohovanim se k tisni dopracovat muzes, ale pri nepostupujicim porodu ji takrka zarucene vyvolas kuprikladu pitocinem.

fallingstars
31. led 2017

@tahejhula Samozřejmě, že se k ní dá dopracovat více způsoby, ale není to tak, že doma bez zásahů nastat nemůže...a pak už je to jen o čase.

fallingstars
31. led 2017

@kacasa Jestli dovolíš, budu o tom tedy debatovat nezasvěceně, protože jsem nevěděla, že názor nebo postoj člověk může zaujmout jen v případě, že má přímou zkušenost :-O Ano, opravdu nevím, jaký je porod, ale to snad neznamená, že nemůžu řešit, jaký by mohl / měl být, notabene v šestým měsíci. Třeba jsem si tu mohla přečíst argument, který by mě přinutil uvažovat o přehodnocení rozhodnutí rodit v porodnici.

kacasa
autor
31. led 2017

@fallingstars názor je jedna věc a zkušenost je věc druhá.. a když je špatná zkušenost, nebo dvě..názory se rychle mění..ale uvidíte sama..přeji pohodový a bezproblémový porod..ať už kdekoliv.

eficenka
31. led 2017

@fallingstars
před prvním porodem jsem tvrdila to samé jako ty...

pak nastal porod první dcery , dodnes na něj vzpomínám se slzami, s důvěrou ve zdravotníky a velmi jsem se zklamala...

kompromisem pro mě a manžela byl druhý prod v porodnici, ale doktora manžel vyhnal a PA stála jen opodál.. důvěřuj si a zvládneš... třetí bude doma...
porod doma je nízkorizikový oproti porodnicím, pokud se jedná o rodičku, která nemá žádnou patologii u sebe ani dítěte

soyevita
31. led 2017

Někdo je klidnější v porodnici,někdo doma.Někomu stačí 3utz a někdo se jich domáhá na každé kontrole.
Někdo věří sobě a svému dítěti,někdo technice a výsledkům,které vyplivl počítač.....
Každopádně dřív těhotenství probíhalo klidněji,minimum stresu pro matku i dítě,porod byl horší a i šestinedělí.Ale dalo se to zvládnout.
Mnohdy rodičky přiběhnou s takovým a makovým porodním plánem a nakonec si nechají napíchat všechno možné až po epidural.A to snily o přirozeném porodu.Nikdo je nenutí,často ony sami přemlouvají zdravotníky.

Strana