icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

eva333
31. led 2017

http://adelakozinova.cz/porodni-pribeh/
Doporučuji přečíst do konce.

fallingstars
31. led 2017

@eficenka To mě mrzí, že to proběhlo takhle zle. Já momentálně doufám a přeju si, aby vše proběhlo v pořádku a na konci jsme prostě byly obě zdravé. Na prohlídce v porodnici jsem ještě nebyla, teprve se chystám, tak sama uvidím, co umožňují (i když je mi trochu jasné, že dopředu není nic problém, ale uvidíme) a co z toho budu chtít já, mám úplně jednoduchou představu. Ale já budu mít kvůli jisté zdravotní historii s velkou pravděpodobností jen jedno dítě, takže jen jednu zkušenost. Doufejme, že tu dobrou a s tím nejlepším "výsledkem" a zkrátka momentálně si myslím, že té dosáhnu nejpravděpodobněji v porodnici.

pekluska88
31. led 2017

@eficenka teda vaše příspěvky sleduji už delší dobu. Doposud jsem nereagovala,protože tahle diskuze je podle mě více méně zbytečná. Kazdy má na domácí porody svůj názor. Ale nezlobte se,ale abyste psala takové bláboly,typu ze domácí porod je nizkorizikovy oproti porodu v porodnici... Přeji vám,aby během vašeho třetího porodu,který si přejete mít doma, nenastaly komplikace jako např. masivní poporodni krvácení.

popelka1984
31. led 2017

@tahejhula ano to je pravda - pokud to tak cítím. Ja to právě tak necítím, ze mne udělá lepší matku jedině ja sama. Já z porodu doma mám strach a nezmění to ani studie a statistiky. Ve městě u nás zije mladý pan co přišel o ženu při porodu druhého dítěte, masivně krvacela a myslím že rodila v nemocnici. Doma je to riziko proste větší, než se do té nemocnice dostanete uplyne nějaký čas, od nás je třeba nemocnice přes 50 km. Ta paní taky mela první porod v pořádku a u druhého to nevypadalo na krvácení hned no a ted tu chudák pan vozí sám kočárek a za ruku ještě školkáčka. Ted to vyzni blbe nevím jak to jinak říct , ale pokud jde člověk do nějakého rizika jakéhokoliv tak brečet pak nad rozlitým mlíkem je trošku... Jezis to zni blbe pardon

vunka
31. led 2017

Rodila jsem doma s porodní asistentkou a mým mužem, do bazénku. Bazén teda potřeba není 🙂. Podle mě je hodně důležité se na tu situaci dobře připravit (ale to teda na porod v porodnici se připravit o to víc) a taky si co nejdříve najít kvalitní porodní asistentku, která je ochotná k porodu doma přijít (je to hodně šedá zóna). Pokud je žena i dítě zdravé, riziko je opravdu minimální, pokud u toho je porodní asistentka, která rozezná případné komplikace (hlavně jsem měla strach z poporodního krvácení a neodloučené placenty, ale strachy můžou být různé 🙂 ). Jinak je potřeba koupit nepromokavé podložky a pak už libovolné věci, které byste si vzala do nemocnice. Já bych rozhodně neměnila a další případné miminko budu znovu rodit doma, pokud bude vše ok.

kika_21
31. led 2017

@eficenka Ale jak může vědět, že nenastanou komplikace předem?Do toho půjdu, ale bez dítěte.☹

eficenka
31. led 2017

@pekluska88
stačí si vyhledat milá dámo studie....

dudinecka
31. led 2017

No, kazda mame svuj nazor a pravo volby. Kdybych rodila doma a byly stejne komplikace, tak minimalne syn by to neprezil. Ale na druhou stranu by ty komplikace nastat nemusely, protoze za ne muze dost i porodnice. Zkusenna porodni asistentka by me poslala na cisare. Kazdopadne jsem rada, ze oba zijeme, ale syn si ponese nasledky cely zivot.
V porodnicich by mel byt zkusennejsi personal. U nas byly 2 sestry cerstve ze skoly a 2 studentky a doktorce maximalne kolem 30ti. V tomhle oboru jsou zkusennosti proste nutnost. No a kdyz budete mit takovou ostrilenou porodni babu, tak porod doma muze byt asi i bezpecnejsi (chce to ale bydlet blizko nemocnice) nebo si najit porodnici, kde bude personal podle vasich predstav. My to tak meli, ale bylo plno a poslali nas jinam.. Kazdopadne vsem nastavajicim maminkam preji tak akorat rychle porody s primerenou bolesti.😉

pekluska88
31. led 2017

@eficenka studie,ze kterých vyplývá,ze 99procent,a teď vás cituji, postizenych děti je postižených právě proto,že se narodily v porodnici a ne doma? To myslíte vážně?

kika_21
31. led 2017

@eficenka Jaké? Jsou objektivní? Kdo je vypracoval? Odborníci? Nejsem zrovna nepřírodní typ, přesto ať se děti rozhodnou, jestli chtějí sdílet můj způsob života. Mají takhle malé možnost volby? Je to těžká otázka, obávám se , že odpověď žádná nenajdeme...

riga
31. led 2017

@fallingstars při dodržení pravidel pro porod doma, je dle studií míra rizika srovnatelná.

Vysoké riziko nastává, pokud doma rodí žena s nefyziologickým těhotenstvím, která by se při porodu doma necítila bezpečně, nemá doporučenou dojezdovou vzdálenost do nemocnice a další.
Stejně tak zvýšené riziko komplikací hrozí u některých žen, kterým ztráta intimity v nemocnici zastavuje porod, a tím je ve zvýšené míře vystavena intervencím ze strany zdravotnického personálu...a ty sebou zase nesou svá rizika. V tomto případě to může být i nanejvýš přátelské prostředí preferující přirozeně postupující porod.

A protože je i dost žen, které se doma cítí bezpečně, splňují dojezdovou vzdálenost, mají fyziologické těhotenství, ale nedostává se jim přátelského místa k porodu (to je takové místo, kde je žena respektována, nedochází k nežádoucím intervencím,je podporován bonding...) , volí možnost rodit doma.

Zkušená porodní bába je schopna rozeznat některé stavy, které není běžný gynekolog/porodník rozpoznat.
Faktem je, že toto umění porodních asistentek u nás z pochopitelných důvodů upadá.

riga
31. led 2017

@fallingstars umíraly na horečku omladnic, byly doma nuceny rodit ženy nemocné, s nefyziologickým těhotenstvím, předčasně rodící...

Takovým by dnes nikdo dom. porod nedoporučil.

riga
31. led 2017

@mruk nic takového z toho neplyne a jestli se o tom chceš něco opravdu dozvědět, budeš muset hledat lépe a obracet se na kvalitnější zdroje.

riga
31. led 2017

@rajani ne vždy.

eficenka
31. led 2017

@pekluska88
odpovídala jsem na to, že rodit doma je nižší riziko než v porodnici u nízkorizikové rodičky...

a poškození jsem žádné studie necitovala...

mruk
31. led 2017

@riga Promin, ale asi věřím jiným zdrojům než ty... Já si nepotřebuji zjišťovat ještě další informace o domácích porodech. Mám manžela lékaře a vím moc dobře jaká jsou rizika (je jedno jestli doma nebo v porodnici) a já osobně (pouze můj osobní názor, který nikomu necpu) budu rodit v nemocnici a budu moc ráda, že nemusím rodit doma.

netopejr
31. led 2017

@popelka1984 Ja znám jednoho, co takhle vozil čtvrté.... Rodilo se v nemocnici.

eficenka
31. led 2017

@mruk
a tvůj manžel schvaluje i zakázané metody ( tlačení na dělohu ( břicho matky atd?)
dále podávání oxytocinu při postupujícím porodu , nucená tlačení na zádch, kdy je poševní kanál zúžený o 30%

naopak můj porodník a gynekolog razí heslo, lepší rodit 3 hod zavěšená na stromě, než 3 dny v porodnici s porodníkem

fallingstars
31. led 2017

@riga Já dokážu rozumět tomu, že porod doma (jsou-li splněny ty uvedené podmínky) a priori rizikový být nemusí. Zkrátka věřím, že je velká šance, že to proběhne v pořádku. Stejně jako tak ale proběhne velká část porodů v porodnicích.
Ovšem co se mi těžko přijímá (nebo jak to nazvat), je ten podle mě těžko fakty podložitelný názor, že k prakticky všem komplikacím dochází jednak jen u nefyziologických porodů, a pak jen v případě, že to vyprovokuje nějaký zásah zvenčí. Prostě subjektivně si myslím, že může být všechno perfektní, můžu věřit svému tělu, dítěti, PA, a přesto může dojít ke komplikacím, které nikdo nemohl předjímat. Když to přeženu, tak polykání je taky fyziologický proces, a přesto se x tisíc lidí na světě ročně při jídle udusí, a ne vždy je to proto, že se leknou, někdy to prostě zaskočí. A ano, čekám argument, že mainstreamovou logikou by se tedy mělo jíst pouze pod dohledem lékaře 🙂 , ovšem to není jaksi proveditelné ve frekvenci, v jaké se jí, kdežto průměrná žena v západním světě rodí sotva 2x za život. A stejně tak nevěřím tomu, že dříve doma umíraly pouze ženy, které k tomu měly nějakou predispozici. Že porody zdravých žen po fyziologickém těhotenství v dobrých hygienických podmínkách dopadly vždy dobře.

A už vůbec nejsem ochotná přijmout argument, že zkušená PA rozezná stavy, které nerozezná gynekolog/porodník...pokud nechcete srovnávat 6-ti letou PA, která byla u stovek porodů, a doktora čerstvě po atestaci....i ta PA se to musela někde naučit.

netopejr
31. led 2017

@dudinecka No právě, zkušenosti s opravdu fytologickým porodem, bez zásahů... Úplně bez zásahů. Který lékař to kdy viděl? Oni si to neumí představit, ze to lze, nikdy to neviděli. Většina PA v nemocnicích je na tom podobně. Volný pohyb, jídlo,piti, vyšetřování az když je nutno, na co trčet na ctg, když staci poslouchat dopplerem krátce, a vedle máme sal... Nic nijak neurychlovat,na zenu nesahat, pokud to není potřeba, výjimku tvoří masáže, termofor atp.

riga
31. led 2017

@mruk nemusíš se omlouvat, nejde primárně o to, jakým věřit zdrojům. Nejprve je třeba vyhledat ten kvalitní, mající nějaký význam.

riga
31. led 2017

@mruk to že máš doma lékaře je sice hezké, ale nevidím souvislost. Já jich mám celou rodinu a přesto mám na věc jiný pohled než ty.

riga
31. led 2017

@fallingstars Jasně že umíraly, já jsem jen psala, že to riziko je za těchto podmínek srovnatelné.

S náhlým poporodním krvácením, které může nastat bez varování si těžko vedou i ve velkých nemocnicích, natož v malé nemocnici. Ve velké nemocnici máš při takovém krvácení vetší šanci na přežití, v domácích podmínkách se ti zase snižuje riziko takového krvácení. Průser je to tak jako tak.☹

mruk
31. led 2017

@eficenka A já píši, že by můj muž něco takového schvaloval? U nás v nemocnici máme možnost rodit v různých polohách, ne jen na zádech a na gynekologicko-porodnickém oddělení tady máme super lékaře i sestry, kéž by to bylo všude. Můj muž je anesteziolog, takže u porodů je často, ženy si o epidurál říkají hodně, nikdo jim ho nenutí.
Mě by žádný lékař nikdy nedoporučil porod doma, mě nechtějí pustit ani na cvičení pro těhotné. Bez hrsti léků každý den bych teď možná nebyla ani těhotná, takže já lékařům věřím a vhledem k tomu, jak trnitou cestu k dítěti máme a ještě stále nemáme jistotu, že to dobře dopadne, tak nebudu zbytečně riskovat. On na to bude mít každý asi jiný názor, ale pokud máte problémy, potrácíte, krvácíte, berete léky tak na to máte asi jiný názor a za to se vám prostě omlouvám....

eficenka
31. led 2017

@mruk
ale nemůžete tvrdit, že porod v porodnici je lepší.
jsem také zdravotník, celá rodina jsou zdravotníci od lékařů a sester, patologa atd...
a také jsou pouze pro porod v porodnici, když jsem rodila podruhé sice v porodnici, ale manžel lékaře vyhnal a šli jsme domů druhý den, byla jsem za blázna....
epidurál je často potřeba u žen, které se na porod nepřipravily, nebo jim byly proveden úkony, které způsobily bolestivější kontrakce...
většina lékařů ani neví, jaký je to "normální" přirozený porod, bez zásahů a mají tendcenci zasahovat i když se nic neděje ( dle nich porod trvá dlouho dle nich se žena pomalu otvrírá atd atd)

mruk
31. led 2017

@riga A o co vám tedy jde? Mám se veřejně omluvit, že mám na věc jiný názor? Mě je upřímně jedno jak kdo rodí, jen jsem tady napsala svůj názor, za což jsem asi ta špatná a upřímně se všem omlouvám....
Nehodlám se tady s nikým dohadovat a zvyšovat někomu ego...

japona
31. led 2017

Zastankyne domácích porodu pisou, že riziko zdravotního poškození dítěte je doma a v nemocnici srovnatelne..

Z toho mi ale jasne vyplývá, že nemocnice je bezpečnější, protože se tam automaticky započítávají problematicka těhotenství a porody děti, u kterých se komplikace očekává. Dale to zahrnuje porody doma sice rozbehle, ale dokoncene v porodnici..

Zastankyne porodu se ohánějí "zkušenou porodní asistentkou". Kde by se takove vzaly? Porodů doma je cca 200-500/ rok, v porodnicích většinou více než 500 rok.. viz. statistika porodu dle nemocnic http://www.biostatisticka.cz/analyza-dat-nrc-1/

Kdo je tedy zkušenější? Porodní asistentka, ktera působí samostatne a provede par porodu rocne, nebot je k dispozici rodicce před porodem a po porodu, musí mit dostatecne rozestupy mezi jednotlivými klientkami a dela si sama veškerou administrativu? Nebo doktor v obri nemocnici, který většinu pracovni doby je u porodů a řeší komplikace?

muhehehe
31. led 2017

@netopejr Já jsem to štěstí měla, že to bylo opravdu bez zásahů- tak snad se blýská na lepší časy 🙂 Hodně moc to bylo o komunikaci, jinak by se to v některých bodech lišilo, ale nemám problém otevřít pusu a říct co jo a co ne. Než se šlo fakt na věc, tak jsem tak různě popolézala (to je mnohem výstižnější než ten ,,volný pohyb:D ) po porodním boxu, na míč a tak... a nejvíc času jsem strávila na čtyřech ve sprše a manžel mne sprchoval teplou vodou.. krajně nedůstojný, ale docela úlevný🙂)) Medikace nebyla žádná. Asistentka chodila nakukovat, občas zkontrolovala ozvy, manželovi donesla i kafe.. ale většinu času jsme byli s manželem sami. Až když šlo dítě opravdu ven, došla asistentka pro doktora... nástřih byl, nemám to nikomu za zlý, za mne lepší takto než nějak nekontrolovaně.. a tím ty zásahy hasly. Ale je fakt že ,,prasknutí vody" na přetřes přišlo, ale nechtěla jsem to. Prasklo to pak samo těsně předtím než se malá narodila. Nechali nás pak spolu samotné dvě hodiny, pak ji vzali asi na 20 min na umytí a vyšetření, tak jsem se mezi tím přesunula z boxu do pokoje.. za mne dobrý, prostě to jde, i v té klasické porodnici...

kika_21
31. led 2017

@eficenka Vybrala jsem si asi dobrou porodnici, protože lékaře jsem viděla vždy až v závěru porodu a poprvé při šití. Jo jednou také při CS-tam i dva.Nikdo mi na nic netlačil. Mluvili jsme spolu předem, také asistentky se mnou mluvily. Cítila jsem se být nikoliv méněcenná, péče sestřiček na oddělení byla až přes čáru co do frekvence a dotazů, zda něco nepotřebujeme.Víceméně lékaři kontrolovala, zda paní mají vše, co potřebují. Pět porodů -takže to takhle hodnotím. Doma bych to nedala, ale ty asi ano-já se prostě bojím-neumím resuscitaco novorozence-pouze nově narozeného štěněte. Asi bych se musela 10 let učit a pak. Ale už to nestihnu.Respektuju Tvoje pocity a odivuju odvážné Tvého typu.

japona
31. led 2017

V KAŽDE porodnici je většinou více než 500 porodu za rok. Celkove se narodí v porodnicích cca 100 000 deti za rok..

Strana