Porod doma?
Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂
@kacasa myslim ze medicina a pristup zdravotniku se posunul hodne dopredu, prece jen pises ze tve deti jsou uz velke 😊 vybrala bych mensi nemocnici, klidne soukromou, porod doma proste ne, ne a ne. Ale je to jen muj nazor. 😉
@japona nevím, co je cílem lékařů..vím, co by cílem mělo být..ale ne všichni jsou empatičtí..a a zřejmě nedomýšlí, jaký vliv má psychika rodičky na průběh porodu...
ale tak..je fajn, že vy jste porodila spokojená a asi už to nemá cenu řešit. Kápnout na dobrý personál je asi opravdu tak 50 na 50
Nejen z porodnice...maminka mi umírala v nemocnici na rakovinu..opět šlo o přístup lékařů..musela jsem hodně zabojovat, aby umřela v klidu a bez bolestí..ale to rozvádět nechci.
Nikdo nemá právo soudit nikoho..pro to jsem tu diskuzi nezaložila..Ptala jsem se, protože nejsem rozhodnutá..to je vše. Pěkný den
Tak paní je již stejně rozhodnutá a akorát se teď tady zbytečně všechny dohadujem. Ještě k tomu kvůli něčemu,co vůbec nemusí být,třeba zakladatelka do dalšího dítěte prostě už nepůjde.
Porod- je to proste rizikova zalezitost. Vzdycky tomu tak bylo a vzdycky bude. Nastesti diky vetsi vyspelosti ve zdravotnictvi je umrtnost(at uz matky nebo ditete) stale mensi. Dnes bezne rodi maminky, ktere by drive porod neprezili. Ale bohuzel stale se to stava. Stat se to muze jak v porodnici, tak doma. I pres, ze zacatku, dobre postupujici porod, se muze zkomplikovat a prece jen bych z tohoto duvodu doma nerodila. Je to proste vice rizikové. Ale kazdeho vec. At si kazdy pak nese nasledky sam. Autorku trochu chapu, ale nerozumim tomu, ze po komplikacich, ktere po poslednim porodu mela, vubec uvazuje o domacim porodu. Pochopila bych to u nekoho, kdo mel porody v naprostem poradku, bez zasahu, tam by se to i dalo risknout, ale takhle? Ty komplikace, ktere se staly pri poslednim porodu, by se urco staly i doma... a co pak? Co kdyby zachranka nestihla vcas prijet? Nebo by dula nebo PA pri domacim porodu poznali, ze ma dite omotanou snuru a dusi se, proto porod nepostupuje? Meli by pripraveny inkubator? Jak dlouho by cekali na placentu, nez by zavolali sanitku?.... no ja bych do toho proste nesla!!!
@kacasa Kato to vse se jde domluvit v soukromych porodnicich, stejne jako porodni asistentka a tak 😊 vlastne bys uz ze zacatku mohla chodit ke gynekologovi, ktery by te zaroven rodil, domluvili byste se o tve predstave o porodu, verim ze porad jsou slusni empaticti lide 😉
Ctu na tvem profilu, ze je ti 36, v tomhle veku je porod doma mnohem vic rizikovy pro tebe, nez pro miminko (a tim v zadnem pripade nechci rict ze jsi stara!!!). Hodne to zvaz a promysli, s miminkem nevahej a porid si, pokud to pujde, je to prece dar 😊
@riga v jednom dětském centru jsem si vyslechla rozhovor tří maminek a docela mě dostalo. Byly až zlé a s tou jednou jsem ležela v porodnici, tak vím jaké to tam bylo. Ale ono jde hodně o přístupu i rodiček. Neříkám, že se chovají vždy dobře doktoři a sestry, ale i ty rodičky si sem tam nevidí do huby a potom pomlouvají, zveličujou a jsou zlé.
@kacasa Celou diskuzi jsem nepročítala, jen napíšu za sebe. Porod doma bych nikdy neriskovala, asi bych byla mnohem víc nervózní než v porodnici. Takže za mě 100% porodnice. Ale zřejmě si zapladím porodní asistentku, která mě provede předporodním kurzem, bude se mnou u porodu a pomůže i po porodu..kojení apod. Snaží se vest porod přirozeně a intuitivně. Ctí plný bonding.
@riga Souhlasím,že bychom se tady neměly napadat,urážet a podobné nesmysly. Člověk tady přece hledá porozumění,pomoc... není příjemné číst si na svou adresu nemístné poznámky a urážky. A k tomu porodu zakladatelky si právě myslím,že pokud nějaký vůbec proběhne,i když možná v porodnici,tak tam půjde už s tím,že lékařům a nemocničnímu personálu obecně prostě nevěří a už dopředu "ví",že zase bude všechno špatně a negativní atd. Přijde mi,že má ze zdravotnictví nějaký špatný blok nebo co...
Zkusila bych si najit nejakou mensi porodnici, zaplatit PA, urcite bude tentokrat vsechno v poradku... a kdyby nahodou ne, aspon budete v peci lekaru, kdyby neco....
Pět porodů jsem absolvovala v porodnici-bez újmy a spokojená. Doma bych se bála o dítě.Vidím se, jak mu postiženému s mozkem během porodu bez kyslíku, vysvětlila, že pardon, měla jsem dát kyslík, ale nedala-nešlo to.Jsem pesimista.
Ja si myslím, že diskutovať o domácom pôrode je ako diskutovať o uprchlíkoch - každý má svoj názor a ten málokedy zmení.
Po prvé si myslím, že môžte mať kľudne dobrý pôrod aj v pôrodnici. Chápem strach a obavy po minulých pôrodoch, ale už to ide aj inak. To neznamená, že ak sa pre domáci pôrod rozhodnete, že je to zle.
Po druhé - ja by som v ČR doma nerodila. Kdekoľvek inde áno - teda tam, kde sa to podporuje. V UK môžte mať aj neasistovaný pôrod, to znamená, že nielen, že rodíte doma, ale nechcete tam mať ani pôrodnú asistenku a žiadneho zdravotníka. Hoci to UK zdravotnícky systém nepodporuje, akceptuje rozhodnutie ženy a v prípade, že to je jej želanie, snaží sa jej aspoň poskytnúť oporu a informácie, aby oni urobili maximum. U nás absolútne neexistujúce. ČR na to nie je pripravená, zákon a systém je maximálne proti. Rigidita.
Áno, pôrod môže mať svoje komplikácie, ale je zaujímavé pozrieť sa na štatistiky úmrtí, cisárskych pôrodov, vyvolávaných pôrodov, epidurálov a podobne v ČR a v krajinách, kde je domáci pôrod bežnou záležitosťou. Nedávno som čítala článok o pôrodniciach v Jihomoravskom kraji a strašne chválili Boskovice, že mali minulý rok IBA 22 % cisárskych rezov. Je fascinujúce chváliť také číslo, keď WHO doporučuje mať maximálne 15% - to sú čísla, v ktorých je ČR úplne inde. Bohužiaľ. A nie je to tým, že máme komplikovanejšie pôrody, proste oveľa viac zasahujeme, vyvolávame, stresujeme, zneisťujeme matku, podávame umelé látky, urýchľujeme, aby sa zbytočne nečakalo...to sa potom niet čomu diviť.
Kiežby to u nás raz šlo inak. Nie nevyhnutne doma, len proste inak.
@barusak1 Dost často mají negativní zkušenosti z porodnic ženy, které tam jdou s tím, "že mají (na internetu) načteno, jak má porod probihat" a pokud je něco jinak, je to chyba debila doktora..
Jedna znama také mela hrozny porod - jako starší rodicku s určitou vadou, kdy by nemusela porod prezit, ji při pomalu postupujícím porodu (který ji na jeji zadost povolili, ac preferovali cisare) udělali císaře v celkove anestezii. Ona i dítě v pořádku, ale stejne jsou to debilové, protože ONA by to přece zvládla, protože si nepřipadá stara a cítí se dobře..
Není náhoda, že tato osoba má problém v jakémkoliv ubytovacím zařízení, v jakekoliv restauraci či službě..
@lenka062017 Statistika ...je pak smůla být výjimka-no.To je o tom kuřeti-ty žádné grilované kuře, soused jedno-tak jste snědli každý půlku. Já prostě do výjimek děti nechci nějak zatahovat. Bojím se.👶
@betelgeuzz tezko rict, muzou i nemusi... zkusila bych vybrat nejakou mensi a zapatrat po zkusenostech maminek, co tam rodily...
Já sama bych do toho nešla, ale mám čtyři kamarádky, co porodily doma. Tak to natahovaly, až bylo pozdě. U všech to byl třetí nebo čtvrtý porod , předchozí bezproblémové. Všichni jsou v pořádku a všechny to hodnotí jako nejlepší porod. Píšu to jen pro zajímavost, nehodnotím 🙂.
@lenka062017 To, že něco doporucuje who, nic neznamená, holt to cislo casem navysi a vse bude dle doporuceni🙂
Casem se pomer císařů jeste zvysi. Jednak za tim stoji ochrana lékařů, kteří se k nim uchylují při komplikaci (komu by se chtělo soudit, že neco zanedbali) a dále proto, že pokud rodičky neumiraji při porodu příliš velkého dítěte (s velkou hlavou), přenáší se tento gen dal a císař bude nutný i v další generaci..
Hlasuji za provádění císařů i nadale, protože ani jedna možnost, jak jejich četnost snizit, nevypadá moc lakave..
jsem zdravotník a já bych doma nerodila to je ale jen můj názor,když jsem byla těhotná taky se mi líbilo spoustu krásných porodnic s jiným přístupem ale bohužel od nás dost daleko a tak jsem nakonec rodila v oblastní nemocnici a taky to zvládla, ano neměla jsem vanu pro sebe a protože nás bylo zrovna víc, bylo to trochu náročnější pro personál a pro rodičky, neužívala jsem si to jako na dovče 🙂 ale pro mě bylo mnohem důležitější než to jak si to užiji, zdraví mého dítěte, rodila jsem trochu dřív 37týden a moje největší obavy byli aby syn byl v pořádku ano byla jsem ráda že mi ho dali na břicho a přisát ale prostě jsem chápala že se musí prohlédnout a že na chvilku půjde do péče lékařů
berte to taky ze strany těch dětí

@ditta01 Brno Bohunice