icon

Porod doma?

kacasa
26. led 2017

Mám dvě děti..již velké .. Znovu jsem se vdala a zvažujeme miminko..Tedy..spíše já zvažuji, manžel moc chce. První porod byl nic moc..ale tak v normě..druhý strašný. Navázání kontaktu s dítětem..v ani jednom případě..ihned odneseny. Přístup v porodnici, zákroky..všechno špatně..málá se narodila v ohrožení života.. prostě porodnic a doktorů...a jakýchkoliv zásahů..a hlavně hnusné arogantní chování..toho všeho mám plné zuby..a tehdy po porodu jsem prohlásila..že už děti nikdy nechci.. Vydrželo mi to 10 let a teď tedy váhám... Chtěla bych rodit doma..v klidu..s někým, s kým se budu znát, on bude znát mě a proběhne vše v klidu..Ale díky otřesným zprávám v TV mám i přeci jen obavy.
Kdo rodil doma? jaké to bylo, jak postupovat?
Podotýkám..ještě nejsem ani těhotná..jen to plánuji..ale je to pro mne tak bolestivé a důležité, že to řeším už teď 🙂

daisy1
26. led 2017

Doma bych po své zkušenosti nerodila. Celé těhotenství ok, kontrola ve 39 tydnu ok, na začátku 40 týdne mi vevnitř "neco" ruplo - krvácení, ne velké, ale zcela jasné. Uvažovala jsem o Hořovicích (dojezd 40 minut), ale díky situaci jsme jeli do Motola (10 minut). Výsledek - dcera na 1 hodinu venku akutním císařem, díky prasklé placentě, dcera musela hned na dýchací přístroj, už se dusila, mě řekli až při propouštění, že jet od někud zdaleka, nemuselo to pro mě dopadnout dobře. Mě ta situace přišla hektická, ale až ve chvíli propouštění jsem pochopila, že jet do Hořovic mohl být velký průšvih. A domácí porod? Ani náhodou... ale... je to každého volba... já mám jasno..

dora13
26. led 2017

Jezis, to je zase diskuze🙄 Solidne jsem si zvedla krevni tlak😃
Kazdopadne, muj tip, chces-li rodit doma, neztracej cas tu na MK, kde se akorat dozvis, ze jsi nezodpovedna blbka a zabijis sve dite a obrat se na osvicenejsi zdroje: na FB je skupina Porod v domacim prostredi, je tam spousta pribehu, rad, tipu na odbornou literaturu, atd atd.
A pokud by sis na domoporod netroufla, tak super alternativa je mala porodnice (treba Rakovnik ma dobrou povest) s vlastni PA a velkou davkou asertivity. Ja takhle porodila druhy dite a byl to nadherny zazitek, po blbe zkusenosti z prvniho porodu krasna terapie.

wosk
26. led 2017

@kacasa ahoj, nebudu to tu číst, neb mám strach, že už se to tu hádá apod, ale napíšu svou zkušenost. Poprvé jsme chtěli rodit doma, ale okolnosti ohledně domluvené PA byly nepříznivé, proto to neklaplo. Nakonec jsem rodila ambulantně na Mělníku (a to pro ně v roce 2011 bylo docela velké haloooo). Podruhé jsem se rozhodla pro ambu porod rovnou s tím, že budu mít vlastní PA, která má s porodnicí smlouvu a budeme u porodu jen my 3 (já, muž, ona). Domluva byla co nejdéle doma a až zavelí ona nebo já se budu cítit nekomfortně, případně budu ít strach, jedeme. Mě bylo fajn, ale zavelela, vyrazili jsme. Vyjeli jsme 12:20, dojeli tam ve 12:45, 12:58 prdla voda a ve 13 byla kočička na světě. Za mě dobrý a hlavně nikdo neprudil, neměla jsem plný sál personálu, vše s malou udělala ona až byl čas, já jí měla hned u sebe, nikdo jí nezkoumal, jestli je opravdu holka a věřili mi (já byla v danou chvíli jediná, kdo to viděl), prostě pohoda, klídek... rodila jsem v kleče na zemi opřena o porodní lůžko, v této poloze mi byla schopná připojit monitor, aniž by mě jakkoliv omezovala... A ten druhý porod byl v Nerátkách. Teď se tam s ní chystáme znovu 😉 I když manžel se ptal, jestli jsem uvažovala i o porodu doma (v tomhle je naštěstí na jedné vlně se mnou).... kdybys měla nějaký dotaz nebo něco, klidně se ptej, byť to není přímo domácí porod...
Jo a v okolí, co mám domarodičky, tak žádný problém nenastal...

panickatlamicka
26. led 2017

Tady se pochopeni nedockas, snad jen v par pripadech. Doporucuji skupinku, kde se shlukuji domarodky ci vyznavacky prirozeneho porodu bez zasahu lekaru. Fandim ti!!!

rehulev
26. led 2017

@dora13 nikdo prece o autorce nerekl, ze je to nezodpovedna blbka... jen tu vsichni vyjadruji svuj nazor... a nezlobte se na me, ale po komplikacich, ktere mela pri druhem porodu, je docela divne, ze uvazuje o domacim porodu... navic vetsina z nas se priklani k male porodnici s PA, coz bylo i Vase rozhodnuti...

dora13
26. led 2017

@rehulev ja jsem mela komplikace pri druhem porodu? Jak jsi na to prisla?

pekluska88
26. led 2017

@dora13
@rehulev nepsala o vás,ale o autorce diskuze🙄

dora13
26. led 2017

@rehulev pardon, uz to vidim, zakladatelka, ctu rychle😃
A ano, vyraz nezodpovedna blbka tu explicitne (zatim) nepadl, jen poukazuji na to, ze ve verejne mainstreamove diskuzi se s pochopenim a kontruktivni radou k tematu nesetka.

soyevita
26. led 2017

@kacasa Můžu se zeptat,jak máš staré děti?
Pokud budeš rodit s větší než 7letou prodlevou,bude to jako poprvé.
Nechci tě strašit,já rodila po 11,5letech.Čtvrtý porod nejdelší,nejtěžší a byla jsem ráda,že občas přišel kvalifikovaný personál.
Možná přístup, co jsi zažila Ty,nebyl nejlepší.Ale já rodila 2dcery ve Španělsku,rak mám s čím srovnávat.Přišla jsem na pohotovost s odtékající plodovou vodou a doktor se ani nezvedl od stolu,aby mě prohlédl,měl podepřenou hlavu a jen řekl:No asi rodíte,jeďte do Las Palmas.Tato porodnice byla 50km.Já prvorodička.Co mi podali za léky nevím,nikdo se mě na nic neptal.O ničem jsi nerozhodovala.A to se tu nerozepisuju o luxusních poradnách pro těhotné a všech vymoženostech v ČR.... o kterých se jiným těhotným a rodičkám ani nezdálo.
Už budeš i v rizikovém věku,co si budeme povídat.Ale rozhodnutí je jen na Tobě.Já osobně bych pečlivě vybrala porodnici a plně věřila personálu

rehulev
26. led 2017

@dora13 tady urcite ne, bohuzel ani ode me. Prijde mi to jako velke riziko, po tom co prozila, to je vse. Ja bych to treba neriskla. Najit si malou porodnici s domactejsim prostředím, k tomu PA, nebo to udelat jako @wosk je, myslim, lepsi alternativa, nez ciste domaci porod...

netopejr
26. led 2017

Holky neblbněte, 36 je úplně normální vek pro porod, zvlášť když to není první dítě!
Zalezi na zdrav.stavu, tohle je naprosto pohodový číslo! 🙄

kika_21
26. led 2017

@soyevita @kacasataké já jsem byla v rizik věku s velkými odstupy, roli hraje psychika, věděla jsem, do čeho jdu a čtvrtý porod byl rychlý, bez problémů.O tom žádná. Bála bych se spíše nenadálých komplikací.Za mne nejhorší to bylo poprvé-blbý kurs, kde mi říkali pravý opak ohledně dýchání, neznámo, blbé-potom už vždy dobré. Ale každý je jiný.

elekthra
26. led 2017

@kacasa existuje spousta skupin, třeba na FB (např Porod v domácím prostředí) kde najdeš podporu a odpověď na svoje dotazy ☺ řekla bych, že MK (a navíc takto veřejně tomu nakloněn není-myslím ženy tady 😉) jinak já rodila doma (neplánovaně) obě své děti (články o porodu mám v blogu). Kdyby tě něco zajímalo, klidně napiš SZ ☺

soyevita
26. led 2017

A souhlasila jsem jak se studenty ,tak i s mediky.Ono na figurině se s prominutím kulový naučí a pak chcete,aby vás rodil odborník,když předtím nikoho nepomáhal odrodit??
Zásadně je nikdy neodmítám.

rehulev
26. led 2017

Nejenom MK, ale ani v jinych verejnych skupinkach tomu nejsou zeny nakloneny. A je to logicke. Proste jsme radsi v blizkosti lekaru, kdyby nastaly neocekavane komplikace, nez neco riskovat a pak si vycitat... na to musi autorka do "specialni" skupinky...

soyevita
26. led 2017

@kika_21 Já se taky absolutně nebála. U žádného porodu

vashti
26. led 2017

Myslím, že za deset se porodnictví zlepšilo, tak bych se toho asi nebála 🙂 Mám v okolí jednu kamarádku, co rodila doma s asistentkou a jednu, co rodila ambulantně a obě si to moc chválily. Ta, co rodila doma, říkala, že se na to opravdu hodně připravovala. Já bych si na to netroufla. To uvidíte sama, jak se budete cítit. Pokud jste ale měla porody komplikovanější, dobře to zvažte. Přeju vám, ať se brzo zadaří.

rehulev
26. led 2017

Take jsem mediky pri porodu neodmitla... nekde se to naucit musi... 😀

kika_21
26. led 2017

@soyevita Tak to bych já netvrdila, ale já jsem bohužel pesimista.A nemám ráda nemocnice. Ale jelikož nejsem hrdinka, tak se prostě na pár dní do té porodnice donutím, no a naštěstí nelituju. Personál super.

soyevita
26. led 2017

@netopejr No 36 je pohodové číslo,ale může se stát,že zakladatelka hned neotěhotní a taky dítě bude třeba 9měsíců nosit a rázem z toho může být i 40tka😉
Pro někoho je i 45 pohoda,ale přece jen porodní a poporodní komplikace stoupají s věkem

netopejr
26. led 2017

@soyevita ja vil, ale klidne jimuze byt 38, 39, 40... To je porad ok 😉
Aby ještě po krásným porod v 39 nemela krásnej porod v 41 😁
Fakt zalezi, kdo se kde pohybuje, čtyřicítka i 40+ je na porod úplně normální.
Samozrejeme tělo bývá trochu opotřebovanější nez v 25, ale zase je nutno uvazot i to, ze se prodlužuje lidsky vek, aktivní vek a obecne to, co nedávno byly stary rosický, jsou dnes bezny prvorodičky 😉

andryyysssek
26. led 2017

No,já nevím, ale věk 36 je pohodový tak možná pro ty matky,protože se cítí super.Ale z lékařského hkediska je to už po 35 rizikovější.

terkaz
26. led 2017

@netopejr
Vek se sice prodluzuje, ale telo a prirodu proste neoblafnete 🙂

soyevita
26. led 2017

Moje o 20let mladší kolegyně bolely záda,bolely nohy.Byly na tom hůř než my.I co se týče únavy.
Někdo v pohodě porodí i v 47letech.
Ale fakt jsou rizika jina ve 20 a jiná ve 40 a výše.
@netopejr Ano věk prvorodiček stoupal,ale pomalu zase klesá.Je každého věc,kdy se rozhodne mít děti🙂
Nejsem ani proti porodům doma a absolutně schvaluji porod ambulantní
Psala jsem za sebe,že bych doma rodit nechtěla

medulinek
26. led 2017

prijde mi,ze jsi asi rodila v nejake prazske tovarne,ze? samozřejmě jsou to porodnice,super vybavené,personál s x tituly,ale kdyz slyším od kamarádek to jednání - co nejrychleji vse uspisit,protoze na hekarne lezi dalsich 5 pacientek,3 na chodbe pred cisarem - kamaradka mela cisare indukovaného,bohuzel ji driv praskla voda a ona prosedela cele dopoledne na chodbe apolinare nez na ni dosla rada. V dobe prvního porodu jsem bydlela pres silnici od bulovky,pesky bych tam byla za 10 minut,ale to prostredi me nelakalo,projeli jsme se pul hodinky na Melnik a nemuzu si stezovat.V podstate se na vsechno cekalo,az si mala dorotuje jak ma,az si dam sprchu,jeste mi do ni sestricka soupla mic,do posledni chvile jsem byla na pokoji,pak jsem presla do porodniho pokoje,jeste jsem si dala sprchu,vylezla na "kozu" - rozumnejte moderni,zadny leh,spis skoro sed,doktorka jen kontrolovala,sestricka radila s dychanim,manzel to po ni papouskoval,nechtela jsem medicku,zeptaly se me pak jeste u porodu,to jsem rikala,ze uz je mi to jedno a fakt ani nevim,jestli tam nakonec byla nebo ne. I na placentu se cekalo asi půl hodiny,pritom jsme si s pani doktorkou povidaly,proste cekala.A to to bylo ve dve rano,kdy mohla na lekaraku chrnet. Saamozrejme mohla jsem dojet rano byt jina smena a nadavala bych nadosmrti.Ale je to urcite i o tvem pristupu,naladit se trosku pozitivne,spolupracovat s personalem,ptat se a uvazovala byc h fakt o mensi porodnici. Co se týče porodu doma,nemám na to odvahu,podelat se muze cokoliv kdykoliv (samozrejme i v porodce,ale tam jsou na to pripraveni) a ja proste verim,ze doktor chce primarne pomoct a ne se tahat po soudech za spatnou peci. Rozhodni se dobre a nezapomen,ze za par let se spousta veci meni.

aleenka1234
26. led 2017

@netopejr no, rozhodně vám nikdo z lékařů neřekne, že 40 let je krásný věk k porodu. To snad nemyslíte ani vážně.

netopejr
26. led 2017

@aleenka1234 Bože! Takových znám! Nikdo z tech mnoha ošetřujících lékařů s tim nemá vůbec problem. 😁 Takže jo, myslím to úplně vážně!

dzungala
Autor odpověď smazal
mapita
26. led 2017

@kacasa tady ta diskuze nemá cenu. Nečtu. Rodila jsem doma, kdyby ses chtěla na něco zeptat, napiš mi SZ.

blackhole
26. led 2017

@kacasa jesli máte pocit, že lékaři při porodu pochybili, tak by to asi bylo rozumnější řešit přímo v nemocnici, nemyslíte? Tady Vám asi těžko někdo fundovaně odpoví, proč byl konkrétně ve Vašem případě použit Plegomazin a jestli se vůbec při porodu podávat má...

Strana