Porod po ukončeném 42. týdnu
Ahoj,je zde nekdo,kdo rodil az po 42. tydnu?
Tato hranice se u mne nebezpecne blizi,ale zaroven moc nadsena z vyvolavani nejsem. Zdravotni komplikace nemam a rada bych prirozeny porod. Zajimaly by mne zkusenosti tech,co mely moznost opravdu cekat. Trochu se to ve mne bije,jak se rozhodnout...nastesti mne nikdo do vyvolani netlaci. Dnes jsem zkusila s porodni asistentkou alespon Hamiltona a zatim se nic nedeje...
Dekuji za vase komentare.
A to bylo před vyvoláváním nebo až po začátku? Ono totiž ty špatné grafy a plodovka může být i z toho, že malá nechce ven, brání se vyvolávání.
Grafy pred, plodovka samozrejme az kdyz mi ji pichli, tedy ten zbytecek co ze me vytekl.
Ja rodila 41+6, porod mi vyvolávali. Vse šlo dobre, za šest hodin byl malej venku. Plodovka čirá, vazil 3,3 kg. Vedela jsem, kdy jsme pocali a ze je datum porodu spatne spočítané ale on proste ven nechtěl a ja uz byla znacne nervozni...
@kapacita Rodila jsem 41+1 v ČR. Do té doby o vyvolávání nepadlo na žádné kontrole ani slovo. Všechno bylo v pohodě, porod rychlý na prvorodičku (2,5 hodiny po příjezdu do porodnice). Akorát zkalená voda. Já už tlačila a voda ještě nepraskla. Tak mi jí praskli, (vůbec nic jsem necítila ani bolest ani jiný tlak, jenom prý na manžela šly mdloby, když viděl ten nástroj, kterým to dělali). Malou musel pořádně prohlédnout pediatr. Ale nakonec všechno v pořádku. Pokud bude další těhotenství, tak vyvolávání asi nebude takový strašák pro mne, jak se často ženy bojí. Ale to se uvidí 🙂
Já jsem měla taky první porod vyvolávaný, odtekla ze mě prvně zelená plodovka, která černala čím dál tím více. Takže vyvolávaný - za cca 4h byl malý venku. Druhý porod spontánní a vyvolávaný mě teda daleko více bolel, ale je fakt, že druhý porod byl do hodiny hotový se vším všudy. Ještě v 10:30 jsem se dívala na telku a ve 11:22 se malý narodil...
Na fb je pani, co rodila snad az v 45tt. Nikde s ni pak uz nechteli mit nic spolecneho a tak porodila doma v klidu ve vane. Vse v poradku.
@belleelle Víš proč mi chtěli vyvolávat porod DVA dny po termínu? Protože ten termín jsem měla 15. 12., protože obligátních 10 dní po termínu vycházelo na 25.12., to je státní svátek, tedy málo doktorů (logicky, volné Vánoce jim nechci upírat), Štědrý den vycházel na středu, o víkendu se taky porody nevyvolávají, leda z opravdu závažných důvodů, vyvolávat v pondělí 22. 12. by znamenalo riskovat, že se porod protáhne do Štědrého dne, takže zbývalo jedině hnát mě na indukci 17. 12., aby se to stihlo do víkendu před Vánoci, 3. den obvykle řežou, když se nic neděje.. Tomu říkáš důležitý důvod??? Je to víc jak tři roky a jsem vzteky bez sebe jen si na to vzpomenu!! Víš jak jsem na to přišla? Prý jsem měla hraniční tlak 135/89 (což objektivně hraniční opravdu je), jenže 22. 12. když jsem přišla na kontrolu jim už muj tlak připadal ok, to je jasný, to už vyvolávat nechtěli....
@martinka_33 Ja nevim, ale ja sla na indukci v sobotu, kdy jsem.byla 38+3. Je fakt, ze jsem posledni tyden padala do hypoglykemii, ale dal mi jen jednu tabletu, s tim ze dalsi az v nedeli a ja v nedeli rano v pohode porodila. Muj vyvolavany porod byl lepsi nez muj prirozeny. A to doslova. Podle me se to pausalizovat neda. Stejne nemuzes rict,,ze prirozeny prubeh tehotenstvi se po 40tt nemuze zvrtnout. Oboje muze byt v pohode, ale taky nemusi. Myslim, ze je to individualni.
@martinka_33 A svagrova mela termin par dni pred vanoci, nikdo ji na vyvolani nehnal. Spontanne porodila 26.12., takze ona to zas taky nebude uplne pravda, ze se jim o svatcich delat nechce.
@ilonne jenže to už jí pak vycházelo 10 dní po termínu mezi svátky ne? To už je jiná, na spontánní porod tam lidi maj, to je jasný, ale vyvolávat o svátek jen z důvodu přenášení by se jim nechtělo, to že ti vyvolávali porod v sobotu a ještě před termínem svědčí o tom, že k tomu byl opravdový důvod a v tom případě je dobře, že ty možnosti moderní medicíny máme 🙂 V takovym případě bych neváhala ani já.. Jen mě vytáčí, že vyvolávaj plošně všechny porody 41+3 (+- víkend většinou) a to že do mě chtěli vrtat tak brzy kvůli svátkům mi nikdo nevymluví.. Ještě se mě doktorka tak mile zeptala "a to nechcete být na Vánoce s miminkem doma?", jako by to snad hrálo nějakou důležitou roli.. Nebudu lhát, normálně jsem se tam zhroutila, dvě sestry mě chytaly a křísily, já se klepala jak ratlik..
@myjusiatko Tyjo tak to bych s nervama nedala!!
@belleelle "urcite necti nic o bio a jak vse dopadlo dobre" 😂😂😂😂 jmenuji te vtipalkem dopoledne😅
jak ma clovek dospet k co nejobjektivnejsimu usudku, kdyz bude infirmace cerpat pouze z jedne strany? A o tom ze doktori, kteri tedy jiz maji nactenou fyziologii tehotenstvi a funkci placenty a plodovku udelaj bez ptani hamiltona nebo zbytecne kvuli sve omezene zkusenosti plasi a neprirozene zasahuji do porodu a tak o tom taky nema cist? Promin, ale zni to jako uvod do pruvodce farmakologii.
"Ono, super, ze si zazijes krasny porod, ale zalezi, jestli ti jde o tebe nebo o dite" 😂 dalsi for teda😅 to radej necham bez komentu
"Ano, deti mohou byt po narozeni ok, ale uz nikdo neresi, jak jsou pak nemocne, adhd, chovani, znamky... proste neco je fyziologicke a neco uz ne" ..a ty vis o cem pises? A adhd, vzorce chovani a známky ve skole jsou dusledkem "prenaseni" tedy prenaseni tak jak ho vidi doktori cili 41+3😂😂😂😂 to jsou tve domenky? A nebo mas odkaz na studie? Na nejake objektivni asi tezko, kdyz se treba adhd projevuje az kolem tretiho roku a mezitim je do miminek naprana tuna dle nekterych doktoru "neskodneho" dle jinych totalniho svinstva..
@myjusiatko 🙂 a tahle pani taky v 45tt, a navic nechala sve deti bez prestrizeni pupecniku🙂 ale to je jina kapitola
http://www.lotosovyporod.cz
Ja rodila druheho syna 42+4 a porod se rozjel sam, ale po 31 hodinach uz to bylo moc a rekli ze mi davaji 4 h nebo jdem na cisar a Samik nakonec za ty 4 hodky byl venku 😀
Ja si hlavne myslim, ze je uplne zbytecne se hadat. Kazda mince ma dve strany a co dopadlo dobre jednomu, nemusi jinemu a naopak.
@martinka_33 nevim, jakou si volila porodnici. Mam vyvolavany porod sobotni 🙂 a nebyl problem.
Vse je o lidech, vse je o domluve. Zalezi, jak se k personalu chovaji rodicky. Ono prijit s papirem, ze muj plan je tak a tak, pred to nejede vlak, bych si nedovolila. Ale pres to se me ptali, od holeni, klyzmatu, nastrihu, polohy, strihani pupecniku, prvni koupele a pod. I toto v cr funguje, nejde hazet svoje zazitky jako pausalni problem v CR. Tak to proste neni.
A pokud vyvolavaji, vedi proc.
@martinka_33 no ona uz chtela i na to vyvolani a v porodnici ji dr rekl, ze si ji na triko neveme a at rodi doma. Tak rodila. 🙂 nervy to byly.
@veg https://www.uptodate.com/contents/postterm-preg...
Je to jednoduche, az se zas budes vysmivat.
Asfyxie, hypoxie (souvisejici se snizenou fci placenty u prenaseni) plodu a jeji nasledky. To se doctes snadno.
Je to jednoduche, az se u toho budes opet smat, bud mam na pevnim miste mimi a verim tem okolo, ze vedi. Nebo si chci uzit porod a mit zazitek, pak beru na sebe veskera rizika a odpovednost. Pripadne porody doma. Coz kdyz uz, chapu porod ambulantni.
@belleelle ja se s tebou hadat nebudu, a zadnou tvou nalepku biomatka svet nepotrebuje, o tom jaka jsem matka vis kulovy. Mluvila jsem o adhd, vzorcich chovani a znamkach, ktere si zminovala a o tech zadne objektivni studie neexistuji a jine zdravotni komplikace nezpochybnuji. A nesmeju se faktum ale tobe😅, ten prispevek je totiz fakt perla😂 a taky zpochybnuju víru v doktory a vubec v autority a ne ve vlastni usudek, pac takovej doktor je taky jen clovek a kolikrat opravdu nevi ono proc, o tom z me strany zadna. A to ze mas neco proti lidem kteri se snazi zit v souladu s prirodou, s vlastnimi pocity a hned je oznacujes, svedci o tobe, ne o nich..
@belleelle no to každopádně vědi, jen to vždycky neni objektivní důvod ☹ Bylo to v jablonci, na to vyvolání mě posílala obvodní gynekoložka, která pracovala i v nemocnici.. A porodní plán jsem neměla, nevěděl nikdo nic o mých plánech..
Mě by jen zajímalo, zda ty ženský, který rodit v porodnici nechtějí, nemají víru v lékaře, počaly přirozeně. Protože mi příjde pak už paradoxní, že IVF podstoupily a v ten okamžik jim lékaři byli dobří, ale v následné péči je už nechtějí ani vidět...to je paradox dnešní doby.
Moje máma se stejně jako její sourozenci narodila doma, protože tenkrát byl luxus rodit v porodnici. A jako jediná porod přežila. Toť jen k tomu. To je zase na jinou diskuzi.
@astyna je. A hlavne je rozdil, kdyz doma rodi nizkorizikova rodicka a kdyz doma rodila zena pred 100 lety, kdy nebyla zadna poradna diagnostika.
Já znám z okolí několik žen, které odmítly jakoukoli prohlídku, že si vezmou vše na své triko, takže to měly jako moje bábi před 80 lety. Jsou věřící a ikdyž by dítě bylo postižené, nechají si ho a jakékoli prohlídky jsou proti jejich vyznání. To je už ale extrém.
btw. co je nízkoriziková rodička? já jsem třeba měla celé těhotenství bez problémů, rodila jsem v 27 letech, v kondici, odhad váhy normální (3,5kg), pánev běžná. A přesto přišly komplikace...
Ja jsem rodila 42+2 a prirozene byl to prvni porod bylo me 20 a vse v poradku, mala mela 3600g a 51cm plodovka ok, pichli me ji ..ono proste zalezi ...druha dcerka byla taky po terminu 41+1 a pry nejaky pidi jizvicky na placente uz byly takze sla ven tak za 5min 12..ale taky prirozene a porod ok a vse v poradku ....drzim pesti ono proste zalezi drzim pesti a preji co nejlepsi porod a hlavne zdravicko
@astyna porodni asistentka mozne blizici se komplikace pozna a jde se do porodnice.
@astyna a co je teda v tech odkazech za informace ohledne adhd, vzorcu chovani a znamkach? Kdyz si me tak skvele odhalila?😅 nema smysl odbocovat od tematu, ani se do me navazet, ja nikomu zadny kraviny neradim, jen se pousmivam nad vsevedovstvim ostatnich, to se muze ne? humor snad jeste nezakazali😅 a neni prece tak tezke zasmat se sam sobe...

Ja teda rodila vyvolavane 41+4 ale kdyby mi porod nevyvolali, mala by ven nesla. Moje telo totiz nebylo vubec pripravene i kdyz mala chtela ven. Nechtela jsem vyvolavany porod, ale samo od sebe to neprislo. Uzila jsem si sice krutych 13 hodin kontrakci po minute, ale kdyz si vzpomenu, ze uz mela mala zkazenou plodovku a na monitorech zacaly skakat spatne grafy, a porod se komplikoval, byla jsem rada nakomec, ze odmitli moje skemrani o jeden den cekani navic. Kdovi jak by to dopadlo