Porodní plán. Co jste si do něj psaly?

marti89
16. srp 2020

Maminky, sepisovaly jste si nějaký porodní plán? Co jste si do něj psaly, resp. litovaly jste zpětně, že jste si tam něco nenapsaly? Prvního prcka jsem rodila předčasně, takže tam šlo vše stranou, teď to vypadá, že bych přeci jen mohla donosit a tak nad tím přemýšlím, co by bylo vhodné si tam napsat.. Děkuji za tipy.

michaela1990xx
16. srp 2020

Podle mě a taky podle personálu na porodním, se porod moc naplánovat neda, tudíž žádný porodní plán v plánu nemám 🙃

madbetka
16. srp 2020

Poprvé ani podruhé ne a u druhého porodu jsem opravdu litovala, že jsem ho neměla (nebo aspoň lépe neproškolila manžela). Potřetí jsem ho napsala, vytiskla, sbalila...a po příjezdu do porodnice cítila, že nebude potřeba a nechala ho sbalený v tašce 🙂
Jinak jsem si našla na internetu různé vzory porodních plánů, něco vymazala, něco naopak připsala. Hlavně co se týkalo neurychlování procesu, informování mě a manžela o tom, co se chystají dělat apod., kontaktu s miminkem bezprostředně po porodu atd.

@michaela1990xx Proto já jsem třeba neměla sepsaný porodní plán, ale porodní přání.

rebe
16. srp 2020

@michaela1990xx Porodní plán ale neznamená, že napíšeš Můj porod proběhne tak a tak. Znamená, že napíšeš, co chceš a co nechceš v různých situacích. Základ tvoří tvá přání pro případ bezproblémového, fyziologického porodu, kde jsou zásahy možné, ale ne nutné, pak tam máš přání pro případ akutního císaře, resuscitace a podobně. Je jasné, že v akutním případě, kdy tobě nebo děťájku hrozí smrt, nebude personál řešit, jestli jsi nechtěla epidurál nebo nástřih. Ale u většiny porodů žádná taková situace nenastává a není důvod nerespektovat tvá přání. Argument, který uvádíš, je hrubě manipulativní a neodpovídající realitě.

malytlustyhroch
16. srp 2020

Mela jsem par bodu,zdravotnici s tim byli ok. Litovala jsem, ze jsem nemela napsane, jak to chci PO porodu, bonding, odlozit myti, vazeni, mereni. U prvniho porodu to udelali automaticky suprove a u druheho ve stejne porodnici jina smena: merili, dite rvalo, ja se dozadovala ditete - nic, pockejte, pockejte..., pak "sestricka miminko oblece", tak jsem rekla " jo, diky", nepredpokladala jsem, ze by ji to zabralo dyl nez tri minuty, zabralo ji to 40 minut a vykoupala ho mezitim v nejakem vonavem sajrajtu... Jako jsou to drobnosti, ale me serou do ted, neprospely vubec nikomu, a kdybych mela v planu napsano, ze dvouhodinovy neruseny bonding, tak jsme si to mohli vsichni usetrit. Rozhodne nedej na rady, ze na miste si to vsechno domluvis, obdobi porodu a teste po nem, mi neprijde jako idealni cas na to o necem sahodlouze diskutovat s okolim, za me lepsi dohodnout dopredu.

jjasmina
17. srp 2020

@malytlustyhroch tak to mě přišlo jako rychlovka všechno.Vážili, měřili,ale myslím, že jsem ji měla nahou na sobě dvě hodiny jen s čepičkou

krupka3
17. srp 2020

Psala jsem si jej u obou porodu. U prvniho vicemene byl dodrzen, u druheho jsem si pridala jen to, ze si dite chci do rukou chytit sama, no ale stejne jsem od pocatku nepocitala s tim, ze by se do porodnice jelo, a pokud ano, tak jen v pripade takove nouze, ze pujde nejaky plan uplne stranou. Mela jsem tam pro prvni porod veci jako ze chci jen jeden monitor pri prijmu, pak uz monitorovani dopplerem (jen obcas PA dosla, prilozila na bricho a zas odesla), aby se me pri prijmu na nic nevyptavali, ze jsem vse uz predem vyplnila a zbytek maji v prukazce nebo jim to rekne manzel nebo dula, pak aby nas nechali s manzelem a PA v pritmi a tichu v soukromi, no to se jim bohuzel moc dodrzet nedarilo, neustale tam lezli a cuceli na me jako v ZOO, aneb "to je ta, co chce rodit sama!", neustale me chodili presvedcovat, abych uz svolila k nejakemu vysetreni nebo si tam jen tak stoupli a povidali, to je zpetne jedna z veci, co mi vadily nejvic... Taky jsem tam mela, ze si nepreji behem porodu zadna vnitrni vysetreni, bylo dodrzeno. Pokud tvoje porodnice rutinne zavadi kanylu, muzes tam napsat i to, ze si to neprejes. Mela jsem tam volbu polohy, coz ale v teto porodnici bylo celkem bezne... No a pak ze zakazuji, aby na mne byla provedena Kristelerova exprese, netahat placentu ven, neruseny bonding, nerozsvecovat svetlo bez upozorneni (kvuli miminku), nevyplachovat miminku oci, vit. K v kapkach... Mela jsem tam plan pro pripad akutni sekce (jaky typ anestezie pokud by byla volba, komu maji dat miminko po porodu atd.). Takove veci jako ze si preji byt u vseho se svym ditetem a aby s nim nikdo nijak nemanipuloval bez meho vedomi... Vse bylo popsano stylem "pokud to bude mozne" a taky stylem ze respektujeme my je a prejeme si, aby respektovali oni nas. Mela jsem tam uvod, kde jsem u druheho popsala strucne prvni porod a neco malicko o sobe a kdo me doprovazi. A na konci jsem jako samostatny dokument prilozila uplnou rodinnou anamnezu a moje a manzelovy udaje. Muze se to zdat silene, ale PP byl na 2 A4 prehledne popsany v kratkych bodech a rozdeleny na porodni doby, a k tomu pak 2 strany ta anamneza.

krupka3
17. srp 2020

PS urcite bych si ho byt tebou sepsala uz proto, abys sama mela predstavu o tom, co pri porodu chces a co ne 😉 Minimalne kdyby neco nevyslo, tak budes aspon vedet, ze jsi pro to udelala maximum.

me_druhe_ja
17. srp 2020

Neměla jsem a mít nebudu. Věřím nemocnici a personálu. Nebýt nich, kluk by tu nebyl.

sigyn
17. srp 2020

Mně hned v porodnické ambulanci řekli, že jako prvorodička můžu na nějaký plán zapomenout, že se vše bude řešit za pochodu.

sigyn
17. srp 2020

@krupka3 Zvláštní, přesně o takových rodičkách nám vyprávěly PA na předporodních kurzech. Většina se vyjádřila, že přesně tenhle přístup je to, co jim znechucuje práci (a proč často raději přecházejí PA pracovat na onkologii). Většina maminek jim tam napochoduje s lejstry, nezřídka i potvrzené od právníka a ony se pak bojí na rodičku i sáhnout, aby to nebylo s rozporu s jejich plánem, protože už tam měli i žalobu. Často ani nerozumí, co to vlastně chtějí, ale dočetli se na internetu, že je to lepší... přitom pak přiznávají, že když nastanou problémy, že vážně nemají čas studovat nějaký plán...Také zmínily, že na takové maminky pak těžko dokážou být příjemné. To jen takový pohled z druhé strany. Jinak je to každého věc.

krupka3
17. srp 2020

@sigyn Pohled z druhe strany me uprimne nezajima 🙂 Jsem trosku jinde nez ty, porod je jednoznacne moje vec, a zdravotnik je tu od toho, aby mi pomohl kdyz je to potreba. A ne proto, aby muj porod snad "vedl", to opravdu nepotrebuji 🙂 Mozna se budes divit, ale kdyz jsem zavolala do porodky, ze jedu, tak po prijezdu mela PA muj PP detailne prostudovany a nebyl pro ni vubec problem se mnou podle nej jednat 😉 A ze takova PA nedokaze byt prijemna proto, ze zena, ktera rodi sve dite vi, co ma delat a nepotrebuje ji k tomu? Haha, tak to si asi mela zvolit jine zamestnani. Porodni baby tu vzdy byly od toho, aby zene asistovaly, a ne proto, aby je u jejich porodu kibicovaly a diktovaly jim, co muzou a nemuzou delat. Trosku zvracena doba.

trlik
17. srp 2020

@sigyn My jim znechucujem práci a oni nám zase porod! Porodnice by tu měla být jako pojistka,pokud se náhodou něco přihodí, aby byl doktor rychle k dispozici, nikoli jako absurdní uplatňování zbytečných zásahů, které porod znesnadňují a zbytečně komplikují. Kdyby se české porodnictví řídilo zásadou vědeckosti, jako v jinych vyspělých zemích, nebylo by pp potřeba.

sigyn
17. srp 2020

@krupka3 Mně je to jedno, já jen píši, co jsem slyšela. Pro mě za mě ať rodička rodí třeba v jeskyni nebo ji porodí robot, když to bude stát. 😀 Jinak k tomu, že žena ví, co dělat při porodu... v rodině jsme třeba měli zaseklé dítě hlavičkou, takže museli být použity kleště, nebo náhlé život ohrožující silné krvácení. Vážně byste věděla, co v tu chvíli dělat? Já taky měla jinou představu o porodu a i kdybych si nějaký plán napsala, tak mi to bylo k ničemu, protože se situace vyvinula jinak. Prostě je třeba myslet také na to, že na plánu nestojí Rakousko-Uhersko..

puhelin
17. srp 2020

Mela jsem porodni prani u obou deti. Nedirektivni, pouze soupis toho, jak si preju, aby to probehlo. Moje porodnice s tim byla v pohode, dodrzeli vse, nic mi nevnucovali. Pouze novorozenecke sestry prskaly, ale take dodrzely vse. Porodnice si problemy delat nechce.

Takze bych si za sebe dala vic zalezet na popisu toho obdobi po porodu, kdyz uz je miminko na svete. Ze ho nemaji dokrmovat umelym, lahvickou, nemaji davat dudlik, odnaset ho z dohledu rodicu, umyt ho, ze bude miminko ihned polozeno na hrudnik, aby se doplazilo pro mleko, pote dodrzet alespon 2 hodiny bonding.
Casto byva pozornost v porodnim planu venovana porodu, ale my dospeli mame pusu a dokazeme se ozvat. Kdezto ten malicky nema jak si to prosadit.

puhelin
17. srp 2020

@sigyn Otazkou je, do jake miry ten problem pri porodu byl vinou zdravotnika. Nakolik do porodu zbytecne zasahoval.

krupka3
17. srp 2020

@sigyn Tak treba to zaseknuti hlavickou... Jak k tomu doslo? Dite bylo spatne narotovane? Pokud ano, presne tohle by se treba pri DP se soukromou PA vubec nemuselo stat, protoze ta narozdil od PA v porodnici ma na svou zenu cas a kdyz vidi, ze se neco deje nestandardne, pomuze zene napr. polohovanim k tomu, aby se miminko spravne dorotovalo. Krvaceni se pri DP zastavuje injekci, kterou ma u sebe PA. Ja jsem 2x mela plan ke svemu porodu, a 2x jsem podle nej porodila. Vzdy jsem pocitala s tim, ze muze nastat nejaka nestandardni situace, ale pokud zena rodi opravdu prirozene a bez zasahu, to riziko je vyrazne nizsi, nez kdyz se do porodu zasahuje proto, aby doktor stihl vcas jit na obed nebo se jeste mohl vyspat 😉

me_druhe_ja
17. srp 2020

@krupka3 Mě se taky zasekl hlavou těsně před východem a museli ho tahat klestema i lžíci. A ne, nebylo to urychlením porodu. Naopak mě nechali trápit strašně dlouho. 😀 jen mě chodili kontrolovat, jak se otvírám....mohla jsem si říct a rozhodnout cokoliv, personál úžasnej (nebylo to v ČR ale nevěřím, že v ČR je to nějak diametrálně jinak i co jsem slyšela od kamarádek), prostě se mimco rozhodlo dělat problémy. Naštěstí ho vytáhli a zavčas oživili, jinak by tu nebyl. Ano, většina porodů probíhá v pohodě a není třeba zásahů, jen dozoru (takhle to bylo u mě až skoro do konce), ale člověk nikdy neví, co se může posrat. I když má za sebou 10 super hladkých porodů. Ale já jsem od začátku přistupovala ke všem v porodnici se 100% důvěrou a dostalo se mi velmi pěkného a empatického přístupu.

puhelin
17. srp 2020

@krupka3 Ja jsem rodila v porodnici, bez sve PA. Ale vedela jsem, ze jedu do porodnice, kde mi do porodu zasahovat nebudou. Lekarku jsem videla az na finale, PA mi chodila pomoc vzdy kdyz se doslo dalsi fazi. Ale chce to opravdu peclove vybirat. Na DP ja nejsem 🙂 Kvuli sobe bych do toho klidne sla, ale kvuli miminku jsem to pokouset nechtela. A pak po porodu objizdet vysetreni, ktera si za me v porodnici zajisti oni sami. Brala jsem to jako prvni dovolenou od narozeni starsiho sourozence 🙂 Ja po nich nic vic nechtela a oni me taky nechali zit.

sigyn
17. srp 2020

@krupka3 Jestli si vzpomínám dobře, tak bylo kvůli tomu, že dítě už se dralo ven, ale maminka na to ještě nebyla plně připravená (málo otevřená) a dítě se už začínalo modrat.

amazonkajanik
17. srp 2020

Ja lituju akorát nastrihu. Bylo to tak rychlé,že na mě koukala jak puk i doktorka,co mi ráno dělala predporodni kontrolu 😁

antoinet
17. srp 2020

Já doporučuju 3 věci:
1. Věnovat pozornost výběru porodnice, poptat se v okolí, jak se tam maminky cítily.
2. Před prvním porodem jít na prohlídku a v klidu si tam popovídat o tom, jaké mají obvyklé postupy (spousta toho, co se píše do těch plánů, může už být samozřejmý postup)
3. Doma si v klidu promyslet, co jsou tvé priority a vysvětlit si je s partnerem, pokud tě má v plánu doprovodit, dohledné pak na to.

Přímo porodní plán jsem neměla, ale jsem typ, co si umí říct, na příjmu jsem si to prostě vykomunikovala (šlo mi zejména o polohu při porodu a celkově o pohyb, nedělá mi dobře ležení, takže jsem požádala o měření ozev přenosným přístrojem).
Určitě je fajn se zajímat a projevit svá přání, ale měla jsem obavy, že dlouhý seznam nebudou mít PA a lékaři čas číst.

madbetka
17. srp 2020

@antoinet K bodu 2 - přesně to jsem udělala, z prohlídky odcházela spokojená a na PP jsem se vyprdla, že nebude potřeba, že všechno důležité je u nich normální. Pak jsem se nestačila divit...

krupka3
17. srp 2020

@puhelin Ja teda byla taky v nejvic "friendly" porodnici v kraji, ale i tak to melo dost velke mouchy, bohuzel se behem porodu vystridaly smeny, prvni PA uzasna, druha otresna... Je pravda, ze ten odpocinek s miminkem od starsi v porodnici by byl fajn, ale v dobe koronavirove pandemie na to clovek nahlizi jeste jinak 🙂

antoinet
17. srp 2020

@madbetka já jsem třikrát rodila v Jihlavě a tento postup se mi vyplatil, na prohlídku jsem šla jen poprvé a s každým dalším porodem jsem byla připravenější a víc v klidu a třetí porod jsem si střihla už bez manžela a vše zafungovalo snad nejlíp, byly tam 2 PA místo jedné a lékařka a být obklopená ženami, co mi dodaly jistotu, bylo úplně nej, tatínek už přišel k hotovému miminku 🙂
Je fajn se i vnitřně připravit na to, že ne všechna přání klapnou, ale zase je potřeba je nějak vyjádřit...formou, která ti je blízká.

puhelin
17. srp 2020

@krupka3 Myslis kvuli hrozici nakaze?

krupka3
17. srp 2020

@puhelin Predevsim kvuli tomu, ze by se mnou nemohl byt manzel a ani by ho nevpustili na sestinedeli, a taky rousky??? No ne, diky 😀 No a pak samozrejme riziko nakazy.

levandule_k
17. srp 2020

Určitě bych si porodní přání (plán) sepsala, protože si ujasníš, co chceš. Nikdy nevíš na jakou směnu narazíš. Osobně mi přijde smutné, když rodička musí do porodního přání psát, že chce nechat dotepat pupečník, nenatahovat miminko při měření, že chce nerušený bonding 2 hodiny.
Je dobré vědět, že nemusíš rodit v leže nebo polosedu, ale v jiné poloze např. na čtyřech. Nemusíš mít nástřih. Kristelovy exprese jsou zakázané, ale můžou ti nabídnout "šetrné přidržení fundu" a to moc šetrné není. Znám 2 ženy, co měly u porodu epidurál a říkaly, že příště jedině bez epidurálu.

beatty
17. srp 2020

@marti89 porodni plan jsem mela a bez nej bych nerodila. I kdyz je v prvni rade dulezite mit porodnici, ktera je mi svymi postupy sympaticka.
Do planu jsem psala veci, ktere jsou z meho pohledu nezbytne.
Za nejdulezitejsi povazuju mit dite nonstop u sebe. Od prvni vteriny az po odjezd domu.
Pak volnost pohybu po celou dobu, jak pri kontrakcich, tak pri samotnem tlaceni.
Zadne zasahy do porodu, zadne medikamenty a nic, co by ovlivnilo prirozeny beh veci.
Zadny nastrih.

Ostatni je uz takova omacka ke zprijemneni, ale tohle byl podle me zaklad.
Hodne jsem studovala dostupne informace, hlavne proc je dobre aby neco bylo nejak. A co se stane, kdyz to bude jinak. Takze porodni plan jsem mela realisticky a promysleny, a taky podle doporuceni WHO.

Nikdo se na to nedival spatne a nikdo mi to nedal sezrat, jak maji nektere maminky strach.

puhelin
17. srp 2020

@krupka3 Jo, to jsem si ani neuvedomila, ze to bylo tak prisne. No to bych taky byla nastvana.

madbetka
17. srp 2020

@antoinet Jsem důvěřivá, naivní a neschopná se ozvat, tenkrát mi stačilo, když mě ujistili, že to vše, na co se ptám, je u nich normální a dělají to tak běžně. Natrefila jsem na příšernou PA, třetí porod jsem "riskla" ve stejné porodnici a nedá se to srovnávat. PP jsem měla, ale cítila jsem se na příjmu tak dobře, že jsem ho ani nevytáhla 🙂 Nebylo všechno ideální, dokonce byly některé věci proti tomu mému PP, ale ten přístup byl tak lidský a milý, že mi to nevadilo.
Nicméně teď potřetí byl hlavně jinak naladěný manžel - na všechno se mě ptal, jestli to tak chci a jestli jim nemá říct, že takhle ne. To byla pecka a je to lepší než dvacet porodních plánů 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru