Poškozující řeči při porodu
Jen sdílím, ale je to důležité, stůjte si za svým, nebojte se:
https://www.facebook.com/notes/985920648094980/...
Ty kecy jsou jen slaboučký odvárek toho, co jsem si zažila já.. bohužel včetně schválností ze strany PA, jako setrvání v průvanu, ač jsem jí prosila o zavření okna nebo nejtlustší jehla na umrtvení šití (to jí naštěstí sprdla DR., že se používají ty nejtenčí..)
Ty jo to je docela síla. To si můžu chválit personál Ceskokrumlovske porodnice. Porodní asistentka, medicka, doktor i doktorka super. Žádné zakazovani tlačeni, naopak mi říkali, ať klidně trochu zatlacim a ulevim si tím. Povzbuzovani, chvaleni...jen pak doktor zahlásil, jestli jsem se někdy potapela a moje odpověď "ne" ho trochu rozhodila 😀 tlačeni mi nešlo, o nastrihu ani vexu dopředu nemluvil, prostě to udělal. Ale jelikož malé padaly ozvy, tak mi to bylo jedno. Hlavně že ji dostal bez následků ven.
Já si seznam vět přečetla jen do poloviny a bohatě mi to stačilo 😀
Škoda je,že tam nejsou zveřejněné nadávky od budoucích rodičů,které jsou směrovány na porodní personál 😠
Ony si totiž někdy ty rodičky myslí,že za jejich porodní bolesti může personál a ne příroda.Nabudí se v laciných filmech a pak je realita zaskočí. 😅
A ikdyby to tak bylo,ta se dávno porodnice zavřou pro nedostatek klientů a rodí se jen doma nebo v přírodě 😉
No taky by byly zajímavé nadávky rodiček (ne všechny jsou asi "způsobilé") ale na druhou stranu je to podobná situace jako s učiteli a dětmi ve škole. Jsou různé přístupy a bez empatie to fakt nejde a myslím, že lepší je podpora než nějaké zakazování, přikazování a podobně. Nesmí se sklouznout do rutiny a myslet si, že já to vím nejlíp a ten na druhé straně mě musí poslouchat a nekafrat mi do toho (učitel nebo lékař směrem k žákovi či pacientovi...).
Musim rict, ze jestli bylo neco naprosto dokonale u meho porodu, tak chovani celeho personalu. Vsichni byli uzasny jak PA, tak doktorka a primar a stejne dr a sestry na novorozeneckym a sestry na sestinedeli. Nemohla jsem vybrat lepsi porodnici 😉 Kdyz jsem PA rikala ze vim ze jsem uz trochu hystericka, tak mi opakovala, ze vubec 😀
No já když jsem byla na pásech u posledních kontrakcí, tak mi PA řekla, že to jsou takový poslíčci a dokud se neuklidním, tak mě z pásů nesundá a odešla nám pro čaj. Jenže já už měla nutkání na tlačení, manžel už viděl vlásky a zděšeně mi povídá, že mám hlavičku mezi nohama. No doktor k porodu ani nedoběhl. =)
@madre1 az jednou zazijes , pochopis, je videt, ze nevis o cem mluvis, ja jsem rodila dobre celou dobu, bolesti jsem prijamala a fakt se to da prezit a to byl tezzsi a delsi porod, ale PA fakt naprd, dokonce zvysovala hlas, chovala se opravdu nevhodne, spechala, porad na neco tlacila, nikto sme ji nenadavali, dokonce jsem se ji v domneni, ze ja delam neco spatne omluvila v prubehu porodu a to jsem nebyla hystericka, ani jsem nervala, myslela jsem, ze to pomuze, bohuzel ne. preji at mas jen hezke porody a chovani personalu
@madre1 Ono se často říká, že rodičky dávají bolesti za vinu personálu, ale ono to tak není. Personál se často chová k rodičce jako k někomu, kdo má být dávno informován, protože podstupuje něco tak strašně běžnýho, že se nemá stupidně divit tomu, co se děje. Málokdo rodičku seznámí s tím, co se děje, co se bude dít, i když ti pak před propuštěním domů rozdají dotazník, kde je velmi zajímá, jestli se ti personál alespoň představil.
Pokud bude probíhat porod v souladu s tebou zmíněnou přírodou, budou ty bolesti podstatně snesitelnější.
A nakonec... Copak naše legislativa umožňuje rodit doma? Věřím, že spousta rodiček by raději rodila tam, kde není považována za přítěž, než tam, kde chybí podpora a empatie.
A to tu ještě můžu rozepsat, jak probíhal první porod.
Zazvonili jsme na příjmu, otevřely se dveře a ozval se nelidský řev. Ztuhl mi úsměv, přešly mě kontrakce, sestra odcupitala na hekárnu, otevřela dveře, zařvala "neřvěte nám tady!", nahodila úsměv a omluvila se, že paní je hysterka.
Mělo mě to varovat.
Je to hrozne, takove blbe reci poslouchat pri porodu...Myslim,ze je to hooodne o lidech. prvni synek šel na svet pomalu asi jako kazde prvorodicce.PA byla uzasna a vse bylo skvele.ikdyz jsem pak na nekolik let mela strach znovu otehotnet a mit druhe.ale vse probehlo v poradku i napodruhe.pěji na ně chvalu kama chodim.a kamaradka co rodila tyden prede mnou jako prvorodicka,je ze sveho porodu uplne spatna, protoze ji doktor strasne presvedcoval,jak miminko se uz musi narodit,ze ji to vyvolaji (pritom mela zrejme jeste 2 tydny cas).mela strane bolesti,miminko nechtelo ven,nechali ji odpocivat,pak ale dlouho u ni nikdo nebyl,jen pritel a miminko malem porodila na wc.mela proste smulu na personal,mela jine PA nez ja ☹ .
Já jsem měla hulváta doktora u druhého porodu. Byla jsem trochu "prominent" - vyvolávaný porod dvojčat, tak mě chodil kontrolovat často, byl i u samotného porodu, a co slovo, to perla. Už si na vše nevzpomínám (raději), ale hodně mi utkvělo, když mě jednou vyšetřoval a zasykla jsem trochu bolestí, on mi ukázal: "Tak velké jsou moje dva prsty a tak velká je hlavička." Asi to nevím, ne? 😝
Jinak musím říct, že PA jsem u obou porodů měla skvělé. Jen jedna na mě po klystýru klepala na WC: "Neseďte tam, raději choďte." To mě ale spíš rozesmálo 😀
Po prvním porodu se nechtěla odloučit placenta (dneska vím, že na to akorát spěchali). Zavolali primáře, dali mi podepsat lejstro, že souhlasím s anestezií, primář přišel, nasadil rukavici, zaživa mi sáhl mezi ty nastřižené nohy, strčil do mě ruku po loket, hrabal se tam jak bába v koksu, načež placentu vyškubl a odešel. Bolest jako kráva. Na vizitě mi před ostatním personálem povýšeným tónem sdělil, že já jsem ta přecitlivělá fňukna.
To je hrůza, já nic ošklivého naštěstí nezažila, všichni byli moc hodní, akorát jedna PA byla tak ukecaná, že mi málem praskla hlava a ještě trvala na tom, že jí v kontrakcích ty kecy musím aspoň odkývávat, to bylo peklo, ale myslela to dobře, prý mě říkala, co se bude dít - říkal manžel, já vnímala jen protivný proud řeči. Jinak při samotném porodu mě furt chválili, už mi to přišlo trapný 😀
Jooo a taky: "v té sprše buďte, jak dlouho budete potřebovat!" Za 10 minut: "jéé, paní je tam nějak dlouho, jste v pořádku?" A tak to šlo až do porodu několk hodin, prostě mi ta voda pomáhala, tak co jsem měla dělat... nevím, co se furt divili 😀
Já měla porodního asistenta, ten byl hodný, ale po tom, co jsem porodila mi řekl, že jsme to spolu zvládli (dlouhý a nepostupující porod) a příště už to půjde líp - jsem ho měla chuť nakopnout :D
Na druhou stranu, moc se mi líbil porodní příběh, jak kdesi v porodnici rodička na počátku druhé doby porodní odešla do sprchy i s manželem, kde se zamkli a porodili si tam sami nedbajíc výhrůžek ozývajících se za dveřmi sprchy. 🙂
asi jsem měla radši mlčet...ale hrozně se to dnes s těmi porody přehání. Většina ženských stejně všechno má nastudované z internetu (že, dámy?) a myslí si, že stačí místnost a klid a že komplikace nemohou nastat. Naše babičky si rodily doma, ale jaká byla úmrtnost při porodu....dnes. Máme veškerý komfort a ještě si stěžujete, že po vás doktoři něco chtějí. Ale jakmile je malér, tak to rádi žalujeme...Porod je sice "přirozený", ale taky se přirozeně může zvrhnout a to pak jsme všechny rádi za každou vteřinu, kdy je u nás doktor a třeba zastaví krvácení nebo oživí dítě. Rodila jsem 2x, i císařem a nemohu si stěžovat. A kdyby se na mě někdo křivěji podíval nebo třeba zvýšil hlas, tak jsem tam proboha max týden a to snad přsžiju. Asi mě většina ukamenuje, ale je to můj názor.
S tím nesouhlasím, nevím, kde pracujete, ale spousta z nás by v práci s arogancí a pocitem nadřazenosti daleko nedošla. Kam se poděl nějaký etický kodex? Respekt k pacientům? A nemluvím jen o porodu, i když je jasné, že ten je v životě rodiče stěžejní narozdíl od zánětu středního ucha. V obou případech však nevhodné chování lékaře k pacientům naruší celkovou spolupráci (léčbu nebo průběh porodu). Takže s vámi nesouhlasím, kdybychom všichni měli zatínat zuby a házet za hlavu, když s námi někdo jedná s despektem, společnost jako taková by skončila někde ve středověku.
@alena36 Asi to je jako házet hrách na stěnu, když má člověk názor jako Vy, ale víte, že 3/4 komplikací při porodu, za jejichž vyřešení je lékařům většina žen tak vděčná, ti samí lékaři zavinili? Pouze čtvrtina komplikací by nastala např. i u domporodu.
@hoptaska , @pigpeppa ,................to,že mám v pase uvedeno,že pouze čekám miminko neznamená,že se jedná o mé první těhotenství.Mám za sebou 2 vcelku náročné porody,ale vždy jsem se k personálu chovala slušně a spolupracovala s ním.Pokud bych tam vyřvávala jako hysterka a nedbala bych jejich pokynů,tak bych se nedivila tomu,kdyby mě PA nebo doktor/ka okřikli.Vždy je to v zájmu matky(hlavně aby se nevysilovala zvytečnými výlevy)a dítěte.Takže asi tak a chtělo by to trochu ohledu,protože žádná porodnice neslouží jen Vám a čím více tam mají v tu dobu rodiček,tím méně mají času na to,aby to s Vámi prožívali.Od toho tam máte partnery u porodu 😎
Já nevím... už jen název tématu mi přijde dost na hlavu.
Copak někoho poškodí nějaká věta u porodu? 😕
Dle mě je hlavní úkol porodu přivést na svět zdravé a živé dítě tak, aby rodička i miminko byli v pořádku.
A jestli se někoho dotkne nějaká věta doktora či sestry, tak je zbytečně přecitlivělý 😝
Mám za sebou 3 porody a nikdo mě nepoškodil 😀 Pokud se budete chovat slušně k lidem a spolupracovat při porodu, většinou se to slušné chování vrátí i vám.
A pokud ne... tak i oni jsou jen lidi, vykonávající svou každodenní práci, můžou mít horší den, horší náladu..., ale to neznamená, že svou práci odfláknou a záměrně budou někoho poškozovat.
Myslím, že se v dnešní době všechno zbytečně vyhrocuje. Z normálních a přirozených záležitostí se dělá přímo věda. Každá přemoudřelá má potřebu kecat do oboru odborníkům, sepisovat kdeco a vymýšlet si chujoviny 😖
Při mém posledním porodu jsem strávila pár dní na hekárně a největší borka byla mladá snědá 19letá dívka, která netušila o co go. Místo toho, aby prodýchávala kontrakce, tak tam hulákala, kdekomu poroučela... a jedna sestra jí "poškodila" větou: copak nevíte, že porod bolí? 😅
Takže rození a stěžování zdar 😎
@madre1 kdybys poradne cetla prispevky, na ktere ragujes, bylo by to opravdu lepsi, jeste jednou si precti muj prispevek a uvidis co jsem tam psala, nic o hysterii ani kriceni, dle perseonalu a muze jsem vubec nekricela, a co furt mate s tim kricenim a hystercenim, kazdy at se u porodu chova jak chce a jak je mu libo, neumim si predstavit nespolupraci u porodu, a jinak jen pro tve info, miminko se dokaze narodit i samo, bez tlaceni a jakekoliv "pomoci" personalu, ale to ty asi nevis
Tak malá perlička od nás...zástupce primáře (cca 75 let) řekl rodičce, že by ji radši příště zaplatil potrat, než aby ji rodil znovu...samozřejmě se hnedka po porodu zadekoval u sebe, aby nedostal náhodou od tatínka přes hubu
Mě jedna hnusná stará protivná sestra,když jsem ležela napíchnutá na pásech a měla silné kontrakce,podotýkám,že jsem nekřičela,jen se vždy při kontrakci zašklebila bolestí a oddechla si,tak se na mě hnusně podívala jako na simulanta a prohlásila,ale prosím vás,tohle ještě nic není,bude to ještě horší a vy už teď naděláte.No myslela jsem,že ji v ten moment jednu natáhnu 🙄
Zase se tu scházejí mamynky, co by bez zástupu doktorů nikdy neporodily, aby ostatním vysvětily, že jsou hysterky. Typický produkt mocenského vlivu lékařů.

@jahodi poprvé jsem si "rad" užila, sice porod nebyl ještě taková katastrofa, ale v podstatě mi zkazili porod, který mohl proběhnout krásně přirozeně, bez stresu, separace .... takže podruhé jsem si vzala vlastní PA a do porodnice (zase Vyškov) jsem chtěla dojet až na konec porodu (no, vzalo to cestou neplánovaně mnohem rychlejší spád, takže jsme to stihli jen tak tak, opravdu s hlavičkou mezi nohama 😀). ale i tak personál stihl slovně "zaperlit" - "proč jedete tak pozdě?" (doktorovi budiž na omluvu, že mojí PA šly v autě blbě hodiny, tak ho zmátla, ale stejně doktorovi asi nikdo neodpověděl, nebyl čas) a "na tom pojízdném křesle nemůžete rodit, to stojí tolik a tolik, to si zaplatíte" 😅 (mohla si sestra říkat, co chtěla, nikdo - ani manžel, ani PA - na ni nereagoval, mně to bylo v pozici na čtyřech a neovladatelnou nutností tlačit totálně fuk, na porodnické křeslo jsem po předchozí zkušenosti rázně odmítla se přesunout a už jsem navíc nebyla schopná slézt ani na žíněnku dolů, tak pode mě hodili prostěradla a malý se narodil tak, až na porod placenty a bonding jsme se přesunula na do polosedu porodnické křeslo, jo a to převozní křeslo přežilo samozřejmě bez úhony 🙂). A nějaký otevřená neotevřená, ono je to taky z půlky mýtus, tělo ví, co dělá. Já byla ani ne hodinu před narozením malého otevřená na 4cm (jiné vnitřní vyšetření se nekonalo) a potrhaná jsem uvnitř nebyla vůbec, jsem šitá jen zvenku pár stehů k močové trubice (vím, že mám hráz celkem tuhou, při tlačení jsem cítila, že něco prdne - ale bylo mi to fuk ... a navíc se to krásně zahojilo).