icon

Poškozující řeči při porodu

spuldar
12. srp 2015

Jen sdílím, ale je to důležité, stůjte si za svým, nebojte se:
https://www.facebook.com/notes/985920648094980/...

Strana
z8
lenynka
16. srp 2015

Muj druhy porod: "Sestri, tlacim, dite leze ven." Sestra sedela u stolu vyplnovala papiry: "Nesmite tlacit, proste to tlaceni musite rozdychat. Takze, jake je povolani manzela, jmeno zamestnavatele, pojistovna..." Dychala jsem jak blazen, mezi minutovymi kontrakcemi jsem odpovidala na ty jeji "nezbytny" otazky. A celou dobu se modlila, aby ze me dite nevyletlo a nerozplaclo se o dlazdicky :O Pote co skoncil prival jejich otazek a ja ji podepsala nejake papiry, tak mi dovolila porodit. Porodila jsem na jedno zatlaceni.... Mimco mi dali na bricho a zacali ze me rvat placentu. 5min. mi jedna sestra skakala na bricho, aby se mi odloucila placenta, druha ji ze me rvala spodem. Bolest ja krava. To pravy peklo me teprve cekalo. Placenta nebyla kompletni, tam museli zavolat doktora, ktery mi provedl kyretaz. Bez umrtveni. Od te doby myslim vim, jake to je, byt vykuchan za ziva 😝

eficenka
16. srp 2015

@verusky
tak nějak nechápu, proč by žena měla poslouchat porodníka..
v tom je čr takový unikát - tady rodí doktoři, ne žena.
ale jinde v zahraničí rodí žena a lékař pouze pomáhá.
u prvního porodu spoustu špatného - chytaly mě křížové kontrakce, chtěla jsem rodit ve dřepu, ale přece se pan doktor nebude zohýbat,že atd...
tlačení i když není zašlá branka býti může, pokud není tělo nadopováno umělým oxytocinem, tak ví, kdy má tlačit...
u druhého porodu jsem rodila sice v porodnici, ale jen za přítomnosti PA pár metrů od porodnického křesla, kde jsem porodila dcerku v kleku na 4, kterou chytal manžel a bylo to něco úžasného, porod bez bolesti a bez "frázovaných naučených keců " , které většinou vedou jen k porodním traumatům - at dítěte, nebo ženy..

jahodi
16. srp 2015

@terinda my taky nevíme, proč se z normálních a přirozených záležitostí dělá věda, a když například řadu zákroků u normálního, normálně probíhajícího porodu po normálním těhotenství vám cpou, i když je nechcete = nechcete z toho dělat vědu 😉

alena36
16. srp 2015

@pigpeppa ono upřiměn některé si tam to ego jedou vylívat. Mají pocit, že ony vystudovaly medicínu a vědí vše a jen ony mají práva a povinnosti a určitou empatii už ne. Ale to je asi dnešní dobou. Všichni si vyřvávají jen práva a když se to najednou týká jich a mají něco dodržovat, tak je taky vše špatně. Ono svoboda není dělat si co chci, ale odpovědnost sama za sebe....ale to je z jiného soudku. Fakt se to dnes přehání...všichni se sepisují nesmyslné porodní plány apod. hovadiny (s prominutím). Co by v jiných zemích dali za komfort být pod dohledem a "zadarmo". Ale nebudu se hádat, nemá to cenu

alena36
16. srp 2015

@ronyx ale měla pravdu....porod fakt bolí, bolel a bolet bude....

eficenka
16. srp 2015

@alena36
paní Aleno, mám velmi velmi dobrého kamaráda gynekologa -porodníka ( jsem také izdravotník), který je naopak rád za porodní plány,
má heslo, že lepší, když porodí žena za 3 hodiny zavěšena na stromě, než s porodníkem za 3 dny.
v české republice 90% porodních poranění ženy i dítěte je způsobeno přílišným zasahováním do porodu!!!!
umělé propichování a pouštění plodové vody, podávání umělého oxytocinu, nucení polohy leže na zádech ... stačí i jen číst doporučení WHO, světové zdravotnické organizace a bduete se divit, co vše se za hrůzy v některých porodnicích děje

eficenka
16. srp 2015

@alena36
a mě můj druhý porod bolel asi 2 minuty, bolely mě jen 3 kontrakce než jsem vytlačila dcerku

alena36
16. srp 2015

@brouzdalka tak si roďte doma, ale pak nežalujte lékaře, že nepřijeli včas při nějaké komplikaci. Jsme už prostě rozmazlení, musí nám týct teplá voda, lékaři nás nesmí ani okřiknout nebo mít jiný názor. Ano sice rodíme my, ale vy jste snad studovala medicínu, že víte jak se zachovat, když začne nekontrolovatelné krvácení nebo má dítě kolek krku pupeční šňůru? Asi vám zaleží víc na "zacházení" v rukavičkách než na zdraví vašeho dítěte. Ale to je vaše věc.

brouzdalka
16. srp 2015

@alena36 Právě kvůli těm možným komplikacím jsem v obou případech rodila v porodnici. Jediné, o co jde, aby doktoři zasahovali až v momentě, kdy nastane problém! Jestli tohle nechápete, tak vážně nemá cenu něco vysvětlovat.
A to ohánění se tím, že doktoři to vystudovali, tak jsou polobozi, je fakt vtipné. Myslíte si snad, že každý, kdo něco vystuduje, jev tom machr?? Stejně jako existuje inženýr na prd, jsou i neschopní někteří doktoři. A další věc - přístupy se pořád mění a už se několikrát i v odborných kruzích dospělo k tomu, že ty hloupé, nevzdělané rodičky mají asi ve spoustě věcí pravdu a přístupy se změnily - např. v některých porodnicích už netrvají na klasické poloze při tlačení, ačkoliv dřív to dle těch neomylných doktorů bylo to nejlepší. Už se ukazuje, že to tak není, dokonce tato poloha může napáchat spoustu škod (od zranění rodičky po zpomalení porodu a ohrožení plodu)! Přesto na této poloze ti vaši machři, co to studovali, velice často trvají, to vám jako připadá v pořádku?? A je toho víc, co třeba odborníci (vy na tohle slovo asi hodně dáte, že?) z WHO považuji za škodlivé a ti naši odborníci to stále praktikují.

alena36
16. srp 2015

@brouzdalka a WHO jsou polobozi, že všechno ví...

katyxq
16. srp 2015

@alena36 doporučení WHO výchazí z přehledů dosud vydaných odborných článků 😉 - aktuální (ne jak doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti, která obsahují řadu zastaralých, ničím nepodpořených, nepřínosných až poškozujících doporučení) přehledy zde http://www.cochranelibrary.com/topic/Pregnancy ... ... kdo se začne, pak se nejspíš obvyklé české porodnické praxi hodně začne divit.

Mám to stejně jako @eficenka 😉 - druhý porod byl do značné míry léčbou toho prvního. Tehdy jsem byla rozena (v druhé a třetí době porodní, proběhla dočasná krátkodobá separace od miminka, problémy s kojením, plačtivostí dcerky, já taky na nervy) ... tentokrát jsem RODILA JÁ, žádná separace, skvělý start kojení, sehrání se s miminkem, já v pohodě až nabuzená 🙂, dokonce i zavinování dělohy bylo méně bolestivé jak poprvé (což je opak toho, co se tvrdí).

terinda
16. srp 2015

Pozor ženy a "mamynky", utíkáte od tématu 😉
Téma zní "poškozující řeči při porodu" .... a ne "všichni doktoři jsou kreténi a proti krásným přirozeným porodům" 😀
Trochu méně hysterie by neškodilo 😉

brouzdalka
16. srp 2015

@alena36 Na rozdíl od lékařů v ČR, lékaři z WHO vycházejí z několikaletého sledování výsledků porodnictví po celém světě 😉
A když tak důvěřujete lékařům, uvědomte si, jaký je jejich zájem a komu jdou na ruku. Za nekomplikovaný porod toho od pojišťovny moc nedostanou, farmafirmy taky asi nebudou moc šťastné za porody bez medikace, ale takový rutinní oxytocínek, to je jiná. Já si ve svém nesmyslném porodním plánu napsala, že ho nechci, stálo mě to ještě trochu dohadováni, ale světě div se, porodila jsem bez něj, placenta venku do 5 minut a ani jsem nevykrvácela! Asi zázrak...

katyxq
16. srp 2015

@brouzdalka taky se po druhém (tentokrát přirozené, normálnim) porodu cítíš tak skvěle? Fyzicky i psychicky? Já i malý z toho prožitku těžíme dodnes a myslím, že i dcerka (pomaličku se mi daří dávat dokupy, co bylo mezi námi špatně, i když první cca tři týdny to spíš víc vybublalo na povrch).

brouzdalka
16. srp 2015

@katyxq I když tlačení neproběhlo úplně přirozeně (teď už vím zase víc a do třetice bych vypilovala i tuhle část 😀 ), tak v porovnáni s prvním porodem sekcí to byl krásný zážitek a zatímco na první porod jsem vzpomínala se slzami v očích, tak na druhý vzpomínám ráda a hlavně ty první hodiny a dny s malým byly zcela o něčem jiném 🙂 Strašně mi ten druhý porod (téměř) v mé režii psychicky pomohl 🙂

ronyx
17. srp 2015

@alena36 No nezlob se na mě,když tam prvorodička leží tiše jako pěna,jen si pro sebe tiše sténá,jelikož to opravdu jinak nejde a sestra zareaguje tímhle stylem,tak to je u mě vrchol necitlivosti a jak tak čtu ty tvé řeči,díky bohu za to,že neděláš ve zdravotnictví,tebe tam chytnout u porodu,tak se raději otočím na podpatku a jdu rodit domů 😉

maki73
17. srp 2015

Já měla druhý porod naprosto kouzelný, jen manžel, já a PA, dokonalý start kojení a rozhodně jsem neslyšela ani jednu ze zmiňovaných vět, přitom jsem rodila v porodnici, takže klidně ať si některé maminy shazují "zbytečné porodní plány", každého věc, ale myslím si, že i v tomto ohledu každý svého štěstí strůjcem, doktor ani sestra za vás neporodí...

jahodi
17. srp 2015

@eficenka a kde je takový porodník?

suzanna123
17. srp 2015

@alena36 holt každý jsme jiný. Vám zřejmě vyhovuje plně se svěřit do péče personálu porodnice a jedinou informaci, kterou potřebujete je ta, že porod bolí, já rozhodně nejsem zvyklá nechat se sebou zacházet dle toho, jakou má někdo náladu a jak se vyspí. K 2. porodu jsem šla informovaná a s porodním plánem - ne proto, že bych si myslela, že vím víc než porodník, ale proto, že po zkušenosti z porodu prvního vím, že někteří doktoři bez plánu nedají ani dítě na břicho (bohužel, někteří ani s plánem ☹ ). A nevidím nic špatného na tom, že si řeknu, že preferuji porod bez zásahů - jak jinak to mají vědět? A proč bych si měla nechat píchat oxytocin, když to jde i bez něho? Arogantně ani hystericky se nechovám a opravdu nevidím důvod, proč bych se měla nechat od někoho okřikovat. Naopak příkladem arogance jsou zmíněné věty a o schopnostech doktora, který má potřebu něco takového vypouštět z pusy, bych dost pochybovala.

hoptaska
17. srp 2015

@alena36 pani asi zjevne nechape o co go. a vite co ej na tom nejhorsie, ze i kdyz jsem se bavila s holkou, cerstvou medickou, doktorkou, ktera chce delat v porodnictvit, nechapala, proc neni prirozena poloha na zadech, ze gravitace tomu nepomaha a naopak, z praxe se ji libila jedna pani, ktera u porodu jednou hekla a este se za to omlouvala, holcina zjevne nechape o cem porod je. ja mela u porodu dulu, pomahala mi se otvirat hlasitym "a" a nebyl to krik, ani rev ani hysterie, prosto otvirani, ven to slyset nebylo, na rozdiel od jinych maminek, je to tak v CR doktori veri, ze zachranuji dite, jiste jsou pripady, kdy je to potreba, ale ne 90% vsech porodu, ono to jak prichazime na svet trosku souvisi i s tim, jaky vztah pak ma maminka s mimcem a jaci jsme lidi a ne vsechno sa da snahou ovlivnit, bohuzel. A abych nesla od tematu, ja u porodu poskozujici reci mela, mela jsem i slusny porodni plan, bohuzel nebyl dodrzen skrz spatnou PA, ale nastesti byl bonding, ten leci, mozna by stacilo podivat se do prirody jak rodi zviratka, hned by sme byly moudrejsi.

karlajasmine
17. srp 2015

Na jednu stranu, ano, v CR se do porodu casto prilis zasahuje a povazuje se za ''lekarsky zakrok'' a nikoli ''prirozeny proces''. To je skoda a pokud se k tomu prida neprijemny personal, ktery nerespektuje prani rodicky, je z toho pro rodicku v nejlepsim pripade trauma.

Na druhou stranu, v CR je velice nizka umrtnost matek a deti u porodu oproti nekterym jinym zemim v EU. Jsme na tom dokonce 2x lepe nez napriklad Velka Britanie. Ve Velke Britanii se naprosto respektuje prani rodicky... az do chvile, kdy se zjisti, ze se melo rodit akutnim cisarskym rezem a ze uz je pozde na jakykoli zasah a vsechno jde do haje.

Nektere rodicky opravdu do porodnice prijedou naprosto neinformovane, netusi, jake jsou moznosti, nevi, co mohou a nemohou odmitnout (epidural, oxytocin atd).. a bohuzel sestricky v porodnici opravdu nemaji dost casu, aby kazde rodicce pri porodu zaroven udelaly skoleni, jak vsechno probiha. Od toho jsou pred-porodni kurzy, od toho jsou knizky o porodech, informace na internetu, porodni plany.. kazdy clovek ma moznost se informovat dopredu a podle toho neco u porodu odmitnout ci si neco vyzadat.

Myslim, ze se zdravotnikum casto prilis krivdi... Nerikam, ze nektere sestry nejsou pekne neprijemne a ze nektery personal cloveku porod akorat zneprijemni, ale pred 100 lety se rodilo jedine doma a jak pak vypadala umrnost kojencu a matek?? Radeji budu mit z porodnice mirne neprijemny zazitek s nejakou neprijemnou sestrou, ale odvezu si domu zdrave miminko... v tomto mam v nase lekare duveru.

suzanna123
17. srp 2015

@karlajasmine "Radeji budu mit z porodnice mirne neprijemny zazitek s nejakou neprijemnou sestrou, ale odvezu si domu zdrave miminko... v tomto mam v nase lekare duveru." Souhlasím, ani já bych doma nerodila - ale proč by to mělo být buď, anebo? Buď porod doma, jak já si představuji, ovšem s rizikem s tím spojeným, anebo porod v nemocnici, kde si nechám líbit zupácké chování zdravotníků? (neříkám, že se všichni zdravotníci tak chovají, ale přijde mi přirozené očekávat to lepší a nevím, proč bych měla to horší tolerovat. Protože mám zdravé miminko? To bych jistě měla, i kdyby si doktoři nebo/a sestry odpustili stupidní řeči...)

rebe
17. srp 2015

@alena36 Jsem pár dnů po porodu, porodila jsem přirozeně bez zásahu zdravotníků, jen s PA (v porodnici) a mohu vám svatosvatě odpřísáhnout, že nebolel. On totiž vůbec nemusí, když si můžete řídit porod sama, víte?

terinda
17. srp 2015

@karlajasmine howgh 😉

karlajasmine
17. srp 2015

@suzanna123 Jo, s tim taky souhlasim 🙂... Nemusi to byt ''bud anebo'', ja samozrejme i u sebe doufam, ze budu mit v nemocnici alespon zcasti hezky porod, epidural, oxytocin atd chci odmitnout a doufam, ze me budou respektovat.. ale pocitam i s variantou, ze tam bude personal, ktery mi ''lidsky'' nesedne (protoze bohuzel si clovek nemuze sednout s kazdym)..a s variantou, ze porod bude slozitejsi, ze tam budou komplikace, ze se miminko spatne otoci atd.. a v tom pripade mi nezbyde nez se k personalu chovat slusne a doufat, ze se oni budou chovat slusne i ke me a ze udelaji vse proto, aby mi pomohli... uvidime 🙂

jahodi
17. srp 2015

@karlajasmine Aha, předporodní kurzy. Jako třeba "můžete rodit jak chcete, v jaké chcete poloze" - realita: jedna z těch vět "To vám nebudeme moct chránit hráááz!" (rodička nechtěla chránit hráz, nechtěla nastřihávat). Nebo "dítě můžeme u porodu ošetřit u vás na břiše" - realita: tak dlouho se do rodičky hučí jestli by si ho nemohli odnést, až rodička řekne "Jestli ho musíte odnést, odneste ho, jestli nemusíte, neodnášejte" - personál samozřejmě popadl dítě a odchází. A tak dále. To mě teda pěkně štvalo, že realita byla od lákání před porodem poněkud jiná.

karlajasmine
17. srp 2015

@jahodi Ja nevim.. co jsem slysela od znamych, tak si nikdo nestezoval, vsem dali po porodu miminko na bricho, jednu maminku s miminkem U Apolinare nechali s miminkem pul hodiny v klidu.. neznam nikoho, kdo by mel nastrih hraze.. prijde mi, ze internet je plny hororovych pribehu a kdo mel normalni pohodovy porod tak na net nic nenapise, protoze proc by neco psal, kdyz si nema na co stezovat.. proste jsem optimista a verim ze i s neprijemnyma lidma je mozna rozumna domluva 🙂 A stejne, jako neposloucham nektere cleny svoji rodiny, kteri mi cely tehotenstvi rikaji ''proc nejsi na neschopence'' a ''nikam nejezdi, bud doma'', tak nebudu poslouchat ani rady personalu, pokud se mi nebudou libit.

hoptaska
17. srp 2015

@jahodi plne souhalsim, u nejvecsich kontrakci se ptala jestli ma strihnout, v tu dobu jsem odkyvala vsechno, na sestinedeli misto aby mi pomohli napr. do sprchy a tak, byla jsem vyslabla, tak se mne co pulhodiny chodili sestry ptat jestli chci mimi opravdu u sebe, byly 3 a pak jeste nejaka ptala, presne jak pises, jakkdyby personal vyuziva oslabeni fyzicke i psychicke, ale zase byl tam i andel sestra, ktera pomohla s kojenim, nic ji nevadilo, uklidnovala mne ( a to jsem nic nenechavala na nahodu a pripravovala se predem, ale realita nekdy zaskoci), a perlicka na zaver, "skuseny" personal mi zapomnel tampon vevnitr (chapu muze se stat, nastesti jsem nemela zanet, ale horecky trosku jo)

hoptaska
17. srp 2015

@karlajasmine a cekas svoje prvni mimi predpokladam, podobne optimisticke reci jsem mela i ja, teroeticky pripravena perfetkne, bohuzel s blbymi lidma se neda rozumne domluvit a uz vubec ne u porodu, pak napis svuj zazitek, moc preji at je to co nejkrasnejsi

karlajasmine
17. srp 2015

@hoptaska Dekuju.. mrzi me, ze tvuj zazitek nebyl idealni!!

Strana
z8