Přenášení a velký plod

gatonegro
13. srp 2017

Ahoj holky, potřebovala bych radu, ideálně od někoho, kdo byl v podobné situaci jako já.
Jsem týden po termínu a včera jsem byla na kontrole v porodnici. Všechno je naprosto v pořádku, monitory OK, já OK, akorát se malýmu pořád jaksi nechce ven.
Nicméně když mě dělali kontrolní ultrazvuk, tak první odhad byl 5 kilo, pak se doktor mírně vyděsil, tak to přeměřil znovu a vyšlo mu 4,5 kila.
Na zítra jsem objednaná na vyvolávání právě kvůli váze miminka, nicméně pan doktor naznačil, že pokud bych chtěla, tak by mě mohli udělat i císaře. Jak kvůli velkému plodu, tak kvůli mému věku, je mi 40 a jsem prvorodička.
Moc jsem chtěla rodit sama, takže jsem si vybrala porodnici, kde jdou více přirozenou cestou. Nicméně v tomto případě si nejsem úplně jistá, jestli si nemám dupnout a toho císaře chtít. Mám strach jak z mého zranění (fakt nechci být roztrhlá od hlavy až k patě), ale hlavně mám strach o malého, prý s takovými velkými plody můžou být problémy s ramínkama, mají vykloubené klouby a podobně... Nebo že bych ho prostě nebyla schopná porodit, že by se tam prostě zasekl a stejně by to CR skočilo. Já kvůli tomu už ani nemůžu spát, jak pořád přemýšlím.
Měl někdo podobnou situaci? Moc díky za rady.

kimh
13. srp 2017

Ahoj ja jsem v 39tt měla odhad u syna 4500 g +-500 gramu, mohla jsem si take vybrat, rekla jsem ze to zkusime normalne a uvidi se, porod byl v pohode, syn mel 4000 kg, zlomenou klicni kost, coz mu samo srostlo, ale ja 6 nedel nemohla pomalu chodit a 9 mesicu jsem jeste cítila bolest pri sexu. Ted cekam druhe a pokud mi reknou nad 4 kg zase, pujdu na cisare.
Kamaradce rekli odhad do 4kg a kluk mel 4800 a ven nesel, porod skoncil cisarem. Přeji at se rozhodnes správně 🙂

luska__
13. srp 2017

@gatonegro Ja osobně v tomhle případě bych císař volila. Je vazne velký , nemusí odhad sice sedět, ale jak směrem dolu, tak směrem nahoru.
Navíc ohledně Vašeho věku, ze jste prvorodicka.
Neni nic na stud , v tomto případě.
Je samozřejmě vždy lepší přirozený, ale kdy uz jde o zdravý ( navíc) to stejne muže skončit sekci....
Přeju hodně štěstí , ať to bude jakkoliv 🙂

kachnicky
13. srp 2017

Kamaradce tvrdili že ma malý odhad 4500g a ve finale měl 3600g.Mě tvrdili 3000g a malá měla 4100g... Tudíž ty jejich odhady ať si strčí do klobouku.Jinak ono až tak o tu váhu miminka nejde, já měla dlouhou prvni dobu porodni a samotné tlačení pohodička, maličko se ji sekli ramínka, ale to jsem hold zabrala a byla venku 😉 Až budu mít druhé, tak je s odhadem pošlu do kopru 😂

looolaaa
13. srp 2017

první dítě jsem porodila 4 kila- jó, roztrhla jsem se ale kvůli své blbosti, že sem byla už hotová, chtěla jsem to mít za sebou a tlačila i když jsem neměla.

Druhý 4,5 kg - naprostá brnkačka, poslouchala jsem rad asistentky a neměla ani jedinou ranku ;)

takže tak, porodit se dá hravě, hlavně klid a věřit si, je to dole pružný až až :D

jo a velký se rodí snáze než ty malý, mají sílu a lezou ven takřka sami ;)

edit: teda pokud nemáte 150cm a 50 kg s pánví jak špageta - ale tak to by Vám snad MUDr řekl kdyby jste měla úzkou..

rousse
13. srp 2017

já bych se neděsila a neházela flintu do žita....mě konkrétní čísla odhadu už měsíc před porodem radši neříkali - jsem drobnější, tak mě nechtěli vypsychařit, za což jsem jim moc vděčná. Malá se narodila se 4 kg a 54 cm na 3 zatlačení, bez nástřihu a já měla jen pár kosmetických vnějších stehů. Kamarádka porodila 4 a půl kilového cvalíka taky bez nástřihu. Takže dá se to v pohodě zvládnou, bez stříhání, bez paniky, bez plánovaných císařů a musím říct, že jsem moc ráda za to, že jsem šla na přirozený porod, protože to byl nepřekonatelný zážitek. Moc ráda na to vzpomínám....

alemari
13. srp 2017

Neboj se, odhad je jedna věc-opravdová váhavěc druhá.
😉

ivet1987
13. srp 2017

Ja mam 159 cm jsem malá drobná a první porod skončil akutním císařem. Váhový odhad jsem neměla. Mimčo 4.4kg takže teď už bych volila císař hned.

almara2
13. srp 2017

První syn měl odhad 4500g a měl 4000g a 52cm, bez nástrihu. Druhý syn měl odhad 4300g a měl 5180g a 56cm! Musím říct,že porod byl peklo, ale měla jsem jen malý nástřih,ale pořád minblbly kontrakce,byla jsem vysílená a prosila o sekci a bylo mi řečeno,že ne. Potřetí jsem šla na vyvolání, měl odhad 4400g a měl 5160g a 53cm a byl to nejlepší porod😄

gatonegro
autor
13. srp 2017

@rousse @ivet1987 @looolaaajá
mám 173 cm a před porodem jsem měla skoro 70 kg, takže drobek nejsem 🙂 nicméně pořád si říkám proč bych to měla riskovat. Chápu, že přirozenný porod je asi silný zážitek a opravdu jsem o něj stála, ale pořád tam vidím mnohem víc rizik, než u toho císaře. Chápu, že odhad je jen odhad, ale velký mimčo mě odhadují už od začátku, všechny ultrazvuky tak vyšly. Navíc ta odchylka může být i nahoru, ne jen dolů že...

gatonegro
autor
13. srp 2017

Jinak díky za všechny ostatní názory, je to fakt těžké rozhodování.... co člověk, to názor, navíc každý porod je jiný. A naneštěstí je to tak i u doktorů - lékařka, co mě dělala kontrolu minulý týden mě přesvědčila, že na vyvolání jít nemám, že je lepší počkat i přes vyšší odhadní váhu. No a doktor ze včera mi radí císaře... a teď babo raď 😒

englerova14
13. srp 2017

Syn, 40+2tt, váha 4,4kg/54cm, šel přirozeně, císaře zavrhli. Syn šel vexem, dodnes nesnese cokoliv na hlavičce, 3roky, já ruptura 3.st. Dodnes inkontinence aj. související obtíže.

fialovakobyla
13. srp 2017

Je to opravdu hodně individualni..druha dcera mela pres ctyri kila a jeste sla rukou napred, ale rodila se mi jak nic oproti te mladsi, co mela 3,5kg. Myslim, ze hodne udela hlava, zkusenost s predchozim porodem a celkove uvolneni a "prijimani" toho tlaku, te porodni sily. Poranění jsem take mela u obou, protoze jim ve finale padaly ozvy a nebyl cas na postupne vytlacovani...ale jizvy mi nedelaji potize, sesili me hezky 😉 Chapu, ze je to tezke rozhodovani, protoze je to vas prvni porod a nemate jeste zadnou predstavu..Hodte si korunou a nez se kouknete, co vam vyslo, tak si zkuste rict, co si prejete, aby tam bylo 😉

normalnimatka
13. srp 2017

a to tě automaticky neženou na vyvolání, když jsi nepodorodila do tejdne po "termínu"? to se divim,a le je to dobře! je to sranda, jak se to všude dělá jinak.
podle mě stokrát lepší nechat porod rozběhnout samotnej... vyvolávanej porod většinou nic moc...:/ a odhad porodní váhy bych nebrala v potaz, spoustě rodičkám tvrděj, že dítě bude mít o kilo víc, než ve skutečnosti mělo. mně odhad nedělali vůbec a taky jsem porodila:D
věk nevim..tak pokud clekově nemáš problémy, tlak, cukrovka, tak bych to neřešila...ale to by ti to asi už vyvolávali, kdybys měla problémy.

normalnimatka
13. srp 2017

a radši teda zase vyvolání a normální porod, než rovnou císař! kdyby se něco zvrtlo, můžou ho udělat vždycky. ale dej tomu šanci, aby ti nemuseli řezat celý břicho....ta rekonvalescence je daleko horší, dítě i matka neprojdou hormonálně jakoby tím procesem porodu, což může dělat neplechu jak u dítěte tak u matky. nemusí se rozjet kojení, atd atd..prostě císař opravdu ne.nechápu, co to je za módu jít na císař, abych nemusela snášet bolest při porodu. podle mě je hojení po císaři daleko horší, než normální porodní bolesti. čímž neříkám, že to tak chceš nebo tvrdíš ty. jen konstatuju, že je teď taková představa, podle mě dost nebezpečná a zcestná.

gatonegro
autor
13. srp 2017

@normalnimatka no mě právě týden před porodem řekli, že se to asi bude vyvolávat kvůli váze, pak v termínu mě doktorka přesvědčila, že je lepší počkat a já souhlasila (nicméně to mě ultrazvuk nedělala, to byla asi chyba) a včera díky tomu odhadu mě objednali na pondělní vyvolávání a důrazně doporučili nečekat... Problém je, že pokaždé je na ambulanci jiný lékař, který má zjevně jiný názor.
Já bych samozřejmě taky ráda počkala na samovolný porod, ale už mám fakt strach.... při představě, že bude mít malý nějaké problémy kvůli mému váhání, že pak bude fakt už moc velký a budou problémy... viz maminky @englerova14 a @kimh, to bych si fakt neodpustila.

Navíc jak celý víkend pátrám, tak jsem snad nenarazila na maminku, která nakonec císaře zvolila a litovala toho. Jasně, rekonvalescence byla horší, ale co se týká laktace, bondingu atd., tak se to nakonec vždycky zdárně vyřešilo.
Naopak v druhém táboře, kde se rodilo klasicky, jsou dvě dost nesmiřitelné větvě pro a proti.

alemari
13. srp 2017

@gatonegro pokud hledáš co všechno se může stát, tak se nech říznout. Porod je vemc přirozená, líp než tu se ptát je najít si dobrou PA a s ní porod projít, konzultovat a cvičit.

nelinecka1
13. srp 2017

Já bych to asi neriskovala a šla na císaře. Mě vyvolávali 17 dní po termínu a ten vyvolávaný porod taky není žadný med😕Dali něco na dozrání cest, ale podle mě to je pak horší než když jde drobek dobrovolně (i když nemůžu srovnávat a u každého je to jinak). Každopádně já osobně bych při Vašem předpokladu, tedy věk a váha mimíse šla na císař😊

anetka1701
13. srp 2017

@gatonegro víš co, on je průser v tom, že i když se tedka naladíš na císaře a budeš s tím počítat, tak se ti pak může stát že na příjmu bude zase někdo jinej, kdo z tebe udělá histerku, nebude se s tebou bavit a ty budeš psychicky na tom ještě hůř. Určitě bych se na tvém místě neupírala ani na jednu variantu a počkala, co přijde v pondělí.

Mně vyvolávali porod a po dvou hodinách to zkončilo akutním císařem a upřímně já jsem za to ráda... Opravdu jsem ráda, že jsem si kontrakce zažila, že vím jak to bylo, že jsem nepřišla o všechno...

U Císaře ti zase vezmou dítě, budou nosit na kojení, minimálně dvě noci bez něj... To je třeba něco, co já jsem snášela tak šíleně, že bych klidně riskla poporodní poranění, jenom abych byla s dítětem... Doteďka mám z toho solidní poporodní trauma, protože ta separace pro mně bylo to nejhorší z celýho císaře...

Držím palce, at to dopadne co nejlíp!!

normalnimatka
13. srp 2017

@gatonegro nojo ale nikdo neřiká, že dotyčný mamky měly problém s porodem kvůli velikosti dítěte... vždyť se tady jmenovalo i spoustu případů, kdy porod velkýho dítěte probíhal úplně v pohodě ;)

luckamarcu
13. srp 2017

@gatonegro me vyvolavali,10dni po terminu...zacali ve ctvrtek,malej se narodil v sobotu 3650kg....znovu bych to takhle nenechala...ono je sice hezky rodit prirozene,ale odsud podsud...pokud neplanujes dalsi,tak cisar bych brala hned...minimalizujes rizika hlavne pro dite a tebe...

rousse
13. srp 2017

@gatonegro no hele - já mám 164 cm, pánev středně spíš užší a od začátku byla malá velký nadmírák. Navíc mám epilepsii, takže manžel (hysterka) byl dost na prášky a ty kontraindikace byly spíš pro císaře. Ale já si tu variantu nepřipustila, prostě jsem si to naprogramovala, že CHCI přirozený porod, nechci, aby mi někdo kuchal břicho (co si budeme vykládat - císař je docela náročná a velká břišní operace - byť to tak v poslední době nevypadá) a do toho jsem s tím šla. A jak už jsem psala - pohoda....do týdne jsem seděla na tvrdé židli bez polstru...

petrasipkova1
13. srp 2017

@luckamarcu jenže termín je jen orientační, dcera se narodila v 42 TT, nic na tom neni špatného. Celou dobu lékařka s nejlepšími ultrazvuky v Praze tvrdila,že malá nebude mít 3 kg a hups 3710 g , myslím,že odhad je celkem na houby,když dítě může mít i kilo víc i min. 😁

looolaaa
13. srp 2017

@gatonegro tak jak čtu vaši reakci tak běžte radši na tu sekci - je vidět že nejste pro přirozený porod rozhodnutá a to by průběh mohlo nemile ovlivnit. Takže být Vámi jdu se nechat radši říznout 😉

normalnimatka
13. srp 2017

kde se berou furt ty fámy, že císař je míň rizikovej?

a jinak, je to tak. termín je období až do konce 42. týdne. takže bych asi počkala aspoň do tehdy a pak si nechala dát vyvolávačku.
jinak rady ohledně přirozenejch metod uspíšení porodu sis asi gůglila..? je toho kotel, ale když to dítě prostě nechce, tak nechce. a já si myslim, že to má svůj důvod.

looolaaa
13. srp 2017

@rousse přesně - viděla jsem porod i z druhé stránky (sem zdravotník) a teda jako SC je masakr, vzhledem k tomu že se samozřejmě musí to dítě vyndat v co nejkratším čase tak se s tím nemažou a jde se tvrdě dovnitř. Oproti tomu pak vidět ten přirozený - to je prostě PŘIROZENÝ 😎

ale jestli to prostě ta matka v tý hlavě nemá srovnaný, tak se rodí blbě. Tohle chce prostě klid, když není jde to ztuha.

hanulka_es
13. srp 2017

Někdy to ani Dr. neodhadnou správně. Pořád je tam +/- 0,5 kg, někdy i víc. Mě také strašili a malej měl 3960g. Hlavně se tím teď nestresujte, když to na mě šlo (teorie v hlavně o porodu) řekla jsem si, že když šel tam, musí jít i ven 😂

sasui1
13. srp 2017

Necetla jsem zkusenosti ostatnich ale pridam vlastni.
Prvni teda od moji mati ktera prirozene porodila 4,5 kg. Je teda fakt ze 3.dite ale po 16 letech od posledniho porodu tajze vlastne jako prvorodicka v 38 letech ;)
A ja rodila druheho obrika. Nakonec teda mel "jen" 4,22 ale! Dr. Na poradne v porodnici si na me vzal takove "kleste" s kteryma mi premeroval panev (teda to ani nemusel mohl "bajvocko" :D ) a po odbornem premereni mi reklbze ma panev to zvladne 🙂 takze pokud nejste drobna krehotinka s konfekcni velikosti 34 nebala bych se toho. Nebudete ani prvni ani posledni kdo porodil velke dite a pro jistotu muzete poprosit o premereni ;) 🙂 preju kraaaasny porod podle vasih predstav. Hlavne se toho nebojte jinak se zaseknete q nepujde to :(

radus90
13. srp 2017

Ja resim ted podobny pripad, mam vetsi vahovy odhad miminka a uz ted vim, ze chci jit do cisare dobrovolne ...u prvniho jsem si vytrpela svoje, rodila jsem prirozene, maly 4,2kg, tahali ho klestema, pak jsem mela vyvod, kapacku a celkove mi dr rekl, ze jsem na tom hur jak po cisari, jeste mesic jsem doma nebyla schopna fakt niceho, navic me blbe zasili, takze v celkove anestezii po sestinedeli oprava ...takze po me zkusenosti pro me bude cisar mensim utrpenim 🙂 ...a u vas, zalezi na co se citite, co je pro vas vice predstavitelne ...i velke dite se da porodit bez problemu, ja mam bohuzel asi uzkou panev (176cm/64kg) ...hodne stesti !!

noberunka
13. srp 2017

Z prispevku zakladatelky je znat,ze nechce rodit prirozene.Jen chce utvrdit v tom,ze sekce je lepsi.Uz se to moc priblizillo a mamca chytla strach a obavy.Verte svemu telu a drobeckovi.Ceka Vas uz konec cesty za vytouzemym miminkem a budete uz brzy spolu.Za me prvni porod tez nebyla prochazka ruzovym sadem ,tvrdila jsem ,ze uz nikdy... a po 12letech sem si to zopakla,mela sem respekt,ale nakonec krasny porod s tou NEJ odmenou na konci 🙂

verunkanatalka
13. srp 2017

Před 18-ty lety jsem rodila první dceru normálně..Porod vyvolávaný,trval od prvních bolestí 3 dny a 12 hodin jsem si "užila "na sále.Druhou dceru jsem rodila v červnu tento rok císařem..odhad 4 kg a měla 4,240 kg.Za mě teda zlatej císař!!Třetí den jsem jsem se normálně byla schopná postarat o dítě o proti prvnímu porodu kdy jsem byla rozervaná,vyšťavená a bolavá ještě minimálně 3 neděle.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru